Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nová výbava v laboratoriu: digitální ociloskop Rigol DS2072

A na koľko vás vyšlo ? Vo firme máme Rigol DS2202 a ako novinka to stálo cez 1400€. Ale zase bandwidth to má až 200MHz a soft je konečne aj pre 64bit OS.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

V ČR stojí 22k+, dostali jsme nějakou slevu, ale ne zas tolik…

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Od koho jsi ho bral? Nechci přece jen takto drahou výbavu kupovat v prvním ochodě, kde ho najdu (http://eshop.micronix.cz/merici-technika/elektricke-veliciny/osciloskopy...)...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

U nás jsou v podstatě dva prodejci jestli se dobře dívám, takže moc výběr není :D

Šlo to přes firmu (hint: vlastník redakcí), takže od koho z nich to bylo bráno vlastně nevím. Tam byla vyjednána sleva, já ho dostal…

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, doma mám Teslu BM566. Sice se to co do schopností s tím Rigolem nemůže srovnávat, ale zato to daleko víc hřeje. :o)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tu jsem měl taky, ta "obrazovka" měla za dlouhých zimních večerů svoje kouzlo :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli je to k něčemu dobré, ale mám doma RFT EO174 B - http://www.radiomuseum.org/r/veb_plauen_eo_174_beo174.html
A budu upřímný: vůbec nevím, jak se s tím zachází :) (manuál je v němčině, což je stejné, jako kdyby byl ve Španělštině). Stav asi taky nebude nic moc, ale obrazovka svítí a něco to dělá ;). Je de-facto open source, v manuálu je kompletní plánek.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pekny 20 MHz osciloskop, dokonca v military prevedeni - takze by mohol aj nieco vydrzat (davali sa tam kvalitnejsie suciastky).. na jednoduche veci a hranie sa.. ako aj naucenie, ako sa vlastne s osciloskopom pracuje :-)

Uvadzanie kompletnej schemy bola bezna vec v 70. a 80. rokoch.. mnohe elektricke pristroje z tej doby mali prilepeny papier so schemou na vnutornom kryte.. na druhej strane to bola vacsinou diskretna technika (max. nejake jednoduche linearne IO ci TTL/CMOS hradla).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A luxusní kousky měly dokonce osciloskopické průběhy stejně jako důležité měřící body vytištěné na plošáku. Měl jsem to u TV Telefunken, kde návrháři šli až tak daleko, že součástky byly na deskách ještě s německou důkladností vyrovnány do řad, aby to hezky vypadalo :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tenhle Rigol mám v nákupním seznamu. Na EEVBlogu na něj byla docela pěkná recenze (http://www.youtube.com/watch?v=_TSr9nFN1GU), resp porovnání se starším Rigolem za poloviční cenu. Už jen za ten intensity graduated display to stojí. Ten Instek se mi dost nelíbí a nejsem sám (http://www.youtube.com/watch?v=cRe9b7iV6Kc) to ani po stránce ovládání (parametrově bude jistě ok).

Takže blahopřeji k nové hračce, nahlodal jsi mě ještě víc ke koupi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No jo, někdo si zas stěžuje na Rigoly, viz třeba http://www.youtube.com/watch?v=wDmcli23vVI Vypadá to, že s kvalitou fakt trochu problém mají, tak snad ta tříletá záruka pomůže.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nj, v me dobe byl etalonem kvality Tekronix, to jsem v 1985. koukal....
jak si vede soucasny kousek ve srovnani s temito "prehistorickymi" kousky?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Fakt nevím, dělal jsem tak na stařičkých Teslách ve škole a jediné co řeknu tak že to asi nemá šanci zobrazit takové detaily jako ty dnešní digitální.

A hlavně, člověk musel všechno odměřovat ručně. Tady to dělají integrované funkce a stačí tak jen namačkat tlačítka…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A také to umí single sweep run a potom si člověk může ten signál pěkně zmražený projít, zazoomovat na detaily apod.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je věc, která by se mi při některých opravách velmi hodila, ideálně vícekanálově. Třeba jsem měl zdroj, který při startu vyrážel pojistky, ale po náběhu běžel normálně. Ovšem neživím se tím, takže si zatím stále vystačím s jedním postarším ruským kouskem :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ehm.. stale pouzivam poctivy dvojkanalovy Tektronix 2335 (sirka pasma 150 MHz), na analogovu elektroniku (nastavenia a opravy analogovych syntetizerov, efektov, zosilnovacov s polovodicmi i elektronkami) nema chybu..

Na digitalnu elektroniku je samozrejme lepsi digitalny osciloskop (alebo digitalny analyzator), no uz sa mi stalo, ze digitalny osciloskop v podobnej cenovej kategorii ako uvadzany mal problemy s vernym zobrazenim analogoveho signalu pri vyssich frekvenciach (stary analog bez problemov)!

