Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD provedla validaci Zenu ve Windows 7, ovladače ale nebudou

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

pekne pekne skoda ze je jeden z mnoha syntetickych testu :) fakt uz se tesim jak se RYZEN ukaze v testech na nejmenovanem webu kdy nejaky prerostly clovek vytahne stary SW i hry a udela vlastni objektivni testy kde se ukaze ze i v tomle testu udela o tretinu mensi skore :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já se těším na test ve WinRAR. :) Jak hezky "vytěžuje" všechny jádra. Já nechápu proč to lidi ještě používají. Stejně ho mají většinou nelegálně, protože rozdíl mezi shareware a freeware jim nic neříká.
Jéé a úplně jsem zapoměl na naprosto kruciální benchmark DosBoxu. Ou jéé. Tam dostane RyZen na sedinku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Správně, 7-zip na ně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V případě Kaby a Sedmiček nejde jen o grafickej akcelerátor, ale třeba taky o SpeedShift technologii, která není podporována. Těžko říct, zda Zen nemá něco takovýho očem se ještě nemluvilo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejake usporne technologie Zen ma, kdovi jestli pojedou s nejakymi existujicimi ovladaci. Takze nejspis vyssi spotreba pod W7.

Dulezitejsi bude spis podpora chipsetu, ale to asi bude zalezet spis na vyrobcech MB..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Usporne technologie v Zenu jsou podle vseho vic autonomni nez u Intelu. W7 urcite nebudou umet novejsi power states, ktere predpokladam AMD prevzalo od Intelu, ale to ve skutecnosti nemusi tolik vadit. Ono to koneckoncu nevadi nijak zasadne ani i Intelu s vyjimkou notebooku, kde pak nechodi veci jako connected standby.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže ovladače nebudou, ani třeba pro USB?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ovladače pro desky existují jak pro win 7 tak pro Win 10

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No a co ovladače pro chipset, resp. zařízení v něm, jako třeba USB 3.0? Windows 7 nemají nativní podporu pro USB 3.0, je třeba instalovat ovladače, ten ale AMD nedodá, takže USB 3.0 porty nebudou vůbec fungovat ? Nebo bude potřeba v biosu je přepnout do režimu USB 2.0?

Na starším ntb. mi bez ovladačů USB 3 porty vůbec nejedou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řeč je o procesoru. Nebudou ovladače a technická podpora pro procesor. Se základní deskou a jejím čipsetem tato informace nemá co dělat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A jak to bude u APU s ovladači ? Tam má být USB integrováno v chipsetu, který je integrován v APU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro Ryzen i Raven Ridge jsou totožné čipsety. USB 3.1 gen2 je v čipsetu, takže o něj uživatel nepřijde. Jedinou výjimkou je konfigurace bez čipsetu, ale zatím není jasné, pro které segmenty bude dostupná. Vzhledem k tomu, že Raven Ridge ještě není vydaný, bude na tuhle informaci třeba počkat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja to skor vidim tak, ze velku ulohu v tomto budu zohravat vyrobcovia motherboardov a ci sa prave oni rozhodnu podporovat Windows 7. CPU bez driveru pojde, aj ked OS nevyuzije novsie instrukcie, ale ked nepojde networking, audio..., tak to moze byt celkom problem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Fakt by si chtěl OS, kde "...OS nevyuzije novsie instrukcie..." ? Děláš si legraci, že ano ?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mnohym ludom vyhovuje Windows 7 a nechcu prechadzat na Windows 10. Aj ja mam dodnes Windows 7 v dual-boote kvoli hram a ani zdaleka neplanujem upgrade na W10. Na akukolvek serioznejsiu pracu mam v potom kompe Kubuntu ( v poslednej verzii 16.10 ), ktore mimo ine pouzivam aj v praci.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Kvůli hrám. Dobře. Ale právě ty hry, keré využijí tisíc jader v novém RyZenu, budou drtivě psaný v DX12. Takže jestli je důvod proč jít na Desítky, pak jsou to právě hry. Další věc, pokud máš Sedm Home tak jako většina home userů, pak využiješ jen 16GB RAM i to by mohl být důvod k zamyšlení. Ale Desítky nenutím, nejsem akcionář MS. Hledám v nich smysl.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A všechno, co bude drtivě v DX12, bude drtivě převedeno do Vulkánu :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

