Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rozvrh vydání Polaris

S ohledem na dostupnost a recenze GTX 1070 se na to dá koukat jako na zajímavý marketingový tah, kdy AMD nechá zákazníky nakoupit konkurenci a pak jim bude ukazovat jak hloupí vlastně byli, že si nepočkali.
Z pohledu aktuálního zisku to moc chytré není, ale teoreticky by tím mohli nalákat zákazníky na mnohem dražší produkty, které vyjdou koncem roku (Vega 10).

Každopádně je blbost teď běžet kupovat nVidii - minimálně si počkat na výkon Polaris ze kterého si budeme moci udělat obrázek o Vega ... a pak se rozhodnout.

Jinak AMD taky poslední dobou umožnila vydání nereferenčních karet současně s referenčními, čímž by si mohla ukrojit kus koláče třeba právě té GTX1070 na kterou sice asi výkonově nedosáhne ale bude se jí blížit ... teď už jen ceny a spotřeby ...

Osobně mám teď nastavenou preferenci spíš pro AMD, ale nevylučuju, že si na podzim nepořídím třeba nereferenční nVidii ...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"S ohledem na dostupnost a recenze GTX 1070 se na to dá koukat jako na zajímavý marketingový tah, kdy AMD nechá zákazníky nakoupit konkurenci a pak jim bude ukazovat jak hloupí vlastně byli, že si nepočkali."

Jo to by byla ta nejhloupější marketingová strategie na světě. Protože jestli někdo vysype 10-12K za 1070, tak si nekoupí Polaris ikdyby byl lepší.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

85 percent tych ludi si AMD aj tak nekupi, lebo "nVidia je proste lepsia", aj ked sa AMD objektivne o starsie karty stara viac ako vidiet tu: http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=1220928 , kde porovnavali starnutie kariet :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

to máš pravdu a to jsem ani neřekl - já říkám, že to může být výhodná strategie do budoucna, kdy mi dnes na oko "ujede vlak" ale zítra budu mít nové zákazníky kteří se zklamali nákupem konkurence ...

já myslím, že je to krásné období co tu teď máme a co máme před sebou. Na jedné straně absolutně nejvýkonnější kus HW s předpokladem na neporazitelnost dalších cca 6 měsíců , ale s určitými chybičkami, které můžou některé skupině zákazníků vadit - viz DP as AS a s cenou ... no prostě s cenou , který se nedá koupit. A na druhou stranu neexistující HW se zajímavými předpoklady (spekulace), který bude dostupný v podstatě jen malou chvíli po reálné dostupnosti HW té první značky a navíc se dá předjímat, že bude opravdu rychle reálně dostupný včetně nereferenčních verzí - zároveň tento HW bude dávat předpoklad budoucí (půl roku) verzi, která už má být reálnou konkurencí pro tu první značku. ....

A pak tu máme GTX1060, která si ponese chyby a nedostatky GTX1080/1070 ale na trhu bude dávno mít konkurenci.

Pro mě osobně hodně zajímavý souboj.
Navíc když si vezmu, že AMD teď chce začít útočit na Intel a uvedení SSD, tak už mi u AMD chybí v podstatě jen RAM ...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

OT: AMD RAM dávno nabízí a prodává (je to OEM Patriot, AFAIK).

http://www.amd.com/en-us/products/memory/overview# :-)

Že by to byla konkurence pro zavedené značky (Samsung, Crucial, ...), popř. paměťáře (Crucial, Kingston, Patriot, apod.), to si vážně nemyslím.

A jinak marketingová strategie AMD je sice nejasná, ale stále nemůžeme říct, že je špatná. Napadají mě několikery důvody, proč AMD mlčí. Třeba proto, že chce donutit (a tím zesměšnit) nvidii skokově snížit cenu jako přiznání toho, že poměr výkon/cena Pascala v porovnání s Polaris je více než špatný. Nebo proto, že chtějí zapůsobit velkým dojmem. Nebo proto, že všechny méně nebo více podstatné věci už dávno odprezentovali - a to v době, kdy zase mlčela nvidia - a nyní už je na řadě jen kompletní odhalení produktů.Ale taky to může být jen neschopností markeťáků v AMD. Anebo to je taky všechno ještě úplně jinak. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opět jenom cucáš z prstu pochybné AMD strategie. Prostě se jenom držíš stébla. Kdybych si chtěl zaspekulovat, tak spíše budu tvrdit, že AMD nic neprezentuje, protože není co. Jestli je výkon 10xx vyděsil a teď přemýšlí jak srazit cenu a uhrát to na "ale jsme levnější" a doufat, že NVidia taky nesrazí cenu a na Polarisu i něco vydělají.

