Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rok 2014 byl rokem Linuxu aneb Rekapitulace v sedmi aktech

Microsoft pusti svoje windows 10 zadarmo a bude. Linux samozrejme jde pouzit ale vetsina pujde cestou nejmensiho odporu coz jsou windows. Jedina otazka je zda bude mozne instalovat aplikace odkudkoliv kdykoliv bez mikrosoftiho uctu a nebo ne. Kazdopadne univerzalni system ktery bude fungovat od hodinek po bankomat bude mit asi jen microsoft. A ja musim rict ze se uz tesim na x86 kompatibilni telefon na kterem budou bezet windows 10 a bude z nej mozne udelat pripojenim k velkemu monitoru normalni pocitac na kterem pobezi normalni aplikace.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jak vidím, hodně lidí pořád nechápe to, že Linux je lepší proto, ze je otevřený, ne proto, že je zdarma.

Jinak co se týká tco, tak tam v malých instalacích Windows už teď vedou, to není žádná novinka. Je to dané tím, že "spravovat" ten systém jde často pomocí člověka, který dostane 17000 hrubého, což je u Linuxu v současné době nereálné. Nicméně u větších instalací, jako jsou například města, už je to dost jiná otázka.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze ta hlaska zni takhle: "Linux nechce nikdo ani presto, ze je zadarmo":o)
Jinak na otevrenost letos linux/OSS hodne doplatil, nevim, jestli je to zmineno v clanku, ale asi by melo .... ja to necetl, me stacil ten nadpis, mozna kdyby to bylo oznacene aspon jako blog, ale radoby seriozni clanek s takovym nazvem, to fakt ne:o) Sorry dejve:o)

+1
-79
-1
Je komentář přínosný?

tvuj prispevek je snad nejpresneji naplnene ocekavani roku 2014
dekuji, dobre jsem se zasmal

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

I kdyz sem v minulosti linux pouzival na provoz teamspeak serveru a PVR s MythTV protoze byl zadarmo, jednodusi by to bylo s windows, protoze je znam lepe. Vice lidi si proste vice rozumi s Windows nez s Linuxem a o tom to je a taky hlavne o tom, ze windows podporuje vice hardwaru a ma vetsi vyber softwaru. Ale je jedine dobre ze Linux existuje, o tom zadna, kazda dobra alternativa k mainstreamu je vitana a prinosna pro koncoveho uzivatele/business/zakaznika...

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Ano - BFU stahne linux, vyzkousi a prohlasi neco o tom nez pouzivat TOHLE tak radsi da ty dva a pul tisice za Windows :-) K tomu doda neco o tom ze je mu jasne ze je to zadarmo, protoze kdo by to chtel kdyby to bylo placene......

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

..."jednodusi by to bylo s Windows"...

Určitě, pokud něčemu rozumíte, jde to vždy lépe. Nicméně pokud byste to měl dělat dle MS licenční poliky _správně_, tak to asi nikdy ani nespustíte.

Z licenčního modelu by pro tento účel by byly vyloučeny všechny verze desktopových Windows, tzn. jedině serverové. Pak byste musel evidovat každého uživatele, který k serveru přistupuje a nakoupit & přidělit mu CAL. Pokud byste neměl ponětí o přistupujících lidech a _nebo_ nechtěl udržovat evidenci, pak byste si musel za cca 60000,- koupit licenci External Connector + licenci k Win Serveru (cca 20000,-). Ještě byste šel do toho provozu pod Win?? ;)

Nejvíc mě na MS licenčním semináři dostalo, že když si koupím NTB s OEM Win, tak je porušením licenční politik, pokud tento svůj notebook půjčím manželce. To je panečku svoboda v nakládání se svým majetkem...

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

joj, licence hell, to je taky dobrá parketa. Navíc MS to stále "nějak" mění a dobrat se jednoduchého vysvětlení např. licencování vyšších verzí MSSQL s ohledem na použití ve virtuálním prostředí je o studiu padesátistránkového dokumentu. Samozřejmě sepsáno právničtinou...

Už jen to, že na správný výklad licencování je třeba seminářů ukazuje, že je něco shnilého ve státě dánském :-)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Ehm...ja som este nikoho nevidel kupovat Windows licenciu na server. Malokedy sa serveri kupuju, takmer vsetci to prenajimaju. Ja za kompletnu Windows Server 2012 licenciu platim cca 15 eur mesacne(quad core dedikovany server), ku VPS sa to casto dava uplne zadarmo a spravne podla licencnych podmienok, to uz neznie tak zle, ze ?
To iste mozem povedat o linuxe, kebyze chcem podobne ohybat fakty tak zacnem prehlasovat, ze idealne je kupit si RedHat linux aj s podporou a tam uz hravo prekonate cenou lubovolnu Win licenciu.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Tady se ale snad nebavíme o nějakém prašivém VPS na studentské projektíky...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No ale ano, bavime :D Povodna diskusia bola o teamspeak stroji, tam VPS uplne staci a zacali ste nanho vytahovat uplne nerealne sumy. Prave preto som aj spomenul sumu ktoru platim za priemerne velky dedikovany server a stale to nie su desiatky az stovky tisic. A pokial ma daka firma potrebu prevadzkovat stroje pri ktorych su uz spominane vysoke ceny za licencie, tak v takych pripadoch sa ta cena licencie kompletne strati v nakladoch na vyvoj,prevadzku, HW a personal. Linux ma hromadu vyhod a nevyhod oproti Win svetu, ale argumentovat proti Windowsom cenou v serverovom sfere je neuveritelna hlupost, Linux sa pouziva z inych dovodov.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Ale nikoli. Původní diskuze byla o stroji s teamspeak + PVR MythTV, neboli HTPC. To za pluskem se vám nehodilo, tak jste to zamlčel. Neexistuje, aby toto někdo chtěl / mohl provozovat na VPS. Ani po konzumaci houbiček ne. Fakt ne.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

A meni to nieco na mojom argumente ? Ako vravim, aj na dedikovane servery su tie licencie skoro zadarmo, rozhodne nie 80k kc

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Nadto, i kdybych připustil nějaký Win VPS běžící na linuxovém KVM :-), tak to neřeší licencování serverů v organizaci. Ne každý je ochotný riskovat svá data virtualizovaná v nějakém lidovém datacentru, ne vždy to je schůdné řešení.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Opravte ma ak sa mylim (poprosim s referenciami), ale preco by mali byt potrebne akekolvek CAL licencie ak sa pristupuje vyhradne k sluzbe poskytovanej aplikaciou tretej strany? Preco by malo byt potrebne na tento ucel vlastnit serverovu verziu OS?

Ak chcem byt masochisticky skrob, tak si "non-GUI" sluzby (services) rozbehnem priamo na free Hyper-V serveri, ktory "nema limity" na nic.To ze sa host podla odporucani nema pouzivat na spustanie aplikacii mozem mat na haku (totiz, tam ziaden "guest" nepobezi).

