Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows Update leckomu samovolně nainstaloval Windows 10 [anketa]

Este ze mam vypnuty windows update. :P

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ještě, že mám vypnutý Windows :-D

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

obdobne, automaticke aktualizace bylo prvni co vypinam po instalaci OS

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to mi chybí mezi odpověďmi ankety - ne nespustilo, automatická aktualizace není něco co bych rád ;-)

osobně si vyhledávám co jaká aktualizace je a cokoli s W10 a pod má smůlu...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

ta možnost v anketě je: "Nepoužívám systém, na kterém by se mohl projevit"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no ještě že jsem před nějakou dobou na tchynině PC (s legálními W7pro) odebral ty konkrétní debilní aktualizace s upgradem na W10 a zakázal automatické aktualizace. představa, že mě jednoho dne s hrůzou ve tváři donutí řešit to, že má najednou na PC úplně jiný systém a vůbec neví co/kde/jak, to by asi opravdu vznikl jeden EXTRÉMNĚ NENÁVISTNÝ blogpost na adresu Microsoftu.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem odinstaloval a posleze dal skrýt na jednom z počítačů update KB3035583. Vše v naprostém pořádku, ale jen 2 týdny. Už je tam ta ikona a otravná bublina zase.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

to je více než jen tento update. ve chvíli kdy to bylo aktuální se psalo cca o 10 updatech, dnes už jich bude více. Osobně instaluju aktializace ručně, vždy kontroluju co tam ms píše za obsah a zatím musím zaklepat že nic neotravuje...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Komu se nelení, tomu se zelení, u mě na Linux Mint Rosa a tomu, kdo má "modrý M$ OS", tak ať si "ho" užívá, přeju mu to z celýho "linuch srdce" :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave ze tucnaci neustale pisou M$ ale nevsim jsem si ze by to zastanci Windows nazyvali LINSUX.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To jsou ty komplexy militantních linuxáků

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale di ty brebto, jestli ses počůral, tak neva, maminka tě přebalí :)

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

to nejsou komplexy, to prostě někomu vyhovuje psát MS a někomu M$. Jestli tobě vyhovuje psát LINSUX, klidně tak čiň, ale "klesneš tím na úroveň těch co píší M$". Nebo možná stoupneš. Nebo možná setrváš na stejné. Nevím, neznám tvou aktuální úroveň :-).

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Psát M$ je trefné a nikoli urážlivé (na rozdíl od Linsux), protože jim o nic jiného než prachy nejde. Prodávají čím dál větší odpad.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Navíc M$ je zkratka celého slova Macro$hit.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ale kde ze. Micro-soft je maly mekky a vsichni vime ze dolar uz tak "tvrdy" jako driv neni, tak proto M$

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Lebo RedHatu, Canonicalu a dalsim o peniaze vobec nejde. To su ciste charity ktore robia sluzbu narodom zdarma... Lol

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale kam chces do slova RedHat nebo Canonical narvat $? Maximalne muzes psat $u$E. Az na to, ze SuSE je nemecka, takze mozna spis SuS€ ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

GoldHat a Camoneycal? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Budeš se možná divit, ale v podstatě veškerou práci RH zdarma použít můžeš, dokonce i pro komerční účely, stačí stáhnout CentOS. Podobně i ostatní developeři dávají díky GPL své výtvory většinou volně k použití, i když u Canonicalu je to trochu víc sporné.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Až mi bude linux nabízet takový komfort (ať si říká kdo chce co chce, tak windows je mnohem úživatelský přítulnější jak linux), aplikace (tj aplikace, které na linuxu nejdou momentalně spustit ani pod wine) a hry jako windows, tak na něj milerád přejdu :-)

A ano, až to půjde, tak si nainstaluju nejspíš Minta, to je tak nejlepší distribuce :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

haha

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Než to tak bude, Mint bude desítky let historií...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přítulnější??? To má být vtip, jen w8 je oproti velké části grafických prostředí asi tak přítulné jako tasmánský čert vůči štěněti. Jediné co má za výhodu je kompatibilita s hrami a některými aplikacemi. Na linuxu prostě mnou používané CAD aplikace nejedou a polovina her taky ne, nebo jen stěží. A to je vše...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já se bavím o W10, s linuxem si hraju přes 15 let a nikdy jsem ho nezkoušel používat déle jak nějaký 2 měsíce, vždy jsem se vrátil na windows. A když ho mám v dualbootu, tak ho ani nezapnu :-)