na to bych nespolehal :) v prvni rade jde vzdy o penize

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD jde v první řadě o lidi, tak to určitě zafinancuje.;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by bylo skvělý. To bych si přál. Jenže si to nemyslím. Kolik her bylo z DX portováno na OGL ? Neznám žádnou takovou hru. Nanejvíš ta hra už vyšla s OGL podporou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"většina home userů, pak využiješ jen 16GB RAM"
Potrebuje bezny uzivatel viac ako 16GB ram ? Som si isty, ze 99% uzivatelov W7 ci W10 nie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zalezi co si clovek predstavuje pod pojmem bezny uzivatel :) jasne na FB staci uplne minimum.. kazdou cinnosti kterou clovek dela a navic paralelne na PC naroky na pamet rostou

ted PC skoro nepouzivam a vyuzivam 5-10GB RAM (fakt se ted flakam nepracuji ani si nehraji ani nestriham ci needituji fotografie) >>> tim chci rici ze pro opravdu komfortni uzivani PC i pro stredne aktivniho BFU je 16GB RAM + SSD minimum (jasne bohate staci 8GB RAM + HDD ale uz to neni ono aspon na zaklade vlastni uzivatelske zkusenosti )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je dobrá otázka. Kupoval jsem si (skoro celé) nové pc a už o míň jak 16GB jsem neuvažoval. Tzn. v případě Sedmiček už jsem na hraně, víc mi do budoucna nenabídnou. Když se koukám na system requirements u nových velkoher, ale i pracovního softu, tak čtu: Autodesk Inventor 2015 - 16GB, Battlefield 1 - 16GB, Gears of War: Ultimate Edition - 16GB atd. Neříkám, že ten sw nepojede bez 16 GB, ale je to o komfortu, o kterým píše kolega výše. Zejména, po delším používání, kdy se do RAMky natahá kde co, je velká paměť znát. Ikdyž Desítky RAMku umí krásně uklízet a udržovat jí připravenou, to jo. ;)
Do budoucna 2-4 roky určitě RAMku přikoupím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedela si legraci, protoze to vubec neni problem. Win7 umi AVX, takze dopad vykon i u specifickych aplikaci je minimalni. Nebude chodit jen FMA a RDRAND a ty nejsou pro normalni pouzivani PC nijak kriticke.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A tak to jooo. Tak já jaxem si myslel, že je zde každej raketovej inženýr, tak by mě nenapadlo, že takovou prkotinu jako je FMA je možno oželet. Ještě tak RDRAND, ale FMA a RDRAND dohromady...no né. A ono když na to přijde, tak se dá hrát a třeba kódovat i bez AVX. Však se takové čipy prodávají. Nyní navíc s HT. Jsem to ale houska.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ty si vážně myslíš, že ty instrukce někdo používá? :D

Pokud si nekompiluješ SW sám na míru svému stroji (gcc --march=native), tak se o využití nových instrukcí ani neuvažuje. Ve světě Windows se zdrojáky většinou nedodávají, takže dostaneš binárku, která (když máš štěstí a autoři si dali tu práci) používá SSE2 (rok 2001). Přece nebudou dodávat binárku, co jede jen na nových procesorech ;)

Tyto nové instrukce jsou typicky prvních 10 let své existence doménou cílených optimalizací a jen málokdo a málo co je používá.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Používá se samozřejmě víc, než SSE2 - Příklad Doom 2016 na C2Q (SSE2 má) používá kompatibilní režim, kdežto na Skylake nic takového nepíše. Co jsem rychle použil Google, tak se hodně využívá SSE4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tož už Core 2 Duo má SSE4 (konkrétně 4.1) a od Nehalhemu (první generace Core i_) se podporuje 4.2 (pár nových instrukcí). Neřekl jsem, že by se nepoužívalo nic novějšího, než SSE2.. Záleží hodně na oboru a jak staré procesory chce firma podporovat - například Dishnored 2 nefungovala na K10 (Phenom II) a museli kompatibilitu doplnit (reálně kontrola schopností CPU a použití jiného kódu) až později v patchi.

