Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sada licencí Creative Commons 4.0 je tu

Creative Commons 4.0 logo CC
Čtvrtá verze svobodných licencí Creative Commons, vymýšlených více než dva roky, respektuje lépe evropské právo a více chrání autory...

Možná si vzpomenete na dobu, kdy měly svobodné licence Creative Commons třeba v Česku problém. Respektive ne licence, ale autoři, kteří licenci použili, jelikož byla v rozporu s českým právem, které (pokud si to dobře vybavuji) neumožňovalo takovou míru vzdání se „svých práv“, jakou některé z CC licencí přinášely. Postupně se ale věc řešila na obou frontách a nyní s Creative Commons 4.0 lze říci, že je v podstatě po problému.

Nové licence zahrnují spoustu vylepšení oproti předchozí generaci a splňují cíle stanovené na Creative Commons Global Summitu 2011 ve Varšavě. Mohou je používat nejen jednotlivci, ale i vlády a vydavatelé ve veřejném sektoru, a to včetně Evropské unie, jejíž specifika (oproti USA a dalším zemím) nové licence respektují. Zahrnuty jsou i mechanismy pro situace, kdy jsou narušena licenční práva neúmyslně a náprava je zjednána v krátkém čase (do 30 dnů).

Vyberte si svou licenci:

V tuto chvíli můžete zkoumat anglický originál, na překladech, včetně toho českého či slovenského, se pracuje.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sada licencí Creative Commons 4.0 je tu

Žádné komentáře.