Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung: Tegra K1 není nejrychlejší SoC. Nvidia: Ale je. (+anketa)

Technologicke patentny su osemetne a je v tom bordel, stali sa nastrojom konkurencneho boja, prostriedkom zisku patentovych trollov atd..

No a zrovna Samsung ma co hovorit:) Napriklad koncept vykonnych a uspornych jadier vymyslela Nvidia a Samsung to pohotovo vyuzil/okopiroval aj vo svojom Exynose. Pod androidom je Tegra K1 bezkonkurencny drtic, ktory rozbije hubu kazdemu naokolo a zaklincuje ho do zeme. Porovnanie s Apple A8X je diskutabilne vzhladom na rozdielne platformy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nejrychlejší je přece ten, který bude schopen spočítat "cokoli" třetí nebo čtvrtý den bez nabíječky nebo jiného zdroje energie. :-)

Mobilní procesor, který je mobilní jen několik hodin, je "mučidlo které nemučí" (alias albánská rukavice) :-)

V tomto ohledu si mohou všichni výše zmínění slovutní výrobci bratrsky podat ruce..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Cela tato otazka ako aj anketa su uplne mimo. V SoC je dolezitejsia otazka spotreby alebo pomer vykon na spotrebu ako finalneho vykonu. Dalej je tiez dost podstatne na co ma byt ten ktory SoC pouzity. No a porovnavat A8X je docela problematicke kedze je to uzavreta platforma (iOS), Exynos, minimalne z pohladu europana je tiez trocha mimo kedze Samsung ho montuje do prevazne modelov pre azijsky trh, nehovoriac ze tak isto to moze byt nVidie ukradnute kedze ona nema skoro ziadnu sancu pretlacit Tegru do azie. No a Qualcomm je celkom slusny ale ked ide na plny vykon tak aj pekne pecie a papa baterku. Tak isto je docela zvlastne co je nVidia tak vzrusena z toho Exynosu ked Samsung ho tusim nikomu nedodava a montuje ho len do svojich zariadeni kde by pravdepodobne Tegra aj tak neskoncila. A na zaver nakoniec asi aj tak Intel vytre vsetkym kocura. Staci sa pozriet na jeho posledne uspesne snahy otocit vyrobcov na jeho x86 a fakt vyborny Baytrail.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem toho názoru, že je to jen házení špíny/patenty jeden proti druhému, než mezi ně vletí Intel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc? Intel je v tomhle sporu ten pan, co v klidu kouri kubansky doutnik ve svem kresle a s usmevem na rtech pozoruje, jak se deti venku na pisku hadaji kdo ma vetsi babovicku:o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, no to platí, pokud budeme uvažovat celou škálu CPU. Pokud se bavíme o mobilních SOC, tak je Intel cucák, co se snaží vetřít mezi rozhádané mazáky (no, někteří jsou jen služebně starší) a navíc o nic většího ho nemá, aby to definitvně uťal. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jiný=dítě po prvním kari :D (měl jsem podat vysvětlení, tak podávám)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Težko říct, který je nejrychlejší. Jisté je že v současnosti A8X a Tegra jsou daleko před ostatníma.

Pokud jde o to který je nejlepší, dal bych korunu A8X. Především za to, že jdou jinou cestou než ostatní (nízko taktované, ale vysoce optimalizované tříjádro, nejlepší výrobní technologie (20nm FinFET vs 28nm planar), že to mají optimalizované na straně OS (třeba jak využívají 64bit prostor v adresních registrech namísto plýtvání čistě pro adresy v době průměrných 2 GB RAM), že k tomu dělají moderní opensource překladač (llvm-clang), že je přechod na 64bit prakticky včetně app space bez jediné komplikace a rok před ostatníma, že každá věc v SoC je dostupná i s frameworkama pro aplikace, takže se tam nehromadí nikým nepoužívaný křemík s "potenciálem" do budoucna, atd.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já tomu tedy vůbec nerozumím, ale třeba tadyhle píšou:
http://www.anandtech.com/show/8716/apple-a8xs-gpu-gxa6850-even-better-th...
"Apple has also developed a love for curveballs. Coupled with their infamous secrecy and general lack of willingness to talk about the fine technical details of some of their products, it’s easy to see how well Apple’s SoCs perform but it is a lot harder to figure out why this is."

