Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k S Windows 10 se aktualizacím asi nevyhnete, nainstalují se samy

Tak stale je tu moznost zistit cez co ten update servis leze na serveri MS a zakazat to na FW, ale to je taka dost blba moznost. Alebo dany server komplet odstrihnut z internetu. Ale osobne si nemyslim ze to bude az tak horuce, minimalne na serveroch a enterprise rieseniach. Je docela bezne ze rozne specialne aplikacie a sluzby vyzaduju specificke prostredie a s niektorymi updatmi ani nepracuju takze tam bude moznost zakazat updaty. Alebo sa zasa podniky 10tkam vyhnu velkym oblukom.
Len stale si nemyslim ze to bude az tak prisne, staci ze vypusti MS nejaky vadny update, co sa uz stalo viac krat, a mali by pekny pruser keby sa na x serverov automaticky nainstaloval a vdaka tomu aj MS aj jeho zakaznikom by povypadavali sluzby.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Prusery samozrejme budou, ale nic nezmeni, protoze to bude postihovat jen domaci uzivatele. Pro servery a korporace to bude fungovat jako ted - admin je povoli az si je bokem otestuje. Tak blby zas MS neni aby si vynucenymi aktualizacemi moc znepratelil firemni klientelu.
Navic firemni pocitace byvaji vetsinou plne aktualizovane uz dnes (pokud neni admin trotl), a tohle je mireno na domaci uzivatele, kteri maji casto aktualizace vyple (casto po prvnim vynucenem restartu v nevhodnou chvili)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 jsou pro stanice, ne pro servery.
V podnikovem protredi ridi aktualizace WSUS a ne Microsoft Update.

Navic pokud vim nucene aktualizace jsou pro edici Windows Home

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

copak restart ... na ten se to ptá i teď, ale když si představím že během mé bohulibé chvíle začne stahovat kila dat z internetu a ještě je cpát na disk a vytěžovat cpu a ram ... no to rozhodně budu "nas*****j"

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

jo pta se to na restart stylem " hned, 10 minut, 1 hodina, 4 hodiny " a pak to prudi znova. Nejak mi tam chybi volba urcim si sam kdy restartovat, kdyz uz tam neni volba 24-48 hodin.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to sem taky do dnes nepochopil ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V desítkách si to určíš.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nebude tato volba ve finalni verzi odstranena tak jako bylo odstraneno tlacitko start v osmickach?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ono to pritom zablokuje restart pocitace vyvolany uzivatelem?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Dá se nastavit, aby po instalaci aktualizací se počítač restartoval buď nějak automaticky, nebo dá na výběr (teď mi konkrétně ukazuje):
1) restartovaní naplánujeme na čas, kdy obvykle nepoužíváte (v této chvíli se jeví dobře zítřek 3:30) - to je asi ta automatika
2) vyberte čas restartování - na výběr čas a den
3) restartovat nyní

V nastavení aktualizací je také možnost "odložit upgrady", což asi nebude v home verzi.

"Some Windows 10 editions let you defer upgrades to your PC. When you defer upgrades, new Windows features won’t be downloaded or installed for several months. Deferring upgrades doesn’t affect security updates. Note that deferring upgrades will prevent you from getting the latest Windows features as soon as they’re available."

Co se ale týká samotné instalace aktualizací, tak ty se instalují samy hned jak se najdou a nemůžu si vybrat které chci a které ne (Win 10 ENT).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Na to musela zdnet cist licencni podminky? Vzdyt uz dlouhou dobu se vi ze verze home bude kompletne odstrizena od nastaveni aktualizaci. Jedina moznost jak aktualizace nejak ovlivnit je kompletne odstrelit proces.
Jak jinak by MS siril svoje dulezite aktualizace typu rezervace w10?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Minulý týden se mi třeba stalo na Windows 7 Pro, že zakázaná (skrytá) aktualizace se mi opětovně sama nainstalovala aniž bych to povolil. Byla to ta, co instaluje upozornění na upgrade na Windows 10 (KB3035583). To už si snad MS dělá srandu, ne? Stalo se to taky někomu? Přitom třeba aktualizace na Skype zůstala skrytá.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu Zdenku, je to opravdu tak. Jediným řešením je vyhledávat aktualizace "ručně" a před jejich instalací tento seznam pořádně zkontrolovat.

