Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Displej Samsung Galaxy S7 je nejlepší, jaký jsme kdy testovali, říká specialista

Jo a jaké superlativy budou chrlit, na ten samí display po 2 letech používání?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je to narážka na vypalování, tak můžu říct, že nějaký ten Super AMOLED displej s vypálenými obrazci jsem už měl tu čest používat a je to úplně v pohodě. Vlastně jsem si toho všiml až tehdy, když mi někdo řekl, že se to vypaluje. Osobně si myslím, že výhody v takovém případě převažují nad nevýhodami.

Jen kdyby ten mobil nestál raketu :-/.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tak je otázka po jak dlouhé době a jak aktivním uživateli jste je pozoroval. Protože ono se to bude jen zhoršovat s časem. Může to být (optimisticky) lineárně, ale taky tam může být převis, po kterém to modré subpixely začnou vzdávat ve velkém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kolik lidí, kteří si kupují nejnovější highend mobily, tak ten telefon mají ještě po 2 letech? 10-20% ostatní mění/kupují častěji. Bohužel životnost mobilů je 2-3 roky. Sice mám teď jeden 3,5 roku, ale to jen proto, že čekám na novinky na 14nm... a na displeji nevidím žádnou vadu - Samsung Galaxy S Advanced

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No Já jsem vlastníkem a uživatel telefonu Samsung Omnia2 zakoupeném skoro přesně před 6 roky a Displej je stále jako nový.
Telefon při tom použivám z 90 procent času jako čtečku eknih a displej svítí i několik hodin denně. Možná mám štěstí na kus, ale stejně si myslím že ty zvěsti o vypalování jsou přenané.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nejen vypalování, ale všechny parmetry degradují v čase. Ale třeba to mají minimalizované v těch nových modelech-

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

... po 4,5 letech používání SGS2 ... nemám z displeje jiný pocit než na začátku, čeho bych si měl všímat?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zobrazte na displeji komplet bílou barvu a vypálená místa budou mít jiný barevný nádech.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je pravda. Ale kdo by si proč zobrazoval bílou barvu na celé ploše? Aby zjistil, co má vypáleno? Mobil není CAD pracoviště ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No při prohlížení webu s bílým pozadím to může vadit, ale člověk si zvykne :-) Jen jsem psal, jak se dá zjistit, jestli je display vypálený nebo ne.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jako majitel SG5 muzu potvrdit, ze treba Ingress se vypalil ani ne po roce hrani. A bile pozadi: tak traba onen uzasny material design a Hangouts nebo Google search.

Jinak nejlepe je to videt na modre. Takze treba Telefon/Klavesnice a vytocit *#0*# a klepnout na Blue

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak zrovna nyni koukam na web diit.cz a pozadi je jake!? jo jasne evetle jednolite!! a vidim zretelne vypaleny butony fotoaparatu a nahore a dole tmave pruhy na AMOLED+ obrazovce na mem Galaxy 2, neb jej casto pouzivam jako kameru v aute a j.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chápu to to dobře, že ten display má víceméně porovnatelný počet subpixelů s běžným FHD LCD a rozlišení QHD je tedy dosaženo prachsprostou interpolací pomocí zelených subpixelů?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

QHD je prostě jenom rozlišení obrazovky 2 560 × 1 440. Nikde řečeno, kolik určitých subpixelů musí mít.
Navíc podobnou masku využívá spousta telefonů http://en.wikipedia.org/wiki/AMOLED