tou přítulností myslím mimo jiné to, že když zapojíš skener s tiskárnou do PC, tak ti jede oboje. To stejné tv tunery,... S driverama už také problém není (jak rádi říkají linuxáři), prostě si je windows najde v drtivé většině. A když náhodou nenajde, tak si je najdu já.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zase vtip, už od dob přechodu na W7 začaly problémy s kompatibiltou a drivery. V tomhle jsou windows snad ještě horší než linux, prostě na novou verzi se ovladače staršího SW často vůbec neseženou... Na w10 si nemohu dovolit přejít, protože nehodlám zase řešit nekompatibilitu s několika aplikacemi co potřebuji k práci...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

povídej, s kterýma driverama máš problém? Mě se podařilo nainstalovat drivery na 8 let starý notebook s intel gma x3100 (použil jsem až 2. nebo 3. nejnovější drivery pro win8.1). Na starší zařízení to snad ani nemá cenu instalovat :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tiskárny a scanery jsou nejběžnější věc kterou člověk nerozchodí i když jde o zcela funkční zařízení...
Můžeš začít třeba scanerem umax6700 ten už nerozchodím od dob w7 (tam šel jen v xp emulatoru). Pak mi ukaž jak ti bude na w10 běhat alibre cad. U netobooku bývá docela stranda s ovládacími panely (knoflíky navíc).
Taky mohu takto říct, že na 8 let starém MSI s amd procesorem jsem ubuntu 14 nainstaloval za xx minut a mám tam vše a žádné ovladače jsem tam dodávat nemusel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alibre cad už je hodně dávno,teď je to tuším geomagic design (x?) a ten podporuje windows 10.

Když jses začal bavit o linuxu, tak ten tvůj umax 6700 linux podporuje? ;) prostě je to 12 let starý SPOTŘEBNÍ zařízení

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se o změně systému a geomagic design podporuje w 10 jen u poslední verze, nebudu každý rok znovy kupovat novou verzi...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

však si nekupuješ novou verzi, ale maintenance ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ani omylem, vnucují mi vždy novou verzi "se slevou"...
A mě je ukradené jak moc "dávno" ten sw vyšel já za něj zaplatil a nehodlám kupovat novou verzi jen proto že někdo mi chce vnutit nový wokna.
Prostě neplatí ani omylem že by windows neměly problémy. Pro člověka co předtím pracuje na nějaké verzi linuxu je přechod na novou verzi výrazně jednodušší a bezproblémovější a posledních pár let mi přijde, že MS dělá vše pro to aby svým uživatelům práci znechutil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak bylo receno, zcela bezne nefungujou tiskarny a do klidne i jen par mesicu stary. Proc? Protoze u M$ jeste neprisli na to, ze na tiskarny vazne drivery netreba ... u tuxe se mi jeste nestalo, ze by tiskarna netiskla, klidne i dneska na jehlickovou, zadnej problem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„přítulností myslím mimo jiné to, že když zapojíš skener s tiskárnou do PC, tak ti jede oboje“

Paradoxně mám zrovna s tímhle lepší zkušenost z Linuxu, než z Windows.

Linux: Připojil jsem k počítači, tiskne, skenuje.

Windows: Na tiskárně červený štítek „NEPŘIPOJUJTE K POČÍTAČI PŘED INSTALACÍ OVLADAČŮ“.
Takže jdu na web výrobce, zadám, jaký mám systém a jestli ve 32 nebo 64-bitové variantě, vyberu co hledám za přístroj, modelovou řadu, pak konkrétní model, stáhne se nechutně velký balík aplikací (typu upozorňovač abyste kupovali jen originální náplně, hlavně když to má názvy ve stylu „Hyperinteligentní zkvalitňovač tisku“).
Hurá, je tam i ovladač, Spustit instalaci, další, souhlasím, další, další, připojte tiskárnu- sláva, vyhledat… Žádné tiskárny nenalezeny.
Hm… zpět, hledat a měnit různá nastavení… nic.
Naštěstí jsem věděl, že ta tiskárna na jiném počítači s hodně podobnou konfigurací fungovala, takže jsem to nevzdával.
Odinstaloval jsem ten stažený ovladač, vyhrabal původní ovladač dodaný ještě s tou tiskárnou (což byl ten stejný jako z webu, ale starší verze)… hurá, funguje!
Tiskne, skenuje.

