Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k $259 95W Ryzen 5 1600X dorovnal $434 140W Core i7 6800K

Ak sa výkon potvrdí aj v iných testoch po nasadení do predaja, tak asi pôjde hore cena. Bude to nedostatkový tovar, každý ho bude chcieť. Som zvedavý na reakciu Intelu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No, mozna ani ne... s temi cenami DDR4 si IMO jista cast lidi radeji chvili pocka..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proto, když po prázdninách strašili, že ceny půjdou nahoru, tak jsem koupil 16GB, vyzkoušel v práci a strčil do šuplíku. Teď stačí jen "zasunout" :o)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co mají paměti v šuplíku společného s možností "zasunout"?

Sorry, nedalo mi to. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Som zvedavý na reakciu Intelu."

Prozatím je docela veselá: http://imgur.com/raV3khB :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Odpověď, že na Ryzen mají tajnou zbraň - jejich 10ti jádro, je opravdu úsměvná :-), za cenu jen toho CPU se dají postavit dvě takové renderovací mašiny s 8mi jádrovým Ryzenem.
Intel hned po vydaní Ryzenu bude s poměrem cena/výkon jednoznačně prohrávat, a to i pokud by 50% slevil...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Damage control level: over 9000 ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nepodceňoval bych sílu marketingu Intelu. Ale předpokládám, že uvnitř firmy jim tuhne úsměv na tváří, protože se tu zjevně rodí něco co provětrá zahnívající vody CPU.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty odpovedi, jsou jak z ucebnice marketingovych kecu :))

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To bude tím, že to JE učebnice marketingových keců :D (je to ze školení pro zaměstnance Intelu).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že to je naprosto v pořádku. Tento způsob marketingu je zcela legitimní pro to, jak přesvědčit či udržet zákazníka. Pokud v AMD nejsou marketingoví pitomci, také mají něco podobného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Si dovolim nesouhlasit. V poradku to rozhodne neni. Je to snuska blabolu (snad vyjma tvrzeni, ze intel ma 4 generace na jednom procesu), ktere sama o sobe nema zadnou vypovydajici hodnotu.
Cesky se tomu rika Zvasty. To ze se Zvasty stali standardem v dnesni dobe a to nejen u politiku, ale bohuzel i u technickych firem je vice nez smutne.
Takze opravdu to neni v poradku :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak můžete mít takový názor. Můj názor je, že v těch textech není nic, co by se dalo jakkoliv napadnout jako nepravdivé, nebo nějak napadající/ubližující konkurenci. Ostatně, co by prodejci Intelu měli teď říkat jiného, když přímé srovnání s konkurencí je zatím ve formě neoficiálních informací.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Právě že v těch textech NIC neni. Vypovídající hodnota nula. K Čemu jsou mi takova tvrzení? Co se podle nich dozvím? Jakou informací mi to sděluje, co si z té informace mohu vzít?
Když nemám co sdělit je lepší mlčet. V případe firmy mohu říct..čekejte na další informace, nezávisle testy,...
Bohuzel tento trend je vidět všude. .slova slova slova, které nemají žádnou hodnotu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám tedy, že i zatím zveřejněné informace o Ryzenu jsou "slova slova slova, které nemají žádnou hodnotu", protože "čekejte na další informace, nezávisle testy" ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv ;) alespon pokud tedy povazujeme uniky z testu za verohodne.
Jinak, vykon stale jeste nezname...cekame... To co se odehrava tady a jinde v diskusich je tak trochu i zabava a natesteni z novych veci. To moc nelze srovnavat s Intelovskou marketingovou priruckou ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To mate pravdu. Solidni marketingova prirucka nemuze byt postavena na prehnanem hype ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No solidni marketingova prirucka je hlavne z technickeho hlediska totalni bullshit :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemá model 1600X mít XMR? Tedy že mohl při dobrém chlazení běžet na vyšších taktech, než je jeho turbo? Aby ty výsledky nebyly zkreslené tímto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou ty malé detaily, které se třeba (bohužel) nezmiňují...
Těším se na vydaní a na případné potvrzení/vyvrácení těchto benchmarků. Každopádně jestli výkon odpovídá Haswellu, jde podle mě o velký úspěch, zvláště, když se spekulovalo o výkonu na úrovni Ivy Bridge nebo hůř.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. výkon ≠ IPC

2. „To jsou ty malé detaily, které se třeba (bohužel) nezmiňují...“
?
Poslední věta ve článku je co? :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1. - Naprostá pravda. Až se bude testovat třeba na 4 GHz Ivy, Haswell,... vs Ryzen v 1X testech, bude to samozřejmě daleko více odpovídat realitě než jen Cinebench (jak co se týče IPC tak celkového výkonu)
2. - Měl jsem na mysli tu frekvenci - nikde není zobrazen graf frekvence v průběhu testu. Jestli XFR taktovalo nad 3.7GHz boost, výsledek tím je samozřejmě ovlivněn. S tímto si také musíme ještě pár týdnů počkat na řádné komplexní testy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se XFR týče, mám dojem, že polovina informací, která koluje internetem, jsou domněnky z diskusí, které sice řada lidí bere vážně, ale které AMD nikdy neřekla. Neříkám, že nemohou být pravdivé, jen to, že to jsou domněnky. AMD například nikde neuvedla, že:

1. XFR bude doménou modelů s X. S tím, jakožto s vlastní domněnkou, přišla redakce TechPowerUp:
https://www.techpowerup.com/230551/amds-x-nomenclature-on-upcoming-ryzen...
Naopak Guru 3D to zpochybňuje:
http://www.guru3d.com/news-story/amd-ryzen-info-and-clock-frequency-over...

