Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung uvedl 2TB verzi SSD 850 Pro a 850 EVO

Jeste si vzpominam na zacatky SSD. Jak se lamentovalo nad tim ze 10000 prepisu u SLC je malo a 1000 prepisu u MLC byla katastrofa. Dnes jsme na ~100 a stale v pohode.

Jaky vliv ma na poctu prepisu rychlost (80GB/den). A opravdu pouziva rada PRO starsi pameti jak nizsi rada EVO?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S tymi nulami si sa sekol.
SLC malo bezne 100000 prepisov a u nich sa nikdy nelamentovalo nad vydrzou. MLC malo 10000 prepisov v dobe 50nm. Teraz to postupne klesa na zhruba 3000 tisic u MLC a 1000 u TLC.

Tych ~100, co udava vyrobca je vysoko podhodnotene. Je to v postate zaruka, co musi vydrzat. V reale to vydrzi nasobne viacej, kolko zalezi od pouzivania .

PRO nepouziva starsie pamete ale ine. PRO pouzva MLC NAND flash. EVO pouziva TLC. MLC NAND su lepsie - maju hlavne vecsiu zivotnost ale aj s inymi parametrami su na tom lepsie. Rozdiel si pri beznom pouzivani nevsimnes.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

V reálu vydrží víc přepisů, ale jak dlouho tam pak data vydrží? Viz test SSD zde, kdy SSD vydrželo hodně přepisů, ale když se na nějakou dobu odložilo stranou, aby se otestovala trvanlivost dat, tak už nenaběhlo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A kdo si kupuje SSD na archivování dat proboha???

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To máte všechny soubory na disku staré jen pár měsíců?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nemám, archivuji na plotnovej disk... Přece si nebudu kupovat drahej křemík, aby se mi pak válel v šuplíku...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Co ma trvanlivost dat spolecneho se starim souboru? Pokud se disk pouziva tak data nezaniknou i kdyby slo o 10 let stary soubor (o to se stara elektronika ssd). Problem s trvanlivosti dat muze byt jen pri dlouhodobe vypnutem ssd (jeden z duvodu proc se nepouzivaji ssd pro externi disky)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem dojem, že wear leveling je u klasických consumer SSD nastaven tak, že je jedno, jak staré máte soubory na SSD. Hýbe se postupně se všemi. Jinak by se nezajistilo rovnoměrné opotřebení.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hýbe se se všemi, pokud se na disk zapisuje. Ale co když se nezapisuje, nebo se zapisuje málo?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak se to pak musí řešit tím, že řadič data refreshuje. Zrovna nedávno tohle samsung řešil u řady 840, kde se ukázalo, že starší data vyprchávají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aktualni zkusenost se 120GB Intel 530 - cca rok po instalaci systemu jsem mel cely PC dalsi rok vypnuty, a pak pul roku zapnuty jen jako NAS - a zniceho nic po restartu uz windowsy nenajely... mozna nahoda (kolize souboru pri nejakem updatu) nebo proste nektere data vyprchaly, cert vi...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

0 sem 0 tam :). Ale radove to sedi. Jsme o 7 let dale a o 2 rady nize.

Stare pameti jsem myslel cache. 850 Pro - LPDDR2, 850 EVO - LPDDR3.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Aby si člověk nakoupil pár normálních SSD do zásoby, sakra...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pety, ty stařec nad hrobem chceš syslit SSD jak kdybys tu chtěl být dalších 1000 let?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak Pety je stařec v nejlepších letech tyjo :). Jeho připomínce se vůbec nedivím, taky mě děsí, kam se dostal garantovaný počet přepisů. Kurva dyg i blbý CD-RW má tisíc :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"blbý CD-RW má tisíc"
To se sice rikalo, nebo to tvrdil pr ansabl, ale zkousel to nekdo? Normalni Frantisek uzivatel urcite nedosahne 100 prepisu a nad 100 se mozna nekdy dostalo par jedincu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Po deseti až dvaceti použitích je médium obvykle tak poškrábané, že se musí vzít nové. Asi by se to dalo zkusit tak, že by se nevyndávalo z mechaniky, ale proč by to někdo dělal?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak nad hrobem né, pane šarik, to jsme si nedomluvili, ještě chci pár počítačů zrasovat, než půjdu pod kytičky.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

dnes diky kurvitkum to bude urcite mnoho paru :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tech 300tera bude hodne podhodnoceme, moje 850Pro 256gb by melo vydrzet 150tera+ pokud se nepletu, u 2teroveho odharuju alespon 5x vic nez tu jejich udavanou hodnotu, pokud se spis neboji ze to nevydrzi jina elektronika nez pameti

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Běžné mizerné velké HDD na tom nejsou s výdrží o moc lépe než mizerná SSD.