Osobně si nedokážu představit, že by mi vadná aktualizace (á la boot loop kauza nedávno) rozbila OS, ať už ve firmě nebo doma. To by člověk nedělal nic jiného.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s výše uvedeným, i přes skrytí aktualizace se pokusila znovu nainstalovat. Byla mnou zachycena a znovu skryta. no a světe zboř se, ono se mi to tam zkusilo nacpat přes doporučené aktualizace. Jsem zvědav, jak dlouho s tím budou otravovat. No a s tím nastavením aktualizací ve Win10 - chápu jak je to v testovací verzi, ale pokud se tyto věci neupraví, pak pá pá. není to tak dlouho, co mi aktualizace Win8.1 domršila NTB tak, že se na tom vůbec nedalo dělat. A mimochodem, naštěstí to šlo odinstalovat, ale tento proces trval 4 hodiny. Děkuji, opravdu nechci.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

je to nejaký problém, ak tam nechám svietiť to okno v lište? doteraz som mal za to,že je to len informatívna ikona, cez ktorú si môžem predobjednať Win10, ale žiadnu inú funkciu nemá. Alebo má?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo ma, zere to prostredky systemu a ano ta ikona mi tam vadi i vizualne. Navic nejde proces killnout hned se totiz znovu spusti. Grr a to je jen zacatek buzerace.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, když na tom PC pracuje několik lidí a někdo si tam na tu ikonku klikne a dá, že tedy jako chce ten upgrade zdarma, tak pak se někdy na pozadí stáhne cca 3-4 GB a bude se připravovat instalace na Win10. A to mi hlavně vadí, že se stáhne něco na pozadí a bude to zbytečně zabírat místo. A ano, 3-4GB je pro mě problém s místem.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

tak 3-4GB je problém aj pre mňa, keďže ako systémový disk používam momentálne 120GB SSD disk a so všetkými aplikáciami som už teraz takpovediac natesno...ale tento krok som nepodstúpil, aktualizáciu som po toľkých komentároch(z čoho polovica to robí z estetických dôvodov) a mínuskách (neviem síce začo, keď to bola otázka, ale budiš :D ) odinštaloval a schoval, uvidím, či sa vráti..

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Mám panel vertikálně a tato pitomá ikona mi začíná nový řádek, takže se mi na takbar vejde o jedno okno méně. Takže formálně bylo dokázáno, že to problém je. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Presne proto mi to taky vadi, neni nad vertikalni panel :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Osobní firewall mi stále hlásí, že se Gwxconfigmanager.exe apod. chtějí připojit na internet. Tyto procesy také vykazují stálou aktivitu. Děkuji, nechci.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

ve skutecnosti to je jeste lepsi, smazes c:\windows\system32\gwx (tam kde to je nainstaleny), cely mesic se ti to nespousti, prijde den aktualizaci, a updae se opet nainstali, i kdyz uz je na listu nainstalovanych aktualizaci ...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Windows update v 10 stahuje a instaluje bez optani vse. Vcetne treba aktualizaci definic windows defenderu, kterej je vyplej... Jestli to vydaj v podobe v jaky je build 10240 tak windows 10 jsou s prehledem nejrozbitejsi verze windows jakou pamatuju.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ted Defender kterej byl, je a bude vždycky k hovnu mě taky notně sejří :-(
Jinak bych to zas tak černě neviděl, prostě MS...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Od win10 jsem čekal hodně, ale tak moc zase ne :). Ono celkově je to udělané tak, aby se uživatel cítil jako zabezpečený blb. Když v defenderu vypnete kontrolu v reálném čase, která způsobuje největší brzdění systému, tak si ho po určitém čase či po restartu opět zapne systém sám.
Kdo teda systém windows 10 ovládá??? Já a nebo banda buzerantů z Redmondu?
Řešením je používat vlastní antivir, ale zatím jich moc není které by fungovaly v novém systému. A co se týče aktualizací systému, tak to si microshit z nás asi dělá prdel!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Řešením je používat vlastní antivir, ale zatím jich moc není které by fungovaly v novém systému."