To zní zcela opačně, než že by byly nějaké informace dostupné...? Tak prostě nevím. Nemám zkušenost, jen vím, že Apple moc dokumentace nedává...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že Apple je extrémně tajnůstkářská firma a oni se nechlubí tím co dělají a detaily té jejich architektury a veřejně neuvádějí ani věci kteří třeba jiní uvádějí včetně třeba věcí kolik mají jejich SoC jader a kolik paměti. Tedy veřejně.

Lidi co mají informace a přístup k lidem od Apple zase obvykle mají podepsanou NDA.

Ale informace se dají najít ve veřejných zdrojích. Ovšem málokterý novinář je intelektuálně schopný sledovat třeba patche do LLVM posílané lidma z Apple a odvozovat z toho co chystají nebo kam směřují (i když i takoví jsou a je dobré je sledovat). Konkrétně třeba ARM64 port byl pro většinou lidí blesk z čistého nebe. Někteří normálně celkem bystří analytici to čekali v horizontu 3-5 let.

O to je to pak ale překvapivější, když to někdo zanalyzuje a najde, že ono to není tak úplne blbé a celkem to do sebe zapadá. Rozhodně je to daleko od nějakého tupého kupování licencí, objednávání výroby a marketingu jak se nám někteří snaží tvrdit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"každá věc je dostupná i s frameworkama pro aplikace"

Tak tímhle bych si nebyl tak jistý. Například podpora HEVC? Vyhrazená jenom pro applovský klon Skypu, nic jiného to použít nemůže.
A ačkoliv se v tom jejich systému moc nevyznám, tak myslím, že dokonce ani běžná akcelerace videa bohužel není zpřístupněná pro aplikace třetích stran. Rozhodně to platí pro hw enkodér, jelikož vím, že v IETF se kolem toho dělalo velké haló: že SoC sice má hardwarovou podporu pro H.264, ale nikdo (v tomto konkrétním případě webrtc aplikace) toho nemůžou využít.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A koho to vlastne trapi, co je najvykonnejsie ? Je to vobec podstatny fakt ? Pokial to funguje spravne, neprehrieva sa, nezabije to baterku do 20 minut, zvladne to vsetko co je od toho pozadovane a nepredrazi to vysledny produkt do extremnej ceny,tak to je to dobry procak. Ak to zlyhava v uvedenych skutocnostiach, tak je to proste zly procesor bez ohladu na to, ci je to vykonejjsie o 12.4 % oproti znacke XY.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Dle mého názoru a testů, které jsem četl to je:
1. Tegra K1 32bit
2. Apple A8X
3. Tegra K1 64bit
4. Snapdragon (vs Exynos z důvodu lepší podpory vývojářů)
5. Exynos

Celkem bych bral tablet vybavený Apple A8X nebo Tegra K1, 8-10", 16:10, 1200p nebo vyšší a solidní zvukový čip. To by se to emulátorovalo a dělali pokusy :)

PS: Sám to dohadování o tom, kdo je o 10% výkonnější nechápu. Stejně se to na tabletu (a už vůbec IOS) nepozná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Troška rozmýšľam nad zmysluplnosťou handrkovania sa o najrýchlejšom produkte vo svete ARM SoC, nakoľko v použiteľnosti v tabletoch a podobných Android/iOS zariadeniach to vo mne evokuje ako „Reči sa vyprávajú chleba sej jí“ aneb „z benchmarkov sa ešte nikto nezahral“.
Preto pre mňa je vo svete SoC dostačujúci a najrýchlejší AMD Athlon 5350 2.0GHz Jaguar QuadCore na platforme AMD Kabini s 128SPs GCN iGPU časťou.

No a vo svete ARM SoC ako som už vyššie uviedol tak nevidím nateraz zmysel z hľadiska reálnej použiteľnosti na takýto súboj keďže mi vystačí (rozumej Android 4.3 BSP na tom fičí ako strela) aj nízkotaktovaný 1.0GHz dual core VIA Elite E1000 Cortex-A9 SoC onboard with high-performance integrated S3 Graphics and video processing engine a Unified Shader Architecture featuring 64 stream processors powered by 2GB DDR3 SDRAM onboard.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V anketě mi chybí volba "je mi to jedno", nebo spíše "mám jiné priority"... :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Já mám stejný problém doma s vypínačem světla. Ta potvora tam májen rozsvítit/zhasnout. Silně mi tam chybí třetí poloha : 'je mi to jedno'.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je jiná situace. Jak mám hlasovat, když o tom nic nevím?
Doma chcete buď světlo, nebo tmu (případně slečna preferuje "příšeří"...), což je jasná volba. Tady nevím a nevím co bych v diskuzi měl specifikovat. Rozhodně nebudu věřit nVidii všechny její kecy a stejně to platí o Apple i o Samsungu.

