Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rory Read provedl další krok v restrukturalizaci AMD

AMD se v posledních letech snažila, aby přestala být vnímána jako konkurent Intelu.

Tak oni ty nevykonne ale za to hodne hrejici procesory vyrabeji schvalne :-)

Potiz je ovsem v tom ze kdyz AMD prestane byt vnimana jako konkurenct Intelu tak zmizi vsechny duvody koupit AMD procesor a ne Intel. Zvlast kdyz AMD sestijadro ma srovnatelny vykon s dvoujadrovou I3, viz posledni herni testy kde srovnavaji nejlacinejsiho Haswella s FX6300.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Je jasné, že ve hrách má intel navrch. Obvzlášť, když ty hry jsou testované na holých systémech bez antiviráku a bez ničeho puštěného na pozadí ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a to necemu vadi? ac pocitam ze antivir a nejake merici softiky tam nainstalovane a v chodu jsou i na tech testovacich PC pro recenze :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Běžná praxe i takového HW je čerstvá instalace OS.

Ničemu to nevadí, akorát vícejádrové procesory mají volná jádra na to, aby na pozadí mohlo jet co chce a pořád to nijak nekolidoval ose hrou. Dvoujádra mají prd, stačí že antivir spustí update a nazdar.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mate to obracene. Pokud AMD prestane byt vnimana jako konkurence Intelu tak zmizi vsechny duvody koupit AMD procesor a ne napr. samsung - respektive jakykoliv jiny ARM.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle by ovsem platilo jen v pripade, ze by ARM byl pouzitelny v PC, coz neni a jeste minimalne v roce 2015 nebude. Platforma ARM64 je zatim spis spousta slibu a minimum HW a cely ekosystem okolo ARMu je mnohem roztristenejsi nez x86 (genericky power management, boot ...). Dalsi faktor je potom realna schopnost firem jako Samsung/TI/Marvell vyrobit neco noveho. CPU cast naproste vetsiny ARMich SoC je zalozena na referecnim designu primo od ARMu a vetsina vyrobcu nema zajem ani knowhow v nich neco zasadne menit. Aktualne to zvladne Qualcomm, Apple a snazi se nVidia a Samsung.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže jestli někdo má šanci dostat ARM do desktopu, tak to zase bude spíš AMD než kdokoli jiný. Nebo snad ne?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je na co ARM v klasickém desktopu? Klasický desktop jako PC a pracovní stanice se stává méně důležitou platformou uživatelů aplikačně závislých na platformě Wintel, kteří na ní musí zůstat i nadále.
Kdyby bylo v desktopu v současnosti místo pro ARM, tak ho tam Google natlačí. Vývoj spíš vidím v dalším přebírání funkcí, které nejsou svázány s Wintel, krabičkami osazenými ARM, ... což se děje i bez AMD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pracovní stanice a Windows? Proč, proboha!? A z těch "krabiček" se klidně může ARM dostat i do těch stanic - koneckonců tak to historicky vždycky šlo, do vyšší třídy se dostávaly procesory z třídy nižší - nejdřív "komoditní" Motorola 68k a RISC místo procesorů stavěných "na koleně" (Symbolics 3600, Xerox Alto/Dorado/Dandelion/Dolphin) v 80. letech, potom x86 v letech 90.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

protože aplikačně závislých - to znamená, že jsou firmy a řešení závislá na sw, který běží a má podporu jen pod widlema.
Na co je RISC výkoná stanice, když na ní neběží požadovaný nakoupený sw nebo by náklady na migraci daleko přesáhly přínos z přechodu?!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spousta opravdu důležitého SW byla migrována, kdykoli se ukázalo, že za to stojí - někdy i dost brutálně (příklad: http://en.wikipedia.org/wiki/CATIA#History). Pokud k migraci nedojde, asi to bude nejspíše symptom toho, že ten SW je už mrtvý. Jak já to vidím, každý takový SW dostane, co si zaslouží. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

zrovna Catia není nejlepší příklad protože vychází z nixového prostředí a ne z wintelu
spousta sw dožívá už roky a bude dožívat dokud za něj bude někdo ochotný pravidelně platit

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem to zmínil proto, že *původně* ji portovali právě na ten Unix. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Tak oni ty nevykonne ale za to hodne hrejici procesory vyrabeji schvalne"

No, zas tak tragické to není, jelikož AMD procesory v EU stále ještě nemusíme kupovat pod názvem "tepelná destička."

