Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ricoh dementuje úvahy asijského tisku o konci fotoaparátů Pentax

Ricoh je primarne 90 milionu USD v minusu za posledni rok a s tim musi neco delat.

A neni to tak davno, kdy majitel jednoho fotoretezce odpovedel na otazku, proc nenabizi taky Pentaxy ze nebude prodavat neco, u ceho se znacna cast vrati na reklamacich. Ktery to byl fotak - K-R? Co se po nabiti baterie musela nechat kus vybit aby fotak vydrzel zapnuty.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tady by se hodil zdroj. Můj K-r to nikdy nedělal, kamarádův K-r taky ne.
Co vím, tak se sraly K-50, buď ovládání clony nebo nějaká elektronika v kontextu s měřením expozice.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

toho si nevsimej.. petr22 vzdycky radobysvetacky placne uplnou hovadinu a kdyz to po nem chces dolozit, prestane reagovat (:

http://diit.cz/clanek/fullhd-video-z-netflix-prehraje-edge/diskuse

vzdycky tu dogmaticky propaguje par znacek a ostatni pomlouva kauzama ktery se nikdy nestaly.. chovani placenyho trolla.. nechapu proc uz tu davno nema ban, bije to do oci.. (:

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja preferuju nekolik znacek tak, ze mam aktualne 12 digitalnich zrcadlovek Pentax a neco pres 20 filmovych tel a urcite nekolik desitek objektivu, Pentax, Hoya a Ricoh ode me dostaly podstatne vic penez nez od mnoha dalsich majitelu Pentax fotaku.

Ktera kauza se presne nikdy nestala? To, ze by si vsichni prali aby se takove kauzy nestaly je jasne.

Problemu s AA baterkama byla plna Pentax fora. Cekal bych, ze kazdy majitel Pentaxu snad o tom vi. Plne nabite AA clanky davaji vyssi napeti, nez ktere fotak zvladne a ten se nahodne vypina nebo nejde zapnout, da se to snadno overit v praxi.

http://ricehigh.blogspot.com/2010/05/how-to-resolve-k-x-battery-problem.... (doporucuji procist cely blog)

http://ricehigh.blogspot.com/search/label/Issues

Olej na snimaci u K-5, problemy Safox autofokusu s ostrenim za umeleho osvetleni (bere jen zeleznou slozku a ostri mimo) - to jsou take neexistujici problemy? Kdyz ty fotaky prodavas a mas desitky predobjednavek - a zacnou ti to lidi hromadne vracet ze je spinavy snimac - tak co s tim muzes delat? Servis to dokonce opakovane oznacoval za chybu uzivatele, tzn oprava na ucet prodejce prestoze se jednalo o vyrobni vadu (!).

Me ty fotaky bohuzel nosi lidi na opravu a tyhle zavady jsem u Nikonu nebo Canonu nikdy nevidel. Ale jsou tam zase jine. Fotaky uz nejsou investice na desitky let, ale spotrebni elektronika.

Zaverku napriklad pohani laciny cinsky elektromotorek za par dolaru - a to u vsech znacek zrcadlovek.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

za umělého osvětlení ostří blbě jen K-r; u k-5 a novějších jsem se s tímto problémem nesetkal, K10D ostří taky dobře
AA baterky v K-r nepoužívám, takže to jsem nevěděl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zase kecáš jako obvykle. Když máš takovou hezkou sbírku tak ji vyfoť a nahoď sem link. Jinak to ohledně ostření v žárovkovém světle je dost obehraná písnička. Tento problém byl pouze u K-r.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vezmi napr. AA Sanyo Eneloop clanky, nabij je nabijeckou na plno, dej je do fotaku a zapni ho. Je celkem pravdepodobne, ze se ti bude nahodne vypinat dokud se AA clanky kus nevybijou. Dela to jak K-R, tak K-M a K-X a pouze s AA baterkama (a jeste jen nekteryma).

http://ricehigh.blogspot.com/2010/05/how-to-resolve-k-x-battery-problem....

Je jedno kolik minusu sem fandove Pentaxu nasazeji, na teto skutecnosti nic nezmeni. Reseni je zcela na strane vyrobce, od ktyereho se ho majitele aparatu nedockali. Kdyz je fotak ktery je mozno napajet AA clanky, tak bych osobne cekal ze to bude spolehlive fungovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda že zrovna model K-r svou kvalitou a spolehlivostí nepatřil k nejlepším modelům v historii Pentaxu, i tak ale neměl větší procento závad než srovnatelné modely zrcadlovek Canonu, Nikonu či třeba SLR Sony.

Ať již mně osobně, tak i mým přátelům a známým fotografům prošlo rukama hezkých pár kousků Pentaxů. Stejně tak máme kolem sebe ale i dost kamarádů a známých s fotoaparáty jiných značek (nejvíc Nikonů a Canonů). Pentaxy, ač ne bezchybné, patřily celá léta jak po stránce spolehlivosti a trvanlivosti, tak celkové kvality a funkčnosti vždy k tomu lepšímu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz ti padesaty clovek donese zpet dva tydny starou K-5 s tim ze mu na snimac caka olej ze zaverky, tak mas na spolehlivost Pentaxu vlastni nazor. Ale co - stane se. Ale by ty fotaky vracel servis s tim ze je to zpusobene neodbornym cistenim senzoru? Ostuda. Stejne tak je ostuda odchazejici snimac AF u Nikonu D70 (fotak za 40 tisic v roce 2004).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím co vám zrovna značka Pentax provedla, jestli vám snad jejich přístroj spadl nějak obzvlášť nešikovně a bolestivě na nožičku, ale je to až s podivem jak se do nich dlouhodobě navážíte.