BLBOST, zkoušel jsem několik antivirů jako demo a se žádným nebyl nejmenší problém! Nemám tolik času na to abych jich vyzkoušel víc, ale pokusím se... Zatím jsem zkoušel BitDefender(nejlepší), AVG(jde dopr....) a tuším snad AVAST??? Rozhodně to ještě prubnu a uvidíme...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zkus nainstalovat ESET Smart Security a nebo poslední Kasperski Internet Security. U esetu nefunguje Hips a navíc je problém s odinstalací (to býval i kdysi). KIS ti nepůjde ani nainstalovat. Jiné zombi antiviry jsem raději ani nezkoušel i když vím, že fungují (avast, avg aj).
Testováno na Win10 build 10162 CZ, který byl oficiálně k mání. Jiné novější nemám k dispozici k testování.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Vím že nefungujou firewally, zkoušel jsem Comodo - mám ve W8.1 a ZoneAlarm... Hlásilo mi to že není kompatibilní s preview verzí W10, což je divný protože build 10240 už není preview... To je navíc důvod proč zůstat zatím ještě na W8.1, nerad bych přišel o funkční Comodo!
Mj. zombi antiviry znamená co??? Jakože podle tebe nestojej za řeč a Eset a Kasperski jsou jediný správný???

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Comodo firewall byl (možná je) velmi dobrý. Kdysi jsem ho také používal do verze 5 či 6, nevím.
Zombi antiviry = mrtvé. Avg a avast mezi ně patří. Ještě solidní může být avira či norton s výhradami. Eset a Kasperski mám v oblibě, ale netvrdím, že jsou jediné správné. Jeden má lepší uživatelské ovládání a ten druhý detekci. To už je ale na jinou nekončící diskuzi kde se všichni akorát naserou :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem v klidu, nasere mě jen když tu furt nějakej jouda pláče že se mu budou stahovat updaty ikdyž má měřený připojení, to je fakt na facku :-D
Co vím, tak Comodo platí za nejlepší proaktivní firewall, antivir má mizernej... Že jde Avg do kopru to už je taky chvíli pravda, ale třeba Avast používá hodně lidí a poslední dobou se dost zlepšil. Avira je co si pamatuju na*** prd... Jednou jsem zažil zavirovanej počítač právě s Avirou a čistilo to pak právě AVG :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Realita je taková, že jakejkoli antivir v první řadě vyvolává falešný pocit bezpečí: „mám antivir, tak jsem chráneněj“. To je jedna z největších blbostí.

Z mých zkušeností s lidma to vychází tak, že kdo se naučil žít bez antiviru, mívá počítač čistší než někdo, kdo antivir má (jsou i exoti, co maj antiviry dva nebo i víc, to je pak zazděný samo o sobě jen těma antivirama, tam už není třeba dávat malware, aby se to zesralo).

Lidi s antivirama se často při zásahu diví, že něco chytli, když maj ten antivir, a hned se ptaj „a kterej bys mi teda doporučil, kterej je lepší?“ Já vždycky říkám, že žádnej není stoprocentní a tudíž je nejlepší se naučit žít bez něj. Nejde to bohužel aplikovat zdaleka všude, takže pro tyhle případy zpravidla nechávám default od MS, protože mi přijde naprosto zbytečný tam cpát cokoliv jinýho.

A to tak nějak taktně pomíjím, že antivir vždy zpomaluje počítač, protože musí pořád provádět kontrolu (i kdyby jen kontrolu toho, že už to a to zkontroloval). Nejlepší přesvědčovací metoda pro lidi, aby se naučili žít bez antiviru, je ho odinstalovat a ukázat jim, jak se počítač zrychlil. Čím pomalejší plečka, tím větší efekt. Ten pak ještě roste exponenciálně s počtem odinstalovaných antivirů ;-).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

WIFT má samozřejmě pravdu. Diskuzi o antivirech spíše rozvířil fakt, že Defender ve Windows 10 se po deaktivaci kontroly v realném čase opět sám zapíná. Takže než mít tohle, tak raději alternativu v podobě jiného "příjemnějšího" antiviru. Aspoň do doby než se zjistí jak Defender deaktivovat na trvalo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

tak nevím jestli je tenhle koment k smíchu nebo k pláči....
Je jasné že žádný ochranný prostředek není stoprocentní. Takže touto logikou na co používat třeba ochranu při sexu když stejně vždy zůstává nějaké procento rizika. Co na tom že je násobně menší než s ochranou, že....
Chápu to na nějakých plečkách ala P4 kde se akorát čtou zprávy, tu a tam pošle mail a shlédne nějaký DivX rip, ještě lépe když není připojený k netu.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Bez AV to není násobně menší. Je to jen o tom, vědět co dělám, co nemám dělat a co mám dělat opatrně. Popravdě jsem antvir opustil asi před 8 lety a žádná nákaza. Záplatovat, používat filtr skriptů/flash v browseru když se leze do temnějších zákoutí internetu, nespouštět co neznám (nebo to zkoušet v sandboxu). A na vychcané zero-day exploity ani antivir nepomůže.

