Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung vyrábí rozměrově menší SoC Apple A9 než TSMC

Přijde mi, že 14/16nm zatím nepřinesly vůbec nic podstatného. O něco nižší spotřeba proti 2xnm je slušně vyrušena mnohem vyšší cenou a problémovostí. Z tohoto důvodu bylo obrovskou chybou TSMC a GF, že neudělali 22nm proces (jako měl Intel) pro velké čipy. Úplně tím zazdili vývoj na mnoho let a jen díky namlsání na úžasný 14nm proces jim to lidi trochu žrali, jenže pak přišel Intel se svými 14nm a zjistilo se, že to není nic moc.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych, že je to výrobní kapacitou - IMHO se to hodně přeceňuje, protože ty čipy jsou maličké a na wafer jich vejde opravdu hodně. Kdysi jsem to počítal a celkový odběr mi vyšel asi na 2% toho daného výrobního procesu TSMC. Vzal jsem počet waferů, který uvádělo TSMC jako kapacitu pro daný výrobní proces, velikost waferu, kolik se tam vejde čipů plus rezerva 20% na rozřezání a zmetky a počet prodaných iPhonů a iPadů. Bylo to dost práce to zjistit, takže se mi do toho znovu nechce, ale pokud by to někoho zajímalo, tak jsou všechny údaje plus mínus celkem veřejné a pak to sem můžete hodit, jestli moc nekecám. :-)

IMHO chce prostě mít Apple dva dodavatele od všeho, aby je pak mohl štengrovat cenou a aby výpadek jednoho nezpůsobil fatální problémy, já bych to chtěl mít taky tak. CPU byla myslím asi tak poslední věc, která byla vyráběná jenom jedním výrobcem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim - pro Apple dnes opravdu neni problem zaplatit dvakrat setup costs (a to nejsou zadne drobne, pri vyrobe cipu) a doufat ze alespon u jednoho dodavatele to vyjde. Je to videt treba u retina obrazovek, ze to melo vyznam - afera s duchy, LG vs Samsung. Navic to zene ty dodavatele k vyssim vykonum - ostatne nikdo si nechce uriznout ostudu, ze je becko, pak by to mel priste uz zazdene od Applu. Apple hodne vsazi na to, ze doda co "slibi", resp. ze je zde pevne dana inovacni perioda - budi to duveru zakazniku... a oni to dobre vi ze si nemuzou dovolit zadny problem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Možná v tom bude i ten faktor, že v době, kdy si Apple s obvykle dost velkým předstihem rezervuje výrobní kapacity na novém výrobním procesu, ještě nemusí být úpnlně zjevné jak se s ním nakonec bude dařit a jaká bude výtěžnost a kvantita produkce. Takže sázka na jednoho koně by se mu mohla dost vymstít a určitě by se mu nelíbily trable typu nestíháme dodávat protože není dost SoC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bychom aplikovali čistě trojčlenku, jak se píše v článku, tak bychom museli dospět k tomu že na 14nm procesu by měl ten samý čip mít zhruba 75% velikosti co na 16nm procesu (14^2/16^2). Ale těžko z toho vyvozovat, že se jednomu něco povedlo nebo naopak - prostě to jsou jen hrubé nálepky uvádějící proces.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.