Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k SanDisk chce 8TB SSD příští rok, 16TB v roce 2016

A GlobalFoundries si rve vlasy, že do tohodle vlaku taky nenastoupili. Podle mě jsou tyhle čipy ideální produkt pro případné (i nouzové) vytížení nevytížené a tím pádem prodělávající továrny/soustavy továren.

Enterprise byla pěkná loď, ale my co žijeme v reálném světě víme o ceně za GB svoje.
3TB HDD - 2700 Kč
256GB SSD - 2800 Kč
IMHO už když by se SSD dostaly na jen cca 4x vyšší cenu za GB, tak by plotnám nastal problém, tak proč fantazírovat o stejné ceně...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Protože stejná cena by byla fantastická a de facto smrt klasických HDD, mimo ukládání dat pro dlouhodobé účely. Zde mají SSDčka nevýhodu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

z jakeho duvodu je dlouhodobe ukladani dat na SSD nevyhodou? mam prozatim jen jedine doslouzivsi SSD (z 8 ktere jsem za tech 5 let poridil) a cteni stale funguje

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dlouhodobé ukládání mi přijde jako vyloženě nesmysl. Za SSD platíme velké peníze, protože jsou rychlá, když něco ukládám na dlouho tak tam není klíčová vlastnost rychlost, ale je to spolehlivost. Jinak při dobrém zálohování není nic proti ničemu mít data odložená na SSD, ale ekonomicky je to nesmysl.

Zcela nevhodná jsou SSD jako archvační médium, což je též forma dlouhodobého ukládání.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no vidis a ja do sveho noveho workstationu planuju jiz jen SSD, 240GB pro OS a softy a 2x 960GB pro data a jejich zalohu (momentalne mam 240GB SSD ten necham + 2x 1TB plotna)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Proti gustu žádný dišputát, ale nechápu nač takto vyhazovat peníze.. Na zálohovací disk je potřeba zápis 200 MB/s? Atp... Také bych nedoporučoval mít ty dvojice shodného typu. Chybka ve firmware a dvojice SSD se odporoučí ruku v ruce...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Za SSD platíme velké peníze, protože jsou rychlá, když něco ukládám na dlouho tak tam není klíčová vlastnost rychlost, ale je to spolehlivost."

Nevidím žádný racionální důvod, proč by SSD disk měl být nespolehlivější než pevný disk. (No, možná bezolovnatá pájka? :-D) Další zajímavý důvod pro firmy by mohl být v tom, že mají mizivý tepelný výkon (a elektrický příkon) a hlavně ve vyšších kapacitách vynikající prostorovou hustotu. (A pokud jde o archivaci, pak snad platí, že jakákoli média je třeba refreshovat, nejlépe automatizovaně. Tedy pokud nejste na mikrofiše. ;-))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Problém SSD je, že to je černá skříňka, black box. Zatím co na HDD se data vysmahnou do sektorů a tam si pak tiše hnijí, SSD s daty neustále operuje, přehazuje, optimalizuje, aby udržel kontrolovaný wear leveling. Jedná se o činnost z venku neviditelnou. Undelete, Unformat, záchrana data jsou zde záležitosti značně nejisté a nákladné, zatímco u HDD je možnost záchrany dost vysoká.

Nemluvím o "strojní spolehlivosti", tam jsou na tom s HDD podobně. Jde o to jak moc jsou uložená data ohrožena a jak moc do nebe odejdou při poruše (většina lidí tu asi má zkušenosti s lovením dat ze zkolabovaného disku, resp. s pokusy o záchranu). Kdo má data na SSD nezálohováná na jiný typ média, jako by nic neměl. O nutnosti záloh se zde netřeba bavit, že. Jinak proti SSD jako médiu na systém a jako rychlé pracovní úložiště nemám ani Ň. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napajany SSD disk ma data retention v rokoch, enterprise desiatky. Enterprise HDD radovo rovnako. Zabezpecit standby napajanie pre SSD znamena zlomky wattu na disk.
Archivovat na HDD je hazard. Ich spolahlivost s casom silne klesa, pricina su mechanicke suciastky a starnutie magnetickeho media. Su na to pekne statistiky od nejakej socialnej siete.
Enterprise nalepka spravidla znamena rychlost, pocet prepisov a spolahlivost. U SSD by som pridal stabilita vykonnosti. Firmy ako Google ale ukazuju, ze ta nalepka nemusi byt vsetko a vhodnou architekturou uplne straca ekonomicky zmysel.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Je tu ten rozdíl, že z archivačního HDD, kterému v šuplíku "zarezlo ložisko" můžeme vyndat plotny (odborně) a data s vysokou jistotou přečíst, i když úplně levné to nebude, umrtvený SSD v tomto směru bude značný problém (s tím, že většina firmwarů je černá skříňka a firma zabývající se záchranou vůbec nemusí znát, jak jsou data v pamětech rozházená).