Pokud jde o olej na snímači a podobné závady je jimi nejvíce "proslulý" Nikon, kde se tento problém objevoval opakovaně u více modelů. Zářným příkladem byl například model D7000. Těchto problémů a nářků majitelů byla jak česká, tak světová fotofóra dosti plná (většina je snadno dohledatelná i dnes).
Podobné problémy se vyskytly i u jiných značek, i u Pentaxu, šlo ale o jednotky kusů! Záznamy přímo ze servisu v ruce nemám, ale jistým dokladem je jen několik málo podobných stížností na fotografických fórech našich i cizích (za české třeba pentaxfriends.eu).

Pokud se týká problémů s bateriemi (jisté vybíravosti při fungování na AA NiMh akumulátorové články) ty v míře která stojí za zmínku týkaly především modelu K-r, který mohl fungovat jak na Li-Ion akumulátor, tak s volitelnou redukcí na čtveřici AA článků. U modelů určených čistě na 4x AA články (nebo dvě baterie CR-3V), kterých byla celá řada od modelů *ist Dx, přes K100D, K200D, K-m, K-x, vesměs žádné větší problémy nebyly. Se staršími, dnes již běžně nepoužívanými, NiCd články něměly Pentaxy žádné problémy. S novějšími NiMh články pouze s některými, které měly příliš vysoký vnitřní odpor, a nebyly tak schopné dodat potřebný špičkový proud bez poklesu napětí pod jmenovitou hodnotu. Některé NiMh články (a to i ty "značkové") mají v tomto ohledu dost rezervy, a výraznější bývají právě u variant se sníženým samovybíjením (např. Sanyo Eneloop měly oproti běžným NiMh akumulátorům téže značky o víc jak 40% vyšší vnitřní odpor!). To, že akumulátory jež byly vnitřním odporem na hraně, fungovaly až po mírném vybití, také není nějaká chyba Pentaxu. U NiMh článků totiž při nabití na plnou kapacitu vnitřní odpor mírně vzrůstá. Při vybití o pár procent se tak ty stejné články mohou najednou "chytat". Jinak málokdo ví, že vnitřní odpor (a s tím i schopnost dodávat vyšší proudy) u NiMh článků je do jisté míry ovlivňována i způsobem a rychlostí nabíjení (velikostí nabíjecího proudu). Pomalé nabíjení nízkými proudy je na jednu stranu k článkům šetrné a umožňuje do nich "našťouchat" nejvíce energie, má ale vliv na vyšší vnitřní odpor a tím nižší dostupné proudy. Rychlé nabíjení např. proudy kolem 1C a pod. sice mírně snižují životnost akumulátoru, a nepatrně i max.kapacitu, ale umožňují dosahovat vyšších proudových odběrů.

Těch akumulátorů se kterými byly problémy ale kdovíjak mnoho nebylo. Sám jsem kromě spousty různých aku, včetně dvou sad "Eneloopek" provozoval v *ist DS a pak dlouhodobě v modu K200D, a syn nějaký čas s modelem K-x a bez nejmenších problémů. Jediné nové NiMh články se kterými kdy K-x synovi trochu zazlobil měly při přeměření tak vysoký vnitřní odpor (výrazně vyšší než je běžné), že by s nimi nechodila celá spousta přístrojů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo si chcete pocist, Ricoh vydava vysledky hospodareni jako PDF:

https://www.ricoh.com/IR/financial_data/financial_result/

Fotograficka divize je stale v minusu a to akcionari nebudou akceptovat vecne. Nezapominejme, ze Ricoh (a pred nim Hoya) zachranil Pentax pred bankrotem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mluvíte o záchranářích Pentaxu, Hoyu bych zrovna nezmiňoval!
V době kdy Hoya ovládla Pentax, nebyl Pentax rozhodně ve ztrátě! Pravda - nehovořím zde o holé fotografické divizi, ale o celém Pentaxu.

V době kdy Hoya Pentax převzala odešla řada předních vývojářů. Následně Hoya prostředky na vývoj v rámci fotografické divize citelně omezila (podle jedné informace o víc jak 40% - nemám ty procenta ale ověřena z dalších zdrojů). Stejně tak byly dále ořezány prostředky na reklamu a propagaci, a silně omezeny investice do výrobních zařízení.
Silně ziskové a perspektivní divize lékařských přístrojů a speciální optiky, stejně jako velké portfolio patentů si Hoya převedla pod sebe. Fotografickou divizi oholenou na kost, několik let silně podfinancovanou, a se zmenšeným podílem na trhu prodala po pár letech Ricohu.

Jak se jí bude pod Ricohem do budoucna dařit, a zda se vzmátoří k ziskům a posílení pozic, to vskutku nevím. Pod Ricohem má alespoň nějakou šanci, s Hoyou to byla cesta do pekel!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.