a nevím, proč do toho taháte nějakou Interpolaci (tzv. převzorkování - technika pro vykreslování obrázků). Nevidím žádnou přímou souvislost s počtem barevných pixelů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem zas takový expert, ale vím, že subpixelovou interpolaci modré a červené používají pouze AMOLED. LCD s totožným rozlišením s klasickou RGB maskou bude mít o 50% subpixelů více a dvojnásobnou ostrost červené a modré než AMOLED s RGBG. To rozlišení modré a červené je prostě interpolované.
Za celou dobu historie PC vždy rozlišení znamenalo, že každý bod měl svojí, oddělenou informaci o všech třech jeho základních barvách. Zmrvilo se to až nástupem ojebávek jako bayerovy masky u digifoto nabo RGBG zobrazovačů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych. Bayerova maska (1976) je starší než PC (1977). Už před ní existovalo filtrované snímání obrazu. A stejně tak dávno před pen-tile a diamond pixel existovaly i jiné než RGB zobrazovací matice. Pokud diamond pixel umožňuje dosažení vyššího rozlišení a v důsledku toho vyšších subjektivních i měřitelných kvalit displeje než RGB matice, jaký je objektivní důvod ke kritice?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem hlavně o PC zobrazovačích a ne o snímání obrazu. CRT odjakživa mělo tři plnohodnotné barevné složky, nebyl důvod to ojebávat, ať už u delta nebo trinitron masky. Chápu, ten bayer jsem uvádět nemusel, ale je to první veřejně známé lhaní o "rozlišení" obrazu, které se ve skutečností získá obyčejnou interpolací.
Objektivní důvod ke kritice je, že se uživateli lže, protože display s RGB maskou bude mít vždy lepší barevnou ostrost než RGBG přesto, že jsou označeny stejným marketingovým rozlišením.
RGBG nemůže nikdy mít lepší vlastnosti než RGB při stejném rozlišení pokud má o třetinu subpixelů méně, vy si snad myslíte, že ano? :-O Při stejném množství subpixelů subjektivně možná ano, ale i tak tam bude horší ostrost červené a modré.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zmíněná bayerova maska se týká snímání, proto jsem psal i o snímání.

<i>„Objektivní důvod ke kritice je, že se uživateli lže, protože display s RGB maskou bude mít vždy lepší barevnou ostrost než RGBG přesto, že jsou označeny stejným marketingovým rozlišením.
RGBG nemůže nikdy mít lepší vlastnosti než RGB při stejném rozlišení pokud má o třetinu subpixelů méně, vy si snad myslíte, že ano? :-O Při stejném množství subpixelů subjektivně možná ano, ale i tak tam bude horší ostrost červené a modré.“</i>

Faktem je, že pentile umožňuje dosažení vyššího rozlišení než RGB, to je prostě dané technologickými možnostmi. Proto bude mít vyšší rozlišení zelené i vyšší rozlišení jasové. Na ty je oko citlivější než na rozlišení v červeném a modrém kanálu. Díky vyššímu jasu je i přes nižší rozlišení červené a modré možné zobrazit více odstínů červené a modré, což jsou opět výhody oproti RGB. Výhody zkrátka mají převahu nad nevýhodami a že tomu skutečně tak je, dokazují výsledky testu, o kterém je článek.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ano, já nepopírám, že při stejném počtu subpixelů může mít RGBG navrch proti RGB. Ale při stejném rozlišení nikoliv, alespoň co se týče ostrosti. Možná vyšší jas, ale ostrost nikdy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ono by to tak mělo fungovat teoreticky.

...jenže lidské oko nevnímá jednotlivé barvy stejně intenzivně.

Podíval jste se na příklad té subpixelové masky na wikipedii??? Nemyslím si, že ty barvy mají takovou velikost jenom pro srandu. Spíš to bude mít nějaký význam.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Nexus_one_screen_micr...

Já vím, že to nezní hezky "oklamat lidské oko", ale na tom klamání lidského oka je založena veškerá zobrazovací technologie.
A celý ten proces začal s jednoduchou fintou "když blikneme 20 obrázků v jedné vteřině, tak oklameme lidské oko, aby si myslelo, že je to plynulý obraz".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli jste můj příspěvek četl pozorně, ale však jsem psal, že při stejném počtu subpixelů může být ostrost RGBG subjektivně lepší, protože obsahuje o 50% zelených subpixelů více, ale při STEJNÉM rozlišení, je tam zelených subpixelů sice stejně jako u RGB ale červených a modrých jen polovina. Z principu to tak nikdy nemůže být ostřejší. Možná jasnější, díky vyšší citlivosti na zelenou, ale rozhodně ne ostřejší.
Jaké to ve výsledku tvoří artefakty např. při střídavém zobrazení bílé a černé čáry o šířce jednoho pixelu, zde již někdo postoval.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že ne. Počet zelených subpixelů odpovídá celkovému rozlišení. Obvykle platí, že rozlišení zeleného kanálu odpovídá jasovému rozlišení výstupu. U zelené se tedy nic neděje (natož interpolace).

