Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rodí se projekt Pinos alias „PulseVideo“

"Možná proto, že už z principu"

To není z principu, to je ze zkušeností. ;-)

"mohla se zvukovým výstupem počítače pracovat vždy jen jedna aplikace"

To není pravda. Skutečné zvukové karty (a ne ty dnešní kodeky) uměly sami přijímat více zvukových proudů a sami je mixovat. (To ještě měli zvukovky DSP.)

S příchodem hloupých zvukovek přišla alsa s dmix, kde se opět mixují (tentokrát už v počítači) různé proudy.

A to nemluvíme o Jacku apod.

Tedy výrok "s výstupem mohla pracovat pouze jedna aplikace" platí možná pro dobu před alsu (tj do 2002) a jen pro hloupé zvukovky.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

No oni ti chytří zvukovci uměli spoustu zajímavých věcí :) Ale teď vážně - jak například budete řešit více zvukových karet souběžně, když by aplikace uměla poslat zvuk jen přímo?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

:-)

No v Alse to jde, sice kostrbatě. Na toto je ideální jack.

Jinak na hru, jak uděláte tohleto a támhle to, hrát nebudu. Tak jako lidé zapomněli na to, že se dá spousta věcí dělat v DSP, stejně tak zapomněli na to, že se lecos dá dělat až venku za zvukárnou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Naštěstí máme Herona, který přesvědčí výrobce hardwaru, aby do notebooků dávali zase DSP... ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někomu stačí notebook, tak mu stačí i PA. Pro normální kompy naštěstí pořád existují i ZK. (Což existují i pro NTB, ale na to lidi odpovídají, že to přece nebudou tahat.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim kdo je Heron, nicmene... IIRC kdyz lennartovi udelali bug ze PA nevyuziva hardwarove mixovani i kdyz je k dispozici, rekl ze to je kravina, protoze takovej HW uz dnes nikdo nema .... fast forward par let do roku 2013, et voila AMD TrueAudio, nacpane dnes uz i do APU, a Intel ma (bude mit?) to same.. tzn v nadchazejicich letech par desitek milionu X86 zarizeni s DSP zvukem... chlapec se drobet spletl...

Coz me tak nejak privadi k otazce - bude tahle ubercool nova vrstva podporovat soucasnou HW akceleraci videa ? protoze pokud ne, nemale % uzivatelu to posle do <> jeste rychleji nez PA... akcelerace je u videa prece jen drobet podstatnejsi pro spotrebu / hluk...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HW akcelerace videa neni nic soucasnyho. To maj vsechny pocitace uz tak 20 let a bez toho by to ani poradne neslo.
Otazka je jestli to bude podporovat HW dekodery nebo dokonce HW kodery videa typu Quick Sync, coz je dnes na Linuxu, ale i na Windows porad celkem problem.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Čtení článku jsem skončil u "další mezivrstva". Sorry, jinak to nešlo.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

chápu. mě taky od GNOME 3.00 doby přijde, že v RedHatu roupama vymejšlej hlavně blbosti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"All problems in computer science can be solved by another level of indirection" ;-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

no jo, proto je ten linux tak suprovej pouzitelnej system na domaci medialni herni pc, staci jadro a hotovo ze

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Vsak je po vic jak 20 letech od vzniku na desktopech stale pod 1% :-)

A zrovna tohle je jeden z hlavnich duvodu - nulova standardizace. Co naprogramuju dneska, za dva roky nemusim spustit protoze to na cem je to postavene uz v zadne distribuci nebude.

Linux ma uspech jen tam, kde vyrobce vezme jadro, naprogramuje zbytek a hlavne do toho nenecha vrtat komunitu jinak nez udelat par pluginu a skinu. Pak uz existuje jenom velmi maly poet projektu jako open source firmware pro routery kdy se vyvojari vzacne shodli na tom, ze budou vyvijet dohromady jednu vec a ne ze kazdy urazeny vyvojar kteremu neuznali drobnou zmenu hned udelal vlastni fork (a totalni curbes pro uzivatele).