Mimo specializovaný SW (ano, tam patří i hry) se ale typicky zůstává právě u SSE2 (např. Firefox posledních pár let přepisuje knihovny, aby jej používalo), protože to umí každý používaný procesor. Ono využití SIMD instrukcí není žádná legrace (typicky je nutné psát to ručně - překladače umí automaticky převést jen velice jednoduché algoritmy).. Takže když si vezmeš třeba AVX (podpora jen u Core i_, Pentium/Celeron/Atom nic; u AMD všechny), tak prostě nemá moc smysl přepisovat programy, pokud se nejedná o velký nárůst výkonu (ten nastává třeba u zpracování obrazu, kde je SIMD nejlepší - moderním trendem je ovšem použití GPU, které poskytuje nesrovnatelně vyšší výkon, než běžné CPU). Stejně by to půlka uživatelů nevyužila, protože mají nějaké to Pentium a nebo starý procesor...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, rozumím ti. Kde jde o co nejširší využití čipů, tam je kód konzervativní i třeba na úkor rychlosti vykonávání.
Ono další věc je, že pro zpracování třeba SSE kódu se využívá rychlejší hw, kterej je navrženej pro zpracování AVX, takže i ten SSE kód z toho benefituje. To by mě zajímalo, jak to mají právě Pentia, který sice AVX nenabízí, ale hw uvnitř čipu by mohl být použítý právě na SSE operace. To bych chtělo vyzkoušet :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavní věc, co přinesla AVX, je 256b operand.. Jinak moc instrukcí oproti SSE4 nepřibylo (to až v AVX2). Ten HW v Pentiích sice je, ale používá se jen z půlky. Pokud ale přinese nová architektura rychlejší vykonávání násobení, tak se pravděpodobně projeví i v SSE (AVX je typicky stejně rychlé a má opravdu jen širší operand).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proc by jako nemely chodit FMA a RDRAND ? Budou fungovat uplne normalne, protoze zadnou podporu OS nepotrebuji (narozdil od AVX, ktere zavedly nove 256-bitove registry a tedy je potreba podpory OS pro context switch).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mezi výrobci desek je velká konkurence a nebál bych se, že by se nějaký dobrovolně připravil o podstatnou část zákazníků s Windows 7.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

pochybuju že by zákazníci houfně nakupovali Kaby Lake a Ryzen aby na to hodili W7. To budou jednotky procent či spíš promile.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pochybuji, že firmy, kde se kupují hotové sestavy s W7 (downgrade z W10), budou tvořit dokonce jen promile. Microsoft se také už dlouho nepochlubil počtem aktivních zařízení s Windows 10. Stále asi přešlapují na 400+ milionech http://www.computerworld.com/article/3168399/microsoft-windows/microsoft...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem žádnáý značková sestava s KabyLake nejde s W7 downgradem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vážně? :) Takový Dell nabízí notebooky s Kaby Lake a

Operační systém (Dell doporučuje Windows 10 Pro.)

Windows 10 Pro
Windows 7 Professional (includes Windows 10 Pro license)
Ubuntu® 14_04
FreeDOS

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mohu potvrdit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proc ne? zakoupi si OEM licenci na Windows 10 Professional a projdou si procesem downgradu...

Horsi je to kdyz pride hotova sestava s Windows 8.1/10 kdy je licencni kod ukryty vne UEFI, za to bych ruce rval.

HP, Dell, Lenovo, nabijezi nadále sve produkty v kombinaci/=provedení operacnich systemu Windows 7/10 Pro, dobre veci proc, firmy 10 proste nechteji nejenom kuli tomu ze jiz nejsou plne pod kontrolou majitele, ale tez špehují citliva data a rizenim skrz aktualizace se chovanim neustale meni, proste v jeden den v 10 bezi jak programy tak licence a na den druhy jiz bud nejedou licence nebo ty programy celkově, proste se chovani operacniho systemu Windows 10 aktivně mení a takovyto OS nesmi do citliveho nasazeni.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

stale nikde nevidim podporu ecc, to by ma prinutilo vymenit i7

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě stačilo koupit Xeon alternativu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A desku s Céčkovým chipsetem...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ano a to je hlavny problem, ta doska stala 160EUR ked som to zvazoval, Xeon E3-1230v3 mam tiez ale na H97 za 80EUR.