2. XFR bude zvyšovat jednojádrový boost nad úroveň ve specifikaci. To rovněž AMD nikdy neřekla. Konstatovala pouze, že XFR umožní zvyšovat takt nad úroveň boostu, ale nikdy nezdůraznila, že by se to týkalo jednojádrového boostu. Možná jen jednojádrového, možná ne.

3. Intel u novějších procesorů rovněž umožňuje zvyšovat takty nad základní boost („Intel Turbo Boost Max Technology 3.0“) a nevšiml jsem si, že by na základě faktu, zda procesor během konkrétního benchmarku tuto funkci využil nebo ne, byla hodnocena legitimita nebo váha výsledku daného testu.

Takže trochu nerozumím tomu, proč se XFR tak řeší. Je to více-méně odpověď na Turbo Boost od Intelu a v souladu s tím je k tomu třeba přistupovat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

- u nejnovejsich CPU "Intel Turbo Boost Max Technology 3.0" nenabizi tam zustava u verze 2.0
navic verze 3.0 ma jen par vybranych modelu s 6 az 10 jadry pro LGA 2011-3 a nefunguje vsude :) (o XFR zatim tuhle informaci nemame)
- jestli se potvrdi ta druha domenka z Guru 3D tak ma AMD ode me dalsi z mnoha plusu kdy zavedlo a standardizovalo i pro bezne uzivatele neco co si Intel nechaval pro semi-profi/pofi reseni (to same plati na poli grafik AMD vs NV) >>> dekuji AMD ze posouva vyvoj kupredu (i kdyz to nedokaze vetsinou dobre prodat a smetanu v dalsi generaci slizne konkurence) ....

btw uz se vi jestli bude/nebude ta podpora ECC na 100% ? vim ze pro naprostou vetsinou uzivatelu je to nepodsatne ale pro tu mensinu by to byl zajimavy faktor jak levne poskladat spolehlivejsi "profi" stroj ....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak i7-6800, se kterým je srovnáváno ve článku, tak chystané i7-7800, má verzi 3.0. Takže to je relevantní.

O ECC žádné oficiální informace nejsou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

coz nevyvraci me tvrzeni ze u nejnovejsich CPU (kabylake) tuto funkci nenabizi a uz vubec to nenabizi v low endu ani v mainstremu i v ramci Xeonu :)
btw neresil jsem jestli je to relevatni ale v jakem segmentu to nabizi AMD a v jakem Intel :) (preci jen X99 pripadne jeho nastupce neni uplny standard pro bezneho uzivatele ani cenou ani zamerenim)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, pardón. Když jsem to četl prvně, tak jsem tu poslední větu nedočet, XFR nikde neviděl, tak jsem napsal :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad "malé detaily" - IMHO to je pravý a nefalšovaný marketing. Věc u AMD dosud nevídaná, vydat procesor s tak dobře "zfalšovaným" TDP, to zatím neuměli a už se tím blíží Intelu i Nvidii. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že novější procesory Intelu mají obdobnou, byť nepatrně jinak koncipovanou funkci, se podobné „zkreslení“ projevuje i ve výsledcích Intelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si vůbec jistej, zda 6800K jim jelo u všech jader na 3,6 GHz. Klidně to mohlo být 3,4 - normal base clock. Protože u Intelu mají 3,6 uvedeno jako maximální turbo Single core režim, u 3,8 jen při Turbo Boost Max Technology 3.0 někdy, u některých "dobrých" jader a při dobré teplotě (rozuměj krátkodobě) - a stále jen pro jedno (dvě) jádro.

https://ark.intel.com/products/94189/Intel-Core-i7-6800K-Processor-15M-C...

Potom se tady radujeme nad tím, že Ryzen 3,7+ těsně porazil v MT Intel 3,40. A to je 10 %.

Na druhou stranu zrovna Broadwell-E se blbě taktuje, max. na vzduchu 90°C 4,3 GHz, od RyZenu já očekávám 4450 MHz. A už při ne-OC a max. zátěži padá Broadwell na 3,3 GHz a žere 165W...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kde se vzala informace, že všechna jádra Ryzenu běžela přes 3,7 GHz zatímco jádra Intelu na 3,4 GHz? :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

> Potom se tady radujeme nad tím, že Ryzen 3,7+ těsně porazil v MT Intel 3,40. A to je 10 %.

