Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung chce uvést Galaxy S7 ve stejné době jako Apple generaci iPhone 7

Co jsem zatim slysel, tak S6 nema moc dobre prodeje, ten foun je uzasna designovka, novinari z nej proste museli byt nadseni, ale zakaznici Samsungu nejsou ovce a chteji hlavne praktickou pouzitelnost a u TOP modelu maximum funkci a S6 to proste nema - napriklad chybejici sd slot, takze stale je lepsi si koupit S5 nebo S4, coz byl nejvybavenejsi model Samsungu v jeho historii.
Takze bych docela ocekaval, ze Samsung vyda co nejdrive S7, ktera to napravi a prodeje zase pujdou nahoru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hej S4 co sa tyka senzorov bol jeden z najlepsich a este aj dnes si ho ludia koli tomu kupuju.Tak isto rozmery boli prijatelne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ano, jako majitel S5 je pro mě S6 jednoznačný downgrade a velmi hloupý telefon, který nemůžu používat pro cestování (nemá vyměnitelnou baterii)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oproti S5 navíc postrádá ještě karty a HDMI :-/
Přišlo mi, že si Samsung vždycky zakládal na tom, jak umí víc věcí jak Apple ... a s S6 se karta otočila (i6 umí alespoň to blbé HDMI).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz na SD jdou nahravat aplikace, tak je to vzdy jen brzda ... proto to lepsi telefony proste nemaji .....

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak si holt do telefonu nekoupíme tu nejpomalejší SD kartu, která existuje, ale pořídíme UHS I+.
Tyhle výmluvy jsem čekal, že uvidíme jen od výrobců "se nám ta čtečka na karty nevešla na PCB" podobný kecy ... ale od uživatele? :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Skor je problem ze v Androide panuje docela schizofrenia ohladom pouzivania pamete v telefone vs na sd karte. Normalne na sd kartu sa neda nainstalovat ziadna aplikacia a da sa len vyuzit ako storage ci uz pre aplikacie alebo len data. Tak isto od Androidu 4.4 vecsina vyrobcov zakazala zapis na sdkartu mimo adresaru danej aplikacie ktora robi zapis. Takze vyhoda moznosti dat do telefonu velku sd kartu aj ked ma povedzme lokalne dany telefon len 8-16GB je taka rozpacita.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od Androidu 4.4 nebo jen v Androidu 4.4? Není to v 5.x zase možné?
Já s tím teda nikdy neměl problém, protože výrobci mých zařízení to umožňují v základu bez nutnosti rootu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No 5.x som neriesil ale od 4.4 to minimalne Samsung zakazal a bez rootu sa nedalo zapisovat na sd kartu hocikde (napriklad cez nejaky filemanager, iba ten priamo z androidu od googlu to zvladal).Na S4, pravdepodobne aj S5 a Note3/4 to neslo. Je mozne ale ze to zalezi aj od regionu pretoze sem tam po forach niektori na Samsungoch problemi nemali. Ostatne znacky netusim ale myslim ze aj pri HTC sa nieco riesili na xda.Ono to bolo postnute aj priamo Googlu ako bug, aj ked Google to prezentoval ako bezpecnostnu feature.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To sice ano, ale pak je problem, kdyz treba nekdo rekne, ze WP nebo iOS je pomaly a zalagovany system, kdyz si tam clovek da nejakou 5 let starou a pomalou 8GB kartu a presune si tam aplikace (coz je treba konkretne muj pripad, kdyz jsem tam dal 8GB kartu pribalenou kdysi k androidimu HTC). U WP je to samozrejme bezpredmetne, protoze i tak je to daleko rychelsi nez nejaky android a iphony nikdy SD karty nemely ..... ale proste nedela to dobrotu a muze to negativne ovlivnit vnimani toho systemu. Samozrejme, kdyz se mi z te karty zacaly ztracet diky CRC chybam data, tak jsem koupil novou rychlou a je to i celkem znat, ale spousta lidi tohle proste neudela .... dokonce nejspis vetsina ...... naprosta vetsina koupi tu nejlevnejsi a nejvetsi .... a ruku na srdce, u androidu je kazde zrychleni vitane:)
Kdyz zrusi SD karty, tak to treba aspon nejak pojede a udrzi si aspon predvidatelnou pomalost. Navic si pamatuju, ze nejaka verze androidu (kdyz jsem s tim bazmekem jeste kazdy den experimentoval), tak mela dokonce moznost vyberu jaky filesystem se tam pouzije a samozrejme byla moznost i nejaky ext3 a samozrejme natvrdo se zurnalem:o) Lol, vlastne byl i nejaky patch, co vypl zurnal na hlavnim disku, coz byla bota jak cyp ..... zurnal na SDkarte, slysel to nekdy nekdo? To by nenapadlo ani uplneho pitomce:o))))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Omezovat OS kvůli stupiditě uživatelů? Na to snad máme blbuvzdorný, uzavřený iOS.

