Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k SanDisk má paměťovou kartu s rychlostí 0,5 GB/s

Nějak jsem si při pohledu na ten obrázek vzpomněl na 5,25" disketu ;)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Ono to ani věkově (co se týče technologie) nemá od sebe daleko :-D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pochopitelně, co je blbých sedmadvacet let z hlediska doby trvání vesmíru?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jakých dvacetsedm let? 5.25 se začal používat v 80. letech. CF vznikla na počátku 90. let :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

První 5.25" mechanika je z roku 1976.
CFast je karta založená na SATA a ta přišla v roce 2003, s originál CompactFlash má společné tak maximálně rozměry.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To ano. Ale vychází z původní CF, to že rozbily kompatibilitu (částečně, ta karta umí fungovat i v módu AHCI i IDE, ale furt tu máme sata konektor...) je věc druhá.

Ano, první mechanika je z roku 1976, ale začla se používat až o pár let později. CF vyšla tuším někdy počátkem roku 1995? A rožšíření bylo celkem rychlé :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

AHCI vs IDE je otazka radice/ovladacu na strane pocitace, karta je nativne SATA.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

a co jsem napsal? To, že umí i IDE mód je docela zásadní věc, přeci jen tam může nějaký sw komunikovat napřímo, repsektive například taková instalace windows XP embedded na tuto kartu, atd atd :)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

To co jste napsal je pitomost. Karta umi SATA. Rozhrani IDE a AHCI se tvori na strane pocitace, vubec to neni vlastnost karty. Karta samotna nema moznost tyto rozhrani pridat nebo naopak nepodporovat !

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Není divu já rovněž...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ak dobre počítam, tak tú kartu je možné zaplniť za smiešne 4 minúty. Vie my niekto povedať k čomu to je?
K takejto rýchlosti by sa hodila min. 2-4 násobne vyššia kapacita

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Představ si, že budeš mít časově neomezené seriové snímání (burst) v plném rozlišení snímače do RAW, třeba 36 Mpix z D810. 4 minuty v kuse asi potřeba nebudou, ale možnost tu je (pokud se dřív nepřehřeje snímač či procesor). A další výhoda je v rychlém vysypání fotek nebo videa do PC, případně můžeš provést výběr fotek přímo z karty a nejsi ničím zpomalen, oproti HDD je to dokonce rychlejší.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že tam je trochu problém s tím sypáním. To by chtělo připojit přímo do PCIe nebo na SATA, jinak není šance, jakákoli jiná čtečka karet to stejně neprotlačí tak rychle dál. Rychlosti USB 3.0 jsou v reálném světě směšné (nesejdou-li se náhodou všechny požadavky včetně správné konstelace hvězd) ve srovnání s teoretickým maximem…

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ono to CFast beztak nic jiného než SATA není, jen v jiném formátu a připojené přes jiné konektory (asi aby se na tom dalo vytřískat víc peněz za ty drahé kartičky). CFast 2.0 je prakticky SATA III. Až nástupce by měl jet přes PCIe. Historicky byl CompactFlash v podstatě PATA.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

No právě, musí na to být redukce nebo nějaké podobné nesmysly a jediný alespoň trochu uživatelsky přívětivý (=jiný než lézt do skříně a píchat to do desky) způsob jak to používat je eSATA. Takže bracket, eSATA kabel, napáječák, dvě redukce a pak se to teprve dá nějak civilizovaně použít. Případně jestli někdo má SATA šuplík na skříni (dělají se takové), pak stačí jen redukce a píchnout to tam.

Anebo čtečka/řadič do PCIe a strkat to do šachty skrz záslepku, ale to znamená lézt někam pod stůl za komp a taky ty řadiče nebudou stát pakatel.

Ideální by byla šachta do 3,5'' pozice. Ta se propojí s deskou přes SATA a hodí se tam SATA napájecí kabel, no a do šachty se zvenku bude strkat karta. Mno, jako vždy jsme tady pozadu, Yahoo říká, že už existují asi všechny mnou zde popsané systémy :o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vetsinou je use case: strcit do kamery, tocime, vyndat z kamery, strcit do dedikovaneho zarizeni ktere zajisti zalozni kopie a prekodovani do nahledovych formatu. Zapomente na primarni vyuziti domaciho pocitace v souvislosti s temito kartami.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zpet z IBC v Amsterdamu - meli jsme tam mimo jine i setkani s lidma od SanDisk-u a jakkoliv se zda byt CFast pro obecne publikum predrazena varianta, zkuste si prepocitat zivotnost SATA vs CFast konektoru a dat to do souvislosti s cenou media a take zarizeni. CFast je pro aplikace ktere vyzaduji neustalou manipulaci. Dalsi vyhoda je, kdyz vam disk upadne na nabity koberec - myslite si ze nechranene kontakty v SATA jsou opravdu lepsi reseni? Nemluvne o chlazeni karty, ktere je u CFast reseno kovovym tesnym obalem a u 2.5" spise nijak. Cena spise odpovida velikosti trhu / objemu prodeju, aby pokryli vyvoj a patricny vydelek.

Btw, v 4k/25fps uncompressed tyto karty vydrzi cca 6 minut v nasi kamere. Budou i vetsi pristi rok, takze je to porovnatelne s filmovym kotoucem. Kdyz potrebujete tocit delsi veci, vetsinou to jede nekam do pryc, pripadne se komprimuje.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Umím si představit průmyslové aplikace. Co takhle digitální osciloskop/paměť přechodných dějů? :-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.