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Mohli by ste vysvetlit alebo postnut nejake linky k tomu, prečo je PulseAudio zlé?
(nezvyknem pocuvat hudbu na linuxe)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pulseaudio priniesol do linuxu éru bezproblémového zvuku. vyriešil toľko problémov, že prakticky ukončil jednu obrovskú tému debát o linuxe (zvuk). jediné zostávajúce diskusie o problémoch so zvukom sú ovládače a latencia.

situáciu s ovládačmi môžu riešiť iba výrobcovia hardvéru.

čo sa týka latencie, pulseaudio ako softvérová medzivrstva pridáva pár milisekúnd k odozve. všetky zdroje zvuku sa zbiehajú v pulseaudio serveri, mixujú, skonvertujú do formátu, ktorý zvukovka prehrá a odošlú sa do zvukovky. v ideálnom svete by toto robil hardvér zvukovky (vtedy ale strácame výhodu pracovať s viacerými výstupnými zariadeniami, napr. hudbu do zvukovky, film cez hdmi, skype cez bluetooth, atd. toto všetko pulseaudio umožňuje za cenu vyššej latencie)

jackd je schopný vynikajúcej latencie a používa sa aj v kombinácii s pulseaudio (v niektorých distribúciách defaultne). jeho nevýhodou je, že samostatne nezvláda zmeny hardvéru "za jazdy" a na notebooku žerie baterku. jackd je skôr vhodný pre audio profesionálov.

90 percent zlej reputácie pulseaudio pochádza z toho, že ubuntu ho začalo používať príliš skoro (nie všetky aplikácie na to boli v tom čase pripravené). ja by som za to ubuntu skôr pochválil, donútilo to autorov softvéru pohnúť sa dopredu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"prakticky ukončil jednu obrovskú tému debát o linuxe"
Ja mel dojem, ze prave s PulseAudio ty nekonecne obrovske debaty zacali...

"jediné zostávajúce diskusie o problémoch so zvukom sú ovládače a latencia"
Taky chci ty ruzove bryle...

Pro puvodniho tazatele: PulseAudio ma zlou povest proto, ze v zacatcich nadelalo lidem spoustu drobnych potizi, vymenou za co jim vyresilo problemy, ktere nikdy nemeli ;-) Ted uz pry vicemene funguje napoprve...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na problemy pred pulseaudio narazil kazdej kdo nekdy pripojit k pocitaci TV pres HDMI nebo USB zvukovku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

mám pocit že pracujete pre "redundancy department of redundancy". všetko, čo píšete je odpovedané v mojom príspevku. áno, pulseaudio spôsobilo problémy keď ho ubuntu priskoro nasadilo. no pred pulseaudio bolo takmer nemožné poslať zvuk cez bluetooth, používať naraz 2 alebo viac zdrojov a výstupov zvuku, regulovať hlasitosť jednotlivým aplikáciám. môj osobný favorit v tej dobe bol ESD, škoda že sa nerozmohol viac.

ružové okuliare naozaj nemám, so zvukom som pracoval denne a do pulseaudio aj jackd sme ako firma často prispievali. pracoval som aj s OSS, 4front OSS, FFADO, aj s ALSA-ou denne veľa rokov. pulseaudio je naozaj obrovský pokrok, ale keďže nechem flamewar, nebudem tu písať o jeho výhodách oproti win/osx audio stackom. je to na dlhšiu debatu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neviem, či to šlo na vrub pulseaudia, alebo niektorého z množstva kit-ov v tom čase. (už ich pohltil systemd), ale stalo sa mi, že keď som sa na počítač prihlásil cez vnc, tak prevzal zvukovku tomu čo bol prihlásený priamo na počítači. Chvíľu som sa nahladal, kde je problém. Našťastie používam gentoo, tak som zakázal všetky kit-y (consolekit a spol. a pulseaudio) a už tento problém nemám.