BTW: Win je rychlejší než Android? Nebyly tu teď někde testy, jak je Win o dobrých 40% pomalejší na odezvy systému? Nokia se Snapdragonem 400 vs. Android Motorola(asi)? obdoba se stejným CPU?

edit: BINGO! :-D
http://www.anandtech.com/show/9333/the-microsoft-lumia-640-review/2

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lol, samozrejme, ze neni pomalejsi ..... tyhle benchmarky jsou proste jen podvod, habadura na lidi, nic vic ..... navic jsou delane nejspis pro android (nebo iOS) a pak nejak pustene na WP, protoze se vetsinou takove picoviny jako benchmarky a antiviry pro WP nedelaji:)
Me vzdycky rozesmejou tutututu benchmarky, kde sice nejaky krapol dostane vyssi imaginarni cislo, ale zas ma 4x vyssi nesmyslne rozliseni displeje, takze je ve skutecnosti nepouzitelny:o)
Recenzovat rychlost mezi dvuma zcela rozdilnyma SW platformama je asi stejne "rozumne" jak kdyz se porovnanva ARM androidi benchmark na intelu:)

Vis jak, mi to nemusis posilat, ja dlouhe (asi dva) roky pouzival android ve vsech mutacich ... spousta znamych naletelo a maji s tim problemy .... neni tydne, kdy bych s tou kund** nekomu nemusel radit, reinstalovat nebo resit problemy, ze se neco nekde rozjebe a to jsou nove telefony, ne nejake stare mrdky ..... a to sam pouzivam L720, coz uz je hodne stara vykopavka, uz viditelne odchazi pamet v ulozisti, takze se dost zpomalila (ale mozna za to muzou i preview verze - to jsou nejnovejsi testovaci verze systemu, na svem telefonku si muzes nechat zdat byt o bezpecnostnich aktualizacich:)), ale furt je to proste svizne bez lagu a hlavne funkcni, ze to dela, co clovek od smartphonu ocekava(!). Takze nejaky benchmark je mi vis kde:) ..... vedle na stole mi lezi L640 a to je proste blesk, oproti me stare rumunske L720 ..... a to ani tu 720ku bych za nejakou tristni S6ku (po vlastni zkusenosti) nevymenil, takze asi tak:o) Vem to nekdy do ruky a uvidis, co je sviznejsi a hlavne (to je asi to nejdulezitejsi) pohodlnejsi a produktivnejsi na pouzivani ......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem v rukách nedávno Samsung S5, iPhone 6, Nokii xxx (číslo si nepamatuju, jedna z těch 5" variant) a Blackberry Classic a softwarově mi pro fungování telefonu vyhovovaly všechny varianty (Blackberry nejvíc - klávesnice + Hub .. DUH?).
Pokud bych ale vybíral osobní smartfone, tak je mi jasné, že tam zdaleka nepůjde jen o telefonování ... a v téhle oblasti mi jednoduše vyhovují nejvíc androidí telefony pro svou rozmanitost.
Blackberry a iPhone můžu pro multimedia vyškrtnou automaticky (+iPhone a to zužování, to se nedá držet, potřebuji pohodlné pádlo ne žiletku), ale Nokia vs. Android už je vyrovnanější souboj.