Ne, spis se radujeme nad tim ze $259 procak prorazil $434 procak s vyssi spotrebou. Jestli to zvladnul na 3.7 Ghz nebo na 0.37 Ghz je docela sumafuk.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

tak kdyz se clovek podiva na ty CPU-Z vysledky tech 2 intelu v minulym clanku tak oba maji pomer MT/ST pod poctem jader sice to nemusi byt nutne 3.4, ale kazdopadne se z toho da vyvodit rozdil frekvenci mezi ST a MT boostem
ryzen tam vysel 6.6 nebo tak nejak takze se da ocekavat priblizne stejna frekvence

edit: ups to melo by na no-xe, sem se nejak uklik :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikde, řikám Intel jel pravděpodobně jen na 3,4 (to můžu z oficiálního chování vyčíst a vypadá to tak, ale nemůžu to potvrdit), a Ryzen na 3,7+.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Realny takt procesoru v danem okamziku asi nerozhoduje o atraktivite CPU jako celku, ne?

Takt samozrejme vypovida o tom, jakou bude mit procesor spotrebu, jak se bude dat nataktovat, a jakej vykon, ale...
1) Spotreba zavisi i na jinych faktorech a pokud bude vykon/watt v poradku, jsou mi takty u sedinky.
2) Kam az se bude dat nataktovat je atraktivni pro uzkou skupinu uzivatelu, navic to zavisi i na jinych zalezitostech (proces, spotreba, chlazeni), takt v danem testu neni zadnou bernou minci :)

Pripomina mi to ten flame war kdysi kdyz nVidia mela shader core, ktere bezely na X krat vetsi frekvenci nez zbytek cipu. A lidi hrozne resili, jestli to je OK, a jak je dal ATI, ze se nemusi za stejnym vykonem hnat takovou hrubou silou :D Diskuze o nicem. Stejne jako kdysi nejakej tulpas resil, zda jsou shadery nVidie chytrejsi, nez ATI/AMD, protoze jich ma nVidia mene. A jestli to je znamka dobre spolecnosti :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S tým flamewar si to pekne vystihol. Ja si pamätám aj prípady, ktoré riešili hustotu tranzistorov a samozrejme hustejšie tranzistory znamenali vyššiu pokročilosť. To, že išlo len o rozdielne stratégie výroby s cieľom dosiahnuť určité vlastnosti čipu, už dotyčných ani nenapadlo. Pre nich to znamenalo, že je AMD pokročilejšie a hotovo. A mysleli si, že NVIDIA nie je tak technicky ďaleko, aby dosiahla hustotu tranzistorov tak ako AMD. Takýchto prípadov sa dá nájsť veľa a to na oboch stranách.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A teď ta zásadní otázka, kolik zrala a topila Nvidia a kolik Atina? A jak byla ta která hlučná?

Podobné debaty se řešily v případě AMD A64 vs. Intel P4, kdy AMD stačily takty okolo 2 GHz oproti P4, které mělo okolo 3 GHz. Můžu si říct, že je to jedno do doby, než uvidím účet za elektřinu a za sestavu, když musím investovat do většího chladiče a lepšího zdroje, pokud nechci pod stolem permanentně vysavač.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to jedno i v dobe, kdy dostanes ucet za elektrinu. CPU tam neoddelis. A i kdyby. Jednou zapomenes zhasnout na hajzliku celou noc ti pojede 20w do odpadu :D

Musite dat veci do kontextu. I rozdil relativne velky, nakejch 25W znamena, ze 40 hodin to muze bezet, nez ziskate 4koruny. 4koruny za 40hodin. To je vzasade cely tyden provozu. Cili za rok je to 200korun. ZA ROK. Blbe se otocite, shodite hrnek ze stolu, bum a tech 200na ktery jste cely rok setrili je v haji.

Pokud resite 200kc na rok, pak se nemuzete nijak bavit. Napr nejezdite na festaky, ani nechodite do hospody, nemate decko, nemate partnera, nemate NIC, nemate zivot. A tim padek neresite ani PC a ucet za nej :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

na iny server som nedavno pisal tento prispevok:
"Mam tu book s i7 4720HQ, co je origos 2,6GHz, turbo 3,6GHz. Tak som spustil cinebench11 1thread, frekvencia skakala 3,4-3,5, co je teda uplne OK. Spustil som 8thread, frekvencia 3,1-3,3Ghz. Chapes uz co tym myslim? Keby som to nechal pocitat 2 hodiny, zrejme by frekvencia postupne klesla na 2,6 co je to kolko ma byt. Preto ma aj 4720HQ tak vysoke skore - 6,97, lebo kratkodobo funguje na uplne inej frekvencii ako ma. "