Rozhodně je to reálnější, než ten tvůj náapdat s tím, že budou čísla držet v tichosti až po vydání karet NVidie, aby přišli o ty nejmovitější zákazníky, kteří jsou ochotni si zaplatit za High-End Founders edition.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

jestli teoreticky něco může AMD v tuhle chvíli tankovat, tak je to maximálně tak GTX1070 a ani ta nejspíš je, takže o jakých movitých zákaznících tu mluvíme?

je to jako souboj iPhone a Smasung Galaxy .... rozdíl data vydání byl dlouho půl roku ... poak se těžko říká, kterej z těch dvou vlastně udává tempo ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pevně věřím, že jsi byl jen nepozorný a můj post sis pořádně nepřečetl. :-)

Tvé teorie jsou samozřejmě podobně pravděpodobné jako ty moje, ale stále platí, že dokud nebudou reálné karty, nelze objektivně hodnotit záměry AMD, výkon karet a ani úspěšnost marketingu.

Jen si dovolím podotknout, že vážné zájemce o kartu za 600 dolarů dost těžko přesvědčíš, aby si koupili mainstream za ploviční cenu. To se ti opravdu nepovedlo. Ale AMD může těmto lidem ukázat, kolik přeplatili a navíc je lehce vůči nvidii namíchnout, pokud bude nvidia nucena snižovat ceny. Ano, je to spekulace - to nepopírám a jasně jsem to uvedl i v předchozím postu, může to být úplně jinak. Ale pak docela nerozumím tomu jednoznačnému přesvědčení, že to AMD dělá určitě blbě. Přání je otcem myšlenky spíše u tebe, než u mne.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

no je vidět že se vyznáš - měl jsem to napsat jako ty :-) i když na druhou stranu já to myslel mimo jiné i směrem k Vega 10. (teoreticky i Vega 11 pokud se to potvrdí mohly by high end vydat oba tábory současně a pak by celá tahle diskuse dostala uplně nový směr. každopádně high endem amd nekončí ... ti přeci jedou ještě dvojčip :-) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když jim teď ujede vlak, tak už by pro ně žádný další nemusel jet. Pokud si lidi koupí NVidii a budou s ni spokojeni, tak si ji příště koupí znovu. A na to, že někdy před X lety byl AMD o trochu lepší, si už nikdo nikdy nevzpomene. Je to jako strčit nohu pod jedoucí tank a ještě se tankistovi smát, že to pak bude muset mýt, jestli si toho všimne.

Nehledě na to, že vyšší výkon Polarisu je jenom tvoje spekulace a nezakládá se to vůbec na ničem.
Ty tvoje chybičky DP a AS nikoho nezajímají. Všechny zajímá jenom FPS. Taky bych mohl tvrdit, že AMD má problém s tesselací a tesselace jde narozdíl od AS vidět, ale všem je to fuk.

A víš proč AS nikoho nezajímá? AS není žádná grafická nebo funkční fičurka. Je to jenom způsob jak vytáhnout z karty více FPS. Pokud NVidia má špičkové FPS bez ohledu na AS, tak lidi bude zajímat právě to FPS.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

1. AS není jen fičurka na FPS - je to fičurka mířená na zvýšení efektivity
2. když FPS nikoho nezajímá, tak mi vysvětli 4k při 120Hz

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

1. AS je je fičurka na zvýšení efektivity kvůli zvýšení FPS
2. FPS právě že lidi zajímá. Špatně sis to přečetl. Lidi nezajímá DP, AS a Tesselace

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. zjisti si co znamená slovo efektivita ... a věz že se v tomto smyslu nevylučuje s FPS ...
2. FPS zajímá hráče, co přes samé hraní zapomněli proč vlastně herní segment vůbec existuje - a opravdu není to to co ty firmy živí.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

1. AS umožní využít kartu více, než bez AS. AMD má HW podporu fronty požadavků. nvidia to řeší v SW. Obě firmy to umí a má to pozitivní vliv na výkon. Pascal to umí řešit i bez AS.

