Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opravujeme monitor (z rychlíku): Samsung SyncMaster 225BW

verim tomu ze v USA by ta mohli zalovat - kazda oprava odpoly zadarmo sa rovna jeden nepredany novy monitor.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a to je komunismus nebo demokracie? Já mám spš pocit, že komunismus je všude na světě :-(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nemyslim - toto je zvlastny druh dusevnej poruchy, obvykle sa prejavuje nasledovne: subjekt X operuje na trhu s tovarom Y, a ma pocit ze jeho zisk (casto astronomicky) je neadekvatny, a tak hlada ine subjekty, u ktorych ma pocit ze mu svojou cinnostou sposobuju "usly zisk", ktory nasledne vycisli (jeden opraveny monitor=jeden nepredany novy, jeden stiahnuty film=jeden nepredany film, jedna doma uvarena vecera=jedno nepredane jedlo v restauracii atp), prenasobi bulharskou konstantou ktorej hodnota zodpoveda utrpeniu ktore mu spomenuty usly zisk (podla jeho nazoru) sposobil, a nasledne prislusny iny subjekt zaluje s umyslom vyslednu sumu vymoct, a zisk svoj patricne navysit.

dnesna doba (ten kto viac krici ze mu bolo ublizene, a ma za sebou tim pravnikov ktori to potvrdia) tomu priamo nahrava.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zejména tomu nahrává existeně států. Když tu je banda somráků, kteří můžou vyrábět pravidla pro všechny ostatní, tak samozřejěm velmi záhy dojde k úpravě pravidel na míru některým těm subjektům X.

Na čistě volném trhu takové nesmysly nikdy nebudou. Tam buď X nabídne zákazníkům něco, co mu ty prachy vydělá, nebo ne a zůstane při starém (anebo taky zajde).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

*existence

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fungujuci cisto volny trh je mytus, ktory v nasej spolocnosti nemoze existovat(jedine az v ere startreku :) ). Je to vdaka nasej ludskej podstate. Vlastne moze existovat ale len v obmedzenej forme a po obmedzeny cas.

To, co popisuje ps47 je zvratenost nasej doby a strata hodnot v spolocnosti. My nemame ekonomicku krizu ale spolocensku krizu a ta ekonomicka je len dosledkom tej spolocenskej(hodnotovej).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že může existovat, jen režim od mala už dětem vymývá mozek tím, jak je kdemohkradcie über a všechno ostatní ne. Že demokracie vždycky vedla k válce nebo rozvratu a následně k diktatuře se zmíní jen tak mimochodem, ale nějak jim to nebrání i přes jasné důkazy v tom vymývání pokračovat.

Co to je společenská krize? Co to je hodnotová krize? Jste nějaký druh sociálního inženýra?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to tak nehrotil. Český člověk je zvyklý si věci opravit sám, buď z důvodu finančního, nebo jen proto, že to umí. V zahraničí, potažmo v americe (možná i u nás) mi připadá, že čím zazobanější člověk, tím méně řeší opravu nějakého přístroje. Takže když se mu "něco" posere, tak to vyhodí do tříděného odpadu a koupí si věc novou. Asi tak :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemoze existovat ako nikdy nebude fungovat socializmus vo svojej pravej podstate.

nezavisi to od rezimu, ani od nicoho ineho. Je to o podstate cloveka a v kadzom cloveku, je zavist, sebeckost, nenazranost a ine vlastnosti. To zaistuje, ze dokonaly system fungovat nikdy nemoze (volny trh je urcita forma dokonalosti trhu).

Existuje len mala cast ludi, ktoru prilezitost nepokazi ("prilezitost robi zlodeja").
To vidis na kazdom kroku (Intel, MS, Slovak telekom, sused, ....).

Nie som ziaden socialny inzinier, som len clovek s rozhladom, ktory neveri v ekonomicku krizu. Ta je vzdy len dosledkom niecoho ineho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, volný trh totiž *stojí* na přirozenosti lidí, a právě proto bude fungovat. Pokud někde něco není, je to vždycky prostor pro někoho, aby to začal poskytovat, protože na tom vydělá.

