Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen a Vega: Rozvrh novinek s daty

Na Zen hazim bobek, hlavne aby bylo APU Bristol Ridge do AM4 bezne v obchodech. Na nic jinyho necekam.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

sice je Bristol rige po strance grafickeho vykonu zajimavy ale nebylo by lepsi pockat si na APU vyrobene na 14nm zalozene na ZEN+VEGA architektrure ? :) (otazkou je za jak dlouho se toho dockame :) )

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Taky tomuhle spojeni fandim. Ale mam dost obavy, ze kdyz to dokaze nabidnout slusny vykon, tak tomu naskoci taky nejaka ta cenova prirazka. Myslim, ze minimalne z pocatku to cenove moc vyhodne nebude a bude to spise jen pro ty opravdove nadsence do malych PC.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Původně se mluvilo o cca půl roce po Zenu, pak už netuším. Každopádně to APU zatím není na pořadu dne a vzhledem k poslední době velmi oblíbeným prodlevám mezi oznámením, předvedením a uvedením na trh asi opravdu nemá cenu na něj vyloženě čekat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cekat me uz nebavi, cekam na AM4. Na Zen APU dalsi rok fakt ne.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mam pocit ze ani kombinace X370 a Ryzenu 7 neumozni provoz ECC pameti :) (nebo je nekde nejake info o podpore ci nepodpore ECC ? ) ...vsak uz jen 14 dni a uvidime :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikde ani slovo, takže to asi bude vypnuté. Kdoví, protože AM4 soket ECC piny k pamětem má. Podobně tajnosnubně se AMD chovalo při vydání prvních APU, kde to také vykopli, na rozdíl od předešlých procesorů.

Byl by to marketingově zcela nepochopitelný krok, tím více dnes, kdy Intel dává ECC a virtualizaci i do desktopových procesorů (ne do všech). Snad aby člověk začal věřit konspiračním teoriím, že AMD je tajně řízena a financována Intelem, jako ovládaná konkurence, s cílem aby po nich neskočil antimonopolní úřad.

Jako levnější a velmi výkonná alternativa workstation/server desek s Xeony E3 by to mělo smysl - na velké kompilace, vývoj a konstrukce kde je ECC v požadavcích na pracovní stanice (například letectví), na domácí virtualizaci, ZFS, OpenStack/Ceph, ...

Přitom na virtualizaci je Ryzen vybavený naprosto nadstandardně včetně šifrování paměti a virtuálních strojů, což nemají ani Xeony E5/E7.

Požadavků na menší levné strojky, kde je ECC nutností, je spousta, nepokrývají to vše jen plnotučné "serverové" procesory, takže o nějakém "užírání trhu" nemůže být řeč. Leda o užírání trhu Intelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co verze Pro?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O ECC myslim zatim neuniklo ani pipnuti, takze nas nejspis ceka pozdejsi uvedeni verzi PRO se zapnutou ECC podporou. Jen by bylo fajn, kdyby slo pouzit libovolne desky. Intel to dotahl u LGA1151 do absurdity, kdy ani vsechny desky pro Xeony nemaji podporu ECC a ty s podporou stoji o 1k az 2k vice za jinak totozny HW.

Jsem zvedavy jak to AMD nakonec vyresi, protoze pametove radice Xeonu E5 umi na rozdil od E3 vyrazne vic opravdu serverovych technioogii jako je DIMM spare, mirroring, SDDC a podpora velkych registered DIMMu. Jestli chce AMD opravdu pouzivat stejne die v AM4 i novem serverovem socketu, tak by mel existovat pro AM4 procesor, ktery bude umet aspon cast z toho co umi E5ky.

Byl bych opravdu rad, kdyby se ECC stalo volitelnym standardem beznych PC/booku, kde staci proste osadit spravne ECC moduly a je to.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel už do desktopu ECC přestal dávat, počínaje Kabylake.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

X370 bude fancy herní čipset, nic jako "ECC" bych od toho nečekal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také myslím, že je to orientované tímto směrem.