2. Psal jste že AS hráče zajímá.. skutečně je to nezajímá... pokud před vás dám kartu který v heavy AS titulu dělá 60FPS a kartu co dělá 70FPS. kterou si vyberete? Myslím že každý šáhne po té druhé nehledě na to že ta karta z AS příliš netěží, ale jednoduše je rychlejší, je u zadele jak toho dosáhla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2016/05/GTX-1080-Ashes-Of-The...
vysvetli mi to pouzivanie AS pri gtx1080
som na to zvedavy :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

JirkaK to ale v prvom bode vysvetlil. Fronta požiadaviek je u AMD na úrovni HW, NVIDIA ju rieši cez SW. Máš 2 rôzne implementácie jednej funkcionality. Asi sa zhodneme, že implementácia AMD je lepšia pretože je efektívnejšia a dovoľuje lepšie využitie HW prostriedkov. To ale neznamená, že NVIDIA podporu nemá. Každopádne vylepšili niektoré časti dôležité pre čo najrýchlejšie spracovanie rendering a compute úloh (aspoň prepínanie medzi nimi). Je to vidieť na odskoku oproti Maxwell grafikám. Takže by som to zasa moc nepodceňoval.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

nj, ta implementacia konci tam, ze pascal nic nestraca - a to sa bavime o 1080tke
len ber to tak, ze napr vo WH total war R9 390 dostava vykonnostnu injekciu v priemere 60% pod DX12+AS
http://gameranx.com/updates/id/54685/article/total-war-warhammer-directx...
ked to vyzera tak, ze pascaly su na tom v DX12+AS o 0% vykonnejsie(a o 5% pomalsie ako v DX11)
bude to velmi zaujimavy konkurencny boj :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nový Total War je jedna z tých hier kde sa môže AS ukázať. Obsahuje veľa jednotiek a je to v podstate strategická hra. Niečo ako AoS. Inak je ale aj táto hra má technologické muchy. Škoda, že nie je u nej lepšie zvládnutý multithreading pretože v takýchto hrách sa to doslova pýta:

http://www.dsogaming.com/pc-performance-analyses/total-war-warhammer-pc-...

Okrem toho ty predpokladáš, že 1080tka minimálne nebude mať žiadny nárast výkonu čo ale nemusí byť a zrejme ani nebude pravda. Vzhľadom na to, že citeľne vylepšili rýchlosť prepínania sa medzi computing a rendering úlohami, nárast výkonu sa predpokladá tiež. Nebude na úrovni AMD, ale pochybujem, že nebude to snáď žiadny problém. Uvidíme, keď DX12 patch oficiálne víde. Očividne sa ale marketing AMD viac snaží. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ad.Okrem toho ty predpokladáš,..
praveze nepredpokladam, pozeram na grafy, to je vsetko

http://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2016/05/GTX-1080-Ashes-Of-The...
a tiez som zvedavy na DX12 patch, tam by mal byt rieseny tiez CPU overhead, aspon s tymto sa MS chvalil, ze ho riesi

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

No pozor. To ale nie je natívne. Tým, že API DX12 umožňuje low level prístup k entitám, ktoré si predtým priamo neovládal, tak iba umožňuje programátorom implementovať multithreading. Začal som čítať novú knihu o DX12 od Franka Lunu. Som síce na začiatku, ale z toho čo som sa dočítal mi to príde tak, že programátor aplikácie to môže aj nemusí využiť. To znamená , že len samotné použitie DX12 neznamená hneď multithreading. V tomto prípade hovoríme napríklad o napĺňaní command listu pre GPU. To môže byť multithreadové, ale musia to tak naimplementovať samotní vývojári Total War. Uvidíme ako sa toho chytia.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

nieco sa bude robit aj s cpu overheadom
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=39&t=242159&start=20
Krteqov post

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Komentár s citovaním vývojárov vyzerá zaujímavo. Som zvedavý aký po technickej stránke DX12 patch bude. Každopádne aj podľa diskusie v odkaze budú maž dobré výsledky aj grafiky od NV. Viď posledný komentár od Hladisa. On má inak v pár veciach pravdu. Nevieme vôbec čo za nárastom výkonu u HD 290 je a teda sa vôbec nedá odhadovať, že to ide na vrub AS. Skôr podľa komentára od vývojárov to vyzerá, že najväčší podieľ by mal na tom mať znížený CPU overhead (či lepšie rozložená záťaz na CPU). A z toho by mali ťažiť všetci rovnako. No veď uvidíme.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na jednu stranu máš pravdu - normálně bych šel do té s více FPS, ale protože nejsem zpátečník tak si dám 1 a 1 dohromady a zjistím, že když AS nebudeme podporovat my zákazníci tak ho nebudou podporovat ani vývojáři a pak se tenhle svět nikam nehne ... takže za mě: TECHNOLOGIE!