Umí Nokia přes OTG DAC, myš, klávesnici? Umí HDMI (neumí)? Má varianty osazené lepším DAC (nemá). A repertoár aplikací jsem si nechal nakonec.

Každý OS je vhodnější pro jinou cílovou skupinu zákazníků. Já rád flexibilitu, možnosti rozšíření, mít z čeho vybírat, mám přehnané požadavky a to v mých očích nejlépe splňuje některá z androidích variant.

Vzhledem k tomu, že roky používám Androidí telefon a do nedávna Maemo, nenarážím na problémy, tak si říkám jestli ono to spíš nebude rukama.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Klavesnica+mys a HDMI je fajn ale realisticky, 90% beznych pouzivatelov v zivote nepripoji telefon cez HDMI alebo si nepripoja klavesnicu/mys, a ked uz tak bud to bude cez WiDi alebo nieco podobne a tak isto klavesnicu/mys cez bluetooth co dnes zvladne parkticky kazdy mobil (android v pohode, iPhone minimalne po jailbreaku ale dnes mozno ios8 aj bez neho a WP netusim ale asi tiez). Toto je skor zaujimave pri tabletoch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, uzivatele androidu muze hrat, ze si pripoji klavesnici ...... ale to, ze neco jde, neznamena to, ze to i k necemu je .......

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jste si 100% jistý, že Nokia s Win 8.1 umí pracovat s myší? Nepřijde ta podpora teprve teď s Win 10?
Jinak jak píšu jde mi variabilitu, to že to kromě mě využije jen 5-10% uživatelů mi je celkem jedno.

PS: Hlavně ne streamování obrazu přes wifi - kvalita obrazu, odezva. brrrr

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych, ze neumi ..... ale absolutne nikomu to nevadi, protoze je to telefon:o) Osobne moc neverim, ze podpora mysi prijde ...... proc taky? 5-10% uzivatelu, to jsi hodne optimisticky ..... kdybys rekl, ze to vyzkouselo 5-10‰ (nebo spis ‱), tak bych jeste snad veril .... ale lidi, co to na telefonu skutecne pouziji se bude limitne blizit nule.
Streamovani pres wifi neni zas tak strasne ..... na video je to vcelku OK, odezvu si uz nepamatuju, ale na telefonu samozrejme v pohode ..... taky, co chces z telefonu streamovat? Maximalne video na trubce ..... u tabletPC je to samozrejme uplne o necem jinem, tam absence HDMI fakt zaboli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevěřím, že podpora myší přijde? První odkaz na googlu - youtube:
https://youtu.be/pPdznS9UN1Q
Proč by to MS dodělával, když by to nikdo nechtěl?

BTW: Něco vcelku ok? Takže to nefunguje bezchybně? To je divné OS musí být "bezchybný windows", ale streamování stačí jen vcelku ok.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono windows je trosku vyssi system nez nejake iosy ci androidy ze? Mozna pokukujou po moznosti, ze se bude v telefonu nosit cely desktop, co ja vim?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není to na "celý desktop" trochu jiná architektura? ARM s x86 aplikacema zrovna nekamarádí.