__________

Prostě v Linuxu to je jednoduché: Připojím to k počítači a buď to funguje samo od sebe, nebo to bude fuška nastavit.
A zatímco tak před 10 lety bylo skoro všechno v té druhé kategorii (pokud člověk vyloženě nekupoval HW podle seznamu kompatibility s Linuxem), pak byl prakticky každý rok vidět pokrok a posledních pár let už skoro všechno co jsem zkusil bylo v první kategorii.
Třeba mě příjemně překvapila grafická karta: Strčím do počítače novou grafiku, po startu Linuxu vyběhlo „Přidali jste hardware pro který je dostupný ovladač od výrobce, chcete nainstalovat ovladač?“ a tím to bylo vyřízené.
Žádné hledání mudrování u webu, jestli chci 32 nebo 64-bitový ovladač, jestli se ten model jmenuje 5570 nebo 5750 a jestli je nebo není jedno, který z nich vyberu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, spouštělo se to, vyřešil jsem to odinstalací "triggeru". Legální W7 Ultimate x64.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mě by spíš zajímalo, co je s upgrade Windows 10 na verzi 10.0.10540 (nebo tak nějak). Na dvou počítačích proběhla normálně, na dalších dvou jí to nenajde nebo zmizela a na jednom se upgrade nedoinstaluje nebo po instalaci nenaběhnou Windows a nejde je ani obnovit (prostě infarkt).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ani mne to na testovacim notasu neslo, dosla po nejakych 32% a pak to nejak zmizelo a nic
nakonec jsem dal obnoveni systemu az pred posledni komutativni aktualizaci a potom se mi updade povedl udelat

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se k tomu něco málo dočet. Je třeba splnit několik triggerů aby se instalace spustila. Sám ale můžu potvrdit, že jen triggerama to nebude. Například jeden systém mám s W10 jistě déle než 31 dní a aktualiace se stále neobjevuje. Na jednom zkušebním PC se mi aktualizace objevila až poté, co jsem dal vymazat záložní soubory starých W7 (po upgrade). Včera se mi na starším PC s čerstvou instalací W10 také upgrade objevil, seč jeho instalace zbourala celé PC. Teď na dalším PC vynucuji upgrade přes media creation tool (což by prý také mělo jít). Tak uvidím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

na mém PC, kde mám desítky od insider buildů 1xxxx, se Threshold 2 pořád neobjevoval, tak jsem si ho rovněž vynutil přes media creation tool. v rámci instalace dvakrát lekačka, dva restarty s hláškou "recovery", ale nakonec to po cca hodině dojelo a užívám si o něco svižnější systém.
docela by mě zajímalo, jaké podmínky jsem nesplnil.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud dnes uděláte novou instalačku přes Media Creation Tool, vytvoří se instalace s verzí 1511, build 10586.0, tedy instalačka s threshold 2. Pokud vynutíte upgrade z prostředí Windows přes MCT, nainstaluje se rovnou build 10586.3 (pokud povolíte aktualizaci instalace). Přes boot z USB intalace jde rovněž upgradovat na nový build, stejně jako při klasické instalaci, akorát budete vyzváni jestli chcete upgradovat, nebo instalovat z čista.
Upgrade mi rozházel (jen pár věcí ale stejně) nastavení soukromí a musel jsem to pro jistotu projít celé znovu.
No jsem zvědavý, zda na tom počítači který mi včera havaroval proběhne instalace rovnou buildu 10586 hladce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na havarovaném PC byl problém jinde. Nejnovější IRST (Intel rapid storage technology) bezpečně zablokuje na tom starším PC(ICH9R) boot Windows 10. Bez IRST běží RAID normálně, akorát nevím, kdo mi mimo POST dá vědět, že se jeden disk odporoučel. Navíc jsem si pak všiml (po googlení celkem časté chyby W8 a vyšších) že RAID1 pole bylo detekováno jako SSD. Tak jsem ho rozbil a druhý disk slouží jako backup prvního. Zálohuju přes Veeam Endpoint kterému jsem celkem přišel na chuť. Backup komprimuje, rozdílovky jsou rychlé a malé, nejstarší rozdílovka se nemaže, ale na jejím základě se upraví fullbackup soubor. Nevýhoda je, že si to instaluje SQL server a ten si vezme i 250MB RAM. UI je celkem jednoduché, recovery jsem zkoušel a taky bez problémů.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nastastie vsade mam linuxy alebo OSX Yosemite, takze som sa vyhol uz win 8, a na testovacom PC mam momentalne len Windows 7 SP1 Enterprise 64bit (TechNet subscription) a Updates ide cez WSUS z firmy