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono pri predstaveni grafik sa vacsinou okrem specifikacii ukazuje i graf vykonu v hrach, takze uz na Computexe snad bude znamy realny vykon, tj. 10 dni pred predajom 1070. Recenzie ktore vyjdu az po 1070, budu ten vykon uz len potvrdzovat, predstavia osekanu verziu, taktovanie a spotrebu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

stejně tak to může být naopak. AMD ví že nemůže 1070 konkurovat cenou ani výkonem, tak nemá důvod se do ničeho hnát.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš u prosím přestat psát ty blbosti? A nebo raději přestat psát úplně, evidentně tvůj názor nesdílí ostatní, protože nejsou ovečky.
Děláš ze sebe nejchytřejšího a z nVidie nejlepší a neomylnou fabriku. Prostě to jsou bludy.
Vždyť všichni ví, v jakých cenových hladinách se mají ceny grafik pohybovat a jsou i "nástiny", jak by mohl vypadat výkon a rozložení v segmentech.
Zatím to spíš vypadá, že nVidia chce své zákazníky obrat o co nejvíc. Původně měla 1080 stát 17 tisíc, pak si vymysleli FE a zvedli cenu na 20 tisíc, a když to má jít do obchodu, tak je z toho 21 a půl... To je skoro 25% ceny navíc !!! WTF !!! To koupí fakt jen ti, co peníze neřeší (a ti si spíš počkají na velký Pascal/Vegu) a nebo ovečky, kteří to kupují protože nVidia je přece nejlepší.
Já si prostě počkám, až bude vše venku a budou recenze, pak teprve koupím.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Vážne robíš z obyčajného obchodného kroku niečo nekalé? Ako ja si tiež počkám, ale zasa prišívať NVIDII že sa snaži niekoho obrať. Sorry, ale zarábať na nových produktoch vyššími cenami nie je nič neobvyklé. Keby ste niektorí neboli voči NVIDIi zaťažení, toto by vám vôbec nevadilo. Keď sa nájdu ľudia, čo to kúpia, tak v NV urobili správne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jasně tomu rozumím, ale zase je to nVidia, která "jde proti zákazníkům". Když to lidi koupí, tak proč ne, ale nelíbí se mi její marketingový styl - nadhodit cenu, nalákají lidi, aby si řekli, že určitě do ní půjdou, a pak si za referenci přihodí 2500,- bonusek "za včasné předobjednání", které lidi bude stát 3000,-. Je to 100 doláčů do kapsy nVidie za nic, jen že si prostě řekla, že jo.
Sorry, ale já nerad utrácím peníze za něco, co nechci...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Smím vědět zdroj informace, kde nvidia zvýšila cenu 1080? Od prvního představení je cena té karty známá a nezaregistroval jsem že bude stát více. Kde na to chodíte?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že tých 100$ sa predpokladám rozdelí a nejde to iba NVIDII. Plus obchodníci si nadelili ešte aj svoju maržu. Tak to proste chodí. Nie je to iba u NVIDIi. Kto nie je ochotný priplácať za prvé edície (ako napríklad aj ja), ten si to nekúpi. Kto chce tak hej. Nie je na tom nič nekalé.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

BTW čo hovoríš na obchody, čo v predobjednávkach nacenili 1080tku na viac ako 1000$? To sa potom aj tých NVIDIAckych 100$ nezdá tak veľa.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jaké blbosti? Na kolegovu spekulaci odpovídám naprosto stejnou spekulací. Je dobré rozumět psanému textu a jeho kontextu.