To o OEM by som si rad vypocul lebo osobne mam uchylku citat licencne podmienky a veru toto je blbost na n-tu. Aj ked sa mozno jedna o "slovne hratky" a v tomto pripade je klucove slovo "pozicat". Pretoze aj zakupene DVD (myslene film) nie je dovolene poziciavat ale nikto vam nebrani aby si to v domacnosti do prehravaca vlozil iny clen rodiny ako ten, kto za dane medium platil pri kase...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě nemáte pravdu. Licenční politika MS je děsná prasárna a znám paní, co to dělá cca 20 let a rozumí tomu u nás asi více, než lidi u MS CZ :-) Dle mého názoru jakýkoliv uživatel přistupující k Windows serveru prostě potřebuje CAL, tečka. Je úplně jedno, jestli na tom vaříte služby třetí strany. Pro anonymní přístup potřebujete licencovat External Connector, jak už tu někdo zmínil :-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

CAL (RDP, device / client access) je potrebne na SLUZBY, ktore poskytuje server.
Drviva vacina materialov rozobera intranetove nasadenie v podniku s autentifikaciou cez AD a SQL serverom. Rolu frontend servera (ci uz web alebo aplikacneho) je v prikladoch pri licencovani velmi tazke najst. Tak napriklad: na anonymny pristup web beziaci na IIS netreba CAL licencie. Ak je pouzita 3rd party autentifikacia pri pristupe, tak uz CAL na vyuzivanie sluzieb treba.
z definicie CAL od Microsoftu: "A server Client Access Licence (CAL) is a licence that gives users and devices the legal right to access Microsoft server software installed on a server." mi vychadza ze ak sa pristupuje VYHRADNE k 3rd party aplikacii, ktora nie je nijak naviazana na sluzby servera, tak CAL nie je potrebny.
Ad: Pytanie sa tejto otazky "obchodnych zastupcov" - ak to nemaju explicitne v dostupnych materialoch, tak co myslite, co vam asi odpovedia - ze mozete, alebo nie? Zahraju to na istotu...

Myslim, ze odpoved, ktoru dostanete bude viac zavisla na tom AKO sa to opytate, a nie co sa pytate (vid priklad vyssie s "pozicanim" manzelke).
Ono mimochodom, na Foundation / Essential WinServer, SQL Express a desktopove Win sa CAL ani nedaju kupit - to neznamena, ze sa na ne neda pristupovat - desktopove Pro verzie maju napr. IIS. Proste sa na ne CAL neaplikuju.

V konecnom dosledku ale overovanie CAL MS poriadne nefungovalo a v novych server verziach sa neaktivuju (user&device)... Takze tak... mozme sa natahovat a domyslat si "ako by to asi malo byt". V desktopovych verziach bola nedavno kurozita v pripade W8 kde bol zavedeny dual licensing (OEM / PUL) v zavislosti na tom, "kto do mechaniky vhodil instalacne medium" (cim sa dalo dopracovat k transferovatelnej Win8 Professional za 120e)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

BFU si s Windows nerozumí lépe - jsou na něj jen zvyklí a dokáží se metodou pokusu a omylu doklikat pomocí nějakého průvodce k určitému (byť třeba polovičatému) řešení. Tedy: nemusí znát, ale stačí klikat. A když se to rozbije, jednoduše celá Windows přeinstalují a jedou nanovo. Kdyby lidi Windows opravdu rozuměli, nepotřebovali by ccleanery a podobné odpadní nástroje na "tuning" PC.

Linux naopak není o černokněžníkovi, který něco umožní naklikat, naopak nedá nic zdarma, člověk si musí přečíst manuál a dost často i experimentovat. Na druhou stranu pak ale vše funguje korektně a tak dlouho, dokud se to nevypne nebo to neshoří. Dost často lidi berou Linux jako Windows zdarma, jenže to je velký omyl. Linux vznikl jako Unix zdarma, Windows (NT) pak jako jakýsi pokus o spojení POSIXového jádra a Xerox/Apple GUI. Roky vývoje pak droply POSIX ve prospěch Win32API.

A co se týká výhod Linuxu - lze jej velmi efektivně ovládat vzdáleně, klidně z mobilu, s jen velmi malou režií (SSH), proti tomu Windows pro ovládání (a ještě ne zcela plnohodnotné) vyžaduje RDP a/nebo RPC (přičemž ještě donedávna byla potřeba VPN, aby to bylo dostatečně bezpečné).

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

jenže když uživatel kvůli instalaci ovladačů grafiky a zvukovky musí studovat manuál tak je něco špatně, protože ve Win stačí 3x kliknout a je hotovo. Podpora hw lepší? Mám opačnou zkušenost. Podpora v linuxu je dodávána se značným zpožděním a ani na letité X-Fi zvukovce jsem nerozchodil něco lepšího jak stereo.
Pokud nováček narazí na podobné obskurnosti hned zpočátku tak se nikdo nemůže divit že ho to odradí a opravdu si řekne že za toto peníze ani nikdo chtít nemůže.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Opačná zkušenost: SB Live nechodí bez alternativních ovladačů ve Win7 x64, podobně je na tom třeba síťovka 3com 3c905. Nadávky uživatelů na nefunkčnost starších scannerů a tiskáren ve Windows jsou taky celkem běžné.

Co se grafik týká, tak jejich podpora je v moderních distrech už velmi dobrá a doby laborování jsou dávno tytam - kromě nejnovějších modelů, kde si uživatelé musí nainstalovat uzavřené ovladače. Ale to se opět dostáváme do oblasti desktopu, a tam jednoznačně vládnou Windows.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

SB Live je taky asi 15 let starý HW, který se dneska tahá z popelnice. Dedikovaná zvukovka s podporou v 7 se už dneska nekupuje na Aukru za 30 Kč, ta se koupí za 158 korun (CMI8738) nová se zárukou, případně dokonce bazmek do USB za 160 korun.

Takže jo, je to na první pohled skvělej argument na mávání o voknech, ale v reálu to potřebuje tak jeden člověk ze 100000 a dá se to řešit za cenu menu v hospodě.

O skenerech bych nemluvil vůbec, v linuxu existuje docela krátký seznam těch, které jsou *podporované* a taky to není žádná sranda. U voken je to krapet naopak a pak se dá koupit ne až tak moc drahej SW s univerzálním ovladačem (Hamrick Vuescan aktuálně za 30 dolarů), kterej v 7 rozchodí skoro všechno.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna ty, Behemote, který recykluješ kdeco, bys měl vědět, že Live má dodnes docela dobré provedení a emu10k1 nebyl (není ani dnes) vůbec špatný. A pokud tu kartu mám, proč bych se jí měl zbavovat, když funguje (a velmi dobře, v porovnání s běžnými kodeky na desce?)

A dotaz byl na podporu OOB, případně od výrobce (tj. zdarma), takže mně to přijde hodně relevantní.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jo, a SB mají snad ovladače od výrobce, toho, kterej bych vždycky mezi předními výrobci v nejotřesnější podpoře i v oknech, takže určitě napsali vlastní ovladač pro Linux? Ale NOTAK.

C-Media je naopak ukázkovým příkladem, protože i ten kodek CMI8738 starej jak metuz JE a v té popelnici se najít dá, no a ovladače na to pořád dělají.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

no a o obyč uživatelích to je, ne? Pokud se komfortnost užívání nepřiblíží pro obyč usera alespoň WinXP tak bude stav neměnný. Ale jak se zdá většině linuxářů i přes to nadávání tento stav vyhovuje. Ani ta zmiňovaná bezpečnost není nějak třeskutá. Na příkladu OSX se ukazuje že dokud se chyby nehledají tak nejsou, ale když už to stojí za námahu tak je chytří lidé rychle objeví.

Ano, s grafikami se situace změnila díky Ubuntu k lepšímu - je vidět že centralizovanější a placený vývoj má výrazné výhody.
A zprvu když jsem se zmíněnými problémy setkal tak mě to dost šokovalo - taková banalita jako instalace ovladačů od výrobce se změnila v tařka hodinové laborování. Takové věci by se u systému který chce konkurovat zavedenému většinovému stávat neměly.
A s tou zvukovkou je to přímo exemplární příklad open source bastlu - něco se načne ale zůstane to viset v půlce cesty. A tak to dopadá s většinou projektů co nejsou nějak zastřešeny a řízeny. A to jsem po ní nechtěl žádné efekty, jen základní funkce pro stařičky 5.1 Genius HT (původní verze).
SB Live? To už byl odpad v době vydání, není divu že s tím Sedmičky nechtí nic mít.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Komfortnost desktopoveho distra kde funguje vsetko ihned po instalaci vs komfortnost windows kde nefunguje nic a vsetko potrebuje nainstalovat ovladac a pri kazdom jednom sa vyzaduje restart.