S antivirem to brzdilo počítač, na stole byla co chvíli falešná oznámení a když jsem jednoho dne omylem klikl na .exe s virem v mailu (místo Delete), tak se tento klíďo spustil, až pak to začalo řvát informaci o infekcí (to jsem taky věděl) a antivir mi následně intenzivně bránil se k viru dostat, když se načítala složka a smazat jej (sám jej izolovat nedokázal). Takže jsem se naštval, antivir odinstaloval počítač vyčistil a od té doby je klid.

Samozřejmě to nedoporučuji BFU, lepší antivir než drátem do oka, ale už jsem viděl tolik zabrebeřených kompů s antivirem, že si myslím to samé co Wift.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"falešný pocit bezpečí" - to snad jen u těch největších pitomců ne??? Je fakt že jsem zažil takový co měli několik antivirů :-D Lidi jsou různé, ale rozhodně bych to nezevšeobecňoval že falešnej pocit bezpečí mají všichni... Navíc jsou lepší antiviry a horší antiviry.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Defender se od osmiček jmenuje obdoba MS Security Essentials, s původním Defenderem to nemá nic společného.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To je úplně jedno, obojí má stejný detekční schopnosti blízko nule :-D

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Klidně si to mysli. Tvůj problém.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

To by som netvrdil, skor prave naopak. Defeneder aj MS Security Essentials su docela v pohode a v dnesnej dobe aj postacuju. Dnesne nakazy uz zdaleka niesu ziadne sofistikovane kusy kodu ako v casoch dosu alebo prvych windowsoch. Dnes je vecsina skodliveho kodu rozny malware lebo podivne pluginy/rozisernia do browseru, ktore si aj tak v 99% pripadov nainstaluje bezny sam uzivatel a potom tvrdi ze on nic to same. A zasa naopak ak je to nieco fakt spickove, s cim sa zasa bezny Franta az tak casto nestretne, tak to vecsinou pouziva fakt zaujimavy kod, 0day exploity a podobne, s cim si aj tak vecsina antivirov neporadi. Dnes je to uz skor o mene, klientele a PR, co a tyka antivirov. Proste firma nakupi balik AV a ma drobry pocit ze spravili pre bezpesnost vsetko. Ono dnes aj tak uz vecsina AV firiem ani moc nezije z predaju samotneho AV ako skor ze robia rozne bezpecnostne sluzby firmam a korporaciam na mieru, pripadne sa im kompletne staraju o security.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

to je samozrejme blbost, Windows Defender mam vypnuty pretoze mam iny antivir a nic take sa nestahuje... mas to rozbite ty tak povedz

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

On ma hodne historickou verzi OS

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Takze vypnout defender v task manager->startup je spatne ? Ok tak na kterym s toho milionu mist kde je ted nastaveni se to vypne spravne tak, aby windows update prestalo stahovat definice ?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

v prvom rade by sa to malo vypnut same ak pouzivas iny antivir, v opacnom pripade je problematicke sa toho zbavit...
cez task manager - startup vypnes tak maximalne nejake UI rozhranie Defenderu ale nie samotny program...
skus sa pozriet do novych Nastaveni / Settings - aktualizacia a zabezpecenie, nalavo v menu je Windows Defender

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ok moje chyba. Ono to melo jeste extra service. Permanentne zabito pres group policy :) Tak ted sem zvedavej co to bude delat.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Před pár dnama něco podobnýho psali na Idnesu a nějakej blbec se tam v diskuzi rozčiloval že mu to bude tahat updaty i na připojení s FUPem :-D Což je samozřejmě blbost protože i ve W8.1 se dá nastavit že připojení je omezený a tudíž se nic stahovat nebude dokud na něm sedím... Jakmile přejdu na neomezený připojení tak se všecko postahuje. AMEN!!!

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Jeee, už se těšim až jednou zapnu můj mini ntb s Atomem a 2GB RAM a on začne stahovat nějaký strašně důležitý aktualizace, nejlépe připojenej k nějaký pomalý veřejný WiFi a já budu celej žhavej čekat u v tu chvíli nepoužitelnýho ntb co nový update přinesl novýho a modlit se, že ntb po restartu bude normálně fungovat :D

Chápu to dobře, že se to netýká, třeba té dražší PRO edice?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nastavíš si že je připojení omezený a máš klid!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pak se tak akorat casem zjevi hlaska typu.
Vas system je neaktualizovany a zastaraly v ramci ochrany vasich dat se vypina za 10, 9, 8...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý, tak ještě jednou: Pokud je na měřený nebo mizerný síti, nastaví si omezený připojení a nic se stahovat nebude. Jakmile bude na neomezený sítí - což snak každej doma má, tak se může vesele aktualizovat. POCHOPILI JSME???