Ano "všichni ví" protože jsou venku informace a žádný nestranný pozorovatel to nebude zpochybňovat. Stejné informace o 1080 se ukázaly že sedí jak prd*l na hrnec. Tudíž se bavíme, že GTX1070 bude mít o cca 70% výkonu navíc oproti GTX970 a to sedí zhruba na výkon mezi GTX980Ti a TitanX. Můžem se bavít zda to bude o nějaké procento nahoru/dolů, ale to už nemění rámec výkonu. Jednoduše to bude v poměru cena/výkon větší pecka než 1080, která v cenové kategorii od cca 400 USD nahoru nemá konkurenci.

ad předpokládaná cena na alze... dolar vychází na 30.615. Pokud budu platit bezhotovostně v dolarech, tak budu od své banky kupuju dolar za 24.766 k tomu DPH, cena za dolar bude 29.967. To dělá rozdíl necelých 650 korun, kterým se kryje pohyb kurzu Kč vs USD a že v posledních dnech koruna slábne... Nepřijde mi to že je to nadsazené.

Nikdo nikoho nenutí kupovat FE, jsou ale lidi, kteří si ji rádi zaplatí... Konec konců to jde vidět. Amazon dal do předprodeje 1080 od ZOTAC a EVGA... EVGA vyprodali za 6 minut, ZOTAC za 12 minut. Stejně se to bude prodávat všude. Zřejmě si to zákazníky nachází, to že na to nemáte, je váš problém :)

Ti co neřeší peníze si teď koupí FE, když vyjde nějaká cool nereference, tak si koupí nereferenci a až vyjde 1080Ti nebo Titan, tak si tu kartu zase koupí, tohle prostě ti lidi neřeší, chtějí mít to nejlepší na trhu a to 1080 je.. taky budu měnit grafiku po roce a před tím jsem grafiku vyměnil hned 3x za 4 měsíce.

Počkejte si na co chcete, kupte co chcete.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jenže může mít pravdu. Pokud by byl Polaris tak dobrý aby se aspoň po oc blížil výkonu 1080tky taky by s ním vyběhli těsně po vydání konkurence. Takhle rozpačité přešlapování a tajuplné náznaky s čekáním na výkon a pozicování 1070 nevěstí nic moc pozitivního. Z toho se dá usoudit že i ten vyšší čip bude mít co dělat aby se na sedmdesátku chytal takže čekají na cenovku aby mohli přizpůsobit svoji a neměnit cenu hned týden po vydání.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no to vypadá očekávaně. jen ten crossfire je nějaký divný... 3DMark škáluje velice dobře na multigpu...

a tady je to v Ashes of the Singularity 2100 bodů v crazy 4k
http://www.nag.co.za/2016/05/16/amd-polaris-gpus-show-up-in-ashes-of-the...

2100 bodů dává i GTX970...

a GTX1070, 3000 bodů v crazy 4k:
http://www.ashesofthesingularity.com/metaverse#/personas/a0b3722c-b00c-4...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

počkej na ty flame-wary po uvedení výkonu a spotřeby polárky...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz Polaris 10 bude vykonem na urovni GTX 1070 ale za mensi(-1/3 alias 33%) cenu je vitez jasny, uz jenom kuli vetsi porci modernich technologii ktere prinese(nakolik neni jen refreshem Maxwellu) tak plne, dalsi a vypilene podpore/akceleraci asynchronnich shaderu.

FreeSync, DirectX12, Vulkan api, nic z toho by tu nebylo nebyt AMD.

Na nejake +100$ Founders Edition a 224+32 ojeby se AMD nehra.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

DX, Vulcan 1070 umí... umí Polaris multi projekci, má vr works?

AMD si možná nehraje s kde čím, ale i s hrátkami je konkurence úspěšnější..

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

no neviem ako 1070, ale Doom 1080 na vulkane nieje nic moc - v tme a pri pohlade na stenu ma 200fps a pri pohybe alebo pri strielani 100fps
nieco nieje dobre

