Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung plní slib, 4TB SSD EVO 850 přichází

ad 4tb jako posledni kapacitne rozumny ... a 8/10tb s klasickym zapisem uz jsou nerozumne? a stale stoji zlomek tohoto ssd, nu ale doba de proste tak, ze za chvili budu mit fotky hudbu filmy taky na ssd ...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Panko asi nevie o tom, ze 5 TB je posledna hranica, kde si moze byt clovek aspon trocha isty, ze HDD nema ziadne asistence technnologie jako helium, SMR a v buducnosti HAMR. Polovica 6 TB modelov ma nejaku asistencnu technologiu a u 8 TB modelov je to min. 90% a u 10 TB modelov je to 100 % !!!! Navyse 10 TB SMR disky (dokonca aj niektore 8 TB SMR disky) nejsu drive-managed, ale system-managed, t.j. bez specialneho ovladaca pre SMR je disk absolutne mrtva tehla, pretoze ho ani len system nenajde. Uz si to pochopil?

Ta istota ze 5 TB a menej je len "konvencny" PMR zapis ale neni jasna, pretoze existuju iste modelove rady diskov s nizsimi kapacitami, napr. 3,5-palce 6-5-4 a 2,5 palce (4-3-2) TB a vsetky su pritom SMR !!!!

V poslednom rade ty si tu recenciu 8 TB Seagate archive asi necital ze? TAK TI ZREKAPITUJULEM VYSLEDOK:

SSD: radovo 100 000 IOPS
PMR HDD: radovo 100 IOPS
SMR HDD: 3 IOPS (SLOVOM "T R I" - pozri prislusnu recenziu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neboj, wiftovu recenzi sem cetl, clanek hodny staryho cdrka, kvuli necemu takovymu sem semka chodival ...
v poho sezenes 6tb klasickej disk, a nazyvat helium jako asistencni technologii :) to muzu klidne rict ze i kolmy zapis je asistencni technologie, do tedka sem necetl zadno ustiznost, ze by nekomu uniklo helium z disku, a smr se dneska zatim uziva u archivnich disku, kde to mas v datasheetu jasne napsany co mas ocekavat ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

SMR fatalne meni sposob zapisu a dokonca aj sposob pouzivania celeho disku. Aj PMR pred vyse dekadou zmenilo sposob zapisu v porovnani s LMR, ale nijako extra to neovplyvnilo na co vlastne mozem disk pouzit.

Helium fatalne meni konstrukciu celeho disku a hovorit o uzasnostiach rok po uvedeni tychto technologii je smele, treba pockat ked heliovy disk bude v kazdych potravinach pri pokladni a ked aj potom ani po 5 rokoch nikomu helium neunikne, mozno hovorit o cool rieseni.

No a HAMR je/bude typicka asistencny technologia :)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to helium unikne na 100 %, jen se uvidí, za jak dlouho se sníží objem tak, že to začne vadit. Ovšem SSD je také pro archiválie nevhodné, jelikož potřebuje občas napájení. Začínáme mít problém s uložením dat, chtělo by to nějakou novou technologii.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nikde jsem tady nečetl zprávu o konci prodejů Velociraptorů, což je škoda, protože to já považuju za větší milník než uvedení tohodle SSD.

Nevěřil jsem starým dobrým SSD (to byla malá chyba) a už vůbec nevěřím těmhle zmenšeninám, protože NAND FLASH je SHIT. Nelákají mě ani plotnové šindele a hélia, takže pevně doufám v něco nového. Flash disky mě naučili nevěřit plkům. Zlatý externí HDD.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

njn, když ale ony ty memristory tu pořád nejsou... :-(

Na druhou stranu, zmenšování NAND Flash mi nevadí, pokud s tím adekvátně roste kapacita. A HDD na zálohy je skvělá volba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„NAND FLASH je SHIT. Nelákají mě ani plotnové šindele a hélia, takže pevně doufám v něco nového.“

A kdyby taková technologie přišla, budete psát komentář, jak je neprověřená a nedůvěryhodná a zlatý SSD :-)

„Zlatý externí HDD.“

Tak když srovnám různé druhy HDD a SSD, zrovna externí HDD mají suverénně nejvyšší úmrtnost.