Ano ano.

Zbytok tych kydov nema ani vyznam komentovat.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

jo, takový komfort že většina blbostí se musí stejně smazat a nainstalovat "uzavřené" ovladače aby to chodilo jak má. Je to stejné jako s předinstalovaným Androidem kde je spousta balastu a zabere víc času ho promazat než když je čistý a instaluje se tam pár potřebných aplikací.
Takový all-in-one distro co umí od každého nic ale pořádně nic opravdu ne.....

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

ovladace grafiky? hm

F1 (moja skratka na terminal), pacman -S xf86-video-ati, enter
hotovo
manazer zamna vyriesi vsetky zavislosti, aktualizuje ich, a od toho aky mate rychle pripojenie do par sekund je cely ten bolestivy proces stahovania a instalacie hotovy. Bez restartu. Nemusel som chodit na ziadne stranky vyrobcu hladajuc ten spravyn ovladac.

To ani nehovorim o normalnych desktopovych distribuciach kde to uz je pred instalovane a funguje to ihned po zasunuti usbcka a nainstalovani systemu.

Pre novacika je to sto krat rychlejsia a lahsia cesta. Uz vidim te windows bfu jak preklikavaju webstranky vyrobcov a instaluju na vsetok svoj hardware spravne ovladace. :)) Potom len dostavam telefony o tom ze sa to zase rozbilo a nefunguje to. Klasicke desktopove distro s user uctom a nerozbije to ani keby chcel. A ak by aj nahodou rozbil oprava je velmi rychla.
Takze uzivatel nemusi sledovat ziadny manual lebo uz to tam davno ma. Prave windows je ten vypatlany.

Zvukovka X-Fi je odpad, neuzitocny zbytocny hardware ktory je vam nanic a neprinasa ziadnu funkciu, kupte si radsej usb dac, na ktory nepotrebujete ziadny ovladac.
Ak naozaj takuto zbytocnu kartu potrebujete staci sa informovat pred kupou o jej funkci mimo windows.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

jo, nejde to na linuxu tak je to odpad :)))

ale neber to že bych na něj byl vysazený, jen má problémy minority a ty jsou neoddiskutovatelné.
Osobně jsem pro jeho větší nasazení, zvlášť do kanclů kde jen píšou a čtou dokumenty a v době volna chodí neoficiálně na net a jsou schopni nachytat za týden více breberek než já za pět let.
Ale do domácí herně/multimediální sestavy pouze Windows.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

BTW, ještě technická:
- více HW samozřejmě podporuje Linux, to je známá věc.
- ohledně většího výběru SW, tak tam bych rozhodně nepaušalizoval. Českých účetnictví asi bude více na Windows, ale třeba síťových aplikací bude více pro Linux (a velká část těch pro Windows jsou prosté porty z Linuxu do Windows).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

@TyNyT Souhlasím s Vámi, protože mám zkušenost s Windows Vista, který byl předinstalován na notebooku (HP 530), když jsem ho chtěl přeinstalovat, tak jsem musel hledat ovladače pro WiFi, grafiku, zvukovku, ... A po nainstalování ovladačů se notebook nedal používat. Tak jsem tam zkusil Debian a tam to vše od začátku fungovalo, ale nelíbilo se mi GNOME, tak jsem si na něj dal Linux Mint (Cinnamon) a zase žádný problém s ovladači a notebook byl svižný, i když je to pouze jednojádro Intel Celeron M 450 @ 2 GHz. A jsem s ním velice spokojen a Windows mi skoro vůbec nechybí ani na počítači (také na něm používám Linux Mint). Na počítači nabootuji do Windows jenom, když si chci zahrát nějakou hru (např. LoL).

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, no, když musí člověk i u Ubuntu cíleného na začátečníky po x letech toho, co je tak populární, googlovat i to, jak vypnout automatické uspávání monitoru při nečinnosti, protože to není ani pod nastavením displeje, ani pod nastavením napájení (aby zjistil, že je to v nastavení "jas a zamykání"), přičemž tím googlováním končí spousta základních úkonů, tak je s tím systémem už v principu něco blbě.
Tohle jsem ve Windows nezažil za dvacet let od verze 3.1 přes 95 a XP až k Windows 7. Zato jsem na tom byl nějak podobně u Metra v osmičkách.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

No jo, protože ty Windows byly až do W8 tak nějak pořád stejné, měnily se ikony, možná přibyly panely a nějaký ten rozcestník, ale konečná obrazovka s nastavením se v mnohých případech nezměnila od Win95, v extrémních případech (instalace fontů) dokonce od dob Win3.0.

Navíc uživatel navyklý na schéma Windows hledá i v Ubuntu věci tam, kde byl zvyklý hledat ve Windows. O tom to je, Lin desktop všichni podvědomě vnímáme jako substitut toho Windowsího...

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Zvyčajne stebou súhlasím ale potom čo som si teraz prešiel s preinštalovaním notebooku rodičov kde sú win 7 nemôžem, a teraz nedám dopustiť na môj notebook s debianom. To čo som robil 1,5 dňa pri win by som mal pri debiane za pol dňa aj s vytvorením live cd so všetkými ovládačmi ktoré by som potreboval. Akože sorry, ten ich drblý systém updatov, kto ho vymyslel by som zavesil za gule do prievanu. Ešte aj inštalácia nového systému debianu je viac user friendly ako pri win. A to debian má handicap že obsahuje len súčasti ktoré sú kompatibilné s GPL

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

"Jak vidím, hodně lidí pořád nechápe to, že Linux je lepší proto, ze je otevřený,"

Tak proc je skoro kazda open source alternativa k nejakemu programu polododelana polofunkcni alpha verze, ktera spadne po peti klinutich mysi? Nejak ta teorie ze open source = lepsi dostava povazlive trhliny.

Ve skutecnosti je nejlepsi ta verze, na jejiz vyvoj je dostatek financi - coz je open source uz jaksi z principu malokdy.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Já se divím, že pořád někdo nechápe, že je linux mnohem horší, jinak by na něj svět dávno přešel a vykašlal by se na placení licencí Microsoftu.

Ježkovy ódy na linux číst nehodlám a víc sem taky nenapíšu, nemá to smysl. Ale něčeho tenhle rok rokem byl: rokem nebetyčných průserů open sourcu.

+1
-58
-1
Je komentář přínosný?

to je fakt, nebetyčné průsery OS jsou méně časté, takže to líp vyzní, než to kontinuální látání děr v CS :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Dovolil bych si připomenout, že kupříkladu - co se týká chyby v SSL/TLS - byl nedávno objeven letitý problém v implementaci od Microsoftu, plně srovnatelný s průšvihem kolem OpenSSL. Co hůře, ono to dokonce umožňovalo vzdáleně spustit kód. Typicky se o tom moc nemluvilo :-)
Asi by by bylo zbytečné, kdybych tady uvedl další dlouhý seznam bezpečnostních chyb Windows, o kterých se v jistých kruzích raději nemluví...

Vileto, nebuď trapný.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna Linux je OS, který je už roky systém, který lze najít od hodinek, přes telefony, routery, desktopy až k mainframům :-). Tedy záležitost, o kterou se MS s Windows neúspěšně snaží již přes 10 let.

Ohledně Windows10 je na místě nejen otázka "live" účtu, ale taky třeba úrovně bonzáctví a míry mrakovitosti. Navíc Windows jako desktop nejsou vhodné pro univerzální nasazení (stejně jako Linuxový desktop, který je ovšem pouze částí "velkého" Linuxu) a paradoxně Windows desktop, specifické a specializované desktopové řešení, je to, co všichni chtějí a uznávají. Tedy domněnka, že Windesktop dobude mobility, routery a telefony je zcela lichá, o čemž jsme se mohli přesvědčit s WinRT..