Už jen proto, že to postrádá nějaké lepší síťové linky, způsob "1GbE na věčné časy a nikdy jinak" je podivný. Dnes je standard 10/40GbE a pro SOHO a domácí použití jsou nové 2.5GbE a 5GbE. Čekal jsem, že to do Ryzenu a nového čipsetu vrazí... a ono nic.

Opravdu to skoro vypadá, že AMD je v x86 jen tajně řízená konkurence Intelu a nic více.

Možná to vše bude až v "profesionálních" čipsetech, které budou vydány spolu se serverovými variantami Zenu a škálovány od malých mašin po největší. Což se uvidí tak do roka a do dne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

U serverovych CPU se spekulovalo nad terminem "drive nez APU, skoro urcite 2017", ale o verohodnosti nemam tuseni.

Predpokladam, ze Ricin nebo jak rikaji predstaveni Ryzenu bude takova saskarna pro hrace a spotrebitelske novinare, ze tam vubec nebudou moct mluvit o "byznys" produktech, aby si neutrhli ostudu. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to co jsi napsal myslis vazne ? :) (jen se pro jistotu ptam )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2,5GbE je na doma (jako default) stále overkill, vždyť běžný Franta má stále síť jen na FE - jen by to zbytečně prodražilo desku. A kdo chce žůžo-dobrodrůžo, může si koupit PCIe kartici (od toho jednoho výrobce čipů, který 2,5GbE zatím umí/podporuje).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Když je to takový standard. Kde že to koupim? PCIE kartu a switch prosím. Děkuji

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Dnes je standard 10/40GbE a pro SOHO a domácí použití jsou nové 2.5GbE a 5GbE.

Ehm...

1) nejak ty 2.5 / 5gbE nevidim v shopech, napoveda by nebyla ?
2) 10/40GbE je dnes "standard" leda v nejakych IT firmach pripadne pobockach velkych firem, de facto standard (dle mnozstvi prodeje) je bohuzel Fast Ethernet.

Jinak netusim kde jsi prisel na to "1GbE na věčné časy a nikdy jinak". AMD i Intel muzou klidne vydat nove varianty desek se stejnym chipsetem a jinou sitovkou (myslim ze i v novych chipsetech je to separatni chip), az to bude mit smysl.

> Čekal jsem, že to do Ryzenu a nového čipsetu vrazí..

To jses teda brutalne mimo soucasne reality trhu. Problem je, ze aby on-board sitovka byla neco lepsiho nez 1G, musi a) byt rozumne levna, b) mit rozumni spotrebu. 10GbE zatim ani jedno nesplnuje. 2.5GbE mozna by sel, ale kde jsou dostupne switche, ktere dany standard podporuji ? zadne v eshopech nevidim.

Jo a podle googleni, 2.5/5 gbE byl standard schvalen: September 2016. V te dobe uz byli Ryzen chipsety davno v testovani a vyrobci MB navrhovaly Ryzen desky... dost tezko mohli dat do navrhu neexistujici sitovku :) premyslej trochu...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nový čipset a procesor není na rok, ale na dost dlouho, takže co je a není dnes v obchodech, není vůbec rozhodující. AMD těžko bude jako Intel dělat nový čipset (a soket) každý rok, AM4 a čipset je na delší dobu.

2.5GbE a 5GbE standard je v draftu již několik let a že byl schválen teprve minulý rok na podzim, nic neznamená - kdy byl schválen 802.11ac? Chvíli potom to bylo v obchodech (dokonce mám dojem, že před finálním schválením).

Mimo herní komunitu, kde je to asi dost jedno a rozhoduje hlavně latence, je 1GbE pro LAN rychlost jako z pravěku. I domácí useři používají NAS servery, kde je cca 100MiB/s obtěžující limit, protože každý dnešní točivý disk umí minimálně 2x tolik, v RAIDu z pár disků je sekvenční rychlost ještě 2x-4x vyšší, plus tady máme SSD, že. A NVMe SSD disky. Proberte se.

V profi a semi-profi sféře se používá již pár let minimálně 10GbE ethernet, ve světě je všude v serverovnách 10/40GbE jen v menších instalacích, protože ty normální jedou na InfiniBandu QDR nebo FDR, 40Gbps nebo 100Gbps. Nastupuje 100GbE ethernet. Nasazuje se to i v SOHO instalacích, minimálně 10GbE.

