Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung spustil sériovou výrobu druhé generace HBM

Jsem pořád žil v domnění, že když se o těch HBM tolik píše že je to naprosto běžná masovka a že za bratru 6 - 8 tisíc bude 3D kláda jako fík. Když jsem dnes zavítal do nejmenovaného obchodu a tam pod cedulkou "Zajímavá cena" bylo hnedle 15 klacků tak jsem si tak říkal ... ty jsi ale debil viť.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jako kdyby to v IT bylo někdy jiné. Pochybuji, že by AMD na prvních kartách s HBM nějak rejžovalo - spíš to možná udělali, aby se mohli chlubit dalším zářezem v čem jsou první - počítali i s efektem pro marketing. Pro jakékoliv vyrobitelné GPU na 28nm by bohatě stačila 512bit sběrnice s GDDR5. Tvoje poslední slovo fakt bolí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Sám si myslím, že důvody byly dva:
1. Zvládnout nasazení technologie na 28nm procesu, jinak by se jim sešla nová architektura, nový proces i nová paměťová architektura na jedné generaci. To je příliš vysoké riziko, které si nemohou dovolit, letos už musejí jít na jistotu - potřebují něco prodávat.
2. Snížit spotřebu, resp. zvýšit výkon na watt.
Marketing už byla třešnička na dortu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ad1. Myslím si, že AMD si tuhle cestu pokusných technologií už historicky prošlapalo a jen opakují to, co se jim osvědčilo, tj. v generaci G-1 si otestují novou technologii (výrobní, paměti apod.) aby to naostro rozbalili v té následující. Viz třeba ten HD4770. Naopak asi už nechtějí připustit průser jakým byla R600

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No, u R600 nešlo o nový výrobní proces, na 80nm vyráběli už X1650XT/X1950PRO, šlo jen o výkonnější variantu 80nm procesu. Tehdy (byl to Eric Demers?) prohlásil, že kdyby bylo možné očekávat, že 80nm proces bude mít velké problémy zatímco 65nm bude paradoxně prakticky bezproblémový, navrhli by R600 rovnou pro 65nm výrobu. Od té doby šli s vvývojem co nejvíc vstříc novým výrobním procesům - 55nm, 40nm, 28nm a jak se ukazuje teď, i 14nm.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

spíše jsem u R600 myslel to, že v jednom, a ještě velkém čipu změnili příliš mnoho věcí, od architektury, po sběrnici.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.