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tohle je příkladná demagogie.

1. všichni nechtějí výkon "na hraní"
2. důvod koupit AMD je např. do HTPC, obecně kdekoli se dá využít více jader, částečně i na zpracování videa, nebo tam, kde se uplatní integrovaná grafika
3. Třeba takový Athlon 5350 nehřeje vůbec a soudobou Atomární konkurenci roznáší na kopytech

Navíc x86 vyrábějí ne schválně, ale proto, že to Intel velmi potřebuje. A to z důvodu toho, že pak by hrozilo, že by Intel byl rozdělen na několik společností antimonopolním řízením.

Tím se AMD nijak nezastávám, pro mě je aktuálně výhodnější Intel. Ale na druhou stranu, moje x let stará i7-2600K mě nijak nenutí k upgrade, doba je ve stejné situaci jako kdysi s P4, kdy nedostatek konkurence nehnal vývoj dopředu a Intel mohl prodávat ty své předražené netburstové bastly.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Navíc x86 vyrábějí ne schválně, ale proto, že to Intel velmi potřebuje."

Slovy klasika, AMD existovalo před x86, a bude existovat i po něm. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano ano... ale jaké testy, zkus si to porovnat s nějakou hrou na nové generaci AMD konzolí, např watchd dogs, tam se už i3 chytat nebude :-)

Jinak chci říct: AMD snaž se!, ať má intel konkurenci, zlevní... a já si konečně budu moct koupit nějaký vytoužený TOP intel procík :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"že na rok 2016 společnost plánuje návrat výkonných x86 procesorů postavených na nové architektuře vyvinuté pod taktovkou Jima Kellera"

řekl bych že to není tak úplně jisté. Jediné co můžeme s jistotou říct je to , že AMD chystá custom ARM CPU něco na zpusob Apple Cyclone. U té x86 bych si nebyl až tak jistý, že opravdu půjde o výkonná CPU, okolnosti spíš nasvědčují opaku... :(

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Keller vyvija K12, co je ARM. A skor si je potrene polozit otazku,.ci v roku 2016 bude vobec existovat x86

v roku 1968 odisli z Fairchild semiconductor zakladaleia intelu(vratane spoluzakladatelov Fairchildu Moora a Noyvca) pre nezhody s novym sefom a rovnako odisili zakaladtelia AMD

18.7.1668 bol zalozeny INTegrated ELectronics (Intel)

1.5.1969 boli zalozene Andavced Micro Devices (AMD)

1976: AMD and Intel sign an agreement cross-licensing their patents. (zmluva plati od 1.1.1977)
(patenty Intelu su licencovane AMD a patenty AMd su licencovane Intelu)

v roku 1978 vypisalo IBM vyberove konanie na CPU pre IBM PC. Podmienkou bolo aby vitaz umoznil vyrobu druhemu vyrobcovi a teda mu udelil licenciu na jeho patenty)... vyhral intel s prvym proceosorm, rady x86 8086/8088
http://blogs.wsj.com/digits/2009/11/12/a-timeline-of-intel-and-amds-lega...

Bez licencie od AMD nemoze mat intel ,matemaicky koprocesor v CPU. koprocesor v CPu dnes pozname ako FPU, intel tiez nemoze umoznit bez AMD svojmu x86 CPU adresavt aviac ako 4 GiB RAM, AMD nemoze mat vektorove instrukcie v x86 CPU ani interpretovat bezne x86 instrukcie. Skratka, ked sa nedohodnu tak s86 CPU nebude moct nikto vyrobit legalne..