Matice diamond-pixel je variací na matici PenTile, která se používá v mobilní sféře snad 7 let. Používají ji mobily Samsung, Motorola, Nokia a vlastně se objevil na nějakém high-end modelu téměř každého významnějšího výrobce (HTC, BlackBerry, Asus, Lenovo, Dell...). Diamond-pixel, která se liší jen tvarem subpixelů, vypadá takto:
http://www.displaymate.com/Samsung_Diamond_Pixels_2.jpg

zobrazuje takto:
http://i-cdn.phonearena.com/images/articles/151907-image/Diamond-pixel-m...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem přešel z AMOLED Nokie s rozlišením 640x360, která nepoužívala subpixelovou interpolaci na S3 Mini s RGBG (800x480), tak mě to úplně praštilo do očí. Zejména malý text na bílém pozadí na webových stránkách byl znatelně neostrý a trvalo mi než jsem si zvyknul.
Zajímalo by mě, kdy se u mobilů přestane používat ve specifikacích tradiční rozlišení a přejde se na submegapixel war, jako u digifoto :-/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je spíš důsledek nevhodného použití technologie. Její předností jsou vysoká rozlišení, při nízkých nedává její nasazení dobrý smysl (alespoň ne mně :-). Možná jde i o implementaci - konkrétní rozložení a proporce subpixelů. Při displejích s vysokým rozlišením pentile/diamond pixel propouští více světla, díky čemuž je možné dosáhnout vyššího jasu, vyššího kontrastu, kvalitnější interpretace barev ap.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ono to muselo dopadnout hůř, protože ten samsung měl díky větší úhlopříčce (4" vs 3,5") v podstatě stejnou hustotu bodů, ale díky té interpolaci musí mít viditelně horší ostrost. Kdyby to mělo rozlišení alespoň 960x540, kde už je vyšší hustota bodů, tak by to mohlo vyjít nastejno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokial viem, tak display pouzity u S7 je ten samy, ako u S6. To, ze ide o vyborny kusok sam mozem potvrdit. ;) A ano, kazdy pixel je zlozeny z RGGB subpixelov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, takze displej je uzasnej, ted jeste kdyby v Evrope neosidili procesor a nestrcili do TOP modelu lowendovej Exynos. :-/
Nechapu tu drzost Samsungu prodavat mimo Evropu S7 s excelentnim Snapdragonem 820 a v Evrope tam prsknout Exynos s tim, ze ti idioti si to stejne koupi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ano přesně.
Když už člověk kupuje mobil za 20000kč, tak tam chci top procesor, zvlášť když USA + Japonsko + Čína (!!!) ho budou mít.

snad jediná drobná útěcha je, že Exynos tolik nežere proudu, takže baterka by měla vydržet déle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem zatim slysel, tak ten Snapdragon 820 se povedl snad uplne ve vsem, takze snad i tou spotrebou se dotahl na Exynos. Ja na novej mobil nijak nespecham a Samsung mam v oblibe, navic se mi libi, zachovani microUSB, takze pockam a bud jestli sem zacnou dovazet jako sedivky i tu verzi se Snapdragonem nebo holt se uvidi u tech, kteri jeste letosni TOP nepredstavili (HTC, Asus, (Huawei ne, protoze na 99% taky bude mit USB-C)). Verzi s Exynos v zadnem pripade ne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ondřej L muze mit pravdu o te interpolaci zelených subpixelů; jelikoz jsou zelene subpixely 'mezi' pixely, tak se jejich kanal mozna interpoluje z kanalu hranicicich pixelu.

Jinak hodnotit displej jako nejlepsi, pokud nedokaze zobrazit rovnou 1px caru (http://goo.gl/i1M2mv), mi prijde podivne. Je pravda ze v testu zrejme hodnotili podani barev, ale i tak...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

tak nemyslím si, že typický uživatel a jeho oči vidí tak citlivě jako "laser beam scanning" :-P

Je to věc k zamyšlení, jestli zrovna měření 1px čáry u tak malého displeje má nějaký smysl (5,1 palců na kterých je natěsnáno 1440 *2560px).
Nicméně máte pravdu, že tam mohli detailněji rozebrat ostrost obrazu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proc by mely uzivatele zajimaj subpixely??? O odkdy se uvadi pocet subpixelu???...

Jeli ovladani pixelu jako jednoho bodu jen pro cely pixel co se rozlisivaci schopnosti tyce, nezajima me z ceho je slozen i kdyby kazdy z 10-ti subpixelu.