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na mých Win7Prof x64 po odinstalaci a skrytí některých aktualizací nastal zajímavý stav - pokud dám vyhledat aktualizace, tak po dost dlouhé době se objeví nabídka na stažení a instalaci Win10, přičemž jsou k mání ještě nějaké další aktualizace, ale u nich nelze vůbec zjistit, o co jde. Takže prozatímní řešení změna režimu z ručního vyhledání na zákaz aktualizací.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sedmičkáři a osmičkáři, kteří pořád bojujete s tím, že se vám nechtěné desítky cpou samy pod ruku, zkuste GWX Control Panel, http://blog.ultimateoutsider.com/2015/08/using-gwx-stopper-to-permanentl...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebojuji, před časem jsem na všech strojích zakázal aktualizace.. :-) A nemusím se tím již zabývat. Nemám na to čas řešit neustále takovéhle os.ry s M$..
Spíš by mě zajímalo, proč ku.va v (novém) FF 42 nefunguje vyhledávání (na W7)!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

neviem ake vyhladavanie, ale
vyhladavanie v FF42 vo Win7? klasika cez ctrl+F? (find in page?) mi funguje
vyhladavanie v address/search bare samozrejme tiez

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Často se mi stává, že při Ctrl+F se mi zobrazí dole vyhledávací lišta (správně), ale nemá focus (kurzor). Musím tam ručně kliknout myší a pak když tam něco napíšu, co na té stránce je, tak to vůebc nenajde.. Pozoruji to až od poslední verze, u starých se nikdy nic takového nestávalo. Asi nějaký malý bug.
Když to potřebuji a nejde to, tak je to fakt na nervy..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stačí kliknout na Start nebo stisknout klávesu Win a psát. Žádná lišta s focusem není třeba.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Hláskujeme. Fi..re..fox.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je jen na vašem přijímači. Zřejmě nějaký nekompatibilní doplněk nebo něco...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz jsme u toho - zkousel jste nekdo GWX Control Panel (http://ultimateoutsider.com/downloads/)? Jde mi o co nejvice BFU zpusob, jak na Win7 zlikvidovat tray icon nabizejici update + souvisejici KBxxxxx.

Nebo mate nekdo nejaky jiny jednoduchy navod, prosim?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejvíc jednoduchý a BFU návod je stáhnout si *.reg soubor který to řeší, poklikat na něj a dát ano. hotovo.

Pro pokročilejší, obsah toho souboru by měl být:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\GWX]
"DisableGwx"=dword:00000001

