Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vlastní 64bit ARM jádra od Samsungu i Qualcommu budou do roka

Cili cirka v dobe, kdy to uz bude jeste mene relevantni ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jj jasne. pristi rok se uz nebudou vyrabet telefony. nebo jeste lepe bude konec sveta, ze

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pristi rok ovladne trh smartphonu Intel a Windows 10, po ARMu a Androidu nestekne ani pes a vsude nastane klid a mir, zimy budou zarive bile a leta tepla...aspon podle pana kolegy BTJ :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Neveris tomu? Lidi jsou nasrani na deravost a neaktualnost androidu ..... androidu se proste stalo to, co windows mobile ...... a jeste mnohem hur .... nezbyva nez to cele zahodit a udelat od zacatku znova, cimz by se odepsali uplne, protoze by skoncili jak bada, takze se to snazi jeste nejak patchovat a udrzovat v chodu, ale je celkem zjevne, ze jim dochazi dech.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Drtive vetsine uzivatelu telefonu je aktualizace systemu uplne jedno, o dirach nic nevedi, warez neinstaluji a vyrazy jako root, jailbreak nebo flashovani jsou pro ne sprosta slova.

Netvrdim, ze jsou WP8.x spatna, mobilni Win10 jsem nevidel, ale ze by mely tendenci ze dne na den prevalcovat trh, tomu neverim. Nejspis se Win10 uchyti a zacnou Androidu pomalu ukusovat, ale ze by do roka a do dne zadupaly Android do zeme, to fakt ne :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Především argument zastánců WP je vzájemná kompatibilita s desktopem, ale to je pro 99% uživatelů nepodstatná věc, naopak takové aplikace by měli menší užitnou hodnotu než ty napsané přímo pro mobilní zařízení. Bude jen dobře když se W10 uchytí na mobilech a budou mít větší díl trhu než dnes, čím více konkurence tím lépe. Ale drtit nemohou ani náhodou.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Stejne jak rychle se objevil, tak rychle muze i zaniknout .... desktop ma kazdy, smartphone jenom 40% lidi .... novy telefon si lidi asi koupi smartphone a je jen otazka, jaky to bude.
Jinak konkurecne na poli OS a HW platforem je zcela kontraproduktivni .... je spravne, ze desktopova platforma je jen jedna. HW platforma jen jedna ..... a nakonec bude i jen jedna mobilni .... + samozrejme apple, ten se porad nejak drzi:)
Univerzalnost aplikaci je zcela krucialni ..... se podivej jak dopadl chromy os, takove skvele zitrky mu proedpovidali, spickove vzrostla poptavka a rok pote po nich nestekne ani pes.
Ono univerzalni aplikace se hodi na 2v1 (proste dotykove notebooky s oddelitelnou klavesnici, ktere logicky jako jedine maji budoucnost) a tam se univerzalnost s telefonem sakra hodi. Uz jenom proto, ze ty aplikace budou vetsinou sdilet data a nebudes muset kupovat dve na tablet a na mobil. Mit univerzalni dotykove aplikace je alfa omega pristich let ..... apple s ios totalne zaspal, o guglu nemuze byt ani rec, ten nikdo na desktopu uz nebere vazne.

Uz dnes nema absolutne smysl utracet penize za android tablety za vic jak litr ...... ale ja jsem videl posledne v datartu i tablet bez OS (teda s androidem) za 2 litry, to je proste neprodejne, lidi co to kupujou jsou proste blbci, nic vic. Navic tablety mnoho lidi povazuje za kokotinu, takze jejich dalsi pocitac bude 2v1 s windows a telefon logicky taky s windows. Se staci podivat jaka se androidu predpovidala budoucnost na tabletech nekolik dalsich let mel raketove rust o stovky procent, pritom o desitky uz pada.
Gugl si svych pet minut slavy uzil za cenu totalniho ztrapneni a uvedeni paskvilu, z ktereho jeste budou mit programatori a IT bezpecnostni technici jeste za deset let nocni desy .....