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

"Linux je OS, který je už roky systém, který lze najít od hodinek, přes telefony, routery, desktopy až k mainframům"
Leckde je ovšem dost problém ho najít, něco jako jehlu v kupce sena (desktopy, telefony). Jinde nám zkurvil život (fimware všeho možného, postavený na linuxu - pomalý, nabíhající dlouhé desítky vteřin, samá chyba). Na světě by bez něj IMHO bylo líp.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

tak třeba každý Android má Linuxové jádro a GNU toolkit ;-)
Skoro každý SIP telefon má Linuxové jádro a typicky emulátor GNU toolkitu
Desktopy se najít dají, ne že ne.

Firmware postavený na Linuxu umí bootovat střelhbitě. Je to vše jen otázka toho, jak moc výrobce investoval do vývoje a hardwaru, nebo jak moc se snažil ušetřit na tomtéž. To je vše problém výrobce a jeho vývoje, nikoli Linuxu.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jak si představuješ vývoj firmware? To jako že každá firma si vše od základu bude psát sama? Tomu by jsi říkal správný a bezchybný směr?
Linux a vůbec celé open source je o sdílení informací. Když se informace nesdílejí, tak se ani nepřijímají. Kde by jsme pak byli? Myslím si, že toto již nějaké státy ukázaly, že zavírat se před světem jen uškodí vývoji.
Zdar Max

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

jasne, vyvoj firmware "lepenim" je "levny" ale funkcnost je silena. Je to velke. Je to pomale i na rychlich CPU. Diky zbytecnym vlastnostem, ktere se tam s tim zavedou i derave.
Tj. router s 600MHz CPU startuje 2 minuty nez zacne chodit sit. Prechod mezi konfiguracnimi strankami trva 5-10s. Lze doinstalovat cca 20MB download manager ... nic to neumi, proc to ma 20 MB a opet neskutecne line.
Stejne je to ve vsech moznych krabickach k TV atd. Hromada SW slepencu fungujicich spis omylem. Bohuzel casto tyhle slepence jsou i v prumyslovych vecech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opet spousta minusu bez nazoru proc to neni pravda :-) .
PS: tohle neni problem jen Linuxu, to je obecny problem. Staci se kouknout treba na desktop aplikaci od Alzy a udelat si rozbor (.NET WPF).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A proto je třeba kupovat kvalitní HW, který "umí" a je dostatečně rychlý. Příkladem budiž Mikrotik, který funguje rychlostí blesku..

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Mikrotik je dobrý příklad na to, že je rychlý a umí vařit i kafe, ale jeho míra zabugovanosti je šíleně veliká.
Můj ISP třeba stále jede na verzi 5.22 (aspoň myslím, že 5.22) s verzí 6.xx nehce nic mít a občas zaexperimentuje, stejně jako třeba Starnet. Osobně jedu na verzi 6.13 a s každou novou verzí čekám, zda mohu povýšit, či nikoli. Nedávno vydali verzi 6.22 (+ třetí verzi wireless balíčku, který je zase překopaný), která vypadala jako další adept na povýšení. Nyní tu je 6.24 a už zase čtu, co se vše rozbilo.
U mikrotiku není stable verze, jen neustálý vývoj s tím, že člověk musí pořád testovat a hledět, která verze je pro jeho dané použití nejlepší :-/.

Zdar Max
PS: Linux už má dávno implementován 802.11r, ale Mikrotik stále roaming neumí :-/ a MSTP taktéž v nedohledu ...

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Mikrotik je za tu cenu rozhodně lepší jak průměrná krabička, ale na velký výrobce to pořád nemá. Dobrej na různý ty lepší bastly, za cenu toho, že používají šuškony a po pár letech je třeba recap.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

To, na co si stěžuješ, je věc výrobců, ale zase těžko říci, jak moc oprávněná to je stížnost, protože spousta lidí si koupí levný kšunt a čeká od něj, že mu bude vařit i kafe.
Tím se dostáváme k tomu, že sami lidé si vybírají nevýkonné šunty bez podpory s nabitýma fcema.
Každopádně mi tu chybí odpověď na mou otázku, tzn., jak si představuješ vývoj takového super cool rychlého křišťálového bezchybného fw, který bude jak pírko lítat na hw za pár stovek?

Já mám totiž takový pocit, že spousta lidí žije v nějakém ideologickém světě bezchybnosti, ví, co je špatně, říkají, jak to má vypadat, ale k reálnému světu mají dost daleko. Pořád je jen rok 2014, pc tu reálně jsou s námi 20 let a kdo kdy něco vyvíjel tak ví, jak je to náročné. Jen si vezmi třeba MS, kolik má vývojářů a jak je dnes daleko? Za rok tu bude systém, který bude už konečně odladěn a nebude vyžadovat takový výkon, aby mohl obstojně běžet i na levných PC, což se o Vistách říci nedá, ani o Win7 ani o Win8.1

Opravdu jsem zvědavý, co zde bude za dalších 20let.
Zdar Max

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Nemluvim o levnem HW a ani nevykonem. Mluvim o totalni ignoranci zdraveho rozumu a bezhlavem lepeni.

Proc ma router 256MB swap file ? Proc si ulozi na pripojene SDD 35MB mini souboru co realne zaberou vic nez 1 GB mista a hromadou prazdnych adresaru !!!! Jakykoliv pozadavek na web routeru na nekolik sekund sunda komunikaci pres Sambu ... .
Cca stejne vykonny HW od Synology funguje rychle, ma radove vic funkci, v realu zabira mene. Tj. ac ma taky sve chyby tak je slusne odladeny. Pri tomhle kontrastu clovek opravdu nechape to bastleni mnohych vyrobcu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Stále nechápu, co to má co dělat s tím, že :

"(fimware všeho možného, postavený na linuxu - pomalý, nabíhající dlouhé desítky vteřin, samá chyba). Na světě by bez něj IMHO bylo líp."

Já obhajuji existenci open source a tady se někdo snaží argumentovat nějakýma produktama, který se mu nelíbí. Kvůli tomu, že někdo dělá produkt, který se ti nelíbí, by jsi nejraději zahodil celý koncept open source? A já se tedy ptám, jaký koncept je tedy ten správný? Jak má správně probíhat vývoj?

Nebo jsi se přimíchal do tohoto threadu omylem a nevíš, na co reaguješ?

Zdar Max

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Vim na co reaguju. Problem je ze vetsina jsou slepeniny a jen minimum je reseno efektivne. Vetsinou ty firmy co dokazi udelat integraci slusne by to zvladly i bez Linuxu jako zakladu. Tedy si myslim, ze by na trhu akorat ubylo polofunkcnich a nefunkcnich zmetku jinak by se nestalo nic.