Pokud dojde k monopolu, je to vždycky prostor pro nové, malé, dravé a efektivní firmy, které jim pdorazí nohy. Proto k monopolu ani nemůže dojít, čím větší korporace, tím méně efektivní je, tím více je byrokratizovaná a zazmrdovaná - no jako stát. Monopoly jsou výsadou režimně pokřivených trhů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To ano, stale je tu moznost pre niekoho ale ten priestor, ty ktorym aktualny stav vyhovuje ucelovo zmnesuju.
Vela ludi akonahle zaciti moznost jednoducho sa dostat ku peniazom(majektu), tak to vo vecsine pripadov aj urobi. Tym padom je po volnom trhu. Na to som narazal a rozvinul to aj Jirka1.

Volny trh nikdy realne nebude fungovat.

Monopoly nemusia byt dosledkom nefunkcneho volneho trhu a uz vobec niesu vysadou rezimovo pokryveneho trhu. Len znovu ludia,kory stoja za tym monopolom sa casto snazia zneuzit monopol.

Ak by bola moznost fungovania volneho trhu,tak uz davno ho tu mame.
Tiez by nikdy neexistovala slachta, krali, ..., komunisti, nacisti,......., lebo to boli rezimi pre dosiahnutie sebeckych cielov ako sa dostat k peniazom, majetku a moci. Tie sebecke ciele zasahuju vsetky oblasti nasho zivota.

Dokonaly svet neexistuje a volny trh je prvkom dokonaleho sveta.

Si idealista a romantik.

p.s.preco este stale neviem kupit notebook s inym pomerom ako 16:9 aj ked je po nich velky dopyt a vela ludi sa nanich stazuje? Preto lebo tvoja teoria nefunguje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Vela ludi akonahle zaciti moznost jednoducho sa dostat ku peniazom(majektu), tak to vo vecsine pripadov aj urobi. Tym padom je po volnom trhu. Na to som narazal a rozvinul to aj Jirka1.“

Argumentovat tím, že volný je trh je volný trh a proto to nefunguje, to chce jakousi finesu. Přiznám si, že ta mi opravdu schází a proti tomu nedokážu nic říct.

Je po nich poptávka? Opravdu? Kolik lidí to kterému výrobci řeklo? Kolik by to reálně koupilo i pokud by měl 16:9 laptop prokazatelně vše ostatní lepší? Asi ne tolik a poptávka asi není taková, že…

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co na zemi dobre funguje na baze volnosti? Nic - bud chytis AIDS alebo ta oberu o vsetko. Tak nemoze fungovat ani volny trh. My ludia sme blbci, o tom to je.

Napriklad ja. Velmi som sa pobavil nad odpovedou z HP. Ja sa ozyvam, ak som s niecim nepsokojny. Kazda "druha" recenzia notebooku na to viac, ci menej poukazuje.

Rovnako ako je to s LCD s 16:9, je to aj s notebookovskym rozlisenim 1366x768. Tu mi nehovor, ze sa nikto na to nestazoval a nedotazoval sa vyrobcov. No a aj tak v mainstreame mas drvivu vecsinu notebookov prave s tym rozlisenim.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nebo si vezmu gumu a ozbrojím se, že? Možnosti jsou, že pseudohumanisti dělají, že to neexistuje, je jejich hloupost. Rozumný člověk beze zbraně nevychází ani v našem banánistánu.

Displeje 16:10 stále má v nabídce např. LG Display. Máte milion korun? Pojďme do toho, zařídím výrobu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevymlouvejte se pořád na pseudohumanisty a socialisty.
Nefungovalo to totiž nikdy a nebude to fungovat. Stejně tak není pravda, že monopoly by na volném trhu nevznikly. Princip je jednoduchý, vychází přímo z onoho pravicového postulátu, že rozhodujícím hybatelem je osobní prospěch jednotlivce, proč ho proboha pravicové strany hlásají, ale následně neberou v potaz?
Velká (monopolní) firma je sice méně efektivní ve výrobě, ale má dost peněz na ovlivňování svého okolí. V brutálnější podobě si zaplatí bandu zabijáků a konkurence se zbaví - je to levnější než snažit se být nejlepší na trhu v konkurenčním prostředí (tedy je to efektivní). V méně brutálnější podobě si zaplatí politika a prosadí si zákon/zakázku ve svůj prospěch. Tomu nemáte šanci v demokracii zabránit. Jedině že byste demokracii zrušil a ustavil revoluční výbor pro kontrolu volného trhu - čímž vytvoříte diktaturu, které povládne opět člověk se svými soukromými zájmy. Aby skutečně bránil volný trh, to by musel být světec.
Neznamená to, že trh nefunguje - funguje jako evoluce, která si postupně prosadí svou. Ale člověk nemá čas čekat na výsledky evoluce, na to žije příliš krátce. Proto bude vždy zasahovat a ovlivňovat momentální situaci, i když dlouhodobě to třeba nemá smysl.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

„V méně brutálnější podobě si zaplatí politika a prosadí si zákon/zakázku ve svůj prospěch.“

Co to je politik? Takovou věc na volném trhu neznám. Jestli mluvíte o kdemohkradcii, to by mohlo být, co to má společného s volným trhem ovšem nechápu.