Pravda, hlavne pri vyssich MHz uz treba vediet aj merat a rozmyslat, ako sonda ci vstup osciloskopu zatazi a ovplyvni obvody.. a to nezachrani ziaden superdigital s "mackanim tlacitek".

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

dik za reakci, ja tak nejak povedome tusil, ze jeste nepatri do stareho zeleza....
nj, uz dlouho jsem z oboru mimo....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

BTW na skole jsem delal jeste na Krizikovi....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak a ještě opravíme chyby:
1) Pokud nebudeš uvažovat, že se vše ve vesmíru pohybuje, tak lze osciloskop považovat za nehybný v rámci inerciální vztažné soustavy laboratoře. Tedy ta "rychlost" je jen vzorkovací kmitočet. S rychlostí to nemá nic společného.

2) Nechápu jak chceš PLYNULE zobrazovat signály, když máš nastavenou časovou základnu na 1 s/div. Už jenom čas potřebný k překreslení celé obrazovky je 10 sekund.

3) Poměr 2 mV / 0.5 mV není ani jeden řád (desetinásobek), ale čtyřnásobek. Mnohem zajímavější je kolik to dělá v decibelech. Jen 12 dB a to není žádný zázrak jak píšeš.

4) K čemu ti jsou všechny interní funkce pro měření parametrů průběhů, když ani nevíš jak je měřit. Jak ti tedy můžeme věřit, že jsi něco naměřil a ne jen přečetl z displaye?

PS: Nepíši ze závisti nebo jiných zlých úmyslů. Jen prostě nemám rád odfláknuté články plné formálních chyb.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1) to je co, chytání za slovo?

2) například tak, že se budou křivky plynule vykreslovat zleva doprava tak, jak budou měřeny?

3) ano je to jeden řád; to byla zajímavá chyba, kterou jsem teď skoro zopakoval…napsal jsem hodnoty, pak se vrátil zpátky ke specifikací a překoukl se o řádek nad, a následně text napsal podle toho (a nikoli údajů, které jsou přímo v aktualitě); každopádně, opraveno

4) cože?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

rigol ma v planu tuhle radu obohatit o generator jako ma agilent 2000.
I pres slabsi kvalitu vystupni kontroly je tohle dobra rada, umi hodne. Rozhodne bych o jinych znackach neuvazoval, rigol, agilent, tektronix, hodne dal lecroy a konec. gw instek, hruza.
Scope dobrej, ted by to chtelo poradny jeste ostatni meraky :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jeste jsem zapomnel. rigol me stve jaka za kazdej kravskej modul chce zaplatit dost tucny priplatek.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Občas se to dá obejít, někdo si u nějakého staršího kdysi přeflashoval firmware a nabral asi 100 MHz navíc :D