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Mám jen drobný dotaz, vás živí vývoj SW nebo HW, či jste jen fanda do IT a profesionální uživatel? Dokážete se vžít do role non IT uživatelů, 95% běžných lidí, pro které je počítač jen další tentononc, něco jako mikrovlnka a TV, a jediný účel je aby to fungovalo? Vaše nadšení a zápal mi trochu připomíná začátek 80-tých let, tehdy se přesně takto řešili auta. Odborníci na slovo vzatí věděli co je nejlepší, jaké technické údaje to má splňovat co co je již naprostý šunt. Dnes se jednak nic takového neřeší ani mezi auto profesionály ale hlavně, masový autoprůmysl naprosto není o technických parametrech. Věřte že IT je pouze mladší verze autoprůmyslu, něco co UI a robotizace odsune na okraj zájmu společnosti, prostě jen poslouchá mě to, neposlouchá, je to krásné, nebo tuctovka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

BTJ je špičkový profesionál, za kterým chodí zoufalí inženýři z Intelu, ARMu (těm ale neotevírá), Microsoftu a dalších firem plných neschopáků pro radu, když je nehůř. Kromě technických rad v poslední době poskytuje poradenství v oblasti marketingové a obchodní strategie. Jeho silnou stránkou je vymýšlení nových pojmů, např. dnes mě zaujal jeho pojem "velká instrukce CPU". Nikdy jsem se s takovým pojmem nesetkal, je pravdou, že jsem psal pouze v assebleru Z80, 8086 a 80386, ale představuju si ji tak, že se píše zásadně v kapitálkách a používají ji jen uberprofi programátoři :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzial ale ma BTJ do urcitej miery pravdu. Android je jeden bordel a Google si to uvedomuje a pomalicky to aj priznava a zacina s tym nieco robit. Android NDK je proste humus, na to nadavaju asi vsetci vyvojari. To uz ani nehovoriac o glue kode pri prepojeni nativneho (c/c++) s javou (jni/dalvik) aby to fungovalo. Android SDK zabera nechutne vela. Teraz som sa pozrel na disk a ma to cez 30GB a to tam mam len niektore verzie!! Zbavil sa Eclipse a zacali pouzivat o nieco lepsie IntelliJ IDEA ale stale to nieje ono. Googlacky emulator androidu je cista tragedia. Aj na i7 to ide ako qemu so zatiahnutou rucnou brzdou (ono to vlastne aj qemu je). Android store je jeden chaos preplneny bastlom. Teraz nedavno som niekde cital ze uz aj Google zacina kontrolovat aplikacie nez ich postne na store. Ta anarchia je proste kontraproduktivna. Android sa rychlo rozsiril vdaka cene a preto ze vyrobcovia zacali chrlit vela lacnych modelov ale dnes uz zacinaju byt bezny uzivatela nastvany ked si kupia high end a po roku zistia ze vyrobca na support kasle a mozu ho zahodit lebo ziaden update nebude a budu tlaceny do kupy noveho modelu (Samsung a dalsi...). A je fakt ze vela ludi z tych co prejdu z ineho os a vyskusaju android, neostavaju pri nom ale ked im skonci pausal/zdochne mobil vracaju sa spet alebo prejdu na nieco ine. Android drzi momentalne pri zivote len cena a to ze je nim trh zaplaveny - je vela vyrobcov a modelov. Rozhodne to nieje kvalita alebo user experience.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Proč jste si nenainstaloval HAXM? Mně Googlacky emulator androidu běhá několikrát rychleji než ty nejrychlejší současné smartfouny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano HAXM pomaha je to prave jeden z tych krokov ku ktorym sa konecne Google odhodlal lebo ten emulator bol fakt strasny. Lenze ani to nieje vseliek. HAXM je zatial iba pre win platformu, tak isto je ta akceleracia podivna a obcas to vyzera ako keby nezafungovala.
Ja netvrdim ze mozno Google casom tie problemy neodstrani, otazne je ako dlho to bude trvat a kolko to bude stat. Napriklad ako zbavit obchod tisicov zavsivenych a polofunkcnych aplikacii ? To budu rucne prechadzat roky. Tak isto samotny navrh androidu a jeho vm je fakt hrozny. Ciastocne to odstrani snad ART ale obavam sa ze to nebude vseliek. Proste sa Google dostal do stavu tam kde bol MS s Windows Mobile. WM bol primarne manazersky nastroj s prepojenim na exchange a pozeranim mailov. Potom sa to dostalo medzi masy a zacali sa ukazovat nedostatky platfromy. Android bola technologicka hracicka pre hackerov a pokus ako to zbuchat rychlo a za nizku cenu. A teraz za to platime dan.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Lidem spise vadi, kdyz Android zacne po case zpomalovat.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Můžete prosím napsat, kteří lidi jsou nasrani na android? Vy a kdo ještě?