Aktualne predlzenie tej zmluvy je z 12.11.2009 je na 5 rokov

Intel and AMD settle, agree cross-licensing deal

Summary: Intel will pay AMD $1.25bn and the two companies will share patent rights for the next five years, while AMD has cancelled all antitrust litigation against Intel
David Meyer November 12, 2009
http://www.silicon-edge.co.uk/j/index.php?option=com_content&view=articl...

Problem je, ze tu jeden a stvrt miliardy, co zaplatil Intel za vypoved predchdzajucej zmluvy, ktora bola podana skor ako 16.3.2009.
http://arstechnica.com/gadgets/2009/03/amd-intel-engaged-in-x86-licensin...

Ak bola ta vypoved podana k 1.1.2009, tak ta zmluva z 12.11.2009 plati od 1.1.2009 do 31.12.2014... Koniec tej zmluvy bude najeskor 12.11.2015. Obe firmy musia zacat s rokovaniami o predlzeni zmluvy..

Existuju drobene naznaky, ze by sa nemuseli dohodnut a toto rozhodnutie ochote dohoidnut sa nepomoze.

AMD sa pripravuje od roku 2013 a tohto roku to zintezivnilo napr. K12 na rok 2016 a Skybridge-om na rok 2015
http://www.anandtech.com/show/7990/amd-announces-k12-core-custom-64bit-a...

Aj u intelu su znaky neistoty o pokracovani x86 a naznaky rieseni su tu asi od marca/brezna 2014. a ani aktualne roadmapy

Co chystá Intel pro desktopy v roce 2014 a 2015?
12. 6. 2014 | no-X | Hardware, Novinky, Procesory
Prezentace určená pro italskou konferenci 3D Revolution 2014 se dostala na web, což nám umožnilo nahlédnout do plánů Intelu na následující rok a půl…
http://diit.cz/clanek/intel-desktop-roadmap-2014-2015

nehovoria o roku 2016 a x86 CPU (ani u Intelu, ani u AMD). Microsft si tie nie je isty, lebo uviedol Windows 8RT, ktore, ako jedine moderne Windows, v kancelarii, nevyzaduju x86 CPU. Keby si bol MS isty pokracovanim x86, tak Win8RT po neuspechu zareze, to ale neurobil..

Podotykam, ze spochybnpovana logika MS dva v tejto vetve uvazovania zmysle... Ta logika je dana clankom spred tyzdna...

4. 6. 2014 Microsoft
Dotykový Microsoft Office bude dříve pro Android než pro Windows
http://www.zive.cz/bleskovky/dotykovy-microsoft-office-bude-drive-pro-an...

mame tu teoreticky disruptivnu technologiu

Úvaha: Jak kolabují IT giganti
autor: Michal Rybka , publikováno 25.2.2011

Příchod disruptivní technologie

Disruptivní technologie jsou takové, které „mění pravidla hry“. V okamžiku, kdy přicházejí, se stávají tradiční technologie zastaralé a nevyhnutelně do několika let naprosto zmizí, protože nejsou konkurenceschopné.
http://pctuning.tyden.cz/multimedia/16-elektronika/20269-uvaha-jak-kolab...

Edit:

Vieme, kam by investoval šéf Sygicu. Pozrite sa
10.6.2014
Ako tento rok najlepšie zhodnotiť tisíc, desaťtisíc a stotisíc eur nám prezradil šéf Sygicu Michal Štencl.

1000 eur Za tisíc eur by som kúpil market research (prieskum trhu) o saturovanom (nasýtenom) trhu.

10 000 eur Za desaťtisíc eur by som zorganizoval work-shop ako disruptovať trh, o ktorom si každý myslí, ze je saturovaný (nasýtený) a požiadal o prípravu možných troch scenárov na inovácie disrupcie tohto trhu.