Jinak co vy víte? To se radši ani nechci domýšlet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na rovinu, jsi technicka hracicka .... ja taky .... android me fascinoval, custom romky, patchovani kernelu ruznyma vychytavkama .... ano, potud v cajku, je to proste linux na ARMu .....
ALE
!!!!
Po case to KAZDEHO omrzi .... nema to HW klavesnicu, je to jenom o tom, ze to jde pouzit jako hracku u ktere by vsichni pred 10ti lety uchcavali, ale dnes? Dnes je to spis pozerstvi nez geekovost.
Ale to uplne nejdulezitejsi ..... kazdy po case zjisti, ze chce smartphone, ze to chce na volani, obcas nejakou hru, uzitecne aplikace jako skype, mail, pocasi, idos, navigace atd .....
99.9% nikdy k telefonu pripojovat mys a klavesnici nebude, PROBOHA PROC by to nekdo delal? S tim MHL me na nokiach trosku serou, ale zas to ma widi, ikdyz MHL by bylo lepsi, to uznavam.
A presne ta "rozmanitost" na androidu me zacala odrazovat nejvic ...... kdyz jsem to pouzival, tak mi to tak nejak vyhovovalo, spousty nastaveni atd .... byl jsem maximalne skepticky vuci WP, uznavam, ze hlavne diky ruznym pochybnym recenzim lidi, co to nikdy nedrzeli v ruce. Po dvou dnech pouzivani bych to nedal z ruky, protoze jsem pochopil, ze to jde i jinak, po vsech strankach lip. Kazda aplikace ma stejny system navigace, stejne umistene menu, stejny design ... ze to neni rozmanite? NENI, ale kuwa jde o telefon, tam jde o jednoduchost pouzivani, ja nechci V TELEFONU linuxovy kockopsi desktop, kde se kazda aplikace ovlada jinak a muzu si ji nastavit na milion zpusobu. Ja chci neco, co funguje, co je hezke (proste WP je krasny system, jednoducha grafika, jeden font, symetrie, proste je to pekne) atd ....
Aplikaci jsou tam tri prdele, uplne stejne jak na jinych platformach ... na androidu je pry uz milion aplikaci! WTF?!?! Je to blbost, 98% je malware a pokusne aplikace typu hello world. Zbytek jsou aplikace typu pizzerie 1+1, nebo nechodme daleko diit.cz a cdr.cz a podobne krutopicoviny, ktere NIKDO nepouziva. Nainstalovali jste si nekdy aplikaci nejake hospody nebo webu? Kdyz je ta moznost vecer u piva, asi jo .... a pustili jste ji nekdy i potom? Krom chvile pred odinstalovanim nekdy v dobe, kdy uz mate telefon zaliskany picovinama?:o) V naproste vetsine jde jen o HTML aplikaci v obecnem frameworku, kde kdyz se ten clovek neobtezoval zaskrtnout tlacitko pro build a distribuci na WP, tak to nahrava poctu aplikaci pro android .... ale jde opravdu o APLIKACE nebo BALAST?:o) Realne pouzitelnych aplikaci je mozna 1000, mozna 3000 (ale to asi uz je prilis) a ty jsou na vsech platformach ....
To, ze se lidem android sere je mozna i rukama ... ale tim jsme u toho, je to telefon! Jaktoze to jde tak dokurvit, ze to za dve hodiny vyzere baterku nebo se stane nepouzitelne pomalym? Je to v necem vyhoda? Pro "aka linuxove geeky" je to v cajku ..... ale pro 99% uzivatelu androidu je to velka pritez, kdyz tomu telefonu nemuzou verit a nevi, co kde instalovat nebo co nastavit, aby se zbavili problemu. Jak rikam, silene mi vadilo, ze ve WP je v nastaveni systemu tak desetina veci ... ale ted to beru jako obrovskou vyhodu, protoze to proste funguje, tecka!:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nj, kdyz se nam benchmark nehodi, prohlasime za podvod... jak prekvapive od vas...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak po rootnuti sa da celkom slusne carovat s SD kartou. Da sa nahodit aj ntfs driver, minimalne na citanie ale mozno aj na zapis. Takze by nemusel byt teoreticky problem mat sd kartu sformatovanu ntfs. Tak isto sa da nahodit podpora TrueCryptu a mat celu kartu sifrovanu cez TC. Problem je ze pokial to nieje odladene priamo v nejakej Custom Romke ale len doinstalovane do beznej rootnutej verzie androidu od vyrobcu tak to vecsinou robi neplechu - umnoutnutie len tak hoci kedy a potom rozbity fs a podobne.