Zřejmě kvůli tomu, že jsou mnohem víc vystavené vlivům prostředí než interní HDD a zároveň na ty vlivy citlivější, než SSD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Serverové HDD s 10K, 15k otáčkami se ale stále vyrábí a vyrábět budou

http://www.anandtech.com/show/10470/the-evolution-of-hdds-in-the-near-fu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

je to jen byznys. Uvedou 4TB SSD, ale už teď ví že si k tomu člověk pořídí 4TB HDD pro zálohu. (nebo rovnou dva 4TB disky).
Je sice hezké že to zlevňuje, ale problém spíš vidím v tm že nezlevňují 1,5Gb/s disky. Bohatě by mě stačila 240-500GB, jen kdyby měla místo 550 uměla 1500MB/s!

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To na SATA nebude umět nikdy.
SSD připojené přes PCI Express, ty ano.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono NVMe disky pripajane cez M.2 to uz samozrejme vedia aj dnes, ale Jaroslav ma pravdu v tom, ze su furt tak cca 2x drahsie, ako kapacitne porovnatelne SATA SSD disky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

samsung magician vyuziva RAM cache a urychluje prenosy zo SSD aj na 1500MB/s
takze loading levelov pri hrani je rychly

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Magician sice zrychluje práci se SSD, má ale drobnou nevýhodu, furt s ním padá systém (Win7) do modrých obrazovek, ušetřený čas strávím rebooty a nadáváním šikmooký programátory.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak takový problém sem osobně neměl, ale používal jsem windows 8.1 a později 10.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hm, zvláštní. Win7 32b a magician mi ještě ani jednou neshodil OS do modré obrazovky. No, na tomhle konkrétním počítači jsem modrou obrazovku vlastně ještě vůbec neviděl.
Asi to neplatí paušálně, z jednoho případu bych pravidlo nevyvozoval (to se dá samozřejmě vyložit obojím způsobem)…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už je tady nakousnuto NVMe. Může mi někdo vysvětlit proč třeba Intel 750 Series 1.2TB SSD 2.5" má tak rozdílné ceny. Třeba mezi Alzou a CZC je rozdíl něco přes 11k a to už je sakra hodně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Udavani rychlosti v MB/s je nesmyslne. Dulezite jsou IOPS uvedene pro ruzne velke bloky. Ve vysledku muze byt disk 1500MB/s pomalejsi nez ten s 550 pripojeny pres SATA.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tady se zas snaží bejt někdo chytrej.
Vážený pane, tady vám posílám tabulku disků, můžete mi říct který disk je nejlepší?
https://www.tsbohemia.cz/print.asp?cls=iisutil&action=stiparcomp&stiid=2...
jo aha ony ty hodnoty tam nejsou všude vypsané a dokonce nejsou ani vypsané u intelu.
A opravdu poznám rozdíl mezi 60000 nebo 90000 IOPS když je nedokážu přenést přes sběrnici?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tady nekdo nema vubec poneti o cem je rec a o co se jedna :-) ... ale to je videt i u jinych prispevku. IOPS jsou priorita v urcovani rychlosti. Nejake MB/s jsou vice mene zbytecne.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Panko asi nevie ze aj IOPS aj kontinualka su OBA POTREBNE pre plnu rychlostnu charakteritiku.

1) kopirujem sto tisic 1 kB mini-pidi suborikov, ale IOPS je len 100, akou kontinualnou rychlostou kopirujem? No spracujem V IDEALNOM PRIPADE iba 100 takych suborikov a teda 100 kB/s. Co to hovori o kontinualnej rychlosti divajsu? Ani HOVNO. Pri SSD to mame 100000 IOPS (napr. vyuzitim 32 poziadaviek v queue) a teda 100000 kB/s a teda 100 MB/s. A to iba v absolutne idealnom pripade. A opat co to hovori o kontinualnej rychlosti divajsu?