Řešit aktualizace je zbytečná ztráta času (buď "věříte" MS nebo ho nepoužíváte vůbec). Ale nebudu se hádat. Ve W7 je stále ta skvělá věc, že je tam možnost ruční instalace aktualizací + možnost skrývání aktualizací.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Špatná věc je, že rozbili oznamování těch ručních aktualizací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vím že jste napůl linuxácký web, ale už mi fakt lze krkem, jak pod problémy s novými Windows je vždycky nablito od linuxákům kteří ten "svůj" pravý a jediný (z mnoha forků a edic) linux vyzdvihují do nebes, že tam by se tohle nestalo.
Bavíme se tu o Windows, tak se bavte o Windows.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Napůl linuxácký web nejsme, ač to tak podle skladby článků čas od času může vypadat, já jsem jediný v redakci, kdo na Linuxu jede. A to že je v diskusi pod článkem o windows spousta příspěvků o linuxu? no, navrhuji ti podívat se pod mé linuxové články, kde "místní fanklub" obvykle kecá o windows. Takže za mě: je to celkem vyvážené. jiná možnost je tvrdě diskuse moderovat a mazat offtopic, jenže to bych(om) pak celé dny nedělali nic jiného a v diskusích by vás to během 1 týdne přestalo bavit.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi jediný v redakci, kdo jede na linuxu a zbytek redakce je no-X. Nebo jak to je? Počítáš do toho taky cdr?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem byl trochu v afektu... Ale snad si ten vůj výlev přečtou i ostatní a příště až budou chctít blinkat pod opoziční systémy se nad sebou trochu zamyslíme.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"jak pod problémy s novými Windows" Co na to Pety, Bespi, BTJ? Vždyť přece Widle jsou dokonalé a jediný správný militantní dětský herní systém.
"příště až budou chctít blinkat pod opoziční systémy" Nediv se, že ti tu linuxáci blinkají. To jsem jednou si chtěl prohlídnout wokna jak dnes vypadají, tak jsem je potají Tuxovi za zády hodil vedle na partišnu. Ale nějak mi na to došel a tak se mu z toho udělalo špatně, že ty poblinkaný plotny jsem týden drhnul, než jsem dal disk trochu do pořádku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co já na to? Ať si má problémy, kdo chce. Já Windows 10 spokojeně užívám a o žádných problémech nevím. Jen se vždycky nestačím divit, co jich mají linuxáci v diskusích o Windows...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně toto chci napsat. Jen dosaď za Windows Linux.
Dědku, také se těm děckám divíš, jak se tu handrkují co je lepší? Jenom my dva víme, že vhodně volené příspěvky v diskuzi zvyšují proklik webu: ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cirou nahodou pred 2 dny byl na diitu clanek o tom, jak je linux na Steam Machine pomalsi nez windows. Doporucuji podivat se na komentare pod nim... a pak sednout do koutku a tise soupat nozickama..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi jediny rozumny duvod mit nainstalovany windows je kvuli nekterym hram. A jelikoz windows 10 je pro hry nejlepsi...
https://github.com/10se1ucgo/DisableWinTracking

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vždy mne fascinuje, jak se tady lidi chlubí, jak hrdinně vypli automatické aktualizace.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

OK, tak si predstavme hypotetickeho cloveka, ktery

1) Ma jistou sadu programu ktere pouziva (a ktere mu funguji), a nema potrebu instalovat nove kazdy tyden
2) Ma komp za NATem a nestrka do nej cizi USB klice / diskety ;) ani cokoliv podobneho
3) pouziva ne-MS web browser ktery ma vlastni mechanizmus aktualizaci
4) ma Antivir

Poprosim vycerpavajici vycet duvodu, proc by se mel sr*t s automatickymi aktualizacemi ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

staci jeden duvod - NAT neni dostatecna ochrana proti utokum zvenci.
Neboli pokud mas znamou diru v systemu, to ze jsi za NATem ti nepomuze. Antivir odchyti spis jen zname hrozby.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já místo automatických aktualizací používám raději ruční aktualizaci. A to jak na windows, tak na linuxu. Když potřebuješ, aby Ti počítač běžel 24 hodin denně třeba kvůli výpočtům nebo sběru dat, tak není vhodné, aby si do toho systém dělal nějaké aktualizace, nebo aby se dokonce restartoval.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Ma komp za NATem"

A co? NAT neni firewall.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

NAT sice není firewall. Ale zabrání tomu, aby někdo zvenčí mohl využít díry přímo. Problém samozřejmě může nastat, pokud je spojení navázáno zevnitř a uživatel se připojí někam, kam nemá. Tenhle problém použití jiného browseru snižuje, nepředpokládám, že by na takové mašině někdo pouštěl jiné služby.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A takto se do systému dostává 95% malware (ten další si stahuje jiný běžící malware sám), NAT neNAT.

Hodně těch neupdatujících machýrků zamořuje internet DDOS útoky, spamem a malwarem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, nejlepsi sou ty machyrci, co musej instalovat novy widle jeste v bete, a pak chodej po webu a vsude brecej, co vsechno jim nefunguje. A vazne by me zajimalo, kterej patch zaridi, ze BFU nespusti na co klikne ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

NAT nezabrani nikomu ve vubec nicem, coz bys vedel, kdybys tusil o cem zvanis. Na stroje za NATem se da klidne a primo pripojit.

Jediny co muze stroj ochranit je firewall.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to sice nepresny a zavadejici, ale zkraceny oznaceni "NAT" se casto pouziva pro vsechno, co dela takova ta "domaci krabicka na internet", ve ktery se vetsinou ve vychozim stavu zapnutej firewall skryva taky. Obecne nelze rict, ze by to tak nutne musely mit uplne vsechny, ale ty rozumny dovnitr nic nevyzadanyho nepusti (vcetne dale zminovanyho source routingu).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak. Ono ne, že by tu byl nějaký standard jménem NAT, kteří všichni musí dodržovat, ale jsou tu nějaké rozumné konvence.