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Jak uděláš integraci bez základu? Vše si snad musíš napsat sám. By mně tedy zajímala odpověď na mojí první otázku, která stále né a né přijít.
Zdar Max

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

A co je na tom divneho napsat firmware od zakladu ? Zvlast u jednoduchych zarizeni.
Driv kazdy telefon mel vlastni firmware ... fungoval spolehlive, rychle a "CPU" o vykonu nula nula nic. Pri optimalizovanem SW/HW by dnes obyc telefon vydrzel na baterku rok.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Takže to vidíš tak, že by jsi ze všeho odstranil všechny funkce, nechal jen nezbytný základ, dále by jsi nechal každého výrobce napsat si vlastní fw, což by zabralo tak 10x víc času a mnohem kvalifikovanější lidi, než integrace již hotových komponent.
Ve finále by jsi měl dražší zařízení, které by neumělo skoro nic. Welcome back year 1995.
Bravo, tímto stylem bychom se asi nikam neposunuli, historie je tím důkazem.
Zdar Max

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takze stav kdy funkce pro stahovani souboru pres HTTP ma 25MB a pres tisic souboru a vic jak 100 slozek. Na 600MHz CPU reaguje 10-15s na pozadavek a to jeste nefunguje jak ma je OK ? Ne nema to zadne funkce navic, zadne nastaveni nic. Proste jenom tupe stahnuti souboru ... .
Naopak tyhle slepeniny maji min funkci nez ty jednoduche firmwary a jeste navic to nefunguje jak ma. Ani se nedivim, kdo by se v te slozitosti vyznal ... .
Sila je v jednoduchosti, ne ve zbytecne komplikovanosti a hromade zavislosti.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Já se tu bavím o konceptu, ty si tu stěžuješ na nějaký shit krabičky, který kupuješ, nebo nějaký tvůj známý.
No a? Je nekupuj, nikdo ti to nenutí. Kup si něco, co ti bude víc vyhovovat. Já si také nekupuju shit krabky a minimálně sahám po Mikrotiku RB433AH (běžně 1000,-kč /ks včetně wifiny a boxu).
Mikrotik má základ v open source, VMware má základ v open source, firemní hračky Zyxell USG mají základ v open source, Ruckus má základ v open source a tuna dalších věcí. I ten MS má základ v open source.

Kvůli tomu, že se ti nelíbí výrobci, co cílí na nízké ceny, ještě neznamená, že je vše špatně a měli bychom se vrátit k vopicím.
Zdar Max

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Ja davam bezne SoHo zarizeni (rozhodne ne levne, ve sve kategorii patri ke spicce) jen jako priklad. Stejny problemem dnes trpi kde co, a to vcetne prumyslovych veci (to uz jsem psal vyse) a SW od prednich firem jako IBM.

Stahni si http://www.alza.cz/alzamedia a udelej rozbor te aplikace. Na ni je to perfektne videt.

Nikde jsem nepsal ze open-source je spatny. Jen jsem si postesk nad zachazenim.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Thread je reakcí na to, že by bez open source bylo líp, protože si někdo myslí, že by se pak nebastlilo. A ty jsi toto tvrzení začal podporovat. Já si to nemyslím a myslím, že mám i dobré argumenty. Ty jsi tvrdil opak, ale argumenty žádné (resp. jsi argumentoval tím, že se ti nějaký konkrétní produkt nelíbí).
Teď tvrdíš, že proti open source nic nemáš. Nevím, co si o tom myslet. Zřejmě tě nepochopím a zbytečně tu ztrácím čas.
Každopádně když už si tu stěžuješ na nějaké produkty, můžeš aspoň uvést nějaké (s jakými routery / krabičkami máš takový problém)?
Díky
Zdar Max

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Promin, ale open source pouzivam taky. A ne nestezuji si na konkretni produkt, ale obecny problem, psal jsem nekolik prikladu a to jeste s tim, ze je to jen priklad. Popsal jsem problemove vlastnosti. Tedy argumenty jsem uvedl. Samozrejme ze open source sam za to nemuze, ale znacne zvysuje mnozstvi zbastlenych aplikaci/firmware. Nedokazu rict, zda jsi tak zaslepen "bezchybnosti tveho sveta" nebo neco jineho. To je tvoje vec.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže jsi si z prstu vycucal nějaké příklady, na kterých stavíš své argumenty a úžasné teorie.
Nevím, s kolika vývojáři jsi se potkal, u kolika projektů jsi byl, ale myslet si, že bez open source by se tak nebastlilo? Ano, nebastlilo by se v takové míře, neexistovalo by totiž 100 slepenců, ale třeba jen 5 bastlenců s pětinovou funkcionalitou a vyšší cenou a pokud si i myslíš, že by byla bezpečnost a kvalita na lepší příčce, tak jsi na omylu, aspoň tedy podle mých zkušeností (co jsem měl tu čest být u vývoje několika komerčních projektů a poznat nemálo "programátorů").

Vážně jsi z diskuse pochopil, že vidím svět jako bezchybný? Opravdu, tohle myslíš vážně? Bravo.
Myslím, že s tímto threadem už končím a ostatní čtenáři nechť si z této diskuse udělají vlastní závěr.
Zdar Max

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to řekl spíše jinak:
Linux je zlý a ošklivý, protože nějaký Pety(dost pravděpodobně jakýsi Petr Vileta??) - odchovanec bastlení a lepení v MS-DOSu a FoxPro (kdysi snad dobrý technik u mainframu, ale na to už zapomněl) - se Unix nikdy nenaučil a dlouhá léta má velký strach, že ty znalosti po něm jednou bude kdosi v práci chtít.
Tak nějak cítí, že s vyklikáváním konfigurací Active Directory tady moc neuspěje.

Řečeno slovy klasika:
"Jak já tyhle lidi znám!"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Microsoft v takovém případě ale musí spolupracovat s dalšími významnými hráči, což na poli operačních systémů znamená právě v první řadě Linux."

Windows - 91%, OS X - 8 %, ostatni systemy pod ktere se pocita i Linux - pod 1%. Cisla mluvi jasne.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Čísla vycucaná z prstu nikdy moc jasně nemluví ;-).
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pre mna je velkou vecou roku 2014 to, ze MS bude supportovat .NET core na linuxe. Pre serverove aplikacie to moze mat velky vyznam.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Rok 2014 byl???... Rok 2014 ještě je! Tedy nekřičel bych hop, dokud nepřeskočím(e)! Ještě může vypoknout i válka, nebo Zemi trefit planetka, nebo přiletět mimozemšťani ;-) a zavéct jiný systém než Linux a povině a všem a to stále ještě v r. 2014! :-)

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

ono vela zavisi, ako sa GNU/Linux chopi druhej prilezitosti, kto rozhoduje o zasadnej casti su teeneageri a taato skupina nie je spokojna s MS Windows, ale Linux neposkytol v roku 2008 dostatocnu vyhodu pre nich. Analyza z dotaznikov hovorila,ze islo o A-level gaming

FR: Paris region students to get Open Source mobile office on USB key
on February 05, 2007

175,000 students in Paris and environs will be handed USB keys preloaded with Open Source applications when they return to school after this summer.

Students, aged 15 and 16, can use the key to access their e-mail, bookmarks and documents on computers at school, home or elsewhere. "Supplying students with USB keys is far cheaper than providing laptop computers",

First versions of the USB key will only work on PCs running the Microsoft Windows operating system. Versions for Mac OS X or GNU/Linux will be developed later.
https://joinup.ec.europa.eu/news/fr-paris-region-students-get-open-sourc...

v roku 2008 dostali USB klucenky s GNU/Linux

a tym nastalo kratke obdobie, kde mal GNu/Linux vyznamny podiel
Date Win7 WinXP WinVista OS X Win8 Win8.1 Linux iOS Win2003 Unknown Android Win2000 Playstation Win8.1 RT Chrome OS Win98 Other