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni mi uplne jasne, co jste tim prispevkem chtel rict.
Tohle je notebookove CPU generace Haswell. Ja mam podobnou potvoru, byt s trosku nizsim vykonem. U notebooku je treba vzdy pocitat, ze "thermal" vlastnosti jsou na prvnim miste a jsou silne zavisle na pouzitem chlazeni a pouzitem nastaveni vyrobce v BIOSu. Desktopova CPU tak nachylna nejsou, protoze chlazeni, vyhrevnost jinych casti se daleko lepe reguluje v case nez v notebookovem prditku. Proto moc nejde srovnavat notebookova a desktopova CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co nieje jasne na tom, ze CPU ktore ma pri plnom zatazeni bezat na 2,6GHz bezi na 3,1-3,3GHz ? Cinebench11 zrata za cojaviem minutu a to sa este nestihne zahriat na kriticku uroven a teda turbo pusta pre vsetky jadra..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak v této váhové kategorii je to bezesporu úžasnej výsledek. Dost mile mě překvapil test s jedním jádrem, to jsem nečekal. Tak ještě zjistit jak jde AMDčko taktovat. Pokud bude zase stíhat Intelu, tak asi nastane cenové zemětřesení. Mohlo by to ovlivnit i defaultní frekvence čtyřjádrových čipů, kde jede Intel dost vysoko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chlopi, pokud ty informacni leaky jsou pravdive (coz se jevi ze asi budou), tak je AMD zpatky ve hre. Cemuz se po tech letech nechce ani verit :))

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Hrozba, že managoři přijdou o flek je docela silný motor. :-)
Tady šlo/jde o bytí a nebytí AMD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD by klidně zvládlo žít z licenčních poplatků :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by tam zůstali jen licenční trolové (právníci), tak možná. Vývoj apod. jen z toho by neutáhli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ano, ale coby patentový troll už nebude účastno jakéhokoli vývoje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bytí/nebytí, to je nesmysl. AMD má s potácením se nad propastí již dlouhodobé zkušenosti a i kdyby se něco mělo stát, tak nezavřou krám, někdo je koupí - i kdyby to měla být nastrčená firma Intelu/nVidie, už kvůli antimonopolnímu úřadu ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz si tu pohadku o monopolnim uradu zaramujte, dejte si to pozlatit, ale uz to tu fakt netahejte..to je pohadka opravdu jen pro slaboduche ;)
To ze je spolecnost nekde okolo bodu "0" i roky je bezna vec. Z toho bych nic nevyvozoval. U AMD byl/je jediny problem, ze ma jeste stale vysoky dluh, zbytek je celkem fuk a spolecnost muze klidne dal fungovat roky..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proto mám na konci věty smajlík, pro jistotu, aby to někoho nerozvášnilo. Vidím, že jeden je málo ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tom případe jste mne dostal :)
Mate ode mne plus ;)
Hezly večer

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No vyzerá to tak a bolo by to fajn. Ja mám už 5 rokov i7 3770K a stále nemám potrebu meniť. Časom ale budem chcieť nový základ a takto bude viac na výber. Pred týmto CPU som mal vždy AMD, tak ak mi dajú možnosť sa vrátiť, nepoviem nie. Hlavne ak to bude za dobrú cenu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Právě že po těch letech bych nic jiného nečekal. Tedy když už na něčem dělám pět let, tak by to už mělo za něco stát. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Az na to, ze to neni herni procesor:

Ryzen 1800X je na urovni I5-6500 ve hrach (DX 11).

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Na to jsi dosel kde? Na urovni i5-6500 je i moje mirne pretaktovana vishera, ve hrach.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Už jsi tu psal nesmysly minule s tím HT a teď v tom úspěšně pokračuješ. :o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jsem napsal spíš s nadsázkou ;),
Ale když už jsme u toho, tak jsou hry, kde na mojí 4,2ghz ty hry jedou stejně jak na té i5 ve stocku. Krom toho, každý tady ví, že benchmark a realita se rozchází - běžně na pozadí jede tuna zbytečných služeb a aplikací (antivir, firewall, torrenty,...), které v benchmarcích zapnuté nemají.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

cpu-z 6900 vs 6000
v crystal mark má 62 500, i5-6500 má 75900.
cinebench 511 vs 555

Na to, že se porvnává procesor z roku 2012, který stál 3200 a procesor z roku 2015, který stál 6000 (kdyby nebylo euro za 27kc, tak by stal 5500), tak je to docela smutné. Za téměř 2x tolik peněz a 3 roky rozdílu nic moc rozdíl. Ale ano, mám ho taktnutý :)
jo a abys náhodou neřekl, že si vymýšlím (i když to asi těžko, jsou to realné hodnoty), dal jsem ti tam i procesy a spuštěné programy, abys věděl, že jsem to dělal v realném provozu ;)
https://ctrlv.cz/Hi5U

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=unCZSVT4HMQ
I slabá i5-6400 se základním taktem 2,7 Visheru smázne o desítky procent.
https://www.youtube.com/watch?v=RZ-kaZUEjTE

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tam je krasne videt ze hry ktere jsou spatne optimalizovane nezvladaji ani resit overhead DX11 se FX silne propadaji ale tam kde je optimalizace i pod DX11 dobre vyresena je ten rozdil v podstate zanedbatelny a za tu cenu nevyhodny kup jedine co vyplati v pomeru vykon/cena jsou APU nebo CPU +- za 3-3,5k ale to uz taky ne protoze jsou moc zastarala a nehodi se pro kazdy ucel ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja len doplním, že stačí si pozrieť akúkoľvek CPU performance analýzu v hrách na techspot.com. Napríklad posledný test For Honor:

http://www.techspot.com/review/1333-for-honor-benchmarks/page3.html

Tam je jednak celkové porovnanie viacerých CPU a tiež porovnanie nárastov výkonu pri zmene frekvencie. Vždy vzhľadom na čas ide o porovnanie najsilnejších modelov. V tejto konkrétnej hre je napríklad vidieť, že FX 9590 na frekvencii 5GHz nestačí na i7 7700K na 2.5GHz. O slabších FX ani netreba polemizovať. To je dosť vypovedajúce o aktuálnom stave. Kľudne si stačí prelistovať performance analýzu viacerých hier do minulosti. Z môjho osobného pohľadu by sa mne vôbec neoplatilo ísť do hociakého FX. To by som si dnes nemohol, bez výmeny celého základu, dovoliť ísť do GTX 1080. Snáď sa tento stav s príchodom Ryzen zmení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak pri for honor by som sa tymi fps nechvalil. ide o arenu nie? a grafiku vykresluje gpu, co tam preboha moze tolko vytazovat cpu? proste blbo optimalizovana hra. zober si DOOM. tiez je to vlastne arena, a na fx procesoroch nema problem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono prakticky za určitých okolností nemá problém FX ani inde. Ide len o to, či zvláda dosiahnutie určitého cieľa. Testy, ktoré som spomínal ukazujú akurát "silu" FX procesorov. tento rozdiel nepoznáš ak máš k danému procesoru adekvátne silnú grafiku, ktorú stíha naplno vyťažiť či daná hra nie je až príliš závislá od výkonu procesora. Potom si ale môžeš zmyslieť, že si kúpiš modernejšiu silnejšiu GPU a vtedy uvidíš ten rozdiel. Alebo stačí kúpiť monitor s vyššou frekvenciou obrazu ako 60Hz. Odrazu zistíš, že zatiaľčo so silnejšou obyťčajnou i5 by si dosiahol o 20 FPS viac ako s FX a tie ti môžu potom chýbať. Totiž pri 60 Hz ti môže byť jedno či má hra 70 alebo 120 FPS. Pri 120Hz monitore už ti to jedno nebude a s FX na to budeš mať problém dosiahnuť. Tieto procesory proste majú výkon presne tam, kam siaha ich cena. Taktiež si všimni že často pri testoch dosahujú s rovnakou grafikou aj 10 či viac FPS menej, ako konkurenčné CPU, ktoré sú ale drahšie. Je to proste subjektívne podľa toho aký máš zvyšok zostavy. Ja by som FX CPU nedával určite k high end karte a ani k vyššiemu mainstreamu.
Mimo toho, to, že nejaký CPU nestačí v hre na lepší výkon neznamená, že hra nie je optimalizovaná. Často to znamená, že proste je ten CPU slabý. Príklady ako DOOM sú príklady hier, ktoré sa spoliehajp viac na grafický ako procesrorový výkon. Preto im stačia aj slabšie CPU.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak s tymto komentarom do bodky suhlasim :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

máš pravdu, mám FX 8320 @4.9 + GTX 1070, GTA5 bottleneck.. gpu 60-70 percent., na fyziku je nahovno, vidieť to aj na firestrike, DOOM s FX na vulkane pohoda jak si hovoril..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to závisí aj od rozlíšenia. Predpokladám, že bottleneck je na FHD. Ak by si prešiel na 2K či 4K, tak by problém s bottleneckom nebol. Ale zasa by ti chýbal celkový výkon. :-) A teraz si vyber.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hej na FHD, ale zase ine hry zvlada chvalitebne, na I5 a I7 nemôzem porovnavat, lebo by nestacil v hrach v IPC v DX11. 1070 mam pretocenu na max kolko zvladne bez artefaktov, na DX11 v tejto dobe neni nic lepsie ako 7700K čo už, keby nemam nic na robote okrem hrania tak si to kupim, ale robim s videom, potrebujem co najviac vlakien, preto cakam na zen ako sa osvedci mimo hrania, ked nie asi pojdem na xeon

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jak je nebo není hra optimalizovaná je ale v tomhle kontextu dost irelevantní. Bohužel, špatně optimalizovaných je polovina AAA her, s tím toho moc nenaděláme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je přínos takových testů. Nikdo, kdo má Titana nebude mít Vischeru. Zákazníka , který se zajímá o Visheru zajímají testy na grafikách, které si může dovolit, a tam jsou rozdíly v CPU mnohem menší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mrkni na ty videa co jsem dával. Tam to je s GTX970.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom techspot videu ten poslední run na konci, kde GPU má 36 % load a CPU 15 % load jsem nějak nepochopil... wtf.

Jinak souhlas. Snad jen, že DDR4kový i3 můžeš dost brutálně "zachránit" RAMkama na úroveň i5-6600, FXku nepomůže ani svěcená.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt je to porad o tom stejnem. Vishera nikdy nebyl podarene "hracske CPU" uz v dobe vydani. Dneska ma uz 5 let a srovnavat jej s o 4 generace mladsim CPU je proste hloupost. Rada 6xxx a 8xxx ma porad sve kouzlo v pomeru cena/vykon (vyjma spotreby) v renderingu, virtualkach a celkove v multitasku, kde neni vyzadovan vysoky single thread vykon. K tomu si s tim CPU stale slusne zahrajete. Ze existuje par her, kde ma problemy..hold musite snizit detaily stejne jako na nv 970 3.5GB..kdyz se vam to zacne nahodou sekat ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepočítám, že řízek 1800X bude procesor masívně nakupovaný na hraní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ryzen 1800X je na urovni I5-6500 ve hrach"

Vy už ho máte, že to víte tak jistě?

