Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung se ústupky chce vyhnout miliardové pokutě od Evropské komise

Svym zpusobem silne nespravedlive, ze Apple muze zalovat Samsung za zaoblene rohy a odemykaci obrazovku tazenim prstem a naopak Samsung za sve patenty, ktere maji mnohem vetsi vahu a jsou tim podstatnym na dnesni mobilnitechnologii, zalovat Apple nemuze. Jinymi slovy Samsung se podili na pokroku, Apple ma patenty na cipoviny. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Samsung žalovat může, rozhodující je jestli vyhraje nebo ne. BTW jak jste přišel na to, že mají patenty Samsungu větší váhu? Ještě bych podotkl, že Apple rozhodně nemá patent na zaoblené rohy a odemykací obrazovku - jde o velmi dobře zdokumentovaný postup jak se daná funkce vyvolává a podobně je tomu u rohů (není patentovaný imaginární zakulacený roh, ale konkrétní poloměr, materiál, rámeček a sklo přístroje), navíc pokud se nepletu tak zrovna s rohy odešel Apple s nepořízenou...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě k té inovaci - nebyl to právě Apple kdo masivně odstartval éru dotykových placiček?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

možná v rovině PR , technologicky to prostě bylo "naspadnutí"
http://www.ipadjailbreak.com/2011/04/f700-iphone-comparison.html

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kolik se prodalo F700 a iTelefonů, kolik má Croix a iOS podílu na trhu, hm? Stále PR?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

margeting a úspěch obchodního modelu nemá přímou souvislost s technologickým vývojem. ilustroval jsem, že technické možnosti byly dobově dostupné a že marketingově prorazilo Jabko je další věc. WOW ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, vždyť já napsal to samé ;) Třeba ty PDÁčka byly technicky hodně nad tehdejším iPhonem (2 i 3), ale o jejich existenci mělo tušení tak 1% mobilních uživatelů s tím, že plně využitelné taky nebyly (vzhledem k tehdejším cenám dat si jej pořídilo ve finále tak 0.5%). MS prakticky PDA/PocketPC (nebo i tabletPC a později UMPC) vůbec nikam netlačil, výrobci taky ne. Pak jednoho dne přišlo Jablíčko, ukázalo obyčejným lidem k čemu to vlastně je a bum, za pár měsíců operátoři překopaly tarify naruby, EN jazyk nebyl překážkou... Tohle Samsung nikdy neudělal, trochu se snažilo akorát tak HTC víc pak nikdo. Technologicky měl iPhone minimálně vymazlené GUI a balení (alu, sklo) taky neurazilo a odtud to vedlo až k absolutní špičce třeba v displejích, později v cpu kde "technicky zastaralé" dvoujádro rozkope čtyřjádro od stejného výrobce, paměti má taky nejlepší...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ja mel PDA jeste v dobe, kdy zadny iPhone neexistoval.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já taky (MDA1, DataPhone II, HP 614c a pak jsem přešel na kombinaci x86 + PXA v HTC Shift). PDÁčka samosebou ještě před tím, ale že bych denně tyhle přístroje potkával se rozhodně říct nedalo. Zrovna tak nevzbudila zájem Microsoftem "tlačená" (to si snad zaslouží dvojité uvozovky) éra UMPC - opět musel přijít Apple, zašmatlat po displeji a hle - doba tabletová tu byla do roka a do dne, že...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale nesmysl, Apple není nic, ta firma defakto nemá výrobní kapacity, nemá zázemí na základní vývoj hardware jediné co mají je 350M američanů, kteří se nechaji zblbnout PR žvásty. Pak mají obří zástupy právníků, kteří patentují každou hovadinu jako je poloměr rohu , nějaké patlání po LCD a podobně.
Model Applu je ve zkratce asi takovýto. vezmeme o generaci starší HW než je současná špička, zabalíme to do líbivé škatulky, roztočíme okolo toho šílené mediální šílenství, nasadíme šílenou cenu. To vede k tomu, že se výrobek stane kastovním, symbolem postavení a lidi kupuji.
Dovolím si jeden příklad konkrétního ks hw, nedávná kauza mikrofony, do které vidím tak trochu zevnitř. Někdo od Apple přišel k ST s tím že chtějí mikrofon, který bude mít velký dynamický rozsah atd. Technologicky jde o to, že citlivý mikrofon musí mít velkou plochu membrány a ta se u hlasitého zvuku zahlcuje, Vývojáři ST (žádný obr tem ,ale dva chlápci, kteří se tomu věnují) řekli jo naše MEMS technologie to umí jen je třeba do pouzdra dát dva mikrofony jeden s velkou membránou na tiché zvuky, druhy s malpou na hlasité. Vyvinuté to máme, jen to nevyrábíme protože zavedení výroby něco stojí a nejsme si jistí zda by byl dostatečný zájem. Apple OK mi si jich objednáme x milionů , ale chceme abyste rok dodávali jen nám.
Je urobena smlouva podle které dokonce ST může přebytky uplatnit přes své distribuční kanály. Ovšem v okamžiku kdy ST dodá přebytky konkurenčnímu výrobci telefonu žaluje Apple onoho výrobce a žádá zákazy prodeje s tím, že porušuje jeho patenty a dělá obvyklý mediální humbuk. Přičemž technická realita je zcela, ale zcela jiná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hezky napsáno. Jsem též proti Applu. Né, že by měla tato firma až tak špatné výrobky, ale zaprvé, nelíbí se mi jejich metody, které popisujete zde a o kterých by se ještě psát dalo. Zadruhé je to důvod čistě z techcnického hlediska. Něřikám, že jablko zaostává, ale když si to porovnám s jinými produkty a nezaobírám se jablkem jen proto, že je to v módě a že nechci z módy vypadnout, tak mi připadají produkty od ostatních výrobců lépe vybavenější. Nedávno jsem zkoušel Galaxy Note 10.1 a mohu říci, že ten multitasking je prostě nádherný (výhodu v iOSu oproti androidu vidím pouze ve svižnosti, což je zase ale na úkor možností, které Android nabízí :) )

