Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RFC 8200 aneb Standardizace IPv6 po 18 letech dokončena

Ano, IPv6 mám už dva roky a předtím asi půlrok pokusně..

Občas sleduji stav na vyhledávači Googlu - v současné době je tam průměrně 18% dotazů v IPv6 a růst se stále zrychluje.

V ČR máme penetraci IPv6 asi 10,5%, Belgie už je nad 50%.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"V ČR máme penetraci IPv6 asi 10,5%, Belgie už je nad 50%."
A to je dobře nebo špatně ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja jeste IPv6 nemam a to je spatne, zatracene UPC. (I kdyz zrovna jsem si precetl na Lupe jakym zpusoben UPC zavadi IPv6 a o nic neprichazim ... https://www.lupa.cz/aktuality/ceske-upc-spusti-ipv6-pro-rezidentni-zakaz... .)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mam, protoze sem necekal az se upc smiluje a ipv6 doda. Nejdriv tunel od sixxs a ted od he. Uz vic jak 5 let a dve aplikace dostali diky tomu ipv6 podporu. A s tim co chce upc zavest, tak ten tunel jeste dlouho mit budu... ostatne spravny cech je tunelar.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A jak vám to chodí? Zkoušel jsem HE tunel tak od sebe (UPC) ale z 240Mbps linky se stala rázem 20Mbps.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak takovy propady sem nezaznamenal. Muj router konci na 180 mbps down a ani takovou hodnotu uz sem mesice nevidel (placeno je 300/30).
Aktualne namereno na meraku primo u upc (http://speedtest.dkm.cz/).
IPv4: Download 49.19 Mbit/s, Upload 11.88 Mbit/s, Ping 21.69 ms, Jitter 10.52 ms
IPv6: Download 48.32 Mbit/s, Upload 12.44 Mbit/s, Ping 23.69 ms, Jitter 6.64 ms

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není mnoho oproti nativní v4. Osobně s rychlostí problém nemám, dostávám téměř vždy 241/25,6 . Holt asi se člověk bude muset smířit že od UPC IPv6 jen tak nebude. Byl jsem na IPv6 semináři 2017 za sebe můžu říct, že jsem z UPC znechucen, naštěstí mám smlouvu jen na rok tak se začnu poohlížet po něčem jiném. Rychlost prostě občas není jediný parametr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tunel je nouzovka. Taky jsem mival, pak jsem se na to vykaslal protoze krome tancujici zelvicky jsem ho k nicemu nepotreboval. V dnesni dobe bych ocekaval full dual stack, zadny tunel a zadne DS-lite.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nouzovka v pripade ze je to 6to4 nebo teredo. Sixxs i he me nezklamali. Rychlost i ping temer jako nativni ipv4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro me je teda lepsi 1 verejna ipv4, nez hafo ipv6. Ostatne ta verejna ipv4 je zadarmo (mluvim o UPC).
U ADSL (pro zmenu O2), kdyz chci verejnou tak ji musim zaplatit a je jedno jestli je to ipv4 nebo ipv6.
Zatim furt nevim jaka je vyhoda ipv6 - kdyz pominu, ze ipv4 dosly. V tech srackach nazyvanych firmware je ipv6 jen generator chyb do logu. A zajimave je, ze jsou stejne chyby na ruznych zarizenich. Zatim mi ipv6 prijde jako masturbace nekolika sitovych guru. (a to uz nekolik let)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na zemi je pres 7 miliard lidi, takze pokud chces vic nez pul verejne IP adresy, tak IPv6 je jedine reseni. Ale je skutecne zoufale jak se tomu desitky let vsichni ISP brani a ani dneska nejsou schopni nabidnout IPv6 bez kompromisu podle standardu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak, tak. IPv6 v podani UPC je na presdrzku, na podzim mi konci smlouva, pokud mi zaruci verejnou IPv4 na dalsi rok, tak prodlouzim, pokud ne, tak jejich IPv6 nechci a odejdu ke druhemu poskytovateli, ktereho u nas mame.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vidíte , kolega od zatraceného UPC IP6 dostal a musel žebrat o návrat IP4, protože mu nešla zabezpečovačka, byl problém s satelitním reciever atd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A jak to prosím dopadlo? Na konferenci UPC deklarovalo, že zatím nejde mít veřejnou IPv6 a ipv4 současně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IPv6 je stará vesta. Rozvoj brzdí mizerná podpora v Androidu a u mobilních operátorů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono zalezi na tom, co je to mizerna podpora v androidu. Uz na starym 4.2 sem s ipv6 nemel problem...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A jak se toto pozitivně/negativně projeví na torrentech a pornu ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pozitivně :) každý může mít statickou adresu pro sdílení :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Copak statickou, hlavne verejnou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A to rovnou tolik verejnejch ip, ze clovek nikdy nebude mit dost zarizeni aby je vsechny vyuzil :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy nerikej nikdy. Vyrobci IoT na tom pilne pracuji. Skrin potrebujici vlastni IP adresu pro kazdy sroub je otazkou par let. Samozrejme, nez rezidentni zakaznich vyuzije vsechny pridelene IP adresy bude to chvili trvat, ale s pokrokem ve zdravotnictvi je mozne, ze prave narozeny Japonec se toho na stara kolena dozije.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na torrentech může být člověk aktiv alespoň přes IPv6 i bez veřejné IPv4 adresy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na IPv6 jsem naskocil v roce 2001 (se 6to4, protoze nativni konektivita tenkrat fakt jeste ne-e). Ze zacatku jsem to mel primarne u sebe na Windows 2000, radoval jsem se nad kazdym novym programem, kterej s tim umel pracovat a neco malo jsem se snazil v ramci moznosti popostrcit dopredu i vlastnima silama.