100 000 eur Za stotisíc eur by som spravil prototyp nápadu a veľa A/B testov, aby som overil naše predpoklady, kam investovať ďalšie peniaze.
http://finweb.hnonline.sk/najlepsie-investicie-127/vieme-kam-by-investov...

Sygin je TOP1 na svete v platenej mobilnej navigacii a TOP3 v platenej navigacii na svte vobec

Sygic Is Celebrating 30 Million Downloads With Special Summer Offer
PR Newswire
Sygic June 19, 2013 5:51 AM

BRATISLAVA, Slovakia, June 19, 2013 /PRNewswire/ --

After achieving 30 million unique users with its Sygic GPS Navigation app for Android and iPhone,
http://finance.yahoo.com/news/sygic-celebrating-30-million-downloads-095...

Cize zakladatel a sef Sygicu nie je len tak niekto, ale doveryhodny clovek.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

X86 je už hodně dlouho brzdou, protože sebou tahá desítky let zastaralé instrukce pro zpětnou kompatibilitu, což hodně sráží její potenciál. Na druhou stranu je do ní vlito tolik peněz a vývoje, že rozdrtila postupem času úplně vše. I IBM s Power začíná kapitulovat protože IB-ex a Haswell-ex čipy jej překonaj už i v top segmentech kde bylo jediné místo kde se stále držela.

Dnes je moderní mluvit o armu ale tak podobně byly moderní netbooky a dnes po nich neštěkne pes. ARM má problém že je stále na úrovni kde byl Intel s Pentiem 3. Architektura je p ostránce výkonu slabá, nemůže tedy nahradit x86, a kdby intel x86 otevřel, instatně by zanikla kvůli své nadbytečnosti. S příchodem silvermontu už nevede ani v poměru výkon/watt u ultra úspornejch zařízení. Její jediná výhoda je otevřené licensování, ala do klubu se může přidat kdo chce. Problém ale je že krom Applu kterej si své čipy sám navrhuje a optimalizuje všichi spíš jen berou ten default desighn kterej je tragickej, hrozná paměťová propustnost a pod. Jen je to free ale technicky vzato to žádné výhody nemá.

Intel defakto svym klaustrofobickym drženim x86 ve svejch rukouch zabyl pokrok. Vývoj ARM než bude schopen nahradit x86 bude trvat stejně dlouho jak trval vývoj x86, tzn budem se 20 let točit na místě a vše dělat znova na jiné architektuře jen protože zde jeden pantentovej troll vše dobré co jsme dosud vymysleli drží jak žába na prameni. Apple se ale chová podobně, jako optimalizovaná ARM jádra nemůžete volne okopírovat a jejich části použít.

Podle mě než ale nastane tenhle moment vyrovnání (a inte bude vytalčen do mainframe / performace server oblastí jak se stalo IBM) tak přijde něco co vše obrátí naruby, třeba v praxi funkční memristory od HP, nebo kvantové počítače.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Problém ale je že krom Applu kterej si své čipy sám navrhuje a optimalizuje všichi spíš jen berou ten default desighn kterej je tragickej, hrozná paměťová propustnost a pod."

A co takový Qualcomm? Snapdragon si nenavrhuje Qualcomm sám, to je mi novinka. No hold nejsem takový expert jako můj předřečník. Navrhuji pouze hardware postavený na OMAPech 4 od TI.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

jenže od HW je docela hustý kus cesty k funkčnímu OS s použitelnými aplikacemi. x86 to trvalo bezmála dekádu, a to v dobách bouřlivého rozvoje IT, kdy byl čas na omyly a slepé cesty. Dnešní spotřební doba chce "instantní produkty" - kde je vezmeš?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vim, ta vlastni navrh CPU si dela Qualcomm, nove Apple a nVidia na ARM64. Vsichni ostatni pouzivaji referencni design od ARMu s vetsim nebo mensim mnozstvim vlastni magie. Rikam to dobre?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ano, myslím že máš pravdu, snad ještě AMD též bude/dělá vlastní "implementaci" ARM jáder