Krom toho, jak už bylo podotknuto, tohle si budou lidé kupovat spíš na seriózní věci než na nějakou levnou zábavu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A vy uz mate vysledky rekneme 10 benchamrokvanych DX11 her? Jsem s nimi prosim :)
A jelikoz je nemate, tak zkuste netvrdit neco, co jeste nikdo opravdu nevi ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nerikejme hop dokud jsme nepreskocili. Zatim to vypada slibne. Doufejme ze to i tak dopadne. Protoze je jedno jestli jste "fanousek" amd ci intelu. Nildo snad nechce "diktat" monopolu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby byly výsledky v jiných testech o něco horší, pořád není co řešit při poměru cena/výkon.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

140 mínus 95 není 55

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tyhle clanky jsou duvod, proc tu jeste chodim .... dva na mobil vyfocene obrazky nejake nahodne obrazovky, zverejnene anonymem na neznamem foru nekde v cine a vydaji za cely clanek na ceskem webu:o)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

My jsme zapoměli, že už máš lepší informace, tak se o ně poděl.
Pokud nemáš, tak zbytečný výkřik do tmy - nikoho nezajímáš.
Já si naopak rád přečtu i leaknuté, mobilem focené výsledky, a pro představu výkonu mi to stačí, když ty nechceš poskytnout tvé ověřené informace. Datum vydání je na spadnutí, takže leaků bude víc a víc, smiř se s tím.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud te zajima kazdy fake vyfoceny mobilem ...... tak to ses tu spravne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Každá víra má svého Jidáše :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty taky nikoho nezajímáš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nápodobně