Mimochodom aj Androidakmi ospevovana moznost usb mass storage je od 2.x vyssie, davno prec. A to debilne MTP je peklo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak MTP je vlastne jediny rozumny zpusob jak telefonovat s hloupym zarizenim jakym telefon je ....... android to uz taky pochopil? OK! Prece nemuzou dva zdroje zaroven sukat s datama, kdo to kdy videl? Naprosta vetsina uzivatelu si tak dokurvi akorat telefon! Android mame ve versi 5.1, chysta se 6.0, coz asi bude uz konecna s prichodem univerzalnich W10, ktere spoji mavnutim proutku miliardy zarizeni ...... mozna se jeste dostane k epochalni verzi 6.22:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obavam sa ze toto moze byt smrt high-end smartphonov (prevazne Android ale aj Apple sa moze namocit). Ten HW uz moc nelaka a kazdy rok, pol rok vydavat novy model je sebevrazda. Zvlast ked sa nam tu tlacia lacne a uz pomerne slusne cinske modely ktore dokazu celkom slusne konkurovat. Samsung , LG, HTC by mohli tahat kvalitnejsim SW, odladenym Androidom a dobrou podporou. Lenze naopak na to tradicne kaslu a o to viac este nasieraju majitelov drahych telefonov. Naco mi je kupit zlezo za 500-600e ked nebude na to ziaden update a za pol roka vyrobca ohlasi novy model a moj sa stane automaticky zastarali. To sa fakt viac oplati kupit Huawey za tretinovu cenu a este si tam nahrat googlacky cisty android ktory sa da aspon relativne pravidelne updatovat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To se mylis, do Huaweie do vetsiny modelu vybavenych vlastnim procesorem Kirin zadny jiny Android nez ten od vyrobce nenarves. Vsechno je to EMUI, ktere kdyz ti nevyhovuje, tak mas smulu. Huawei totiz jako jedinna firma ma komplet uzavrene ovladace pro SoC a tudiz zadne customROM jako CyanogenMod vznikat nemohou. Mozna te spletlo, ze na ty telefony tzv. customROM presto vznikaji, ale to jsou oficialni ROM, do kterych jsou doplneny jine launchery, nektere aplikace nebo naopak nektere aplikace odebrany, ale samotne prostredi zustave stejne, takze zadny cisty Android se nekona.
---
Osobne jsem byl fanousek cinskych telefonu, ale nakonec jsem od nich odesel a musim rict, ze jsem dobre udelal. Vyladenost Androidu na LG, Samsungu i Sony (HTC moc neznam a nemusim) je o rad vys. Navic treba Sony je povestne svou vybornou podporou pro nezavisle vyvojare customROM, coz je trochu paradoxni vzhledem k tomu, ze v jinych oblastech mimo mobily se chova Sony uplne obracene.
Kdyz se podivas na LG, tak dneska to jsou vyborne smartphony a i cenove se LG snazi neztracet krok s cinskou konkurenci.
Sam jsem ale majitelem jak SGS4, tak SGS5. Proste jsem to vyhodnotil tak, ze Samsung mi vysel nejlepe (mam trochu specificke pozadavky). Vim, ale ze majitelem SGS6 se nikdy nestanu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano i nie. Samozrejme do vsetky sa customROM nahrat neda, ale daju sa najist vyrobcovia kde to ide.Tak isto aj HTC sa stavia relativne benevolentne k tomu a tiez Sony. Tu ide skor o pristupe k zakaznikovy. Kupim si Samsung za dost vela penazi a vyrobca doslova na mna serie, to sa inak ani povedat neda. Stale sa slubuju updaty, system je zapraseny kadejakymi free blbostami a bloatwareom a po roku natahovania vydaju novy model (teraz vlastne uz aj po pol roku) a moj high-end sa odsuva do zabudnutia a ukoncenia podpory ktora vlastne ani nebola. Oficialnej rom sa uz nedockam. A takto to je zhruba od SGS3. Mal som aj SGS4 tam to bolo podobne. Momentalne mam tiez Samsung, aj ked firemny, ale do buducna mi uz pride lepsie si kupit fakt nejaky lacny cinsky mobil kde ma to ani nebude mrziet ak pri hrani sa s customROM odide.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Znackovi" vyrobci se mohou odlisit od cinske produkce odladenosti systemu, kvalitou podpory, garanci update a servisem, ktery uzivateli neoficialni dovoz levnych cinskych znacek (Xiaomi a spol.) nemuze nabidnout. Tyhle levne znacky nikdy Cinu neopusti, protoze by se na ne vrhli majitele patentu a bylo by po levnych telefonech, takze se bud dovazi na triko malych dovozcu nebo jeste obskurnejsim zpusobem, kdy si parta Cechu hraje na cinskeho prodejce se sklady v EU. O odladenosti SW u tedlech levnych cinanu bych nemluvil (vcetne mnohymi vzyvaneho MIUI), jen se snazi vice ci mene uspesne napodobit iOS. Spousta z nich je nevhoda pro pouziti v EU (nepodporuje napr. v Evrope pouzivane frekvence LTE), SW se musi dobastlit, protoze vetsinou obsahuje z beznych jazyku jen anglictinu, neobsahuje Google Play, ale zato spoustu cinskeho malware.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