RFC2663 §4.1
" A traditional NAT router in figure 2 would allow Host-A to initiate sessions to Host-X, but not the other way around. Also, N-Ext is routable from within N-Pri, whereas N-Pri may not be routable from N-Ext."

RFC1918 §3
"Public hosts do not have connectivity to private hosts of other enterprises."

"...packets with private source or destination addresses should not be forwarded across such links. Routers in networks not using private address space, especially those of Internet service providers, are expected to be configured to reject (filter out) routing information about private networks."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PS domácí router je nepochybně nakonfigurován na Restricted Port Cone NAT(špatný sIP, sPort nebo dPort = drop) a zapnutý firewall. Docela chci vidět demonstraci toho, jak to pan "jako nac" prostřelí nevyžádaným paketem, jak nabídl. No třeba mám o chinarouterech moc vysoké mínění...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vskutku zajímavý to hypotetický člověk.

1) Nový by ideálně mělo být lepší. Samozřejmě ne každý týden (to snad nikdo nedělá až na OSS). Ale těžko to vysvětlit "hypotetickému člověku", který stále používá DOSové programy podpořené drsnými hacky, aby vůbec jely na moderních PC a OS.

2) Za NATem je nás většina. To akorát brání přístupu na otevřené porty (což má dnes málokterý SW, protože obecně je to blbost a nikdo to nedělá, protože se ví, že většina je nás za NATem). Pokud máte server tak to naopak chcete a máte to v NATu povolené (a tak to žádnému napadení nebrání)
Diskety :)) ?! (Mimochodem mám tu nějaké 8MB RAM, kdybyste měl zájem ;p). A co ty vlastní USB klíče - nestrká je do cizích PC?

3) Trochu dvojí metr. Aktualizace browseru povolené a aktualizace OS ne?
Navíc browser(jako jakýkoli jiný SW) JEDE na daném OS a využívá jeho (hypotetickou osobou neaktualizované) služby. Web browser předpokládá aktualizovaný OS a zpravidla v něm neošetřuje díry (i když jede na neaktualizované verzi).

4) Antivir je šikovná věcička, ale žádný není 100% a každý funguje se zpožděním za výskytem exploitu (dočasná rychlá aktualizace - hotfix - může být rychlejší).

Když jsou automatické, v čem je to "sr*ní"? Prostě jednou za 10 let, když to nefunguje jak má, tak se to ručně vyřeší. Vypnuté aktualizace taky nejsou záruka, že se nic nepokazí (když použiju terminologii W10 :D )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sr*ní je v tom, že mi Wincky nainstalují šmírovací aktualizace, aniž by se mě na to zeptaly, že mi bez mého vědomí a souhlasu stahují GB dat a klidně mi přeinstalují bez mého vědomí a souhlasu operační systém, atd. To je to sraní. Pak si budu muset vzít pár dní dovolené, abych to zase celé vrátil zpět a mohl pokračovat v práci, která me živí. Děkuji, nejsem masochista a blázen..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jak řikám: jednou za 10 let.
GWX byl/je odpad no. Mám z toho takový pocit, že se management Microsoftu rozhodl v lednu, že chce vydat nový OS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... opet a dokola NAT nicemu nebrani naprosto vpohode se da pripojit na libovolnej port libovolnyho stroje. CO myslis ty hlavo dubova ten tvuj NAT udela, kdyz na nej prijde paket s dst 192.168.1.2 ? Nj ODROUTUJE ho co ... a co snim udelaji widle? Nj, odpovedi na nej co?

Pokud browser umozni pristup k OS, tak je dira vzdy v browseru, a patchovanej system tomu vubec nijak nezabrani. On totiz ten browser jaksi z podstaty veci muze v systemu vsechno (teda ve widlich v 90%, v tuxovi to v 99,99% bude "jen" uzivatel).

Antivir je naprosto zbytecnej kram, kterej umi dokonale jedinou vec, degradovat vykon SSD na pomalej HDD.