Uz tenkrat to bylo s IPv4 adresama tak, ze obycejnej uzivatel nemel sanci dostat tolik, kolik by chtel. IPv6 se svym silenym rozsahem mi prislo jako neco, co musi ocenit naprosto kazdej. Byla doba P2P siti a problemu s NATem, takze zajem uzivatelu o verejny adresy teoreticky byl. Kdyby se me tenkrat nekdo zeptal, bez vahani bych odprisahl, ze po IPv4 nestekne pes kdyz ne do peti, tak nejpozdeji do deseti let. Takze jsem prubezne cpal IPv6 vsude kam to slo a nikdo krome me to samozrejme neocenil.

Postupem casu nadseni pro vec doplnil neustavajici udiv. Pokud napr. jeste koncem roku 2015 prohlasi udajne profesionalni serverhosting, ze IPv6 se jeste nezabyvali, protoze to po nich nikdo nechtel, co se na to da rict? Nebo nektery smery vyvoje, kdy ISP klidne da na pripojeni jednu mizernou dynamickou /64 podsit a nevidi to jako problem (zdravim O2). Snad ani nechci videt, ceho se jeste dockame...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, pisu to zrovna o prispevek niz. IPv6 zcela odmitam, protoze zkriplenou /64 podsit od UPC proste nechci a UPC mi neni ani nikomu jinemu ochotna nic jineho dat. Bohuzel, take jsem si myslel, jak se IPv6 rozjede, ale poskytovatele to totalne zazdili a zkriplili.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to jeste muzem byt radi, ze vsichni dostatecne dlouho brzdili IPv6 NAT, protoze byt tu s nama od zacatku, urcite by nekteri experti z rad ISP byli schopni davat jednu verejnou IPv6 adresu na pripojeni a konec. ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nemam IPv6 a nechci ho. Mam totiz UPC a to pripojuje na IPv6 jen nove zakazniky + jim dava privatni adresy IPv4. Ja jsem dlouhodobejsi zakaznik a proto mam stale verejnou IPv4.

Problem je v tom, ze potrebuju verejnou IP, je mi vcelku jedno, jestli IPv4 nebo IPv6, ale potrebuju se proste pripojit pres T-Mobile LTE domu na PC. Nevim teda, jestli T-Mobile podporuje IPv6, to je jedna vec, ale hlavne UPC dava IPv6 rozsah tak zkripleny, ze se domu na vlastni router pres UPC modem stejne nedokazu pripojit pres IPv6, ikdybych to mel.

Tudiz zatim jde IPv6 mimo me a az to zacne byt u UPC povinne tak prejdu ke druhemu poskytovateli, co mame v baraku, ktery mi sice da mene nez polovicni rychlost netu, ale poskytuje nezkriplene IPv6.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

