Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k SanDisk představil SSD se zárukou 10 let!

Aby to nebylo jak se zárukou na boty. Záruku sice dostaneš, ale nesmíš v nich chodit :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

U Deichmanna mají boty s doživotní zárukou, oficiálně mají klasickou 2 letou, ale pokud v botách od nich chodíte každy den, tak za rok prošlapete podrážku a můžete jít boty reklamovat. Už jsem to takhle 2x udělal :-) .

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Znám člověka, kterému zrovna u Deichmanna při reklamaci řekli, že boty nejsou určené na běžné nošení a že má tedy smůlu. Ale možná je to tam teď už jinak.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak nedávno jsem si tam boty kupoval a v krabici byl lístek s popisem, k čemu jsou ty boty určeny. Takže podle toho se dají nebo nedají reklamovat. To pro mě je větší problém, že se přes svůj vysoký nárt do většiny jejich bot nedostanu :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Boty od Deichmanna jsem zkusil 3x a 3x na nich vždycky něco prasklo. Ty jsou snad ještě horší než od Bati.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jakou nadstandartní záruku poskytují, ale obecně se zákonná záruka nikdy nevztahuje na běžné opotřebení. A zápis u SSD je běžným opotřebením.
Takže jakkoliv já ssd doporučiji všem, záruka 10 let neznamená, že když vypotřebujete všechny PE cykly, že vám dají nový (a u bot je to stenjé - to že je prošoupete po půl roce chozením po skalách neznamená, že máte nárok na reklamci)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Boty prošoupu chozením po pražských chodnících, za rok ujdu zhruba 3000km. Běžné opotřebení jsou většinou kosmetické vady, které nemají vliv na použitelnost. Pravda je, že boty s dírou v podrážce můžete dál nosit, akorát Vám v nich bude při dešti čvachtat.

Sem zvědavej, kdy se budou do bot montovat krokoměry napájené piezzoelektrickým krystalem, a třeba po ujití 1000000 kroků (~500km) Vám bota ohlásí, že je opotřebovaná a že si máte jít koupit novou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to, že je prošoupeš chozením je běžné opotřebení. Nejde vůbec o to, kolik jsi ušel kroků a i potom, co je takto opotřebuješ můžeš mít nárok na reklamaci, ale ne z důvodu, že je podrážka ošoupaná. Musí tam prostě být výrobní vada a tou jen těžko můžou být prošoupané podrážky (jsou i další důvody, ale nesouvisí s příkladem).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Podrazky? Me vsechny boty odchazi na proslapanou patu zevnitr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To byla důležitá informace a bylo nutné ji říct... Ale vážně - nic to nemění.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mně se prošoupou z obou stran. Ale dříve to bývalo jedno, protože podrážka byla plná a prošoupání trvalo dlouho. Dnes dělají voštinové konstrukce, kdy se tenký povrch prošoupe velice rychle (boty vydrží tak půl roku) a po té vnitřní mřížce se fakt chodit nedá. A je úplně jedno, jestli jsou to boty od ťamana za tři stovky nebo značkové za tři tisíce, ve výsledku je to úplně stejný šunt.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud opotřebení brání řádnému užívání, tak už se to nedá považovat za běžné opotřebení. Pro mně za mně, klidně si choďte v botách s dírou v podrážce, já ale takové boty budu reklamovat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nemusí se ti to líbit, ale i kdyby jsi to prodřel až na ponožku stále je to jen opotřebení a ne skrytá vada a nárok ze zákona nemáš. Druhá věc je, že někteří obchodníci podlehnou. Třetí věc je, že z mého pohledu je taková reklamace za hranicí slušnosti.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

A jak je tedy možné odlišit skryté vady od opotřebení? S vyjímkou zjevných závad hned po koupi se závady projeví až po nějaké době používání.

Kromě díry v podrážce se u bot od Deichmanna po roce začla odlepovat podrážka od zbytku boty, zřejmě v důsledku toho, že i v Praze občas prší. To je také běžné opotřebení?

Taky sem vyreklamoval pár harddisků, u kterých po nějaké době naskákaly špatné sektory. Podle Vás by obchodník správně neměl takový harddisk vyreklamovat?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No takze kdyz vyrobce naschval udela podrazku tak aby se co nejdrive "prosoupala", treba velice mekky material, tak s tim budete bezhlave souhlasit a poslusne jako ovecka si v tichosti pujdete koupit nove a tvarit se pri tom spokojene a nadsene?
I do bot se muze dat skryte kurvitko a proto pokud je zaruka 2 roky tak za ty 2 roky se to proste prosoupat nesmi. Jinak at uvedou ze je to svatecni obuv co si muzu vzit jen 2x do roka.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš pravdu, že to musí vydržet dva roky - možná bych si měl některé věci osvěžit (zvláště s NOZem), ale ošoupané podrážky (ojeté gumy,...) jsou ty nejtypičtější příklady na opotřebení. Nebo snad očekáváš, že si koupíš houbičku na nádobí a dvouletým užíváním ji neprodřeš? Nebo že se ráno vydáš na driftovací závody s novýma gumama (nevhodné použití) a odpoledne si půjdeš pro nové?
Čistě teoreticky vždy jde vykonstruovat případ, kdy to bude výrobní vada a ano, kdyby ti tam dal vyloženě nevhodný materiál (třeba marshmeláka) pak řekněme. Pokud ušel stovky/tisíce km pak těžko.
U těch dalších příkladů, co kolega uvedl to může být technický problém rozhodnout proč to selhalo a tam nastupují znalci, pokud to dojde až k soudu, ale u ošoupaných podrážek by to byly nejspíš vyhozené peníze.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