Jelikož má v sobě Ryzen i čipset, je divné, že přímo v něm není několik 10GbE kanálů a switch. Případně že taková věc není v externím čipsetu. Pokud to není jen konkurence na rok, mělo by to tam být. A není, takže buď AMD chystá rychlejší obměnu nebo vydá pro profesionálnější použití/SOHO ještě něco dalšího, a tím nemyslím přímo plnotučné serverové procesory do datacenter.

Zmínil jsem nepřítomnost těchto věcí jako potvrzení, že současně oznámené čipsety - a možná i verze Zenu - pokrývají pouze nejnižší amatérskou oblast a hráče, nic jiného. Pokud to AMD myslí s konkurencí vážně, jistě do "plnotučných" procesorů a čipsetů nasadí i rychlé datové linky. Pro domácí/SOHO použití 2.5/5GbE, pro profi 10/40GbE, jinak si to mohou strčit leda do vitríny.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zijes v zajimave realite. V te moji je bezne mit max 100mbit router a NAS je pro vetsinu lidi neco neznameho.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to v jake realite zijes i top WS desky umi max sprahnout vykon dvou 1Gb sitovek kdo chce vic koupi si extra kartu do PCIe slotu za tucnou sumicku a navic to musi podporovat cela infrastruktura aby to melo vubec smysl coz je pekne mastna sumicka :)

probrat by jsi se mele spise ty dostal jsi plno rozumnych argumentu ocividne ti to nestaci :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozumné argumenty? Které, žádné jsem nezaregistroval. Že je plno lidí sto let za vopicema, je zřejmé.
Například ty, víš třeba, že spřažením více 1Gb síťovek ti rychlost jednotlivého přenosu nestoupne? Asi o tom nemáš vůbec tušení, zdá se. No a 10GbE karty šly pěkně dolů, DAC kabel na propoj stojí $15, L3 switch se čtyřmi 10GbE porty vyjde už jen na cca 10kKč. Což je plně v možnostech každé SOHO/domácí instalace už teď.

Že na vyšší rychlosti sítí není Ryzen a Promotory připraveno - a nikde není ani zmínka o ECC a dalších "enterprise" vlastnostech (memory scrubbing, mirorring, ...) - je znamením že se jedná jen o věc pro hráče a ryze amatérské užívání, přes to, že to umí plnou virtualizaci i s šifrováním VMek. Což je sice škoda, ale prostě to tak je.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

10k Kč (cca 300€) za switch Vám príde akože v možnostiach domácnosti? Kde žijete? Bežná domácnosť za plne vybavený domáci router nie je ochotná dať viac ako 50€ (cca 1500 Kč), nie to vašich nemysliteľných 10k Kč.
Bežná domácnosť, ale aj veľká časť firiem do 250 zamestnancov o ničom vyššom ako 1GbE ani nepočuli nie aby to začali používať. Bežná domácnosť má 100MbE a aj to je malý zázrak. NAS ako píše aj kolega vyššie je tiež veľmi neštandardné (ja osobne som sa na 1GbE dostal tak 2 roky do zadu, NAS ešte len pred polrokom)

To čo tu popisujete je maximálne tak v serverovniach, prípadne vo veľmi špecifických pracoviskách, kde si to účel vyžaduje.

RyZen nebol zatiaľ prezentovaný ako pracovný procesor, zatiaľ stále prezentujú voči i3-i7. Xeon zatiaľ spomenutý nebol.

Ja sám som vývojár a vo voľnom čase natáčam videá, takže pre mňa je nejaká podpora ECC viacmenej zbytočná, nakoľko pri renderingu videa to nepotrebujem (nemám situácie kedy by som rendroval viac ako 2-3 hodiny) a pri vývoji aplikácii/webov pre bežných používateľov nie je ECC nutnosť.