UPC Vám na požádání IPv6 zapne (samozřejmě se všemi omezeními - DS-Lite aktivní, IPv4 adresy fuč). Pokud si pořídíte Compal, dostanete na svůj router oddelegovanou /60, což je pořád 16x víc, než dává O2. A pokud na Compalu vypnete firewall, tak se na svůj router (a počítače za ním, podle nastavení routeru) normálně dostanete.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, jaké reálné využití zde lidé proklamující "super, už se nemohu dočkat, konečně dostanu IPv6" IPv6 mají. Krom jediného reálného problému - nedostatek IPv4 adres, na který běžný uživatel Internetu prakticky nikdy nenarazí, je přínos jaký? Security admini páchají hromadné sebevraždy díky nemožnosti jednoduše managovat rule base, net. admini se mohou po... ze subnetingu, DHCP adminům umírají servery (to je hyperbola), jako bonus je každý super jednoduše identifikovatelný když má teda "tolik veřejných adres k dispozici", staré železo se taví když láduje routy na dvakrát do forwardingu protože se prostě ta jedna 128b adresa do toho starého x*62b ASICu fyzicky nevleze najednou (x*64b i když IPv4 má 32b, to není překlep) = zvyšování latence, atd...
Než za tento komentář dostanu 128x minus, zajímalo by mě, jestli dostanu dříve 32x plus...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O nic jinyho nez adresy nejde. Jestlize verejna IPv4 adresa se pomalu stava (nekde uz dlouho je) luxusnim zbozim za priplatek, tak to je proste krize. Verejna adresa ma byt naprosto zakladni a samozrejma vec. Ano, FB jede i bez ni, ale tak se k tomu pristupovat neda, to delaj (skoro) vsichni poslednich dvacet let a vidime k cemu to vede. Argumentace nestihajicim starym zelezem je krasnym prikladem, posledni takovy melo jit do srotu tak deset let zpatky. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mělo, ale nešlo. Stejně tak aplikace, stejně tak hromada dalších systémů navázaných na IP sítě. Přechod na IPv6 je darda jak pro CAPEX tak OPEX. Bohužel na poli domácích přípojek je tato stránka neviditelná, nehledě na to, že linky pro domácnosti jsou pro networking prd. 850 za 200Mb linku i s televizí? Kdyby tolik platila business sféra, třeba tu dnes všude to IPv6 máme. (Jsem samozřejmě rád za nízké ceny připojení pro běžné smrtelníky.) Potom vznikají názory, že když to vlastně je "jen" přechod na jiné adresy, jaký je problém, proč už to dávno není? IPv6 bude ještě poměrně dost krušný běh na dlouho trať, RFC neRFC. Naprostá většina firem sr..a na investice do IT "protože proč když to funguje, investice přichází když se něco po..re". To je apriori špatný přístup a brzdí rozvoj věcí jako je IPv6, nicméně je takovýto přístup majoritní. Navíc, málo která větší firma půjde do něčeho co není ratifikováno. A pokud se budeme bavit jen o domácnostech, naaah.... Proč by to kdo dělal? Jediný důvod proč investovat je na tom vydělat nebo zabránit prodělku, to je fakt starý jako obchod sám. Nikdo nikomu nikdy nic nedá zadarmo. Pokud ISP nevidí finanční přínos, nic ho netlačí dopředu. Pokud může nabídnout veřejnou adresu za hromadu peněz a lidi to zaplatí, tak by byl sám proti sobě kdyby se tomu bránil... A mít přístup domů na svou veřejnou adresu? Nedovedu si odhadnout jak malé procento lidí toto skutečně potřebuje (kde já do toho procenta patřím). Nehledě na to, že je tu další obchodní oblast - osobní cloudy - jednoduché pro používání tudíž uděláno pro konzum, lidi rádi platí za věci co jsou pro ně jednoduché na používání a fungují a opět je tu další důvod proč další lidé nepotřebují veřejnou adresu. Já vůbec nejsem proti IPv6, naopak. Jen chápu proč trvá tak dlouho jeho zavedení a nechápu kde lidi vidí ty super benefity mít takovou adresu (kromě samozřejmě snad jediného - moooožná jednodušší získání veřejné adresy, ale ani to nemusí být nutně pravda...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi je to tim, ze jsem nenapravitelnej idealista, ale pokud existuje objektivni problem a navic je jasny, ze se bude postupne pouze zhorsovat, melo by snad byt logicky ho zacit resit co nejdriv. Ano, taky strasne rad odkladam veci, ale naivne bych predpokladal, ze prumernej vyrobce sitovych zarizeni k tomu pristoupi trosku zodpovedneji. I Microsoft (kterej se vetsinou nepouziva jako symbol sitovyho pokroku) stihl implementaci IPv6 (pro NT4) jeste v minulym stoleti. Pravda, tenkrat pouze testovaci, ale jako samozrejma vec (a bez priplatku!) je to od Windows Vista, coz uz je deset let. Jinymi slovy, diky prirozeny obmene uz je dneska na IPv6 pripravenej temer kazdej beznej pocitac, staci aby to router pustil do site a pojede to uplne automaticky samo. Takhle to ma fungovat. Skoda, ze ostatni zucastneni nemeli aspon zlomek podobnyho nadseni pro vec. Je mi jasny, ze HW je slozitejsi nez SW, ale i tak.

U verejny adresy 8 z 10 uzivatelu nevi co to je. A to jeste nevim, jestli nejsem moc velkej optimista. Kdyby se to bralo jen podle nich, muzem zustat s IPv4 na vecny casy. Ale technicky je to nesmysl. Na druhou stranu, ne vsechno je negativni. NAT je neprijemny omezeni, se kterym je nutny se nejak vyporadat a ruzny technologie na prokousavani se pres omezeny pripojeni se muzou hodit i do budoucna. Kdyby vsichni uvedomele presli na IPv6 pres patnacti lety, plno veci by nejspis vubec nevzniklo. Takze dobre, berme to pozitivne, ale ted uz je fakt na case se nekam pohnout. Nejde o zadny super benefity, ale proste navrat do normalu. Kolik chceme mit generaci adminu, pro ktery je verejna adresa neco exotickyho?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.