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Když se to tak vezme, vlastně tuhle funkci docela vítám. My, co tomu rozumíme (nebo jsme aspoň sami o sobě přesvědčeni, že tomu rozumíme), si to nějak povypínáme a drtivá většina uživatelů bude záplatovaná, takže je tu jistá šance, že to může mít negativní dopad na rozšíření všemožného bordelwaru ve světě.

Osobně mě teda štve Windows Defender, který jde vypnout jen na chvíli, pak se zase sám zapne. doufám, že to půjde nějak zlikvidovat trvale. Já bych byl rád, kdyby když se řekne „nemám antivir“, tak aby ani žádný program nepředstíral, že mám antivir. Prostě antivir nechci, žádný, ani od Microsoftu, ani od nikoho jiného.

(to byla parafráze na vtip, jak se baví dva: „já používám ten firewall, co je ve Windows“. A druhej: „Jo, já taky žádnej firewall nepoužívám.“)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ad zaplatovani looseru - jop tohle je primarni funkce.

ad defender - si to vypni a v action centru musis nastavit ze se detekovany problem nema resit.

ad firewall - no zkus si nejdriv pustit velkou konzoli rizeni toho "zadneho firewallu"... Tezko obvinovat produkt z toho ze uzivatele ani nevedi kde k nemu maji ovladani a pousti si jen to male klikatko pro deti.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Defender šel do osmiček (8.1) vypnout v pohodě. Action center mám vypnutý taky. V desítkách zatím nevím, jak vypnout defendera trvale. Sám při vypnutí hlásí, že je to jen dočasně a že se zase sám zapne (v tom metroidním prostředí).

S tím firewallem to byl vtip dřívější doby, tuším se to objevilo s XPčkama (dvoulitry ještě neměly vůbec žádný ani pokus o firewall).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je ako jednoducho a funkcne pojde tie automaticke updaty pre skusenejsich vypnut alebo zakazat. Ak na to bude nejaka rozumna funkcia len trochu zahrabana, povedzme cez commandline, ok v pohode. Ak to bude ale nieco co sa viac blizi hacku, nemam s tym problem len je tam potencionalne riziko ze to rozosere windowsy a ich updatovanie v buducnosti.
Defender ma az tak nestve. Da sa vypnut aby nebezal, teda nescanoval a ze je spusteny, budiz. Co ma viac vytaca je OneCloud. Neda sa to vypnut, akurat sa tvari ze nesynchronizuje online, neda sa to standardne odinstalovat (su na to ehm sposoby, ale nieje to uplne ciste) a este to vytvara tu nechutnu synchronizacnu zlozku v exploreri. Tak isto "inteligentny" Office pri ukladani dokumentov hodi vzdy ako prvy default OneCloud a nie lokalny disk.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

"je tu jistá šance, že to může mít negativní dopad na rozšíření všemožného bordelwaru ve světě".
Obávám se, že doba, kdy se šířil malware díky počítačům BFU je hodně let za námi. Tohle nemá žádný vliv na bezpečnost, je to záměrný tunel do systému.
Za posledních pár let neznám nikoho v mém okolí, kdo by na aktualizovaný/neaktualizovaný (zákaz aktualizací a mršení systému) nebo s antivirem/bez něj chytil malware jinak, než že si ho sám nainstaloval.
Ale zároveň si myslím, že lidé, za které rozhoduje někdo jiný si nezaslouží nic jiného, než čímkoli do palice.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Mam uz nekolik mesicu v testovacich 10 vypnuty defender v task manager->startup. Kdyz sem marne hledal kde se to v 10 ma vypnout, tak me google nasmeroval sem. Od ty doby se mi defender nespustil, narozdil od onedrive ktere je vypnute taktez a obcas se spusti.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vida, díky za tip :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?
+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Není třeba být vůči M$ tak nažhaven, vždyť nejde o nic jiného, než "rolling update" politiku, kterou tak "úspěšně" provozuje Apple a další. Pro BFU to jinak nejde dělat. A profík si nějak pomůže.