2009-06-26 0.72 58.91 29.42 5.89 0 0 3.36 0 0.38 0.34 0 0.68 0.16 0 0 0.08 0.08
2009-06-27 0.66 35.94 24.57 4.64 0 0 33.16 0 0.2 0.31 0 0.28 0.11 0 0 0.07 0.07
2009-06-28 0.79 41.66 28.54 5.48 0 0 22.36 0 0.27 0.39 0 0.28 0.1 0 0 0.06 0.07
2009-06-29 1 52.5 31.16 6.69 0 0 6.62 0 0.44 0.43 0 0.84 0.14 0 0 0.09 0.09
2009-06-30 0.84 59.14 29.83 6.73 0 0 1.69 0 0.44 0.16 0 0.88 0.12 0 0 0.1 0.08
2009-07-01 0.92 45.05 26.81 5.95 0 0 19.8 0 0.35 0.07 0 0.75 0.12 0 0 0.09 0.09
2009-07-02 0.93 56.09 31.74 7 0 0 2.44 0 0.46 0.07 0 0.93 0.14 0 0 0.1 0.1
2009-07-03 0.85 45.58 27.11 5.7 0 0 19.26 0 0.4 0.12 0 0.69 0.12 0 0 0.1 0.07
2009-07-04 0.79 33.2 22.93 4.24 0 0 38.07 0 0.19 0.09 0 0.27 0.09 0 0 0.07 0.06
2009-07-05 1.02 42.38 31.15 5.67 0 0 18.73 0 0.21 0.21 0 0.28 0.18 0 0 0.08 0.07
2009-07-06 1 56.16 32.68 6.71 0 0 1.68 0 0.42 0.08 0 0.87 0.23 0 0 0.09 0.09
2009-07-07 0.98 56.12 32.51 6.76 0 0 1.7 0 0.51 0.15 0 0.91 0.18 0 0 0.08 0.1
2009-07-08 0.78 43.27 26.15 5.56 0 0 22.76 0 0.44 0.13 0 0.66 0.1 0 0 0.07 0.06
2009-07-09 0.98 52.93 32.92 6.52 0 0 5.06 0 0.43 0.06 0 0.81 0.11 0 0 0.09 0.08
2009-07-10 0.84 45.91 27.96 5.76 0 0 18.12 0 0.37 0.05 0 0.72 0.1 0 0 0.07 0.09
2009-07-11 0.84 62.8 26.25 4.71 0 0 4.59 0 0.22 0.05 0 0.3 0.1 0 0 0.07 0.07
2009-07-12 1.1 56.82 33.92 5.8 0 0 1.38 0 0.22 0.08 0 0.3 0.21 0 0 0.08 0.07

http://gs.statcounter.com/#desktop-os-FR-daily-20080701-20141229
Dokonca v jeden den mal,vo Francuzsku, Linux vacsi posiel na trrhu ako Windows.

anlyzou sa zistilo, ze problemom bol gamning a tak sa na nom zapracovalo pomocou Valve a jeho Steamu a tento rok bola druha sanca

2014-05-15 52.4 8.86 6.81 11.48 7.88 7.77 3.5 0 0.1 0.9 0 0.02 0 0.16 0.1 0 0.01
2014-05-16 52.39 9.01 6.88 11.34 8.06 7.61 3.56 0 0.1 0.76 0 0.02 0 0.16 0.1 0 0.01
2014-05-17 51.75 7.91 7.62 11.09 8.82 8.27 3.46 0 0.05 0.68 0 0.02 0 0.21 0.11 0 0.01
2014-05-18 51.44 7.12 7 11.65 8.66 8.33 4.74 0 0.04 0.69 0 0.01 0 0.21 0.11 0 0.01
2014-05-19 52.11 8.59 6.45 12.3 7.77 7.61 4.2 0 0.11 0.58 0 0.02 0 0.17 0.09 0 0.01
2014-05-20 51.23 8.79 6.41 12.94 7.96 7.65 3.95 0 0.13 0.59 0 0.02 0 0.19 0.1 0 0.01
2014-05-21 49.87 9 6.64 12.93 8.31 7.76 4.42 0 0.11 0.63 0 0.02 0 0.19 0.1 0 0.01
2014-05-22 49.16 9.31 6.66 12.85 8.36 7.89 4.68 0 0.13 0.62 0 0.02 0 0.18 0.11 0 0.02
2014-05-23 49.16 9.46 6.76 12.38 8.2 7.96 4.99 0 0.13 0.64 0 0.02 0 0.19 0.1 0 0.02
2014-05-24 48.18 8.16 7.3 12.13 9.18 8.74 5.17 0 0.06 0.7 0 0.03 0 0.22 0.11 0.01 0.02
2014-05-25 47.57 7.84 7.23 12.8 9.24 8.97 5.2 0 0.06 0.69 0 0.03 0 0.22 0.11 0.01 0.03
2014-05-26 48.67 9.19 6.64 13.17 8.06 7.93 5.25 0 0.14 0.61 0 0.03 0 0.19 0.1 0.01 0.02
2014-05-27 48.54 9.32 6.48 12.94 8.18 7.95 5.46 0 0.12 0.69 0 0.03 0 0.19 0.09 0 0.02
2014-05-28 48.26 9.27 6.57 12.37 8.42 8.01 6.02 0 0.12 0.62 0 0.03 0 0.18 0.11 0.01 0.02
2014-05-29 46.93 7.88 7.16 12.63 9.16 8.87 6.19 0 0.06 0.73 0 0.02 0 0.23 0.13 0 0.02
2014-05-30 47.81 8.7 6.76 12.25 8.54 8.38 6.43 0 0.09 0.69 0 0.02 0 0.19 0.11 0 0.01
2014-05-31 47.23 8.07 7.08 11.56 9.08 8.8 7.08 0 0.07 0.7 0 0.02 0 0.2 0.11 0 0.01
2014-06-01 47.53 7.41 7.06 12.15 9.08 9.18 6.41 0 0.05 0.73 0 0.02 0 0.25 0.12 0 0.01
2014-06-02 48.06 8.96 6.51 12.68 8.11 8.16 6.38 0 0.12 0.69 0 0.02 0 0.2 0.1 0 0.01
2014-06-03 48.05 8.96 6.49 12.57 8.02 8.2 6.54 0 0.13 0.73 0 0.02 0 0.17 0.1 0 0.01
2014-06-04 48.66 8.78 6.82 11.83 8.35 8.19 6.08 0 0.11 0.83 0 0.02 0 0.18 0.12 0 0.01
2014-06-05 48.55 8.88 6.71 11.58 8.05 8.14 6.81 0 0.12 0.87 0 0.02 0 0.17 0.1 0 0.01
2014-06-06 48.41 8.91 6.61 11.28 7.99 8.09 7.5 0 0.13 0.77 0 0.02 0 0.17 0.1 0 0.01
2014-06-07 47.1 7.69 7.14 11.03 8.89 8.83 8.12 0 0.06 0.8 0 0.02 0 0.19 0.12 0 0.01
2014-06-08 47.18 7.41 6.93 11.25 8.96 8.97 8.13 0 0.06 0.74 0 0.02 0 0.22 0.13 0 0.01
2014-06-09 46.76 7.27 6.9 12.35 8.85 9.08 7.64 0 0.07 0.72 0 0.01 0 0.22 0.12 0 0.01
2014-06-10 47.75 8.59 6.4 12.3 7.81 8.18 7.88 0 0.13 0.66 0 0.02 0 0.18 0.1 0 0.01
2014-06-11 47.09 8.75 6.38 12.19 7.77 8.11 8.56 0 0.15 0.67 0 0.02 0 0.19 0.11 0 0.01
2014-06-12 49.33 9.13 6.39 12.94 8.26 8.64 4.16 0 0.13 0.69 0 0.02 0 0.2 0.12 0 0.01

od 12.6.2014 doslo k zmene stanok, kde sa monitoroval podiel OS.

To znamana, bol to aj Gamming, ktory blokuje vacsie rozsienie GNU/Linux. Tohtorocny vrchol ukazal, ze priebeh bol stabilnejsi, ale este je nieco, co nesvedci Linuxu vo Francuzsku?

Pricinou druhej sance bola kauza "MerkelPhone", ktora ma dalsie kolo

Angela Merkel's Office Has Reportedly Been Hit By A Cyber Attack

Dec. 29, 2014, 10:18 AM
http://www.businessinsider.com/report-angela-merkels-office-hit-by-cyber...