Celkom sranda bola, ze som ten xeon kupil za 187 EUR s DPH, iba kvôli tomu ze bolo poskodene balenie a chybala tam nalepka na skrinku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim že ovladace pre chipset a dalsie casti dosky v konečnom dôsledku dodaju vyrobcovia zakladnych dosiek takže Windows 7 by mal byť podporovaný. A ak budu tieto ovladace pre dosku tak nam uz nic chybat nebude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

spíš je otázka zda existuje rozumný důvod rvát na čipy z roku 2017 systém z roku 2009? Ten zastaralý OS z principu některé věci podporovat nemůže. Otázkou je jak moc odlišně je provedeno SMT od intelovského HT. Nějaký relevantní důvod kromě obligátního "mě se líbí desing W7" se asi nenajde. Spousta věcí se tam musí dolepovat externíma ovladačema a mnohdy ani tak není výsledek ideální. Proto když už starší OS s ještě vcelku normální EULA tak jedině 8.1. A na těch půjde vydržet ještě dlouho protože na obzoru v dohledné době nejsou žádné zlomové technologie které by Osmičky nepodporovaly. Nové USB, SSD plnohodnotně podporují, proto zřejmě MS v kartelu s AMD a Intelem nenápadně podsouvá volbu jen na staré W7 a nejnovější 10. Kdo není nadšenec co nutně potřebuje DX12 tak si bohatě vystačí s o generaci starším systémem který se nemění co půlrok.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"spíš je otázka zda existuje rozumný důvod rvát na čipy z roku 2017 systém z roku 2009? Ten zastaralý OS z principu některé věci podporovat nemůže."

no dobre...potom to zoberme aj z druhej strany. Existuje rozumný dôvod, prečo Microsoft tlačil na čipy napr. aj z 2005 systém z roku 2017? Ten zastaralý čip z principu některé věci podporovat nemůže.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

unifikace platformy a redukce ediční roztříštěnosti a do budoucna zjednodušení vývoje.
Na starší hw to smysl má protože jsou zaintegrované ovladače (pokud nejde o hodně exotický firemní hw) a systém je s tímto starým železem důkladně obeznámen a intenzivněji ho využívá. Naopak to ale neplatí. Jak jednoduché milý Watsone .-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš jak se desítky cpaly přes aktualizace bez plné kompatibility? To jsem si užil přeinstalací zpět na W7 protože to či ono prostě nefungovalo, často nefungoval ani ten OS.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

každý kdo umí spravovat pc si to pohlídal. A kdo to neumí by měl řici znalejšímu ať to pohlídá za něj. Já si aktualizoval, pak jsem zjistil že to není ono a obnovil jsem ze zálohy za 10minut systémový oddíl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím že je to naopak, pro BFU je toto něco nedobrovolného a je nepřípustné aby kdokoli měnil OS bez vědomí uživatele. Nějaká vyskakující ikonka s w10 pro BFU v podstatě nic neznamená. BFU je schopný při napadení virem stornovat kontrolu protože to dlouho trvá.

A to, že to u tebe dobře proběhlo včetně obnovy, neznamená že to všude dopadlo takto dobře.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nu a proto MS rve tu automatiku. Ti co tomu trochu víc rozumí sice budou brblat ale poradí si. Ale to je tím že v honbě za ziskem se výpočetní technika dostala do rukou lidem kteří pro její obsluhu nemají nejmenší předpoklady....
Ad - já na obnovu měl vlastní nástroj, ne ten od MS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš mi říct, ty chytraku, proč sem furt pleteš dx12, když je řeč o procesorech? Dx je hlavně kvuli grafice, ale tady se probírají procesory.

Jinak nové instrukce jsou záležitostí patřičně prelozenych aplikací. Klidně můžu na Ryzenu provozovat starý XPčka a v nich spustit aplikaci, která bude umět využít nejnovějších instrukcí. Neni to problém.