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ještě má vlastní jádra Marvell (zděděné po Intelu tuším, nevím, jestli ve vývoji budou pokračovat), AppliedMicro, tak do roka(?) se přidá Cavium a výhledově AMD. Drbalo se i o Samsungu, ale čert ví.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, tady už bylo tolik platforem (mc68k, PPC, MIPS, vposledku ARM), ale ani jeden z nich nepřekročil práh domácích počítačů nebo počítačů zaměřených na specifické obory. Brutalita x86 tkví v jeho univerzálnosti. Není nejlepší, ale je univerzální, a za ním stojí doslova megatuny kódu, který každou vteřinu někde běží. Tohle ARM nemá šanci zvrátit, nemá vývojáře "dospělých" aplikací a jediné nač se může do začátku spolehnout, je Linux (k čemuž ale mají běžní klikalové notorický odpor). Ona je jedna věc použít ARM ve stupid-OS typu Android, a druhá věc je vypustit jej na PC platformu, s její HW rozmanitostí a různorodou náročností.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Šanci zvrátit by to měl v případě existence OS kterej bydovolil spustit win32 x86 a x64 kód, přičemž při absenci HW x86 by se emulovala přes Kernel.

Apple tohle dovedl při přechodu z PowerPC na x86 s zhruba 50% výkonnostní penalizací, což je dost OK. Ale žába na prameni nikomu nedovolí použít x86.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Číňané rozšířili MIPS64 o instrukce, které usnadňují psaní emulátorů x86. Prý s tím mají výkonnostní ztrátu pod 30%, což se mi jeví jako docela použitelné.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nieje to zas tak davno, co skrachovala Transmeta, mali by ste to pametat. Vyrabala procesory Crusoe a Efficeon. Patrili do rodiny WLIW, neboli X86 no kod X86 emulovali a riadne na tych procesoroch bezali windowsy, par produktov sa dostalo v japonsku an trch, myslim notebooky Sharp a NEC... firma krachla a ktovie, kto kupil patenty, myslim, ze aj nVidia nieco nakupovala.... takze uz tu nieco take bolo, kludne to niekto moze oprasit.... podla mna vas zaujme toto, zaspominajme troška http://www.vanshardware.com/reviews/2004/04/040405_efficeon/040405_effic...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No to je přeci jen trošku jiný případ, Transmeta pokud vím neměla vlastní nativní ("user-level") ISA, kdežto tohle je úplně normální MIPS64 se vším všudy, jen má podpůrné instrukce pro x86 emulaci podobně, jako ARM má podpůrné instrukce Jazelle RCT pro JIT kompilátory.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To nieje vobec iny pripad, to je presne, čo si písal, MIPS + emulacia x86, uz to bolo a kludne ako si pisal, cinania to mozu oprasit :D Ked zacne cinan tlacit cipy za 5USD na ktorych ako tak obstojne pobezi aj win a pchat to na trch, bude paráda...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Transmeta měla překladač ("firmwarový") na úrovni vrstvy mezi procesorem a veškerým softwarem (v klasickém slova smyslu - OS a aplikace). Tenhle MIPS je úplně normální MIPS, takže vše neemulované běží na nativním HW bez jakýchkoli extra latencí (podmíněných dobou kompilace) a násobných ztrát ve výkonu (podmíněných neefektivitou kompilace). Navíc to může mít mnohem větší user-mode cache přeloženého kódu (jako to dělá třeba VirtualBox nebo VMWare na strojích bez HW podpory virtualizace).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Volaj to ako chceš, ja som len chcel pripomenuť celkom pekny pokus z minulosti :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimave citanie a zaujimava uvaha.....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

az na ten preklep

18.7.1668 bol zalozeny INTegrated ELectronics (Intel)

samorejme 1968..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Problém ale je že krom Applu kterej si své čipy sám navrhuje a optimalizuje všichi spíš jen berou ten default desighn kterej je tragickej"