Suvisis to ja s

In October 1994, Congress took action to protect public safety and ensure national security by enacting the Communications Assistance for Law Enforcement Act of 1994 ( CALEA ), Pub. L. No. 103-414, 108 Stat. 4279. The law further defines the existing statutory obligation of telecommunications carriers to assist law enforcement in executing electronic surveillance pursuant to court order or other lawful authorization
http://askcalea.fbi.gov/

Tento "Zakon o napomahani organom cinnym v trestnom konani pomocu informacno komunikacnych systemov=CALEA" nuti vyrobcov HW a SW so sidlom v USA davat do svojich systemov backdoors,aby mohla FBI zhromoazdovat dokazy priamo z pocitacov podozrivych.

To samozrejme zneuzivaju aj ine agentury z USA, vratane vojenskej spionaze (NSA).

a NSA sa nep[aci, ak sa take chyby objavia

NSA sleduje uživatele Toru i čtenáře Linux Journal
4. 7. 2014

Mezi další uniklé informace americké Národní bezpečností agentury (NSA) patří soubor pravidel pro nástroj XKeyscore, který monitoruje internetový provoz a zaznamenává závadné přístupy. Vývojáři Toru pravidla podrobili analýze a zjistili, že v hledáčku NSA může být celá řada uživatelů – včetně našich čtenářů.

Aby se na vás NSA podrobněji zaměřila, stačí používat anonymizační program Tor nebo také Tails, linuxovou distribuci se zaměřením na bezpečí a anonymitu. Do hledáčku NSA se můžete dostat také prostým navštěvováním serveru Linux Journal, který agentura označuje za extremistické fórum. NSA rovněž zaznamenává IP adresy uživatelů, kteří na webu vyhledávají další informace o šifrování či anonymizaci.
http://www.root.cz/zpravicky/nsa-sleduje-uzivatele-toru-i-ctenare-linux-...

a je to dosledok

Linus Torvalds vzkazuje: v Linuxu není NSA backdoor, vy ignoranti
12. 9. 2013
Nejprve pár slov na úvod. RdRand je instrukce, kterou získávají programy náhodně generované číslo z hardwarového generátoru náhodných čísel v CPU. Je dostupná v procesorech rodiny „Ivy Bridge“ a je od té doby standardní součástí instrukčních sad IA-32 (alias i386) a Intel 64 (Intelova implementace x86-64, alias amd64). Generátor náhodných čísel v těchto CPU splňuje šifrovací standardy NIST SP800-90, FIPS 140-2 a ANSI X9.82. Takže využití těchto skrze RdRand náhodně generovaných čísel v zabezpečení dat šifrováním by mělo být (v současné době) bezpečné.

Jenže jak díky Edwardu Snowdenovi víme, skutečnost je jiná a NSA (Národní bezpečnostní agentura USA) má softwarové i hardwarové systémy amerických společností prolezlé svými backdoory. No a Intel je navíc americká společnost a jak komentoval přední kernelový vývojář Ted Ts’o (a současně tvůrce /dev/random), Intel v minulosti na něj tlačil, aby /dev/random v kernelu PLNĚ spoléhal na výstup z RdRand, což Ted odmítl.
http://diit.cz/clanek/linus-torvalds-vzkazuje-v-linuxu-neni-nsa-backdoor

RANDR mal dranaticky znizenu entropiu a tym nebolo cislo "dostatocne nahodne"

A niektore z tych backdors zacal zneuzivat cinnia, tak sa zaplatali

Microsoft zacelil bezpečnostní díru ve Windows starou 19 let
autor:
Pavel Štrobl
, vydáno: 12. 11. 2014

Každé úterý Microsoft vydává řadu bezpečnostních záplat pro své systémy Windows, ovšem toto úterý byla jedna záplata opravdu výjimečná, opravuje totiž chybu starou 19 let, takže je s námi už od dob Windows 95 a to ve všech verzích Windows.

Chybu objevilo v květnu IBM a diskrétně informaci předalo Microsoftu. Chyba se týká prohlížeče Internet Explorer, ale není tomu tak ve všech případech. Pokud hacker napadne počítač, tak jej může pomocí této bezpečnostní díry ovládat pomocí nasazeného kódu, kterým se systém nakazil.
http://mobilenet.cz/clanky/microsoft-zacelil-bezpecnostni-diru-ve-window...

Microsoft Windows NT 3.5 was released September 21, 1994.
Microsoft Windows NT 3.51 was released May 30, 1995.

Microsoft Windows 95 was released August 24, 1995 and sells more than 1 Million copies within 4 days.
http://www.computerhope.com/history/windows.htm

Takze NT3.51 a (95-ky boli prve Windows pod tym zakonom...

Sanca pre Linux trva, len kde je problem,, ved vo FRA nemju kauzu Eura Slovakia

Odmietol Windows. A tak dostal od daniarov pokutu
9.5.2012
Konateľ eseročky Eura Slovakia sa dostal do nečakaných problémov so štátom.

Konateľ zvolenskej eseročky Eura Slovakia František Slivka sa dostal do nečakaných problémov so štátom. Daňový úrad vo Zvolene mu vyrubil päťtisícovú pokutu, pretože daňový výkaz poslal cez iný operačný systém, ako používa štát.

„Vo firme využívame Linux. Keď som chcel mesačný výkaz kvôli dani z pridanej hodnoty poslať cez webovú aplikáciu eDane, neprešlo to,“ povedal HN podnikateľ. Smolu mal v tom, že daniari používali iba operačný systém Microsoft za použitia prehliadača Internet Explorer. Tento systém si však podnikateľ nekúpil a nasledovali takmer trojročné ťahanice s daňovákmi – tí dvanásťkrát jeho sťažnosti zamietli a udelili mu napokon pokutu 5 636 eur.
Finančné riaditeľstvo SR argumentuje znením zákona. Ten totiž upravuje to, že podať daňový výkaz v súvislosti s daňou z pridanej hodnoty sa môže len elektronicky. „Papierovú formu súhrnného výkazu správca dane na základe novely zákona o DPH platnej od 1. januára 2010 nemôže akceptovať, nakoľko to neumožňuje zákon,“ reagovala hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Gabriela Dianová.

„Je to presne to isté, ako keby štát určoval, že všetci podnikatelia smú používať iba telefón jedného výrobcu,“ vraví Slivka s tým, že využívanie operačného systému Linux má pre neho oveľa väčšie výhody ako Windows. „Vďaka tomu, že moja firma funguje na Linuxe, som za zhruba tri roky podnikania ušetril asi 25-tisíc eur
Firiem, ktoré boli donútené Finančným riaditeľstvom SR nakúpiť operačný systém Windows, je určite viac. „Odhadujem, že môže ísť aj o viac ako 40-tisíc daňových subjektov, ktoré rezignovali a kúpili si operačný systém Windows,“ hovorí Slivka.
http://hn.hnonline.sk/odmietol-windows-a-tak-dostal-od-daniarov-pokutu-5...

Podľa Protimonopolného úradu štát mohol nútiť občanov používať Windows a Internet Explorer

DSL.sk, 14.1.2013

Finančné riaditeľstvo SR podľa Protimonopolného úradu SR neporušilo zákony o ochrane hospodárskej súťaže, keď daňovníkov do januára minulého roka nútilo podávať súhrnný výkaz k DPH elektronicky len z Windows a cez Internet Explorer.
V októbri Protimonopolný rozhodol, že Finančné riaditeľstvo zákony v oblasti ochrany hospodárskej súťaže neporušilo. Vynucovanie sa totiž podľa PMÚ malo dotýkať iba cca 10% zo 44 tisíc subjektov povinných podávať súhrnné výkazy, ktorí podľa štatistík nepoužívajú Windows.
http://www.dsl.sk/article.php?article=13584

mimochodm nejde o IT firmu, ale vyzerame ako v cocurkove mame zakon, ktory je najlepsi v EU na potlacanie vnucovania SW a datovych typov a na druhej strane ho organy, co ho prijali, aby nmaplnili literu komunitarneho prava EU, porusuju a to 10 dni po zisku ocenenia...