Komu se pouští Defender (Essentials), proč nevěnujete pár minut na jeden Google dotaz a následné nastavení, místo pitomého plkání ? Jde to vypnout mnoha způsoby, nakonec ani knížka nebo web s detailním popisem Registry není nedostupná.

Jo, jsou to chybové produkty a je to vaporware. Dělat v blbě vedené firmě nebo projektu vývoj ve VisualStudiu, kde se do toho plete celá ta palba knihoven a věcí - tudíž to někdy půl pracovní doby dělá updates, to je vážně na mrtvici. Ale stačí rozumné vedení a správa updates, zamražení určité verze všeho atd. - metod je mnoho.

Proč dávno nemají u Windows 7 nějaké rozumně nastavitelné restartování po updates, to je vážně na bednu.
M$ je prostě idiotsky řízená firma, managoři a markeťáci jsou tam přemnožení. Mají více právníků než programátorů, zdá se.

Nechápu, proč se na ně tím pádem nevykašlete, místo wokenic si na desktop nedáte třeba nějaký Linux, Solaris, OmniOS, OpenBSD, FreeBSD, PC-BSD, Masox, ... :-)

Všude jsou nějaké problémy, wokenice nakonec nejsou až tak strašné jako bývaly. Je jasné, že než bude windows10 použitelný, pár let to ještě potrvá.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"Nechápu, proč se na ně tím pádem nevykašlete, místo wokenic si na desktop nedáte třeba nějaký Linux..." velmi trefně řečeno, a já jsem si ten článek a diskuzi přečetl s velkým pobavením neboť vidím co všechno nemusím řešit :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš, a já od té doby, co v práci mám tu čest dělat s linuxem víc než jen z rychlíku, jsem byl taky poměrně překvapen tím, co všechno jsem do této doby nemusel řešit :) (myslel jsem, že toho bude míň).

Každý systém má svoje. Linuxáři u nás se nestačí divit, jaký problémy řešej Windowsáři a stejné je to i naopak. Faktem je, že v Linuxu se zatím v zásadě nesetkávám se „záhadným chováním“, které je Windowsům tak nějak vlastní. Charakterizoval bych to tak, že linux je jen specificky komplikovaný. zatímco Windowsy bývají záhadné.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Tak dovolim si s tymto nesuhlasit. Kazdy zo systemov je vzdy zahadny do tej miery do akej dany clovek sa mu rozumie. Ak je niekto bezny uzivatel a nevidi do hlbky tak od urciteho momentu bude pre neho zahadny OSX,Win aj Linux. Viac alebo menej komplikovane moze byt potom riesenie daneho problemu. Vyhoda windowsu je ze ak je nejake zahadno, tak je velka sanca ze sa s tym uz niekto stretol a bude niekde na nete k tomu aspon popis alebo nejake riesenie. Pri Linuxe je problem ze je vela verzii, konfiguracii a moznosti ako nieco nastavit/posahat a pokial clovek fakt nejde do hlbky tak niektore veci ani nevyriesi. OSX to je zasa uplne ine specifikum :-).

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Problém je i v programátorech. Musí to být něco na způsob děcek s hračkama, protože nikdo, kdo má v hlavě mozek by nenasadil na desktop něco tak fekálního, jako metro. Firma, kterou živí nadnárodní firmy takový systém nikdy neměla vypustit jako hlavní produkt. Jako hračku pro puberťáky ano, ale jako systém pro práci je to totální nonsens.
Kdo potřebuje Win8? Kdo potřebuje Win10? Už vidím, jak někdo hýká, že nutně potřebuje supr fičury posledního PowerPointu, protože jinak by zkrachoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Metro, tedy "Modern UI" je zvěrstvo obecně, na desktopu zvlášť. Na serveru je to na Chocholouška. To není jen selhání programátorů - ti byli ostatně proti - ale managementu. Ta sračka porušuje úplně všechny zásady ergonomie, lidského učení, uživatelských návyků, ... Všechno, co se tvořilo přes 40 let, M$ velkopansky popřel jedním vrzem. Doufal bych, že autory rituálně popravili na zadním dvorku. :-)

To není u M$ první taková fatální věc - první fatální byla ignorance CLI rozhraní, když se rozšířili po desktopech a dokonce na servery. Systémák nemá čas klikáním naklepat a nastavit 500 userů, když musí instalovat systém po havárii znovu. To samé se týká oblézání tisíců uživatelských stanic - například chcete nastavit 802.1x bezpečnost, tak se to muselo všechno obejít a naklikat. Nebo se na tomhle nedostatku živila spousta firem, které psaly různé administrační nadstavby pro dálkovou - a hromadnou - administraci.