Takže nové instrukce nejsou ani tak záležitostí OS, je to hlavně záležitost podpory aplikací. A když budu chtít, můžu tu aplikaci udělat tak, že ji budu spouštět třeba ze staryho DOSu. Neni v tom problém.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

hned prvni veta a ani jsem nemusel cist dal >> jsi ocividne mimo :) ty nazvy CPU, GPU, Overhead, multithread apod. tu nejsou jen tak pro srandu kraliku aneb vse souvisi se vsim :) takze nevidim proc se v tematu o procesorech nebavit i o DX 11/12

a minuskari si dejte facku :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AVX instrukce na XP nevyužiješ, tak to je. Stejně tak ani na Sedmičkách bez SP1.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To chces moc, aby tohle lidi pochopili. Win7 neni vhodny ani pro FXka, ale vysvetluj jim to. Zvlast v 8/16 core CPU si zaslouzi OS, ktery to dokaze vyuzit a ne OS, ktery ma vetsinu veci resenou pro jedno jadro v lepsim pripade pro dve.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

bohužel, hlavní odpovědí proč nechtí W10 je že se jim nelíbí desing rozhraní. Fundovanější mají problém s EULA a také že je příliš rychlé tempo aktualizace a fakticky reinstal dvakrát do roka. To poslední je asi největší mrzutost zvlášť pro firemní prostředí. Ale tam jde nasadit Enterprise LT takže by také neměl být problém. Kámen úrazu je prostě v psychologii....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jj design a pak slyšeli, že šmírujou a bojí se o crackly gamesy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

me by hodne zajimal srovnatelny test na ...,X platforme, s prekladem jadra pro dany HW / Core vs. ZEN /...
sice asi bude nakou dobu trvat uprava/optimalizace kompileru pro ZEN, ale tam by byl videt pripadny rozdil OS ...X vs. M$.... mohlo by to byt zajimave...
ted jen pro ktery ...X

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co je to ta X platforma? nejaky novy OS?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zeby ruzne LinuX, ted ktera....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevidim problem ne-rozjet RyZen/Raven Ridge ve Windows 7, jesli budou mit procesory vlastni>vnitrni logikou dobre/autonomne rizene SMT/HT, je vystarano, kdyz budou mit cipove sady WHQL ovladace pro 7/64-bit je tez vystarano, samozrejme je k tomu mysleno USB3 generace, iGPU tam jiste bude tez nakolik Polaris/RX 480 podporu ve 7 ma a RX500/Vega ji tez mit bude, a Raven Ridge ponese prave iGPU z generace CGN5, dale Audio, sitove reseni a dalsi logika zakladni desky budou dle meho osobniho nazoru jiz formalita, takovy to Realtek nadale aktualizuje ovladace svych novych reseni.

Co se tyka her, tam bude znova platit/nutnost mít Windows 7 SP1 64-bit, dale mit natazeno/nainstalováno api Vulkan 1.0 v aktualnich knihovnách nakolik se aktivne vyvýjí(rychleji nez DirectX 12) a graficky akcelerator/kartu z dílen AMD, je uplne jedno jestli to bude HD 7970(CGN), R9 380X(CGN3) nebo Vega, zakladem je aby byla postavena prave na prelomove technologii CGN na kterou NVIDIA doted čenichá nakolik nema nic co by se Polarisu/Vege vy-rovnalo.

Majitele GTX 1000 a Pascal-Refresh/2000 sice z Vulkanu vytezi prd výkonu navíc ale i tak rozbehaj moderni hry pod Windows 7, jednoduse prepnou interni api v dane hre a muze si Microsoft nasrát do indickejch kalhot, se svym nedodelkem, špehem a imbecilem jménem Windows 10...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"tedy když zavoláte na hotline a řeknete, že máte Ryzen na Windows 7, asi se operátor omluví, že pro tuto kombinaci neposkytují podporu, rozloučí se a zavěsí"

Znáte někoho v ČR/SR kdo to kdy uděla? :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslena je hotline AMD, ne Microsoftu, tam se vas nikdy nezeptaji jaky mate nainstalovan hardware.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak s hotline AMD přeji vše nejlepší. Se štěstím vám zavolají zpátky za tři měsíce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.