dva roky běžného provozu výrobek vydržet musí, jinak se jedná o zmetek a je nárok na náhradu. Zrovna u těch bot aby obhájili vaši tezi by muselo být jasné upozornění že se jedná o výrobek na sváteční použití a ne na denní.
Ony ty tisíce km vypadají hrozivě, ale když si to přepočteme na denní chůzi zhruba 5km za den - někdy víc, někdy míň tak ono to za měsíc hodí kolem 150km. Pak ty stovky km skáčou jako nic a to se ani nejedná o nic extrémního ale o obyčejné klidné pochůzky, tj normální využití.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Sice to muze vypadat jako bezne opotrebeni, ale taky to tak byt nemusi. Treba muze byt ten material nevhodny (vadny) a opotrebovava se vice a tudiz "moc nevydrzi". Pripadne je ten material presne takto vybran aby vydrzel co nejmene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Topánky nie. Skôr autá. Záruka na xxTB zapisu alebo 10 rokov, podla toho co nastane skor.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Koupím si radši Crucial MX100, 512 GB za 5 tisíc, záruka 72 TB zápisu nebo 3 roky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Berme to jako políček všem, kteří se ušklíbají nad SSD a neustále melou cosi o nízké /omezené životnosti NAND flash čipů, adorujíce přitom HDD technologii. Nová SSD SanDisk řady Extreme Pro je vyvedou z omylu."

Nikoliv. Z omylu nas vyvede, pokud SanDisk tech disku proda par desitek tisic a SKUTECNE VYDRZI.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nand čipy opotřebenim na SSD neodcházej. 99% SSD umře na kolaps řadiče vinou návrhu nebo firmwaru, případně klasicky na studeňák, nebo nainstant death ňěkterého čipy ne vinou opotřebení. SSD obecně až na některé modely a profi trh spolehlivá moc nejsou, ale životností nand to neni.

Sandisk si evidentně věří v tom, že si myslí že řadič a FW odladil tak že se to prostě nezhroutí. Nebo si chce udělat dobré jméno. Sám bych byl zvědavej co se stane když po 9 letech puff a ty to přijdeš reklamovat. Dle novejch zákonů pokud se nepletu platí právo na vrácení peněz nebo na novej výrobek (v případě nemožnosti opravy) jen 2 roky. Více je to dle smlouvy s prodejcem, takže pokud ti to za 10 let vyměněj za tehdy bezcenné 240GB SSD asi moc brečet nebudou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdysi jsem reklamoval klasickej disk 45GB a na trhu uz tato kapacita nebyla, no dostal jsem tusim 60 nebo 80 GB disk, takze spokojenost. Predpokladam ze za 10 let nikdo ani nebude 240GB SSD 2.5" vyrabet takze zakaznik pripadne dostane o dost lepsi kousek.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zaruku na zakonem stanovene 2 roky uplatnujes primo u vyrobce, jestli se nemylim. Teda pokud tuto nadstandardni zaruku nema vyrobce poresenou s distributory.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Sandisk to obvykle schova v datasheete....
Sameho ma prekvapilo pri citani datasheetu k jednemu SSD od sandisku, ze tam garantovali pocet prepisov (garantovane mnozstvo zapisanych dat/kapacita) VYRAZNE NIZSICH nez substandardnych 3000!!!! 8-O

Ale kedze ten SSD vyuzivam len na zalozny archivny OS, tak mi je to jedno :o)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

autor mohl přepočet na koruny, 240 GB - 3840kč, 480GB - 7500Kč, 960GB - 12200kč. Mimochodem v textech napsal autor že disky nemají standartní velikosti ale ceny uvedl se standartnímy i když v grafu mají jiné velikosti kapacity.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jak to má v názvu Pro nebo Hyper ... 80TB životnost je směšná hodnota - to si mohou do záruky pak napsat kolik let chtějí. Šikovný marketing, nic víc. Do notebooku je to OK. Tam se to hodí i tím nízkým odběrem. Nebo i do desktopu. Na nic jiného. Profi SSD mají výdrž v PB, řádově 100x-1000x více.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Ta záruka se v žádném případě nebude vztahovat na překročení počtu zápisů. A to malé procento, co po hodně letech odejde na něco jiného, holt vymění. Pokud se s tím zákazník bude vůbec otravovat, cena nějakého 250 GB SSD bude za pět let blízká nule a použitelnost taky. Bohatě se jim to vyplatí, když teď vydělají o něco více vyšší prodejní cenou. Mají to dobře spočítané.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jak už tady někdo napsal - SSD neodcházejí kvůli NAND pamětem, ale kvůli jiným selháním. NAND nefungují tak, že by prostě po určitém počtu zápisů odešly. Některé bity odejdou dřív, některé v tu chvíli, některé (drtivá většina) mnohem později. Pro odešlé jednotlivé paměťové bity má každý SSD dost velkou rezervu a zabezpečovací algoritmy, takže se vadný kousíček přestane prostě používat, data se přepíšou jinam a SSD jede dál. Takových chybiček SSD zvládne spousty a spousty, aniž by z vnějšího pohledu zablbnul.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze SSD odchazeji kvuli NAND pametem - nerikam ze vsechny, ale stava se to. Bud proto, ze rezerva dojde (ono je dost obchodni rozhodnuti kolik rezervy se jim vyplati nechat), nebo proto, ze mapovani z logickych na fyzicke adresy se nahrazovanim stalo tak slozitym, ze to radic neutahne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jojo ono když odejde jeden čip ze čtyřech, tak to opravdu nějaké consumer SSD rovnou zabalí :) A můžete si myslet, že je to šmejdem řadičem...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

SSD je zatím stejně cenově dostupné jen pro systém. Tudíž mne životnost až tak moc netrápí. Na data já raději klasiku HDD, řešení s SSD za xx.xxx Kč mi nevyhovuje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.