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na co výrobní kapacity, když odebírá hardware od externích firem nebo si jej prostě nechá vyrobit? Právě v tomhle se mě obchodní vzor líbí - prakticky jim stačí mít pár firem na šasí (Catcher Technology) a ostatní odebere od Foxconnu atd.

Ad starší HW http://www.anandtech.com/show/7085/the-2013-macbook-air-review-13inch Nevím jak vy, ale mě se tohle jako vyloženě staré železo nezdá ;) Mediální šílenství v našich končinách rozhodně není takové jako třeba právě od toho Samsungu (viděl jste snad reklamu na MacBooky nebo iPady?).

Ad mikrofony: Tohle je kauza Nokia vs HTC, žádný Apple, pokud se nepletu http://www.mobilmania.cz/bleskovky/prodej-htc-one-ohrozen-kvuli-mikrofon...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz o tom neco vice "zevnitr", tak byste si nemel usudek zamlzit nenavisti k Applu, protoze kauza mikrofonu od ST Microelectronics se tyka Nokie a HTC, Apple jste si tam pridal vlastni tvorivosti.

Dovolim si jeste nekolik argumentu na ty vase "zvasty", protoze plete pate pres devate a vubec nevite o cem muvite :-(

Tvrdit ze Apple nema zazemi na zakladni vyvoj HW je tak absurdni, az byste si o tom mel skutecne neco zjistit, napr. kolik vyvojaru a lidi v R&D, co vsechno si Apple sam vyviji apod. Ano, pouziva nektera hotova reseni jako ostatni vyrobci a pouziva montovny na kompletaci, to asi da rozum, ze se stovky milionu zarizeni nedaji vyrobit inhouse a uz vubec ne v Americe nebo Evrope.

Kdybyste si nasel skutecne relevantni clanky o poctech a typech patentu, zjistite, ze Apple je poctem patentu za posledni roky az v treti desitce, vice treba zde: http://mobil.idnes.cz/foto.aspx?r=mob_tech&foto1=HAM3e31b6_pocty_patentu...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Prosim zjistete si neco o FRAND a pak tu piste o nespravedlnosti, fakt neni spatne se s problematikou seznamit pred psanim odsuzujicich komentaru.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Lenze aj taketo veci sa daju lahko zneuzit. Priklad mas technolgiu kde si licenciu cenis na 5 EUR. Ja som ochotny dat 1 EUR. Ty ma das na sud, ze predavam nieco bez patentov. Ja dam protizalobu, ze si mi to odmietol predat za pre mna akceptovatelnu cenu. Sudy sa budu tahat roky a zatial si ja pokojne mozem predavat za nizsiu cenu, lebo som nemusel platit vyvoj technologii. A ked ti po piatich rokoch aj sud priklepne tych 5 EUR za kus, tak ja na tom v konecnom dosledku ziskam, lebo zatial som nizsou cenou ziskal vyznamny podiel na trhu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.