Jestli jste to ještě nepostřehl, tak Google Androida nějak moc nepatchuje, každou verzi necelé dva roky aktualizuje a pak mají uživatelé smůlu, pro novější verzi Androida si musí koupit nový telefon. Ale protože cena Androidů je třetinová ve srovnání s iFouny, není problém si kupovat nový telefon 2x častěji.

Statistiky mluví celkem jednoznačně, Android 1,059.3 mil. units, 81.5%, iOS 192.7 mil. units, 14.8%, ostatní na úrovni statistické chyby.

http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS25450615

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Problem je ale ten, ze clovek, co si koupil hovnoida za desitku a za rok ho mohl vyhodit, tak uz si dalsi proste nekoupi ...... verim, ze naprosto drtiva vetsina lidi ma uplne sveho prvniho androida a az ten jim zdechne, tak se poohlidnou jinde. Jiste si nekoupi stejnou znacku a nejspis ani stejnou parodii na OS. Spousta techto lidi mela klasicky telefon 10 let a vydrzel jim, tenhle se jim po par mesicich neda pouzivat, na volani je to na hovno a na psani SMS jeste vic ..... a pak je tu jeste tech 60-70% lidi, co vubec smartphone nema .....
A taky statistiky jsou zas zkreslene i tema lidma, co ty androidy uz davno vyhodili a pokud nechcou mit vyslovene nebezpecny ten system, tak musi rotovat co pul roku ..... pulka z te miliardy je jiste uz davno v drtickach ....

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Prosimvás, kam na ty bludy chodíte? Statistiky opět zcela vyvrací vaše tvrzení, starých androidů se lidi nezbavují, dokonce i z dnešního pohledu archaické verze androida 2.x mají nezanedbatelný podíl. https://developer.android.com/about/dashboards/index.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nepripadne ti strasne (tragicke a bezesporu i trestuhodne), ze vetsina android telefonu ma 4.3 a nizsi, ktera ma zcela zasadni problem s webview komponentou, kde je mozne telefon bez potizi hacknout upravenou webovou strankou? Rikam, ze jsou rekneme tri skupiny ..... jedna ten telefon ma jakou starou nokiu az do smrti ...... druzi kupujou jak kreteni furt dokola, aby jim nekdo nevysaval prachy z uctu:) ..... a treti jsou nove naphishovane rybicky, ktere se nechaly zlakat ..... videl jsem nekde krasnou statistiku od nejakeho mobilniho operatora, ktery sledoval po nejakou dobu sve MSISDN vs. IMEI ....... migrace mezi WP, IOS a smerem od ALZY byly vcelku vyrovnane ..... na ALZU z IOS a WP neprechazel prakticky nikdo, necekane:o)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Microsoftu se (za celkem uz dost let) podarilo dosahnout naprosto smesneho celosvetoveho trzniho podilu WP 2.8%. Tezko hledat argument, ktery by mohl nekoho presvedcit, ze se to s W10 zlomi.
A to neberu v potaz, ze pri te zoufalosti zlikvidoval jedineho evropskeho vyrobce telefonu.