>Galaxy S7 / Edge v principu nemůže být tak moc řádově lepší, aby to přesvědčilo pravověrné
>„Applaře“ k přechodu na Android

Samsung Galaxy S7 (mal som S3 a mam S5) ma vlastnopst na ktoru sa tesim, ak bude
skladaci a rolovaci displej
http://www.valuewalk.com/2015/03/galaxy-s7-foldable-screen/

Ak ho maju, tak mozru ziskat zakaznikov Apple, ak nemaju, tak asi tazko...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nerad to říkám, ale jestli se to objeví za 10 let, tak jsem možná ještě moc optimistický.... podle mě iovce nezískaj ničím, founy jsou podle mě o ekosystému, který s sebou každy mobilní OS nese... a to nějaká HW fičura neovlivní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A neni to uplne jedno? Android musi stat maximalne litr, jinak je to blbost ...... se podivej, oni chcou prodavat nejaky svuj kram za tri petky, to proste upadli ..... i ten brutalne predrazeny iphone se da sehnat za dve petky ... navic ten apple ma aspon nejaky svuj "kult", kdezto samsung ma hovno, takze ho uklepe cenou kdejaky cinan a pokud neni clovek uplny curak, tak si takovy kram od samsungu nikdy nekoupi ... a problem lepsich OS je, ze ti ten system vydrzi aktualni dlouhe roky, proto ty telefony taky neco stoji ......... a co dostanes dneska v "nejnovejsim" android telefonu? Nejaky rok stary lagroid 5.0 s prislibem, ze nekdy mozna prijde opet rok stary 5.1? To je trosku vysmech ne? Za litr jako rezervni telefon, snad ......

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No když už samsung tak S4 - mám ho a klidně bych si koupil znova (i dnes) jen škoda že ceny jsou dnes tam za co jsem ho já koupil před 3mi lety :-D
jako jeho nesporné výhody vidím:
- slot na microSD
- výměnná baterie
- podpora nezávislých vývojářů
- poměr cena/výkon

nejhorší je, že bych si zasloužil nové zařízení ale když moje kalkulace vždy končí u S4, tak si tak říkám, že je ten trh pěkně pokřivenej ....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dyt ten stary kram stoji 9ku ... za to uz koupis skutecne slusny telefon!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nevyplati se opravovat starou verzi androidu a upgradovat ..... firma z toho nema vubec zadny zisk .... ale zas chcou drzet krok s dobou a nabidnout i teoreticky nejmene deravy android a na tom se da vydelat leda tak, ze ovcim vnuti novy telefon, proto musi zrychlit:o) Cili dava smysl, ze budou vydavat sve "vlajkove lode" aspon 4x do roka:o)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.