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Podľa mňa je na to jednoduché vysvetlenie. Vyhľadaj si čo znamená pojem Frustum Culling. Táto technika zabezpečuje, že grafická karta renderuje iba to na čo sa pozeráš. Keď sa pozeráš iba na stenu, tak sa renderuje iba tá. Ak sa ale hýbeš a strieľaš, posielaš do grafickej karty aj ďalšie objekty s ktorými sa musí počítať a teda výkon môže ísť rapídne dolu. Kľudne aj o tebou spomínaných 50%.
Culling (v podstate vyraďovanie objektov na ktoré sa nepozeráš a orezávanie tých, ktoré vydíš iba z časti) robí aj samotná grafická karta na HW úrovni. Problém ale je, že sa najskôr musia vykonať všetky operácie na vertexoch, ktoré objekty tvoria. A teda aj na tých, ktoré sa neskôr vyradia. Tým plytváš výkonom GPU. Ako vývojár môžeš ale naimplementovať toto vyradenie už v kóde, ktorý vykonáva CPU a poslať do GPU iba tie objekty, ktoré vidíš aspoň z časti a tým ušetríš na GPU výkon, ktorý sa zúžitkuje v rýchlejšom vyrenderovaní jedného frame-u, čo vedie k vyššiemu celkovému FPS.
Vývojári zaklínača túto techniku prezentovali ešte pred vydaním Witchera 3:

https://www.youtube.com/watch?v=rPm3NXWcEec&feature=youtu.be

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

ok, verim ti, ale potom to vyzera, ze 1080 nieje az taka vykonna(pod vulkanom) ako ju prezentuju
tj, zase sa nvidia moze hrat na piesocku pod DX11
btw, a preco niesu take poklesy prave pod DX11?, tam som videl vykyvy len v +-20fps

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Neviem aké sú maximá pri DX11. Koľko FPS máš keď sa pozeráš na tú istú stenu a koľko pri pohybe a strelbe?
Čo sa týka prezentácie 1080tky, tak nehovorilo sa o 60FPS v 4K? To pokiaľ viem karta dáva.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

tam v opengl,(sorry, myslel som ze je to DX11) sa to pohybuje plynulo okolo 120fps(to video je asi vo fullhd)
co viem ,tak 1080 dava plynulo 60+ v 4K len v par hrach, niesom si isty, ci ide aj o Doom

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To by ukazovalo na to, že aktuálna implementácia Vulkána ešte celkovo nestačí na roky odladený renderer pre OpenGL. Ale zrejme už je to lepšie ako úplne prvotná implementácia v Talos Principles. V priemere boli aké FPS v porovnaní s OpenGL? Samotné použitie Vulkánu inak nestačí. Ktovie ako je v implementácii využitý multithreading na napĺňanie command listu. Či vôbec Doom nemusí byť práve hra, ktorá by z Vulkánu až tak ťažila.Možností je veľa.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

pod OpenGL mam pocit ze slo o priemernych 130fps (120-140)
pod Vulkan priemernych cca150fps (97 - 195) :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Očakával by som minimálne FPS aspoň na úrovni OpenGL. Očividne ešte treba implementáciu Vulkana v Doome poladiť.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

a hodne, lebo keby sme brali len hodnoty pri realnom hrani, tak to bolo okolo 100, tych 190 bolo skokovych pri tom co som spominal - tma a pohlad do steny

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

1080 je sakra výkonná, ve vulcanu oproti DX11 ztrácí všichni, prostě to není tak výkonné jak DX11

například: https://www.youtube.com/watch?v=rGY0PTh8rho

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

doom nejde v DX11, ale v Opengl 4.5 optimalizovanej nvidiou

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A kde ta multiprojekce funguje? ;-) Tuhle jste si dobírali AMD fandy, že DX12 tu ještě není a dlouho nebude..

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

DX12 není zajímavé, multi monitor setupy jsou tu s námi již hodně dlouho, korekce perspektivy je naprosto skvělá záležitost.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

V diskuzích čtu o tom, jak lidi čekají na srovnávací test GTX 1080 / 1070 vs Polaris / Vega, mluví se o technologiích, porovnává se teoretické využití DX12 apod. Také vídáváme, že to AMD podělalo, když vydá později atd. Nikde ani slovo o ovladačích, reálném dopadu technologií (využití) atd. Mě je je jedno, jestli bude mít jedna nebo druhá grafika o 5W vyšší spotřebu nebo o 10 FPS lepší výkon, ale naopak mne zajímají ovladače - stabilita, podpora a samozřejmě mnohem víc na mnou preferovaném operačním systému. A to se neukáže za týden po vydání a většinou ani v prvních testech. To je lidem opravdu jedno, jak "to bude v reálu chodit"?

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče ovladačů, s jejich stabilitou nebývá pod WIndows problém, pokud tedy nejede na betě, nenarazíte na špatný release nebo nějaký specifický HW/SW trolling.

Takže tedy tento příspěvek nechápu, myslíte si, že by AMD/nVIDIA vydali HW, který by neměl funkční drivery?