Award for Slovak committee that enforces standards compliance
Submitted by Gijs Hillenius on April 30, 2012

The Free Software Foundation Europe (FSFE) last month awarded the Slovak Commission for Standardization, part of the Ministry of Finance, for its commitment to open standards. The Ministry can fine public administrations that do not comply with its rules on IT standards.

Such fines can vary from 2000 up to 35,000 euro.
https://joinup.ec.europa.eu/news/award-slovak-committee-enforces-standar...

May 10, 2012
Eura Slovakia, a textile importer based in the city of Zvolen is filing appeal against twelve monthly fines totalling 5600 euro for its late filing of VAT statements.
https://joinup.ec.europa.eu/news/slovak-textile-import-firm-appeals-vat-...

a zatial dosiahli len redukciu 11 pokut na jedinu

Slovak supreme court to chew vendor-independent tax software
Submitted by Gijs Hillenius on June 14, 2013
The trader successfully protested the fines at the regional court in the city of Banska Bystrica. Last week, this court ruled that the tax authorities may only levy the fine once, instead of eleven times
https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/slovak-supreme-court-che...

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

tohle uz je nemoc ... . Priste to poradne sepis a vydej clanek, tyhle ultra dlouhe blbosti bez hlavy a paty, kde se slepuje spousta nesouvisejicich veci nemaji zadnou hodnotu. Nikdo to cist cele nebude.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

tie veci suvisia... obcas predpokladam prilis velku/malu znalost problematiky u citatela...

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Co nechapes na tom, ze rikam ze mas psat ucelene clanky misto pravidelne "nesmyslne" dlouhych prispevku s hromadou odkazu do tramtarie. Myslim ze by byl za to kazdy rad.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se do toho ponořil. Sice to byla fuška, ale stálo to za to. Oproti článku, který je klasicky hype, jsou tam konkrétní informace.

Akorát tu tabulku OS jsem nedal... :-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

BTJ a Bespi už na značkách. Ještě Pety a je svatá trojice komplet.
Že Linux jede svědčí i to, že ti zoufalci z Macro$hitu neuváženě slíbili okna zadarmo. Možná až procitnou z novoroční kocoviny, tak to napraví nebo a to spíš, nachytají ovce co slyší na zadarmo a pak je zaříznou a podojí.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Co horšího.... MS třeba portuje serverový .NET na Linux. A teď si představte, jak se tváří ten náš milý Pety, až mu to jednou dorazí do práce na stůl ... a on to neumí....neumí...neumí...

Tihle MS fans jsou vážně milí :-) pro srandu i lidem z Microsoftu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

.NET funguje na Linuxu od zacatku, takze o jake portaci je rec ? Nove bude akorat podpora primo od MS. Byla chyba ze ji neposkytoval hned od zacatku.

Nejsem MS fanatik, narozdil od vas Linux fanatiku co se tu predvadite.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Bespi, Bespi, vždyť ty za M$ dýcháš. Jasně, všichni jsou okolo Linux fanatici, jenom ty jsi normální letadlo. Ale kliknu ti na + už jen za to, že pro tebe muselo být hodně těžké napsat, že na Linuxu aspoň něco funguje od začátku.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

:D jsi desnej komik

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Dík za uznání a soucit. Nemohu jinak. Zas ti nakliknu +1, ač bych raději viděl, jak Tux ožírá tvoji mrtvolu.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jaký jste fanatik(i když pohled do diskusí je svým způsobem vypovídající), ale když jinak nedáte, tady je link(doufám, že nemáte problém s chápáním psaného textu, jak je dnes poměrně časté): http://www.zdnet.com/article/microsoft-to-open-source-more-of-net-and-br...

Projekt Mono a opensourcování serverové části .NET, včetně podpory přímo pro Linux Microsoftem - to jsou v tuto chvíli dvě velmi odlišné věci. Doufám, že to nemusím rozvádět.
---
Aktuálním problémem všelijakých těch tvorů jako BTJ, Bespi, Pety apod. je jejich časové zpoždění. Oni Linux nenávidí(z různých důvodů, nejčastěji protože jej neumí) a Microsoft už je hezkých pár měsíců v jiné fázi, kdy s ním začíná velmi racionálně koexistovat. Jak jsem psal, lidem z Microsoftu jsou tihle už k smíchu.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Ano vim, ze nedokazete pochopit psany text :-) . Jinak nevim nic o tom ze bych Linux nenavidel, ale co nenavidim ty fanaticke vyplody tady, jak je Linux super, jak je Windows nepouzitelny a ze je to jen pro klikace a podobne hory a hory kecu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý večer,

dovolím si nesúhlasiť s názorom, že pre bežného užívateľa je v súčasnosti linux absolútne neatraktívny.

Na pracovnom notebooku mám Win 7, okrem toho mám kúpený aj MS Office 2013. Pracovný notebook mám napojený k SMART TV a vpodstate slúži ako multimediálne centrum + na písanie dokumentov.

Manželka má na svojom notebooku nainštalované distro založené na Ubuntu (Elementary OS).

Synovo PC má nainštalované Win 8.1 kvôli hrám na Steame (a s orientáciou v METRE vôbec nemám problém), ale všimol som si, že väčšina z nich má už linux port.

Čo ma na Linuxe prekvapilo, je, že bootuje rýchlejšie ako môj laptop s i5 (linux beží na Pentiu B960). Pamäť majú oba laptopy rovnakú, takisto oba bootuju z HDD. Bude to asi tým, že môj notebook je asi o 3/4 roka starší ako manželkin - na druhej strane má ale silnejší procesor.

Intuitívnosť ovládania - viem, že ma tu asi za to ukameňujete, ale s linuxom sa mi pracuje oveľa lepšie. Áno, s Win pracujem častejšie, ale vôbec som nemal s prechodom na linux problém.

Donedávna som mal svoj Optiplex 755, ktorý má už vyše 7 rokov a na ktrom som po Win XP nainštaloval linux. Dodnes beží bez problémov a dám ho ďalej jednému spisovateľovi, ktorý ho vymení za svoj starý písací stroj.

Takže napriek tomu, že v práci robím vo Windows a s MS Office, doma veľmi rád dám prednosť Linuxu (okupujem manželkin notebook). A ešte jedna nezanedbateľná vec - prácou s linuxom som sa veľa naučil, mám vďaka nemu oveľa väčší prehľad, čo sa týka dostupného software a prípadných alternatív (vďaka Linuxu som si napr. na Win zriadil uživateľský účet a už všetko neriešim pod účtom správca :)). Na svojom smartfone mám CyanogenMod, čo je myslím upravená verzia Androidu, ktorý tiež vychádza z linuxu.

Chcel by som ešte poďakovať pánovi Ježekovi za zaujímavý článok a popriať všetkým všetko dobré v Novom roku.

Prajem pekný večer!

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Technicka, kde jsem napsal neco o tom ze linux neni pro bezneho uzivatele viz "dovolím si nesúhlasiť s názorom, že pre bežného užívateľa je v súčasnosti linux absolútne neatraktívny".
Lidi fakt neumi cist ... .

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý deň,

máte pravdu, tento príspevok nebol myslený priamo ako reakcia na váš predošlý. Písal som ho neskoro večer, čítal som jednotlivé príspevky a na koniec som prilepil vlastný.

Ospravedlňujem sa, dám si nabudúce väčší pozor :)

A prajem všetko dobré v novom roku.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

byt student psychologie tak si na niektorych individuach tuna spravim karieru

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Hovor konkrétnejšie. Chcem nicky. Aj ja chcem robit kariéru.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Bez linuxu bych nebyl tam kde jsem. Vyvojarum patri obrovske diky a nevycislitelna suma.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.