Mimochodem, M$ vyda v prumeru 2x rocne tak vypecenou aktualizaci, ktera spolehlive sejme miliony pocitacu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak mi z internetu příjde paket s dst 192.168.x.x?
I kdyby přišel, slušnej router by ho měl dropnout (a to pravděpodobně i s vypnutým interním firewallem).

Aha takže hypotetický příklad inspirovaný realitou: OS má chybu v systému vykreslování fontů. Browser načte stránku. Browser fonty vykreslovat potřebuje. Stránka využívá chyby a vloží tak svůj virový kód. To je chyba browseru? Opatchování té chyby to nespraví?

Antivir je užitečná věcička, pokud máte potřebu spouštět neznámá exe. Což je normální. Alternativa je nesvoboda typická pro nerootnutý tablet. Na SSD a nových HDD (>300GB) s ním není problém(asi to taky závisí AV od AV. Avast byl docela hroznej vždy).

"sejme miliony pocitacu."
Jestli tomu Vašemu číslu mám věřit, tak to je 99,x% úspěšnost deploymentu updatu u koncových zákazníků.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Boze ... zjisti si laskave jak funguje routovani a co dela router. Zadnej slusnej router nic bez firewallu dropovat nebude. A 192.168 ti s internetu vpohode doruci minimalne kdokoli od tvyho ISP, v 90% naprosto kdokoli. Nastuduj si source routing.

To neni zadnej hypotetickej priklad, to ti klidne predvedu.

Antivir je naprosto nanic, protoze ten vir kterej ti dneska poslu (a vubec to nemusi bejt exe, protoze widle klidne spustej i jpg) bude ten vir (pokud dobre) znat mozna za mesic.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

OK, začneme něčím opravdu jednoduchým. Prosím, umístěte mi na disk C: soubor hackljsemte.txt s libovolným obsahem. Adresa je goaway tečka wrapuch tečka net. Pak zveřejněte obsah souboru D:\boot.ini. Díky, budu se těšit.

Pokud se na to necítíte, stačí, když mi o zmíněné adrese napíšete cokoli, co umíte zjistit.

PS: neberte to jako popichování, já bych spíš potřeboval vědět, kde mám bezpečnostní mezery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude chtít trochu sociálního inženýrství a dostat z tebe jméno a heslo :)

Mě by bohatě stačila demonstrace, jak protuneluje klasickej NAT z outside strany. Nebo, jestli svůj magický source routed packet vůbec protlačí skrz ISP. Můžu vypnout firewall v routeru a windows a poskytnout WAN a LAN adresu a port poslouchající aplikace na nějakou dobu. Bohužel lepší testovací prostředí momentálně nenabídnu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli je to jen o sociálním inženýrství, tak jsem v klidu :). Ale jestli bych mu měl pomoct, tak na tuhle adresu se může vyprdnout. Lepší bude 188.120.195.232 - to je „ISPí NAT“ - dál ať projde na 10.3.61.16 - to je můj „NAT“ a pak ať mi vleze třeba na 192.168.22.232 - to je Canon tiskárna bez jakéhokoli zabezpečení a když mi tam vytiskne nějaký pozdrav, budu rád :).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Mimochodem, M$ vyda v prumeru 2x rocne tak vypecenou aktualizaci, ktera spolehlive sejme miliony pocitacu."

jj a vetsinou tem co maji zapnuty automaticky aktualizace. A 2x tak casteji tem co maji ten nejnovejsi system co nejdrive to jde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já měl aktualizace na W7 zaplé řadu let, ale od vydání W10 (respektive od prvního vnucování W10) začalo být chování mých W7 opruz. Osobně bych rád i nadále využíval pravidelných aktualizací svých sedmiček, jenže MS je tím prostě zahnojí.

Dokopali mne k přeinstalaci systému a vypnutí aktualizací. (offline update přes WSUS)

Já na to nejsem hrdý a vyloženě mne to žere, ale jinak se už na sedmičkách rozumně žít nedá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Win7 Home (Z580: i3+8GB+SSD) - aktualizacie na win10 som odinstaloval/skryl, este mam stale cas, update zapnuty, ale strazim to, aby to nespravilo automaticky
Win8.1 Home (Q190, Pentium+2GB+HDD) - po 3hod hotovo, je to sviznejsie
Myslim, ze na win10 sa urcite oplati prejst z win8/win8.1. Pri win7 zalezi od vykonu hw, u mna teda zatial nie.
Mam aj Linux Mint (B590) - to je vsak mimo tejto temy, na bezne browsovanie v pohode.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Administrace Windows mě živí už 17 let a zažil jsem už spoustu hystericky veselých situací s instalacemi či aktualizacemi. Nepřestane mě ale udivovat, na jakou úroveň dokáže Microsoft s každou generací produktu povýšit své lajdáctví. Dříve jsem byl zvyklý, že se pravidelně nedařily instalace a aktualizace věcí, které jsem chtěl nainstalovat či aktualizovat. Dneska se dle screenshotu v článku nově nedaří instalovat či aktualizovat věci, které instalovat a aktualizovat nechci.