Ten výchozí design není "tragickej", ale v první řadě je to plně syntetizovatelná logika. V tom se liší od procesorů od Intelu, které jsou v zásadě všechny dělané konkrétnímu křemíku na míru. (Jediný syntetizovatelný x86 procesor od Intelu, o kterém vím, je nedávný Quark.) To sice poskytuje velkou flexibilitu při syntéze SoC čipů, ale trpí tím výkon. Právě proto ty výkonné procesory musí nejprve někdo navrhnout křemíku na míru, jako to udělal Apple a jako to teď udělá AMD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to že K12 = ARM snad nikdo nezpochybňuje. Jenže kromě ARMu je v plánu i nová x86 architektura. Otázkou je spíše jestli opravdu půjde o výkonná CPU ala Phenom/Bulldozer nebo pujde spíše o nějaké odnože Jaguar/Puma s vyššími takty, což by o nějakém velkém výkonu moc nesvědčilo ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že je potvrzený 16-jádrový Steamroller/Excavator pro servery, vzhledem k tomu že i v roce 2016 bude třeba prodávat APU s výkonnými x86 jádry a vzhledem k tomu, že AMD bude potřebovat v budoucnu tyto produkty nahradit novými x86 modely, mi přijde prakticky jisté, že x86 jádro, které přijde po Excavatoru, bude mít IPC (a tedy i výkon) vyšší než Excavator.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je klidně možné, že ta x86ková část SkyBridge bude odvozená od obou jader (Puma/Excavator) podobně jako Intel Core bylo odvozeno od Pentia III i od Pentia 4 (ve smyslu od každého to lepší).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

potvrzený ? a můžu se zeptat kde ? protože v roadmapách se nic takového nevyskytuje a pokud myslíš SOG, tak to nepotvrzuje vůbec nic, protože už v předchozích materiálech bylo například Komodo nebo Terramar, které AMD nakonec vůbec nevydala.

Takže dokud neuvidím oficiální serverovou roadmapu od AMD, kde bude podobný CPU figurovat, tak do té doby to je pouze fata morgana.....

AMD samozřejmě bude i nadále vyvíjet x86, ale jestli bude vyvíjet i "big cores" , to je ve hvězdách a IMHO to vůbec není jisté, protože vším co AMD dělá se snaží naopak všechny přesvědčit, že už nechce být přímým konkurenentem Intelu, což by vývojem výkonných jader popíralo.....

Nakonec poslední slajdy spíše ukazují zaměření na ARM a u x86 CPU dense servery s něčím podobným spíše Jaguaru nikoliv Bulldozeru. Osobně bych spíš tipoval něco jako 8 /16 jádrový APU s jádry na způsob Jaguáru do nějakých mikroserverů. Nevím, možná se pletu, ale Keller dělá hlavně na ARMu, protože tam vidí AMD daleko lepší obchodní příležitost než v x86. AMD navíc ani nemá dost financí ani lidských zdrojů na to, aby tříštili vývojové teamy na paralelní vývoj tří různých architektur. (Cat cores, Big cores, ARM cores)

ale třeba se pletu :o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nieje to zas tak davno, co skrachovala Transmeta, mali by ste to pametat. Vyrabala procesory Crusoe a Efficeon. Patrili do rodiny WLIW, neboli X86 no kod X86 emulovali a riadne na tych procesoroch bezali windowsy, par produktov sa dostalo v japonsku an trch, myslim notebooky Sharp a NEC... firma krachla a ktovie, kto kupil patenty, myslim, ze aj nVidia nieco nakupovala.... takze uz tu nieco take bolo, kludne to niekto moze oprasit.... podla mna vas zaujme toto, zaspominajme troška http://www.vanshardware.com/reviews/2004/04/040405_efficeon/040405_effic...
Edit, doble, sory

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.