Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung přetáhl TSMC dalšího zákazníka, tentokrát Qualcomm

Tomu se říká zdravá konkurence, konečně do té zatuchlé mrtvoly někdo štouchnul a toho puchu co se vyrojilo, najednou to půjde :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono to nie je len o konkurencii. Resp. je a sucasne nie je. Keby existovala len cista konkurencia, kazdy by sa hral na vlastnom piesocku a znazil by sa poriadne prechcat toho druheho a mali by sme u desiatich vyrobcov totalne nedorobene 14-16 vyrobne procesy a totalne nerentabilnou odpadovostou a ziadne 14-16 cipy by nebolo rentabilne vyrabat. Na trh by sa kvoli konkurencii dostavali nedorobene, neodladene polotovary. Je to tak nielen z pohladu vyrobnych procesov, ale aj z pohladu napr. navrhu architektury cipov. Staci sa rozpamatat na tvrdu konkurenciu AMD, ked bol Intel nuteny vydat slepu ulicu Pentium4 s archiketrurou Netburst. Intel musel s uplne nedorobenym P4 prist, ine nemal. AMD drtilo so svojim K7 uplne vsetko co Intel vydal na baze PIII. P4 dosiahlo svoje konecne hranice v 2003-2004 (takty 3,6-3,8 GHz pre single core a PentiumD aka zlepenec dvoch jadier). AMD potom (2003-2004) zasadilo dalsi uder: K8 a Intel pochopil ze P4 je komletne mrtve a treba nasadit nieco nove a prisiel (2006) uder Intelu: Core (tentoraz konkurencia kvalite navrhu architektury cipov prospela). Detto AMD bolo nutene pod tlakom konkurencie vydat v 2009 nedorobeny Phenom I.

V prirode niekedy (nie vzdy, ale ked sa to hodi) potrebny altruizmus/spolupraca. Ta uz moze byt len docasna alebo trvala. Detto v ekonomike (teorii hier). Ono nic neni len cierno-biele a neda sa tvrdit, ze absolutna konkurencia vsetkych a vsetkyho a vzdy a vsade je vzdy zdrava.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna dnes jsem četl článek, že TSMC je jediným výrobcem procesorů Apple A8. Spíše to vyznívá, že Apple se snaží od Samsungu co nejvíce odprostit.
Odkaz kdyžtak smázněte, ale nemá to být propagace jiného webu:
http://9to5mac.com/2014/07/10/tsmc-shipping-apples-socs-for-the-first-ti...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Odkazovaný článek se týká 20nm procesu. Tady mluvíme o 14nm výrobě, kterou Samsung s GF sjednotil, aby mohl Applu nabídnout dostatečné výrobní kapacity, které dosud (tedy i v případě 20nm výroby) měla jen TSMC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.