I když vlastně Intel taky vydával grafiky kde sliboval DX10, DX11 a mnoho dalšího a vlastně to vůbec nefunguvalo a jak se to prodávalo!

Tak nevím.

Ale řekl bych, že AMD i NV si na tohle dávají celkem pozor.

Dají se i očekávat nějaké hotfixy krátce po vydání.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Skor asi bolo myslene to ze sa tu pri novych generaciach nVidie a AMD GPU operuje s DX12, Vulcanom , AS a pritom stale tu nemame ziadne poriadne hry ktore by tieto technologie poriadne vyuzili a mohli by sme otestovat aj kvalitu implementacie. Ako rozhodovat sa podla jednej, dvoch hier aj to este nie moc kvalitnej (t.j. nebude tak velka zakladna na bechmarky) je dost o prde. Historicky ma napriklad AMD vyssi vykon v DX a naopak nVidia lepsiu podporu OpenGL. Ako to bude pri Vulkane ? A dalsie otazky ktore sa ukazu az casom. Viac krat sa stalo ze vyrobca vydal skvely hw ale sw isiel niekde do stratena.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A až tady taková hra bude tak to zas nepoznáš, protožeuž ta hra bude tak detailní, že jestli to vypneš nebo zapneš bude jedno. Akorát se bude měnit na obrazovce číslo za zktratkou FPS.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To sú ale stále reči iba na úrovni až a keby. Vtip je v tom, že na takú detailnú hru ti možno nebude stačiť mainstream a to aj taký s podporou AS, pretože nebude mať proste dostatočný hrubý výkon. Takže možno bude treba zmeniť kartu tak či tak. A možno tak detailné hry začnú vychádzať až s vylepšenou generáciou konzol a to tak za 2 až 3 roky. Ktovie čo bude vtedy aktuálne. Takto sa dá predpokladať hocičo.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"... myslíte si, že by AMD/nVIDIA vydali HW, který by neměl funkční drivery?"

Spíš je otázka, co je považováno za funkční ovladač. Jsem si jistý, že půjde nainstalovat, grafika bude fungovat - minimálně důležité hry s ním budou fungovat v pořádku a nepředpokládám. Také nevěřím, že se ve Windows dočkáme modrých smrtí, což při vydání nových generací grafik nebylo dříve vyjímkou. Pro mne ale není ovladač grafické karty o pouze hrách (vlastně vůbec), ale o dalších funkcích a technologiích. Resp. jejich implementaci, funkčnosti a stabilitě.

Přidám příklad, na který jsem nedávno narazil náhodou...

Nedávno začal kamarád používat ve Windows grafickou kartu, resp. APU, jak při přehrávání, tak při převodu videa. Ano, objevil Ameriku. Já již Windows nepoužívám (to se tu o mě ví). Jak víme, fglrx je slušně řečeno, mizerný. Přesto je "zatížení CPU" při přehrávání videa (klasický mkv kontejnej s kodekem h264) v Linuxu na nižších hodnotách, než ve Windows. Měřák mluvil také jasně - 100W APU 1% = 1W. Převod videa je také o něco rychlejší na Linuxu. Samozřejmě nejde o velký rozdíl, ale něco není v ovladači pro Windows ani na úrovni mizerného fglrx. Navíc je to paradox, protože za normálních okolností má stejný HW Linux s ovladačem fglrx vyšší spotřebu než ve Windows. Ale to už zabíhám jinam.

"Takže tedy tento příspěvek nechápu..."

Zmiňované APU je Richland. Ze zvědavosti jsem to zkusil na svém APU Kaveri a dopadlo to hodně podobně. Smysl mého příspěvku tkví v tom, že není vyjímkou, že některé funkce nejsou implementovány úplně dobře ani u poměrně staré architektury.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Takže k představení karet dojde asi za týden, ale AMD stále děla mrtvého brouka. Nevím, kdo má u nich na starosti PR a marketingovou komunikaci, ale možná by ho měli vyměnit, ideálně za někoho z Nvidie. Zatímco Nvidia udělá z každé blbosti "The Next Big Thing(TM)", AMD působí dojmem, že se jim ty karty snad ani na trh dávat nechce.

Jeden z důvodů, proč je Nvidia v prodejích lepší.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co je konkrétně blbost?