2) na cisty novy prazdny HDD kopirujem 6 GB x265 1080p MKVcko kontinualkou 150 MB/s a bude to teda trvat 40 sekund. Z hladiska IOPS to je ekvivalentne 1/40 = 0,025 IOPS. Keby som kopiroval 40 ks. 150 MB suborov, je to ekvivalentne 1 IOPS. Co to hovori o IOPS divajsu? Ani HOVNO! Detto u SSD.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

narážel jsem na to že u hodně kvalitních disků se po tom musíš pídit protože ti to v obchodě neřeknou.
ale dost silně pochybuju že by někdo uvedl na trh disk 1500Mb/s a řadič by byl schopen přenášet jen zlomek této hodnoty, to nedává smysl a jednoduchej test by hned tuhle závadu odhalil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale on to test prece jednoduse odhali.
Stejne tak jako se u techto rychlich disku odhalilo, ze rychlost zalezi na teplote ... tj. tyhle rychle disky pro optimalni vykon je potreba chladit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta tabulka je pekne nahovno. I u disku ktere maji IOPS uvedene v popisu tyto hodnoty nejsou v tabulce. Takze zadny texky zjistovani. Udaje chybi asi u 2 disku, a kdyz nejsou schopni uvest parametry tak nestoji za nakup.

Rozdil mezi 60K a 90K IOPS se pozna stejne snadno jako rozdil mezi 500MB/s a 1500MB/s Podle toho na cem se to poznava je rozdil bud nulovy nebo obrovsky. V prumeru je to stejne jedno cokoliv je rychlejsi jak plotna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

k cemu tobe budou takove rychlosti? podle toho co tu pises v diskuzich a jak se prezentujes ti dle meho staci kdejaky lowend SSD kterych mas na vyber spoustu

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

na hry!

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na hry staci bohate levne sdd. Nemusi mit rychly zapis, stejne je pro hry dulezite hlavne cteni, nebude mit potrebu vydrze tolika prepisu, a hlavne kdyz nahodou chcipne o nic se neprislo.
Rozdil mezi 500MB/s a 1500MB/s neni u her sance poznat a i tam zalezi vic na IOPS, protoze se nacitaji ruzne data a ne velky souvisly blok.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, na hry ti opravdu stačí i levné SSD. Ja jsem nedávno upgradnul na to nejlevnější 1TB SSD od Sandisku, protože mi pomalu přestávalo stačit 250GB na EVU 840 a i když má být EVO teoreticky rychlejší (pokud člověk používal opravy které pro toto SSD vydal Samsung) a i se zapnutou ram keš, tak nevidím rozdíl. Subjektivně se mi naopak zdá, že je ten Sandisk rychlejší. V Dotě II se mi málokdy stane, že je někdo rychleji loadnutý než já, ale to je možná i i5 4670k taktnutým na 4GHz + ram na 2133MHz když už je to předkešované. Ten Sandisk 1TB mě vyšel v akci na amazonu v přepočtu na 5600kč což si myslím byla velice dobrá cena.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

na hry stačí rýchle čítanie tak si tam daj nejaké bežné dva SATA SSD a daj ich do RAID 1, rýchlosť čítania *1 budeš mať ako v RAID 0 a keď jeden disk odíde tak sa nič nedeje...ak máš MB s podporou RAID-u...alebo rovno nejaký M2...

*1
http://rodi.sk/misc/intel-rapid-storage-technology-ssd-intel-535-240gb-r...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty jo tady se člověk ošívá jestli koupit rx480 nebo 1070fe a vy mu doporučíte disk za obdobnou cenu. ach jo vy jste fakt tak tupí nebo vám nedochází že si stěžuju na to, že se zvyšuje velikost SSD, která není tak důležitá namísto rychlostí?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je snad otázka individuálních priorit. Pro mě je rychlost SSD, i těch nejlevnějších, více než dostatečná a oproti HDD fantastická. Pro mě je priorita velikost, protože jakékoliv SSD mi bude načítat rawy a videa pro editaci, nebo loadovat hry daleko rychleji než jakékoliv HDD. Proto chci mit velké levné SSD abych tam pokud možno mohl mít všechno to co aktivně používám. Na zálohu mám 2GB HDD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak o co teda jde? SSD disky jsou rychle, neni problem zvysit rychlost nad tech 500MB/s, ale vice se proste ze sata nedostane (tak se zvysuji velikosti). Takze misto toho ti tu nabidli jiny rozhrani ktere neni omezene rychlosti, a ono je to kupodivu drahy. Proste je to novejsi technologie takze cena klesa pomaleji tak uz to byva.
Stejne se rozdil mezi sata a pci/nve discich pri beznem provozu (nebo hrach na ktere to chces) vubec nepozna, tak o co jde?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.