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bez tebe by tu byla nuda... ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"...popral se i s 4,2 GHz Core i5 6700K, kterému je cenově nejblíže. V jednovláknovém výkonu mu sice na tento model necelých 13 % výkonu scházelo..."
No v tom druhém singlethread testu v Cinebenchi už mu schází na 6700K (a 7600K) 23% a na 7700K 37%.
Intel pochopitelně zůstane s rezervou králem singlethreadu, ale Ryzen bude univerzálnější CPU a singlethread výkon ho nebude ve hrách omezovat tak jako FX.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že nebude problém Ryzen nataktovat pres 4 GHz a ten rozdíl se snadno smaže.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Irelevantní, protože taktovat jde i ten Intel..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není to irelevantní, protože ta i5 běžela na vyšších taktech, na srovnatelných taktech by takový rozdíl neměl být a jde taky o to, jakou rezervu v taktování bude ten který procesor mít, navíc Intel používá pastu - horší chlazení, horší taktování. No a konečně Ryzen bude levnější, takže poměr výkon /cena by měl být v jeho prospěch.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. Rozdílné (defaultní) takty pro srovnání jsou použity i v článku, já jenom navázal...
2. Fér srovnání je buď na taktech z krabice a nebo na max. OC obou, ne nechat Intel na defaultu a AMD přetaktovat :)
3. Myslet si, že Ryzen dosáhne OC taktů jako i5/i7 je dost naivní (první zprávy z Německa mluví o 4.3-4.4 GHz max) Ony ty frekvence z výroby jsou na těch hodnotách co jsou asi z nějakého důvodu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně na tom začíná děsit jedna věc: že díky tomuhle se obecně začne zvedat opět výkon platforem. A že morálně zastaralý hardware, který dneska zvládá svou práci pořád úplně v pohodě a s půlkou pinů v nose, začne za chvilku nestíhat, protože se zvýší nároky softwaru (prostě proto, že se už zvýšit budou moct). Tedy že zase nastane čas nákupu a utrácení peněz za počítač(e), což jsem od dob prvních levných Core iX v podstatě nedělal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, AMD jen dohnalo Intel a na víc pravděpodobně nemá. Nevěřím tomu, že výkon v singlethreadu lze ještě nějak brutálně popohnat nahoru. Možná o pár procent, ale asi nic drastickeho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba dojde k tomu, že ty fabriky na kód (Velké sw firmy) možná konecne začnou psát i software, za cnou se používat a vymyslet více paralelní algoritmy a postupy, které pak přinesou i lepší využít i HW. Nedělam si sice moc Velké iluze, ale naděje umírá poslední. . :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fabriky na kód budou psát takový SW, aby běžel na většině počítačů - což v dohledné době nebudou ani 8- nebo 6-jádra, když teď jsou to stěží 4-jádra.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si dovolim male upresneni z jine strany... ty fabriky pisou kod, ktery by mel byt co "nejlevnejsi", "nejrychleji napsany" a pokud mozno bez testovani :))
Technicka stranka je dnes uz domenou vetsinou malych/mensich firem, ktere do toho jeste davaji elan a nejaka technika je zajima. U tech velkych...tam o tom lze pochybovat a spise je to kus od kusu, pripad od pripadu..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ony i ty velke firmy byly kdysi malymi. Ze male firmy automaticky delaji veci lepe je omyl. Spise zalezi, co delaji a pro jaky okruh zakazniku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když to budou psát třeba v Go, tak ta jádra navíc určitě upotřebíte. Ten jazyk vás přímo vybízí k tomu, abyste psal kusy kódu, co dokáží běžet samostatně. A to přitom není žádná černá magie, dokonce to je jazyk určený k tomu, aby rozumný vícejádrový SW (byť třeba ne pro všechny třídy aplikací, ale určitě aspoň pro docela velkou jejich podmnožinu) dokázali psát neexperti, kteří dnes píší v Javě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je presne ono, proc je alfa omega procesoru jednovlaknove zpracovani. Jak jsem psal drive, nikdo nechce vice jader, to je jen obezlicka. Naprosta vetsina vseho bezi v jednom vlakne. Jake veci jako algoritmy atd, tam je to jasne, pokud se to da paralelizovat. Ale to, jak clovek prichazi s pocitacem do kontaktu je GUI a to je (treba na jistych hloupych telefonech s cednikem) obrovsky problem, pokud je napsane treba v pomale jave. Proste ty reakce zavisi na optimalizacich a vykonu jednoho vlakna. Kdyz se parsuje HTML, taky to dela jedno vlakno a az pak renderovani urcitych casti delaji dalsi vlakna. Cely ten GUI system je zavisly na elementrarnich operacich a to rozhoduje, jestli to bude lagovat (novy termin je lagroidovat:) nebo to pojede jak ma. A dnes uz se neprogramuje v assembleru a je jedno jak velka ta firma je ... vse se shlukuje do ruznych frameworku, ktere uz samy o sobe zajistujou nejakou bezpecnost a funkcnost. Dnes vlastne jsou to dva velke tabory ... java vs. .NET, resp. ti spatni vs. dobri:) BOZE jak ja tu JAVU NENAVIDIM! Pamatujete na ten web javascript.cz? "Javascript je na hovno, je to tak, uz me sere":o))) Onehda jsem dostal v praci zachvat, ze jsem musel vyvojarum sqldeveloperu (TO JE DILO!!!!) napsat "Sirs please, reconsider you lives and sqldeveloper and kill yourselves!!!" .... jak muze firma jako Oracle vydat neco takoveho jako oficialni nastroj, byt zdarma ..... fuj, zas jsem se straaaasne nasral ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ze software od Oracle jsem měl kopřivku už po prvním kontaktu před patnácti lety a jak tak slyším z různých stran, je to stále stejné. Oni to mají dobře zvládnuté databázově, ale tam to bohužel končí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona vlastne uz i ta java je od oraclu:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Java vs .Net neni spatny vs dobry. Je to oboji ta sama kupa hnoje, ktery se programator nedotkne ani dlouhym klackem. Jenze kdyz dneska je to samej lepic kodu :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On i ten SW je dneska vetsinou spotrebka. Pokud se dnes ma dostat SW v nejake rozumne dobe ven, je holt potreba pouzivat prefabrikaty a moc si nezatezovat hlavu s optimalizacema.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Faktem je, že pokud nějaký spotřební kus SW v Javě nebo .NETu je odpad, bude to z 90% vina programátora a nikoli Javy nebo .NETu. Ba co víc, je otázka, jestli takovému programátorovi patří do ruky něco, v čem může nasekat ještě mnohem horší problémy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prefabrikaty klidne v rozumne mire. Ale monstra jako Java a .Net jsou uz moc. Ano aplikaci v tom slepi docela rychle i cvicena opice, ale kvalita vysledku je naprosto priserna. Navic to prinasi nove problemy... napriklad, ze .net stale neni soucasti windows a na windows 10 .net 3.5 nejde naistalovat bez internetu (co je sakra v tom 200 MB instalatoru co nabizi microsoft, kdyz to bez netu nejde nainstalovat?).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proboha, takhle primitivní pohled na svět (který je mimochodem masivně paralelní) jsem měl tak někdy na střední škole. Mimochodem, třeba analýza HTML je zcela nezajímavá - vlastně analýza skoro čehokoli je nezajímavá, protože prakticky vše takové se dnes dá řešit v lineárním čase, takže stavový automat vás nezabije ani na desetkrát pomalejším procesoru, než co dnes koupíte za pár šupů. Kritizovat zbytek těch nesmyslů snad ani po ránu nemá cenu; jistě nejsem sám, kdo má lepší věci na práci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo tyhle apokalyptický vize :)

Core 2 DUO mi vydrželo přes 7 let, předpokládám, že i7 koupené před rokem vydrží podobnou dobu :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jen OT uvaha :D
nova i7 staci bohate na 7let
nova i5 staci na 5let atd :)

jinak ke komentu na zacatku tohoto vlakna (snad jsem se neuklikl) potrebu vyssiho vykonu v podstate vitam kdyz to bude vyuzito efektivne (AI, autonomni systemy ktere budou doplnovat neznalost uzivatelu apod. ) - navic prilisne zakonzervovani trhu by mohlo vest k ekonomickym problemum technologickych firem jako nasledek nizsich prodeju a tim padem by se musela zvednou i cena konecnych produktu (coz casto vidame i v praxi)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