Je možné, že je nejrychlejší, ale já o tom nic nevím a nějakými slajdy co vyprodukovala sama mě neohromí ani nepřesvědčí.

Mám za to, že jediný benchmark, kterému bych věřil, by byl ten, který by se dodával jako program. Kód by si každý mohl projít, případně upravit a z neupraveného kódu (MD5) by pak nástroj toho kterého výrobce (kompiler) udělal spustitelný soubor a ten by pak měřil.
To je asi jediný rozumný cross-platformní způsob měření výkonu. Samozřejmě že testy by se musely omezit na to, co podporují všichni výrobci v jejich operačních systémech, protože nemluvím samozřejmně o "low-level" programování "na křemík", ale jen o rychlosti HW měřeného pomocí funkcí (i grafických), které operační systém nabízí.
Výkon procesorové části se dá zaměstnat spoustou výpočetních úkolů aka SuperPi, Mandelbrotova množina, atd...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Který mobilní ARM SoC považujete za nejvíce k hovnu protože sou vám 8-jádra na 3ghz v telefonu k ničemu a radši by ste chteli týden na baterku?

[ ] Nvidia Tegra K1
[ ] Samsung Exynos (5xxx)
[ ] Qualcomm Snapdragon (8xx)
[ ] Jiný (upřesním v diskusi)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

no podla mna je to taktiez jednoi.
Hlavne ak si vezmeme ze ide o synteicke benchmarky kde sa drobnimi upravami da zyhodnit jeden vyrobca (obcas si spomeniem na 3Dmark a nVidiu :-) )
nVidia :-) kedysi som mal Rivu 128, TNT a TNT2 ultra, potom GF2 GTS a GF4 (4600) a potom uz iba ATi. Pretoze kupovat kazdych 12-16 mesiacov grafiku sa mi nechcelo (TNT odisla, GF 2 odisla a GF4 zhorela)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já nejsem žádný nV fanatik, ale špatnou nVidia grafiku jsem měl jen jednou - od výroby vadný kus BFG 6800 GT s "doživotní zárukou" :-))))
(firma prostě přestala komunikovat, jak zjistila, že jsem z Evropy a basta)

Asi jste měl velkou smůlu, nebo co...
Rivy běži dodnes, jak jsou solidně udělané. Dokonce i jedna co jí někdo urazil oba hlavní kondíky mě běží, lol... (jako - bez nich!)

GF 2Ti mi neodešla ani když jsem jí uřezal kus tišťáku o kterém jsem se domníval, že je zbytečný. Nebyl tak docela a úpně zbytečný, sejmul jsem tím napájení k 1/2 paměti, takže jsem měl GF 2Ti s jen 32MB videoram :-))))

Joooo a vlastně mi ještě odešla FX 5700 Ultra, ale to proto, že jsem ji dostal skoro na 1,2GHz jádro v overclocku (bez změny napájení) a běželo to na zdroji plném "CrapXon" kondíků... a Doom 3 ji uvařil zaživa. Ani vodník nepomohl, když nechladil dobře napájecí kaskádu...

No a dobře, odešla mi i eVGA GTX 660 Superclocked po asi 4 dnech hraní. Těžko říci proč, asi výrobní vada. Výměnou jsem dostal řádově tišší a na vyšším taktu běžicí GTX 660 FTW... a ta je v pohodě.
Tož to je vlastně jediná nVidia, která mě odešla bez mého přičinění (ani jsem ji netaktoval, nic...!).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

pokud bude nVidia napadat technologie ARM, ono by se také mohlo nakrásně stát, že ARM nVidii odebere licenční práva na technologii za kterou stojí Tegra. Nebo ji nedá práva na nástupce. nVidia hraje pěkně vysokou hru

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.