Bolo to v čase, keď sa pulseAudio už považovalo za stabilné a tlačilo sa všade. Aktuálne neviem, či tento problém pretrváva. Nepoužívam pulseAudio, Kit-y ani systemd, tak neviem v akom je to aktuálne stave. Nemám problém s prehrávaním viacerých zvukov naraz, to asi rieši alsa.

Ale je pravda, že nepotrebujem vymieňať zvukovky za behu, to by asi alsa jednoducho nevyriešila. musel by som ju prekonfigurovávať.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Něco už odpověděli ostatní.

Za mě je nepřijatelné, aby "nástupnický projekt" měl horší parametry než projekt, který nahrazuje. Například v ALSA dmix (opět: není pravda, že až PA přinesl možnost mít více zdrojů současně) nemá nejmenší problém umixovat 96kHz sample rate s nejvyšším resamplerem (SRC). S nižšími (třeba tím, co má i PA, tedy speex) není problém jít až do maxima, co dnešní zvukovky za $1 dají (tedy na 384kHz).

PA umí jen default 44.1/48kHz. Ano, při nastavení 96kHz se to tváří, že to zvládá, ale stačí k tomu pustit třeba nějakou hru a ee. Nezvládá. Dmix ano.

Nehodlám se účastnit další nesmyslné debaty o tom, jak dobře člověk slyší. Vezmu to jinak. V digitálním měření je standardem měřit alespoň 10x tolik vzorků, kolik je bandwith signálu. Tedy 200MHz osciloskop má samplerate 2Gs/s apod. TrueRMS multimetry do 1kHz mají integrátor na 20kHz.

Audiozesilovače z 80 let mají šířku pásma někde mezi 100-300kHz.

U člověka se v nějakém pokusu naměří 20kHz bandwidth, nějaký idiot v roce 1982 na to použije Shannon-Kotělnika a udělá z toho 44.1kHz a říká tomu CDDA. Pokud by se vzal digitální standard z měřící techniky, muselo byt to být alespoň 200kHz samplerate (v dnešní době tedy 192kHz formát).

Pokud tohle někdo nebere jako argument, fajn. Zkusme jiný. V HW máte čip za $1, který bez problémů zvládá 384kHz samplerate (změřeno). Opravdu si na to nasadíte software, který vám z toho udělá HW na úrovni roku já nevím 1995? Opravdu si ten HW ořežete 9x? Jak byste se tvářili, kdyby někdo přišel s úžasným novým FS, který má limit 100MB/s a ještě by vám u toho říkal, že na USB to přece stačí (analogie se stupidním argumentem o BT sluchátkách - proč by se měl celý systém omezovat tím nejhorším prvkem, když se ten signál dá v klidu downsamplovat)?

Tolik za mě technické argumenty, proč PA nebrat. Našly by se i další vycházející z chování autora, ale to nechme na jindy.

---

Jistě, každý může namítnout, že je to o svobodě a každý si může na svůj systém nainstalovat co chce. To jistě může. Já mám PA nainstalovaný pro systémové zvuky jako default zařízení a vedle toho mám samostatné zvukové kodeky (Burr-Brown, ESS), kam přímo hrají přehrávače (bez jakéhokoliv sw zásahu). Taky to tak jde. Ale byl bych mnohem raději, kdyby ten default byl na úrovni roku 2015 a nikoliv o 20 let zpět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den, osobně považuju PulseAudio za zlo. Syntézu zvuků lze provádět přímo i v HW zvukových karet s nižší latencí, pokud to zvuková karta podporuje. Tedy je možné mít více přístupů k zvukovce i bez PulseAudio.
PulseAudio by mi nevadil, pokud by tento systém nepřidával zpoždění. Musím upravovat nastavení přehrávačů videa, apod., aby souhlasil obraz se zvukem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.