Třeba WD RED 4TB má "doporučenou roční zátěž" - čtení a zápis dohromady - 120TB. Takže 30x kapacita. To platí při udávaném MTBF/AFR 1 200 000h/0.73% - při vyšší zátěži je poruchovost výrazně vyšší.

V běžném použití nám WD RED dělaly poruchovost až do 8% - a to se disky nepřetěžují (pokud ano, lehnou všechny), jen někdy jsou špičky v zátěži, ale měsíční/roční zátěž je v rámci "doporučené zátěže". Ve srovnání s tím je spolehlivost SSD neuvěřitelná (MTBF 2 mega, AFR 0.44%). A mimoto i mizerné SSD má o řád menší UBER (nedetekovatelné chyby 1/10 na patnáctou).

Proti tomu nezní 281x přepis u SSD až tak zoufale, jak to vypadá. Nehledě na to, že rychlost zápisu/čtení a latence je u SSD někde úplně jinde. Takže i případné zálohování/resilvering v poli je také přibližně 4x rychlejší.

Nastává prostě doba velkých SSD. Velké HDD budou postupně přemístěny do oblastí "cold storage" a archivace. All-SSD jsou čím dál častější instalace.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Doporučená roční zátěž se může překročit a záruku to neovlivní. Toť rozdíl proti SSD. Kdybych já jen věděl, kolik jsem už zapsal na svoji postarší barracudu 500GB. I ty nejkvalitnější SSD by se styděly.

„A mimoto i mizerné SSD má o řád menší UBER (nedetekovatelné chyby 1/10 na patnáctou)."
Jen teorie. Nemám problém s penězi, ale stejně do SSD nejdu, protože mi vadí mizející data a časté problémy s firmwary. Čas co ušetřím při startech zařve při reinstalacích apod. Tohle u HDD neznám - asi si umím vybrat.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

já doufám, že klasické NAND Flash tu s námi dlouho nebudou a budou nahrazeny něčím hodným 21. století. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, také se těším na memristory nebo co to bude.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

celkem věřím tomuhle: http://www.theregister.co.uk/2015/06/12/carbon_nanotube_memory_tech_gets...

Memristor nvRWM ve mně důvěru už moc nebudí, slibovali to už minulý rok a kde nic tu nic.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To říkám už nějakou dobu. Až se dostanou kapacity SSD někam k 150-250 TB tak budou zapsatelné pouze jednou - mazat už nepůjde nic jen formou označení dat jako že jsou smazaná. Na druhou stranu to nevadí pokud pak půjdou kdykoliv přečíst. Vhodný souborový systém si s tím jistě poradí. Navíc to bude mít dvě výhody. Uvidíte kolik Vám ještě zbývá místa na disku (kapacita disku se bude stále zmenšovat). Budete mít průběžné zálohy verzí souborů - což se může hodit. Jistě půjde přečíst i data která jsou označená jako smazaná. Bude to ale vyžadovat zcela jiný přístup k disku ze strany systému.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Bude to ale vyžadovat zcela jiný přístup k disku ze strany systému."

Nemyslim si, staci vhodna medzivrstva na strane FW. Pre OS sa to bude tvarit ako klasicky disk s dynamickou kapacitou, akurat zapis bude FW riadeni tak, ze bude zapisovat pekne sekvencne od zaciatku do konca a s timestamp pre dane subory. Uz teraz FW sucasnych SSD celkom zlozite a sofistikovane pracuje (wear-leveling) a pritom pre vrstvu OS su tieto procesy velke nezname, tvari sa to ako normalny disk. :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.