M$ proste jeste nepochopil, ze mobil a PC je uplne neco jineho - jinak se to ovlada, pouziva se to vetsinou k jinym ucelum, atd. Takze to jeho sjednocovani (pocatkem s W8) nema sanci na uspech, protoze je to nesmysl, ktery neprosadi ani kdyby do toho M$ dal vsechny svoje penize.

Jedinou sanci vidim v oblasti tabletu, kde je urcity potencial vyuzit "x86" Windows jako nahradu za stolni PC/notebook. Tam by mohl trzni podil vzrust. V mobilech mi to prijde jako utopie..

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Neviem , môžem len za seba . Pamätáte koncept Ubuntu Phone ktorý vedel plný desktop po pripojení do docku a monitoru . Tak ,keď dozrie čas a pustí sa do tohoto konceptu MS tak potom to bude cesta ako predávať telefóny s Windows ale na úkor desktop PC . Nad takýmto telefónom by som sa vážne zamyslel dokonca aj ja .

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, to je základní princip proč Apple i Google vytvořili úplně nové OS určen jen a pouze pro mobilní zařízení. Přitom iOS je pouze trochu ořezaná verze OSX, doplněná o vrstvu Touch. Přesto to nemíchají, neexistuje iOS pro desktop. Řešit to jinak je stejné jako tvrdit, že auto s řídítky a motorka s volantem jsou v pohodě, nebo že když ty šaty kupují ženské, tak to bude úspěšné i u mužů. Jinak je jedno zda je to tablet nebo mobil, rozhoduje způsob držení a tím i způsob ovládání, proto nebyl úspěšný systém touch u NTB, je to ergonomicky nepohodlné, nepraktické. Tedy pro naprostou většinu uživatelů, jasně že se najdou jedinci, co jim to vyhovuje, co milují motorovou pilu a obloukovku v jednom.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemuzes se vic mylit ...... jasnym favoritem na "post PC eru" jsou 2v1 zarizeni ..... a uz je to i videt, spousta novych zarizeni je 2v1, dnes uz bych si klasicky notebook jiste nekoupil. Kdyz budu chtit vykon, tak desktop a kdyz vykonny notebook ..... no tak i 4.5W coreM je uz vykonnejsi nez par let stare i7 .... a kazdopadne ten notebook bude tabletoultrabook, proste 2v1 ..... a protoze lidi jsou kokoti a schopni se pred svym druhem ztrapnovat volanim ze 7" "telefonu" (ja bych se musel hanbou propadnout), tak je mozne, ze z toho budou casem i volat:o) ..... treba zkrz hodinky (LOL .... ale ne zas tak moc LOL, protoze kdo vi:)
Myslim, ze ta cesta, kterou MS nastolil s W8 je bez pochyb revolucni a prinese mu obrovske ovoce ..... bez diskuze i kdyz vidim 10ky, tak W8.x je zdaleka nejlepsi OS s kterym jsem mel moznost pracovat. A od dob, co mam tablet, tak jsem ten koncept dokazal plne ocenit a pochopit a to prijde i mezi ostatni lidi.
Jestli na mobilnich W10 microsoft fakt makne (radsi jsem ani necetl odezvy z developer preview, co si lidi instalovali:), tak to bude bomba ..... android je presne tam, kde byly stare dobre WM 6.x, nebezpecne, nekonceptualni a je proste odsouzen k zaniku, vyzira to baterku je to pomale, neda se to aktualizovat, proste android byl uz i applem v dobe sveho vzniku prekonany (a proto nechapu, ze si MS tak silene nechal ujet vlak).
IOS je jen pro iovce, sorry ten nazev, ale kdo soudny si koupi telefon za 3 petky nebo "hodinky" (ktere ukazuji cas maximalne 13 minut) za 3/4 mega?:o) Takze W10 je jasnou volbou pristich let ..... se tu muzem sejit presne za rok a povime si:)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