Mírně se s tím pojí třeba i Office 2013 s Click To Run instalátorem a aktivací retailových kartiček přes MS Account. Už to bylo hodně hodně nefunkční. Nově se začaly prodávat Office 2016, které mají Click To Run ještě zabugovanější a navíc je aktivace vyžadována nejen u retailových licencí, ale i u OEM kartiček. A tato aktivace (DELL OEM) aktuálně nefunguje (problém oznámen a zatím nepotvrzen).

Opravdu jsem zvědav, co mě pobaví příště. Ještě že jsem u zákazníka placen paušálně a ne od úkolu. To už bych prodělal na těch dnech (týdnech) strávených ve fórech a na zdích nářků doslova kaťata.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Mně nedávno pobavilo, když se jedna aktualizace instalovala 3 hodiny. Bez vytížení CPU, jen s občasnou aktivitou disku. S každým příchodem nových Windows dokáže MS Windows update dojebat na vyšší level :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé. Nic takového se mi nikdy nestalo. Spíš bych uvažoval, na jaký level dokážou dojebat uživatelé systém.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, MS se přece nemýlí, může za to uživatel a jeho dojebaný systém. Jenže tohle žádný dojebaný systém nebyl, pokud tedy dojebaným systémem není už čistá instalace W7 SP1 :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je jedna ze zajímavých vlastností C2R instalátoru či WUA: tyto programy nejsou schopny detekovat, co se jim už mnoho hodin něco nedaří a dokonce navyšují bez jakékoliv aktivity procenta postupu. Ten, kdo tam zařadil 12 hodinový timeout, měl hodně smyslu pro humor.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Moment, tam je fakt zadrátovanej 12hodinovej timeout? 8-O

Já jen, abych věděl, jak dlouho má smysl čekat, než se něco stane ;). Jednou jsem byl hodně trpělivý a počkal jsem si na něco necelé tři hodiny, i když jsem si byl v podstatě jist, že se nic nestane, protože se to zacyklilo. Vyvedlo mě to z omylu, nezacyklilo se to, fakt to nakonec nějak doběhlo :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Heh, mi povidej, mam tu +- 100 totoznych stroju, je na nich presne totoznej SW, je to totoznej HW ... kazdy druhy utery resim, proc se kua na nekterych z nich (10-20 kousku) nekterej patch nenainstaloval, pripadne, proc kua jeden chce tech patchu 10 a jinej 12.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pri takej bezkonkurenčnej ponuke MS, mali prejsť na w10 všetci. Tým natvrdnutým sa to nainštaluje samo. Len jedno ma kurňa sere : že mi XPčkári sme diskriminovaní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, kdyz jsem tu mel obavy, ze se Win 10 nainstaluji samy, byl jsem za paranoika ... to nekdo vazne veri ze to byl bug? Tak maximalne bug ze se to pustilo moc brzo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V poslední době před vydáním Win10 jsem koketoval s myšlenkou zapnout automatické aktualizace na Win7 v PC. Ale každý podobný nový příspěvek ohledně aktualizací mne utvrzuje, že by to byla chyba. Aktualizace mám zakázané a už to tak zůstane. Toho Bohdá nebude, aby se někdo vrtkal v mém PC. ☺

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

netřeba panikařit. Pokud se vám nechce ručně vybírat tak stačí nainstalovat ty co vyšly do doby těsně před vydáním W10. A samozřejmě záplaty office a .NET jsou neškodné.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mam Windows 7 a Microsoft Update zapnuty. Instaluji ale jen dulezite aktualizace
Tj. mam vypnutou moznost "Ziskavat doporucene aktualizace stejnym zpusobem jako dulezite aktualizace"
timpadem se mi zadne Windows 10 ani nenabizi, ani neinstaluji

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.