Firma co střílí konkurenci to asi nikam daleko nedotáhne, zákazníci mají tendenci takové věci netolerovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Volný trh se nerovná státnímu zřízení. Lidi mají vždy tendenci se sdružovat, ne vše je jen ekonomický zájem. Vždy tu bude náboženství, zákony, nutnost řídit město. To nejde dělat tržní metodou a z toho politika přímo vyplývá. Je úplně jedno, jestli jde o otrokářství, monarchii nebo demokracii.
Zákaznící mají především zájem někdy i potřebu nakoupit. A nakoupí i od firmy, která postřílí konkurenci, zvlášť když jim tím nedá možnost nakoupit jinde.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

I volný trh si klidně může rozdělit mafie. A ta umí být velmi efektivní. Takže místo státu by jen nastoupila banda vyděračů bez jakýchkoliv pravidel. Všechny ultraliberální teorie totiž trpí stejnou nemocí jako vědecký komunismus - nepočítají s lidmi. A to je přitom jeden ze základních postulátů pravice, že člověk dělá to, co je pro něj individuálně nejvýhodnější, ovšem všichni teoretici volného trhu na něj zapomínají. Pokud bude někomu nejvíc vynášet spojit se s pár dalšími darebáky a vydírat a ovládat ostatní, udělá to.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A ostatním podle vás bude jako nejvíc vynášet nechat po sobě někým šlapat? A nebude pro ně výhodnější se spojit a s mafiány zatočit kdyby je chtěli otravovat?

Doporučuji podívat se na dobu tzv. Divokého západu. V rozporu s westerny to byla jedna z něklidnějších dob vůbec. Pokud se někdo pokusil vybrat banku, obvykle ho vyneslo celé město, protože tam všichni měli svoje peníze a ve vlastním zájmu se bránili. Každý měl doma zbraně, takže kriminalita byla historicky nejmenší - nikdo si nedovolil riskovat, že po své akce odjede v truhle.

Díváte se na to prostě optikou pokřiveného eurosocialismu, veškerého toho hyperkorektivismu a pod vlivem všelijakých dalších magorů. Výsledkem toho také je, že 85 % dnešní populace není co schopno, není ani ochotno se bránit. Říkám vám, kdyby k ancapu náhodou došlo, tak mají doma zase zbraně skoro všichni. A s ozbrojenou populací proti její vůli nikdo nehne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Podívejte se na Sicílii dávných dob, mafie si tam žila a dělala si co chtěla už před lety. Bez státních zakázek a drog jako dneska, pouze vydíráním a kontakty. A byli to "ctihodní" lidé :-) I když by měli všichni přístup ke zbraním, vždy se najde skupina, která s nimi bude umět líp. Výsledkem byl nakonec stav s malou kriminalitou - prostě podmínky byly dány, kdo se vzepřel, byl odstraněn. Ostatní se už nevzpírali, ale přizpůsobili. Klasický evoluční model, vítězství silnějšího, ani nějaké procento chcípajících není problém.
Divoký západ je taky dobrý příklad. Proč se rychle změnil do normální podoby? Tehdy tam žádní hlasatelé socialismu nebo moci státu nebyli (občas armáda, která ale vnitřní spory neřešila). Jenže Divoký západ mohl ve své divoké podobě fungovat jen dokud byla možná expanze. Něco se mi nelíbí - nevadí, jdu dál, zaberu si půdu jinde. Když se expanze zastavila - už nebylo kam, bylo třeba se usadit a ochránit majetek, protože snadno už k němu přijít nešlo. Řešením bylo ustavit standardní orgány - nejdřív šerif, soudce, "katastr", radnice. A stát byl zpátky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šerif a radnice tam byly celkem záhy skoro vždycky, horší to bylo, až je „sjednotila“ režimní armáda.

Sicílie je zas celkem speciální případ, izolovaná mořem a je tak otázkou, jak to tam bylo s těmi zbraněmi v rukou obyvatelstva. Nicméně o této oblastí moc informací nemám, takže nemůžu dále soudit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.