No a konečně, po 20-ti letech, u wokenic 2012/windows8 chytráci z M$ udělali všechno v PowerShellu po CLI, ohavná grafika (sračka) je nad tím jen ksicht, který interně spouští PowerShell příkazy. V další budoucí verzi PS (v6) snad konečně bude i terminál, ne ta dumb zhovadilost, co tam je dnes. Hurá - Unix to měl před 40-ti lety. A SSH/SSHD pro dálkový textový přístup.

Takže to může být jeden důvod, proč do firem tu příšernou (M-UI sračku) hrůzu 8.x zavádějí. Další důvod je ten, že to konečně už umí RDMA a NFSv4.1, takže jdou desktopy připojit na rychlou síť. Což je možná už trochu pozdě, protože větší firma - po všech těch strašných trápeních s wokenicema - raději přechází na VDI a wokna, pokud je vůbec jede - jede někde na serveru. End User má jen bombenfestung VDI terminál.

Velké firmy - třeba státní správy se snaží wokenic komplet zbavit. Protože je to provozně příšerně drahé, nespolehlivé a každou chvíli se to radikálně psychopaticky mění. Kolik jen každou firmu stálo třeba zavedení zasraného "Ribbonu" do Office ? Jen cena přeškolení byla astronomická - a zlepšení nulové.

Trápení s updaty a že wokenice dosud nemají žádný balíčkovací systém hodný toho názvu ani systém repozitářů, je jenom ta poslední ohavnost v řadě.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave, ze u Linuxu todle nevadi :-)

Pritoim treba Ubuntu meni graficke rozhrani kazdou druhou verzi, takze uzivate;l pul hodiny hleda kde se nastavuje v GUI IP adresa.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono celkovo to nadavanie je usmevne. MS s Windows boli zo zaciatku hlavne zamerany na klientsky desktop, az casom sa zacali tlacit na servery. Preto primarne poziadavky boli GUI a hlavne rychle GUI. A tiez MS sa potreboval zbavit zavyslosti na DOSe. Linux a unixy obecne boli zo zaciatku koncipovane ako serverove OS, multi user vyuzitie. Na druhu stranu GUI a desktop tam bol druhorady a preto aj X vyzera ako vyzera. Sice zvladal remote od samotneho zaciatku ale je to derave a pomale. A dnes? Uz par rokov je tu nejaka snaha konecne dotlacit Linux desktop do 21 storocia ale zatial to vyzera ze este nejaku tu dekadu si pockame. No a mozete minuskovat, lebo sa to asi blbo pocuva, pre linuxakov.
ups, malo to ist o level vyssie.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Komu to u Linuxu vadí, tak zvolí buď jinou distribuci nebo jen jiného správce oken.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

... v Ubuntu se IP adresa nastavuje v GUI? /etc/network/interfaces, ne?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Úplně super jsou situace, kdy zatímco něco píšete nebo děláte v programu kde se hojně používá enter, vyskočí hláška o žádoucím restaru s defaultním polem pro provedení restartu. Hláška vyskočí a hodí na sebe focus pikosekundu před tím, než rozjetý prst bouchne do enteru. A je to, včetně zavírání rozdělané práce a restart, který jste teď rozhodně nechtěli.

Také doufám, že ten proces (aktualizací) zrychlili, protože na Win 7 to na silném kompu to ujde, ale stejně jej to několik minut dost zatěžuje - tam to vem čert. Nicméně na slabých notebookách je to porod. Vyhledání, instalace a pak cosik šmudlení (to fakt nevím co dělá) - klidně i 40 - 50 min 100 % zátěže na jedno či více jader a sežere to několik giga RAM (a fakt to není zahoditelná cache). V úsporných zařízeních to jistě baterku ani uživatele nepotěší.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

No, vono to je dost obvyklej bug ve "window manageru", cesky "spravce oken", kterej by spravne nikdy nemel jen tak dat focus priblblemu novemu dialogu, jen proto ze si autori toho dialogu mysli, ze maji neco k*revsky duleziteho na sdeleni uzivateli... misto toho by to melo zablikat na taskbaru nebo neco podobneho. Tohle me s*re i v Linuxu, nicmene tam alespon nektera prostredi to umi poradne...