Vždyť na co nvidia šáhne, to se jí daří, navíc všechny jejich technologie jsou revoluční a sunou svět kupředu.

PhysX, Gameworks, SLI můstek, G-Sync, Tegra, GRID a tak dále.

AMD je v podstatě mrtvé, vydání GTX 1080 a 1070 je poslední hřebíček do rakve, v podstatě nemusí vydávat nic, protože je nvidia totálně rozdrtí.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jezisi vcera bolo neskoro a nie cakat na 1070. OMFG hned to ukazte inak si ludia nakupia nvidie.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?
+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jeden aj druhý tábor diskutujúcich zabúda na to, že Polaris 10 je o 1/3 menší než GP104. Tomu bude +/- zodpovedať aj výkon. AMD potrebuje predať staré karty, kde teraz dáva nejakú hru zdarma. Imho nejde z ich strany o čakanie na výkon 1070, ale o čakanie na dopredaj starých kariet.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Takže kartu vydají o týden-dva po Nvidii, protože se za ten týden-dva vyprodají skladové zásoby? A to má být pravděpodobnější, než že čekají na cenu a výkon konkurenčního produktu, aby mohli co nejlépe zareagovat? :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

ještě je tu i třetí možnost - a to že se prostě drží plánu, kterej si udělali před 2 roky tak dobře že jim vychází na týden přesně ... to je přece sen každého vedení firmy - alespoň plán dodržet (a že to rozhodně není pravidlem)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Imho to majú dávno naplánované, nejde o ten týždeň-dva. Že predtým vydá nvidia 1070 je len zhoda okolností.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak myslím že zveličovat POlarise mají hlavně zastánci AMD. Naopka zastánci nVidie ví, že ten čip neohrožuje 1080 pokud nebude nejsilnější verze hrubě pod 300USD tak neohrozí ani 1070

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

hrubě pod ... spíš bych řekl, že pod 400euro (resp u nás 10k s DPH) a to si myslím splní - měli bychom čekat ceny na úrovni stávajících kousků - přeci jen je to mainstream, takže jestli nebude:
R9 480 <7500
R9 480X <9500
tak to bude svým způsobem zklamání a nvidia bude na koni (koně jim přeju proč ne)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Psalo se o ceně pod 300 dolarů, pokud vezmu například nacenění 1080 u alzy, tak stejným poměrem karta za 299USD vyjde na 9150, pro 1070 pak 11600 (ne FE) a pokud výkon silnějšího polarise bude na úrovni 390X, tak mi vychází asi o 10% lepší poměr cena/výkon pro polaris, ale na druhou stranu je to nižší cenový segment, kde se cena tlačí více dolů. Navíc 1070 nabídne +- výkon na hraní ve FHD v 60+FPS s maximálními detaily. To karta s výkonem 390X nemůže poskytnout.

Zajímavější pak bude případný boj po uvedení 1060, která v případě zachování výkonového odstupu proti Maxwellu bude dosahovat výkonu GTX980, sedne tedy mezi slabší a silnější polaris... s cenovkou 250 by tak 1060 byla výhodnější v poměru cena/výkon než oba obě polárky.. V zásadě by ty karty nebyly stavěné přímo proti sobě a výkonem i cenou by to bylo 480 - 1060 - 480X - 1070

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ad.Zajímavější pak bude případný boj po uvedení 1060...
co v pripade(ktory si myslim ze nastane) pri mojej srdcovke WH total war tj DX12+AS ->
polarka dostane boost + 50-60% vykonu (oproti DX11) a pascal zostane pod DX12 na +- rovnakych fps

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je někde srovnávací test DX11 vs DX12 z té hry? Viděl jsem jen DX12 testy kde AMD vede o pár procent nad nvidií.

DX12 je zřejmý přínos AMD kartám na poli strategií, kde to evidentně oproti DX11 roste opravdu hodně a v DX11 je výkon velice špatný. Jinde DX12 taková hitparáda není.. třeba...

http://cdn.overclock.net/1/1f/900x900px-LL-1ff873de_K3JIXqc.jpeg

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Problém je že to není srovnání 1:1 jak sami píší, čímž ten rozdíl nezpochyňuji, ale rozhodně se to může lišit.

co hledám je přímé srovnání DX11 vs DX12 napříč spektrem grafických karet a jak se které chovají v jednotlivých režimech. Tam se píše jen o R290.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.