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, úpravou fw se da z každého udělat ten nejrychlejší model v řadě a odemknout všechny funkce.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A to si myslite nebo vite jak z ds2072 udelat ds2202 a pridat modul SD-DS2, AT-DS2, MEM-DS2? Pripadne jak z DS4012 udelat DS4032 a nebo z DS6062 udelat DS6102?
Pokud vim tak u >vetsiny< verzi modelu DS1052E jde udelat upgrade.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak to říci máme 4012 "předelanou" na 4032, sám to neumím, ani to tu nechci rozebírat, ale zkuste napsat na email rigol2 na seznamu :-). Finta je v tom, že se vlastně vyrábí jen ten nejvyšší model v řadě a levnější modely se dělají sw zablokováním ve firmware. Dělají to tak více méně všichni výrobci. Kolegu málem ranila mrtvice, když zaplatili skoro 100k Kč za upgrade paměti na velkém LeCroy a místo nějakého high tech snového paměťového modulu jim emailem poslali 128bit klič a návod jak ho narvat do osciloskopu. Paměť je v skopu již z výroby vždy jen ,když ji chcete využít celou tak vás výrobce patřičně podojí :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ze to je software to je jasny. Ale ze to jde, jsem zatim nikde necetl. Dobra zprava :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona 4000 není ani v základu nic levného a tak se holt v diskuzích spíše řeší 1xxx řada. Agilent tuším do 3 řady je na tom stejně, výrobce se však brání a snaží se známe finty v nových verzích fw blokovat.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A co takove ty osciloskopy pro PC? Neni to taky pouzitelne? Predstavoval bych si, ze kdyby se nejakym rozhranim (asi leda tak PCI-e nebo gigovy ethernet) procpaly raw data do pocitace, tak by byly moznosti prakticky neomezene a cena by mohla byt o rad nizsi, byl by to vlastne jen AD prevodnik:)
Vim, ze ty do PC jsou, ale pripojujou se pres USB, takze veskera funkcionalita bude asi v krabicce a do PC polezou uz jenom zredukovane obrazove data, coz je asi na houby.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tam je šumu a rušení jak prase, to je zcela nereálné.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Moderní osciloskopy , zvláště vyšších řad nejsou nic jiného než PC v bedně osciloskopu. Namnoze v nich najdete i Windows. Sice to funguje trochu jinak než si představujete, ale funguje. Můj skop má časovou základnu 1 ns/div 4GS/s, tenhle proud sice vaší PCI-E bez problémů proženete, ale úzké hrdlo je pamět, kde se musí paralelizovat.
Pokud se ptáte na různé krabičky připojované k běžným PC tak tam je hlavním problémem ovládání a rychlost zobrazení.
Kroutící čudlík myší nenahradíte a displeje osciloskopů jsou optimalizovány na rychlost, mají definovaný dosvit a další fičurky. Někde takovou krabičku mám, v nouzi dobré, ale s prací z běžným osciloskopem se to nedá srovnat.
Abych jen nehanil , zase máte velkou obrazovku. Hlavní problém je většinou dost mizerný ovládací sw.
Mimochodem není to jen o ADC, ještě potřebujete minimálně rychlé FPGA, protože skop není jen o ADC, ale i o trigerování atd.. Velké osciloskopy jsou dnes právě rychlý ADC, velké rychlé FPGA a za tím je PC pro zpracování a zobrazování. Velké FPGA to je klidně 1000$ a více jen za jeden integráč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně nemohu souhlasit. Používal jsem pár různých oscilo, ale protože to je klasický PCčko, tak trpí stejnýma problémama. Když mi naposledy odšelo oscilo za 40K bez výpalného tak, že spadla fleška a firwmare k naprogramování od výrobce se sehnat nedal. A odešel po roce a 3 měsících, jak jinak. A protože to bylo na IČO a záruka byla rok... Rezignoval jsem a pořídil Picoscope. Čudlíky mi na oscilu neschází, ikdyž jsem měl strach. Je jen o zvyk si to namapovat na klávesy, což jejich soft umí. Vesměs jsem nenarazil na nic, co by scházelo. Takže oscilo stálo zase okolo 40K, ale umí toho mnohem víc. Kámen úrazu je soft, to v každém případku. Ten co k tomu mají oni je fajne. Navíc je ke stáhnutí zadarmo s updatama, což často nevýbá a výrobce soft účtuje zvlášť. Mám 5000 řadu a vesměs si nemůžu stěžovat. Co se týče rychlosti dat do kompu, tak to je irelevatní, neb stejně to je u digitálů omezený vnitřní RAM. Jinak je to je AD a na to PC nemá hrubej výkon na sběrnicích. Pokud teda nepovedeme debatu analog/digital, tak já nemůžu říct prakticky nic proti "PC osciloskopům", zvláště když k tomu dával DLL a člověk s tím může komunikovat i dle vlastních potřeb (o: Jinak souhlasím, že těm "blbým" je lepší se vyhnout, to je k ničemu. A jetě jednu ta krabka výhodu má: dá se běžet bez 230AC jen z NTB (je potřeba někde splašit 12V, což se u noťase dá snadno) a dá se to téměř narvat do kapsy. ž se mi to parkrát hodillo, třeba k měření EMI, kdy si to člověk může vzít někam k dieselagregátu a "jakštakš" orientačně změřit, co to "hčije" do kabelů/konektorů. Představa, že bych někam na střechu, nebo do sklepa k centrále tahal velké oscilo, ...

A když jsem měl klasický oscilo s ETH, stejně jsem k tomu hlavně používal soft na PC, to rozlišení a možnost porovnávat/uchovávat data je nenahraditelná.

A za stejnou cenu se da koupit o dost kvalitnější stroj, menší, míň poruchovej, ....

R.

ps: donutil si mně tu udělat účet :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vám Pico vyhovuje proč ne. Pro mě by to byla ona poměrně málo použitelná krabička protože má pouze 1GS/s a malou citlivost vstupních zesilovačů a naprosto tragickou časovou stabilitu (dáno principem konstrukce).
Pokud se nepletu chteji pánové za 60MHz verzi 800Liber, což je stejná cena za kterou lze koupit strojek, který si pořídili v DIIT. Přitom má Pico pouze 1GS/s proti 2GS/s, Pico má 4x horší citlivost vstupních zesilovačů, nic proti Picu, ale hoši zaspali a nevšimli si, že ceny osciloskopu spadli a cena 800Liber je již trochu mimo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.