BTW ten proces aktualizaci - taky by me nesmirne zajimalo, proc se kazda podelana aktualizace instaluje 5+ minut na "slabych" strojich... zvlast kdyz vetsina ma par set KB az jednotky MB...

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Protože každá ta pitomá aktualizace prohrabuje seznam těch už 100+ nainstalovaných :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To snad rekompiluje, ne? :-))) Projít seznam 100+ záplat by dvougigovým procesorům nemělo trvat minuty, nejsme v pravěku. ;-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Co to dělá nejspíš občas netuší ani MS :-) Windows Update zavedený ve Vistě je extra líný. A aby to nebylo starším uživatelům líto, dokázal ho MS ještě nedávno dojebat i v XP, kdy to zas kontrolovalo do zblbnutí všechny patche na IE. Na NTB to byla radost na hodiny.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Projit seznam o 100 polozkach a porovnat s jinou trva <1 mikrosekundu, alespon programu napsanemu v C. Ve vyssich jazycich trochu dele, ale furt daleko pod milisekundu.

Mate samozrejme pravdu, musi tam byt nejakej opravdu lahudkovej programatorsky exkrement, aby se to takhle chovalo - rekompilace to nebude, ale ciste hypoteticky kdyby jste treba po kazde zmene registru zavolal fsync (windowsi ekvivalent asi FlushFileBuffers), a jeste treba zmenu registru delal nejakym algoritmem O(n^4), pak by par stovek zmen registru stacilo na tohle chovani... ale to je samozrejme jen priklad, netusim co tam fakticky delaj.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych k tomu přidal, že jsou to komprimované archivy, ty si to někam rozbaluje, hlídá podpisy, porovnává s instalovanou verzí knihoven, atd...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Vytváří se bod obnovy. Zkuzte ho vypnout a uvidíte sám.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Bod obnovy by neměl být problém, ten se vytváří snad jednou před začátkem aktualizace, ne pro každou zvlášť.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Bod obnovy mám vypnutý, bo zálohuji jiným způsobem a dělá mi to. V tom to není.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Největší paráda je, když i teď ve win 8.1 pracujete s notebookem dlouho do noci a když chcete jít spát a dáte vypnout,tak vám oznámí, že instaluje 40 aktualizací a trvá mu to třeba hodinu!...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Copak vypnutí, ale když se to samé stane po zapnutí - visí Vám někdo na telefonu a chce informaci, kterou máte na notesu, ale ten dodělává po zapnutí instalaci aktualizací ...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Windows as a service. Konečně.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A čo si Kefalín predstavujete pod takým pojmom „Windows as a service“? Pro mě osobně je ten pojem sám o sobě blackbox. Velká neznámá. Jeden den to může být tak, jiný den jinak.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No, hlavně žádnou paniku že to by to byly Windows za předplatný :-D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to de facto je Windows za předplatný - kupuje se vždy nová verze a staré časem skončí podpora. Což s přechodem na Win10 paradoxně možná přestane platit, má-li to být poslední systém Windows ;). Anebo se to naopak ukáže v ryzím světle. Těžko říci.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Já si představuju WIndows zdarma doživotně právě proto, že platit se bude za služby dostupné díky Windows. Windows nebude nic než nekonečná platforma. Proto je upgrade z Win7 a 8 zdarma.
Na druhou stranu ale v podstatě přestanu být majitelem systému. Stává se ze mě uživatel služby, respective platformy služeb, a MS má konečně právo pod rukama system aktualizovat. Všichni rozumíme problému se zastaralými děravými Windows XP, nebo jen neaktualizovanými Windows 8.1. S tím bylo třeba skoncovat.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Majitel systemu jsi nebyl nikdy, pouze uzivatel licence - stejne tak to bude u W10.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Někde už se psalo, že zdarma bude jeden upgrade (z W7, W8), který se sváže s vaší aktuálně platnou HW konfigurací, takže ty upgradované W10 budou víceméně odpovídat současným OEM verzím. Po koupi nového počítače si hezky budete muset koupit novou licenci, takže navždy zadarmo to nebude.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych nepoužíval Linux, tak by se mi z výše uvedeného dělalo docela blivno...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Máš teda o předplatným divnou představu... To si v sámošce kupuješ za předplatný rohlíky ne??? :-D

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle by se snad mohlo dát vyřešit Editorem Svaté registrační databáze® (regedit), ne?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.