Uvadet pocet subpixelu a vydavat to za pocet poxelu - cili zobrazovacich- elektronkou adresne!!! ovladanych obrazovych bodu,

je podvod!!! :-(

Copak tento displej zobrazi maximalne ostre jeste 1280 cernobilych linek svisle a 720 vodorovne ??? (nejjemneji zobrazena cara je 1 px a jednopixelovou mriz (nejmensi cernobilou sachovnici) ze svislych a vodorovnych car lze zobrazit max ob pixel cili max pocet je presne 1/2 rozliseni!

Jestli umi omlouvam se ale jestli umi nejjemnejsi jednopixelovou! cernobilou! sachovnici nebo pocet cernohilych car max 960x540, je to jen FullHD displej a vyssi udaj je lez!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Áno súhlasím, ten displej na S7 je fakt fešný, ale pokiaľ telefón bude stáť ako záloha na barák nemám záujem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

U takhle drahých zařízení by mne to vypalování OLEDu už taky mrzelo. Na svých Lumiích (820, 930) jsem pozoroval změny už po pár měsících, zejména spodní toolbar se vypálí rychle, ale i zbytek plochy začne flekatět. Hodně je to vidět i na šedém a bílém pozadí.

Píšu o tom proto, že už člověk vídá i kamenných elektroprodejnách TV s OLED za ceny okolo 50 tisíc (asi LG 55EG910V), pokud by to degradovalo stejně rychle jako na mobilech, tak potěš. (Vzhledem k úhlopříčce a velikost jednotlivých bodů to ale snad tak hrozné nebude).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohu porovnat SAMOLED QHD a FullHD IPS od JDI.
SAMOLED má znatelně lepší kontrast, neumí ale věrohodně zobrazit modrou a červenou, celkově je to příjemný displej a lze si na něj snadno zvyknout.
IPS FullHD od JDI zobrazuje barvy korektně, video klipy na něm vypadají mnohem věrohodněji, zvlášť, když přehrávám nativně 1080HD videa, tak vypadají mnohem lépe než na QHD SAMOLEDu.

I tak je ten SAMOLED úžasný oproti displejům, které byly v telefonech obvyklé před pár lety.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SG2 mel (a jeste jej stale mam a nyni z nej posi z cest) AMOLED nikoliv par ale dokonve jiz mnojo let ;-) A levne kramy budou mit i mizerne LCD stale :-( Tedy neda se to, jaky diplej mely, zobecnit dle casu ale je nutne hpedisko i dle ceny!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Píšu konkrétně o MX4 s IPS a MX4 Pro se SAMOLED.

Objektivně je to FullHD IPS kvalitnější ve všech oblastech kromě kontrastu v přímém srovnání s tím QHD AMOLED. AMOLED od Samsungu má podání barev doopravdy méně realistické, ale není to nic, na co by si běžný uživatel nemohl zvyknout. Nexus 6P je na tom stejně, vlajkový lodě Samsungu jsou zase přesaturované trochu jinak, ale také nemají zrovna nejvěrohodnotnější obraz. Po té, co jsem měl trochu možnost pohrát si se Samsungem S6 Edge+ nechápu proč je Apple vysmíván za omalovánky, jestli něco zhola naplňuje definici slova omalovánky, tak je to grafické provedení nadstavby TouchWiz v kombinaci s přesaturovanými barvami.

Ten IPS navíc patří společně s displeji používanými v Apple iPhone, iPad a vlajkovými loděmi Sony mezi nejlépe kalibrované displeje na mobilních telefonech na trhu. Srovnání lze vygooglit na zahraničních serverech a jednom českém, kde jistý nadšenec z Brna vlastní sondu a dělá srovnání mobilních displejů.

Mám ještě přímou zkušenost se Sony Z3 a Z5, přestože Z3 měl podle mě jeden z nejlepších displejů uvedených ve svý době na trh, tak musím říct, že když vedle něj položím novou Z5, že jsem úplně unešen podáním barev a wow efektem. :)

Nicméně věrohodnost podání barev oceníte při prohlížení fotografií. Při sledování klipů se lehko sžiji i s tím podání barev, které nabízí AMOLED.

Nutno podotknout, že Nexus 6P disponuje nastavením barev v menu a dá se do značné míry ovlivnit jaký udělá dojem, ale rozdíl mezi IPS a AMOLED bude znatelný pořád.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.