Každopádně ani jedno není vhodné archivační médium.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Este k tomu palko desne blabota:

-spolahlivost HDD je prave dost vysoka, este aj dnes mame kopec 15+ rocnych HDD, ktore normalne funguju (aj ked su z dnesneho pohladu velmi hlucne a pomale)

-archivovat na HDD v skutocnom vyzname `archivovat` je velmi bezpecne, pretoze tieto disky nie su vobec pouzivane a takmer nebezia

-tie `pekne statistiky` su pekne dristy -> akurat otestovali ktore comsumer lacne HDD lepsie znasaju `server like` tyranie 24h denne

mam sice 3 SSD ale cisto len na systemy, davat na to napr. multimedialne data je nezmysel - plus dusa trpi ked sleduje jak na `pocitadle` naskakuju desiatky GB len pri manipulacii s par filmami na SSD, ktorym vo vseobecnosti pocet garantovanych prepisov stale klesa a klesa (konkretne sandisk garantuje len 1000)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Archivovat na HDD opravdu moc dobré není (ač je to v současné době dostupná možnost pro domácí účely).
1. při poruše odejde hrozně moc dat a že s věkem mechanická závada hrozí.
2. HDD je read-write médium a je velmi snadné něco bez povšimnutí smazat (ještě lépe to provede nějaká havěť při připojení archivu). Read only média či pásky jsou na tom v tomto ohledu moc lépe.
3. dokonalá archivace neexistuje :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel som to samozrejme v porovnani s SSD ;o)

Inak mas samozrejme pravdu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já soudím, že dokonalé archivační médium vynalezli už staří Egypťani. ;-) Pravda, čtečku musel zrekonstruovat jistý Champollion, ale 4000 let jim to vydrželo. :D

Ale je fakt, že hustota dat nic moc ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mineralogie přichází na pomoc: http://phys.org/news/2012-09-japan-hitachi.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

240GB jsem minuly tyden kupoval za onech 2800:) Delal jsem si zalohu pred updatem na W8.1 na stary obskurni HDD a jen tak ze srandy to zkusil nabootovat ..... silenost, pamatujete jeste vubec nekdo na ty doby, kdyz jsme meli system na HDD?:o) To byvalo peklo co?:o)
Pritom to neni ani tak davno, ja si svoje prvni SSD koupil teprve presne pred dvuma rokama za 4k (120GB Intel), vubec netusim, jak jsem do te doby mohl PC pouzivat:o) A to me tak na minimalne pul roku odradily stupidni komentare na cdrku, kdy "inteligenti" tvrdili, jakou to ma malou zivotnost a po dvou letech a 14ti dnech NONSTOP provozu je ten intel porad na 100% zdravi a zivotnosti a zapsano 4.4TB.
Dnes uz cpu 120GB SSD za 15kil uplne vsude a kazdemu, bych otekl z toho byt u PC s HDD jako systemovym diskem ...... mam ho i ve sve backup masine, kterou zapinam 4x do roka:o)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

kdyby tak byla uvedená přibližná cena která bude v době uvedeni na trh. Ale disky s velkou kapacitou většinou s cenou jdou dolů rychle jen u těch menších kapacit cena zůstává, WD Blue 250GB - 1 179,60Kč, WD Green 1TB - 1 387,70kč Samozdřejmě jsem uvedl plotnové 3,5" HDD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ceny magnetických HDD jsou stále vysoké. V květnu 2011 jsem za 2 TB Seagate dal v Alze přesně 1799 s DPH. Dnes tam je nejlevnější 2 TB od Seagate za 2219 s DPH. Po 3 letech. SSD na zálohování si bude pořizovat leda chuj, slušněji to napsat neumím.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

smazáno 2x to samé

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo coskoro bude rovnaka cena za GB . Alebo dokonca vydu SSD este lacnejsie. Pretoze uz pomali nabiehaju vacsie SSD ako su mechanicke HDD. Po zaplateni R&D a nakladov na stavbu fabriky pride na cenu zakladneho materialu ktori je v pripade SSD chipov lacnejsi ako su drahe zlatiny a ich precizne mechanicke opracovanie do rotacnych HDD.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.