...a lepší je investovat 5 miliard do 5nm než 7 miliard do 7nm ;)

Výkon?
...je potřeba, chci, aby každej mraveneček v trávě měl vlastní rozum a pohyboval se tam autonomně. Stejně tak chci volumetrickou "půdu" a "zdi" a né pořád hrát na "prknu". Chci raytracing. Chci 8k a 12bit barvy... atd. A aby to stálo jako APU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neco na tom bude i(7)-860 jsem mel zaokrouhlene 7 let ...... a predtim C(2)Q dva roky:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nova i7 staci bohate na 7let
nova i5 staci na 5let atd :)"

Chápu, měl jsem si koupit FX-8300 nebo tak něco. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se zas nebál. Čeho se v PC prodá většina? Notebuků. A jakých? Většinou plečky s dvoujádrem. Je to vidět i na Steamu - teprve nedávno 4-jádra dorovnala 2-jádra a poměr se nějak významně nemění. Nějaké enormní zvýšení nároků SW se rychle konat nebude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co je na dvoujadru za plecku? Co bys mel radsi v pocitaci? Dvoujadrove skylake pentium nebo osmijadrovy buldozer?:o) Ses zblblej z hrackaphonu, kde minimum je 8 jader nebo spis jadyrek:o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

BTJ, dej si kapky na uklidnenou... Kdyz nemas porad potuchy, na co exituji Multicore CPU, tak aspon porad tupe netroluj to same dokola..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Existuji pouze proto, protoze jednojadrovy vykon nestaci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam v pocitaci nejradeji to, co tam mam ted a co mi vyhovuje a tobe to muze byt vcelku jedno - kazdy ma jine pozadavky. Jestli jsi nepochopil, popsal jsem aktualni situaci. Ne co by melo byt nebo co by kdo mel mit. Ostatne ty plecky s dvoujadrem jsem vztahoval na notebuky (kterych se prodava 2x vic nez desktopu), a bezny notebuk s beznym dvoujadrem proste je plecka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedine, co me v tehle souvislosti desi, je to, ze lidi jsou schopni splacat clanky vyvarene z nejake fotky focene na mobilu .... ja se netajim, ze jsem fanousek AMD v tomhle ohledu (ikdyz bych od nich nic aktualne nechtel), ale proste co je moc, je uz prilis. Nikdo nikde to nema, nikdo to nevidel, nikdo to netestoval a na zaklade extremne mizerne fotky z mobilu nejakeho cinskeho monitoru, si uz lidi delaji obrazek. To je, nade vsi pochybnost, smutne, ikdyby se to ukazalo jako pravda.
Ja zatim verim Occamovi a kdyby si uz nejaky vyrobce nechal vynest cip z fabriky a nejaky zamestnanec chtel porusit NDA, tak udela skutecny benchmark a zverejni trosku verohodnejsi vysledek nez dve fotky focene na srubovak z cinskeho TN monitoru .....
Osobne by me zajimal tvuj nazor na takovy clanek. Tve clanky mely vetsinou aspon hlavu a patu, i kdyz jsi mel spatny den. Konkurencni weby (nerikej, ze nectes) se omezily na obycejnou "zpravicku", defacto perex s obrazkem. Ale tady uz je to za posledni tyden snad treti clanek rozebirajici kdeby coby, na zaklade nejake fotky z neznameho cinskeho fora od anonymniho autora ..... skoro jak kdyby to byla skutecna recenze, kterou jsem tu nevidel uz ..... uz ..... letos asi zadnou ..... loni jednu? dve? Kdovi jestli se tolik pozornosti dostane ryzenu i pote, co jej skutecne nekdo v zahranici otestuje (na cdrku mozna tak za rok). A klidne muzes kulantne rict: "neprislusi mi komentovat byvaleho zamestnavatele":o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mozna to bude pro Tebe BTJ tezke pochopit, ale jsou lidi, kteri se na tento typ informaci tesi. Jsou lide, kteri si o tom i radi 'pokecaji' na chatu. To je tobe ale asi zbytecne rikat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak tady jde presne o to,ze AMD stanovy novy zaklad I3 a Pentia,uz bude total low end a I5 od intelu nejnizsi zaklad,pokud AMD bude mit vykon na jadro jaky se ukazuje,tak Intel chte nechte bude muset prekopat celou cenovou politiku a nabizet to za jine penize a bude ho to stat trh,aby se nakonec nestalo to co AMD,ze bude mit daleko levnejsi procesory nez AMD a vaha misek pujde k AMD,stat se to muze a intel se boji opravnene

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Este ani nic nevyslo a "testov" na mraky.

Jedina otazka ktora je dolezita ci budu mat nieco lepsie ako 6700K a za menej penazi, vsetko ostatne nikoho nezaujima.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych, ze vetsinu nebude zajimat ani to 6700K a Ryzen ekvivalent.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"...dokud nevložím svůj prst... neuvěřím". Chci vidět hry, hry a zase hry. ☺

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.