V realu jsou managori microsoftu proste kokoti, co si budem nalhavat. Kolik je i dnes po tolika letech uvedeni na trhu modelu? Radove 10 a pouzitelne mozna 3 a co se vyplati za tu cenu mozna jeden ...... to co predvadela nokia, to bylo uplne k zbliti, u novych microsoft telefonu je videt, ze nekdo aspon pouzil pulku mozku, uz ani u tech nejlevnejsich nechybi takove veci jako aspon prisvetlovaci dioda ..... uz dokonce predstavili i dualsim s LTE .... ale kdy bude dostupny, tezko rict.
Kdyby nebyli chuji, tak je zdarma vecpou vsem vyrobcum, dnes uz se nedelaji zadne android loga, dokonce ani specificke HW tlacitka (vyrobci s tim pocitaji, ze tam nepobezi jenom lagroid), tak v cem je kuwa problem? I kdyby mel microsoft najat par nadsencu, aby udelali custom ROM .... proc nedaji do obehu instalacni media? Ani by je to zas tolik nestalo .... neni to android, WP neni takova gigasracka, verim, ze proste pojede jeden image na vsech telefonech, neni to jejich prvotina, aby to zbabrali jak gugl .... takze by mozna stacila jedna rom, ktera by zavladla vsem android telefonum ..... proc to neudelaji? Ja nevim, mozna je v tom nejaka vypocitavost .... ja osobne lec odpurce konspiracnich teorii v tom vidim nejakou vetsi dohodu, ze ted daji vydelat neco guglu a pak nasadi ... je jasne, ze WP proste prodavat nebudou, musi je davat zadarmo (vzdyt uz je nejaky ten rok dokonce zadarmo davaji ne?) hlavny vejvar je v procentech z prodeju mobilnich aplikaci, tak proc delaji takove ofuky s instalackou?
Ja totiz tak nejak citim, ze se to s W10 zlomi a udelaji neco fakt velkeho .... proste univerzalni ROM, co si vsichni budou moct prefleshnout a vyrobci razem uvidi, ze nebudou do vyvoje a podpory starych verzi vrazit ani korunu, coz bude spasa hlavne pro cinske noname vyrobce, co jen bastli OEM telefony .... sak proto je cisnky trh zaplaven windows tabletama a telefonu uz je taky pekna radka, ale jsou to vesmes firmy jejichz jmeno by evropan stezi napsal, natoz vyslovil .....

MS ze dne na den zarizl WM a shledl se v iphonu a chtel vyvinout novy system, coz mu trvalo dlouho a stejne se mu moc nevenoval/nevenuje ..... nechapu to, treba takovy skype je na WP nepouzitelny .... nebo nepouzitelny ..... nabiha pul minuty, pak uz nejak jede, ale jeto silene otravne, proste curaci, stovky komentu primo na jejich dev strankach a hovno s tim delaji .... to je proste pristup, ktery by si MS nemel dovolit ... treba i to, ze office pro tablety udelaji prvne na ios a hovnodroid .... ano, samozrejme, vsechny aktualne prodane tablety maji jeste minimalne tu rocni office 365 zdarma, ktere se daji pohodlne ovladat dotykem a na WP samozrejme office jsou uz ze zacatku, ale nechapu to ...... vim, ze to dela i apple, ze uzivatele historicky bezvyznamnych platforem jako andoid (:) bere jako testovaci ovce a az pak az to odladi, tak to vypusti na svoji platformu, ale tak ..... vypada to divne .....

Jako jsem na to zvedav .... treba z novych W10 mam hodne rozporuplne pocity, mam tu nejnovejsi 10042 (ci co) verzi a furt wohovne .... zvykl jsem si na charm bar, na tabletu naprosto fantasticka vec .... ted treba pri prejeti pres ikonu obrazovky se zobrazi ovladaci panel obrazovky misto posuvniku na zmenu jasu ... to same u repracku, ktery tam pro jistotu neni vubec ..... chci full screen nabidku start, proste jsem si zvykl ... a ta se ted tak nejak podobne chova jen v rezimu "tablet", ktery je na PC zcela nepouzitelny ...... a i na tabletu bych si ho nedal, protoze pouzivam klasicke aplikace ..... pak treba to, ze vlevo na start screenu je pulka posledni aplikace a v prave pulce dlazdice ..... a nejvetsi sranda, ze vsechny programy uz nejsou na cele obrazovce (nebo posunitim prstem nahoru), ale jenom v tom levem pruhu ...... snad to tak nenechaji ..... ale uz je to v nekolikaterem buildu ..... jako jsou to kokoti nebo co???? Sak jsem jim to taky do feedbacku napsal ......