Na záver by som dodal len toľko, že je istota že prídu aj Pro verzie RyZenu, to je jasné už z aktuánych cien. 2.5GbE je ešte len v plienkach a fakt má čip len jediný výrobca (je to preto, lebo každý výrobca k tomu pristupoval inak ale schválene bolo niečo čo aktuálne spĺňa len jeden výrobca). Chýbajú switche, routery, 2.5/5/10GbE sieťovky v už postavených NAS tiež neuvidíme. Takže až budú na trhu switche/routery ktoré 2.5/5GbE budú podporovať budú montovať tieto sieťovky aj do chipsetu/CPU. Inak je to len zbytočné znižovanie si zisku. Sieťovka sa dá pripojiž na PCI Express 3.0, ktorý má na jeden kanál teoreticky 8Gbps, čo pri nie je absolútne limitujúce, keďže sa dá zapojiť až 16 kanálov a tento rok bude postupne nabiehať už aj PCIE 4.0 ktoré zdvojnásobí prenosovú kapacitu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co píšete, není úplně pravda.

Lidé si kupují předražené "smart TV" za 50 tisíc a mobily za 10kKč+, drahé NASky za 15kKč+ jdou také dobře na odbyt... takže o nějakých "možnostech domácností" by se dalo diskutovat dlouze.

Jistě převážná část domácích amatérských uživatelů doma žádné dráty, ani ty 10/100 Mbps nemá a jede jen na Wi-Fi, většina nemá ani NASku, router/Wi-Fi má nejlevnější přímo od providera. Ale o těch jsem nic nepsal. Ti si většinou nekupují "enthusiast" procesory za $500-1000, ale mainstream, což je dnes Pentium/i3/i5/AMD APU.

Je hodně lidí, kteří doma pracují, buď úplně nebo částečně, a těm již 1Gb ethernet nestačí. To samé v malých firmách, o větších ani nemluvě. Jistě je plno firem, kde mají jen 1GbE a jsou spokojení, protože nic než účetnictví a firemní obchodní provoz na počítačích nedělají. Ale je plno dalších, kteří na počítačích opravdu pracují, a to se týká nejen ICT profesí, ale také grafiků, konstruktérů, ... pro ty všechny je 1GbE značnou brzdou a již jedou na 10GbE páteřích nebo to brzy udělají, pokud nejedou něco rychlejšího (10GbE až na klienty, 40/100GbE páteře a serverovny). Proniklo to už i do SOHO instalací. U nás je to zpožděné díky celkové chudobě, ale na Západě je 10GbE již docela běžná věc, je to všude, kde se na kompech opravdu něco dělá.

Současný Ryzen je evidentně jen amatérský, mířený proti i3/i5/i7, při vyšších výkonech do hráčského segmentu, to je vše. Jistěže lze do desky píchnout 10GbE kartu, klidně i 100GbE nebo InfiniBand, proč ne. Jen bych čekal, že fungl nové čipy s perspektivou více let na trhu budou obsahovat i nějaké datové linky, to výrobce téměř nic nestojí, dát tam 10GbE podporu - zda se to na čipsetu použije či ne je volba výrobce desky a cílového segmentu z hlediska ceny.

Z toho všeho se zdá, že AMD už dělí trh do více kategorií než v minulosti a místo jednoho čipu (jako byly třeba Phenomy II nebo Bulldozery/Piledrivery) pro amatérskou/poloprofi oblast (protože to mělo podporu virtualizace a ECC) bude dělat více verzí, jak procesorů, tak čipsetů. Tedy amatérskou/poloprofi/profi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

10K za switch do domacnosti ze je v moznostech ? Ty woe za to chce domacnost komp/notebook. Predstava, ze maji koupit dalsi krabicku za desitku je naprosta silenost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Dnes je standard 10/40GbE a pro SOHO a domácí použití jsou nové 2.5GbE a 5GbE. “

Jako vtip dobrý.
Dneska všichni jedou přes WiFi, takže víc než 20 Mbit je obvykle luxus.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

na zmíněný Prey 2 se těším. Jednička byla špičková, byť někteří nedocenili její komplexnost a možnosti. Doufám že tam budou opět hrátky s gravitací, pokusy o důkladnější užití fyziky dost z her vymizely. Přitom jeden čas to vypadalo že PhysX nakopne novou éru tak se nic nekonalo. Snad to DX12 a Vulkan s jiným přístupem k pararelismu změní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.