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Situace na trhu mobilnich procesoru zacina byt opravdu zajimava, uz dnes maji ARM procesory vcelku slusny vykon, Snapdragon 805 uz dokaze konkurovat lowend desktopu a jak vidno jak Qualcomm, tak Samsung jsou pripraveni jit s vykonem zase o kus dal. Docela by me zajimalo, jestli na tohle dokazi zareagovat cinsti vyrobci kteri uz ted zacinaji nestihat (Mediatek, Huawei) a co na to Xiaomi s vlastnim procesorem? Jinak za dverma (myslim founy, tablety uz venku jsou) je i x86 Atom Z3580, ktery konecne zacne ARMum tvrde konkurovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Podla mňa je už výkon mobilov viac ako dostatočný . Mám starší mobil zo Snapdragon 801 a 2GB Ram vydrž na batériu 3 4 dni ako ako som pozeral MWC Barcelóna tak dôvod na výmenu len tak nenastane .

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vykon je samozrejme naprosto brutalni .... vzpomenu na svuj na 233MHz pretaktovany HTC Wizard, ktery behal jak po masle oproti 1GHz HTC Vision ..... za ty naroky muze mizerny system ...... staci se oprostit od vypocetniho deficitu androidu a podivat se, ze uz se delaji celkem bezne android hracky s 3GB RAM ..... kde na druhe strane plnohodnotne windows tablety snizili dokonce na 1GB, protoze to proste porad perfektne funguje:o) Mam nejake stare dvoujadro na WP a bezi to jak z praku ..... jak je to mozne? Vysvetleni najdes na google.com (=GOOGLE je vyhledavac, tecka! Vsecko ostatni, kde se snazil prosadit dojebal ...... to je stejne jak bing od microsoftu) ... kazdy by se mel proste drzet sveho kopyta .... firmy nedelaji jejich jmena nebo CEO, ale know how lidi, co tam pracujou a takovi lidi proste nerostou na stromech ..... obe firmy si muzou dovolit zamestnat nejlepsi lidi a ty skutecne dulezite nikdy nepustit .... proto gugl nema vyvojare operacnich systemu a microsoft vyvojare vyhledavacich enginu ...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nejses jeden z tech, co na trubce pod videama s novyma macbookem (povazuju ho za sracku a nejsem fanda applu, spis naopak) vykladaji, ze maji v telefonu rychlejsi procesor nez mobilni x86 uberspicka 1.1GHz dualcore CoreM?:o) ARM proste nemuze konkurovat desktopu, ani nahodou ..... nevim, jestli mu medvedi sluzbu dela android (ktery dobre nebezi ani na i7 - osobne vyzkouseno), ale stejne je to jen do hracek. Z principu nikdy nemuze byt maly jednoduchy RISCovy procesorek, ktery nahani absenci velkych instrukci a vykonu poctem jader a frekvenci, zadnou konkurenci pro velke x86. Vzdycky bude z hlediska rychlosti i spotreby daleko vyhodnejsi specialni obvod, ktery neco dovede spocitat za jeden takt nez obvod, ktery bude sice jednoduchy, ale bude potrebovat hromadu cyklu. A navic vzdy bude alfou a omegou rychlosti vykon jednoho jadra ..... vice jader je, zvlast na mobilu a systemu, ktery je prakticky nedokaze vyuzit, zcela zbytecnych a jen marketingovy tah. ARM tu byl pred 30ti lety, bude i za 30 (mozna?) .... diky nizkym ambicim a tim, ze se nesral, kde ho nikdo nechtel, ho nebyl duvod zavrhnout jako treba vsechny ty alphy, suny a podobne .....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.