Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Seagate nabídne první 2TB M.2 SSD pro enterprise segment

Já se furt těšil, jak po pěti letech žní začnou vytahovat ze šuplíku ty HAMRy, SMR a další technologie na xnásobné navyšování kapacit, aby si u kapacit drželi náskok před SSD, a ono to vypadá, že WD a Seagate jen využili poslední příležitosti podražit disky, aby z toho ještě vyrazili, co se dá, než ta technologie chcípne, a pak začali zbaběle taky dělat SSD.
No, s takovou už je nejvyšší čas na nějaké ty terabajtové holografické disky, aby bylo kam ukládat seriály ve full HD (o 4K nemluvě).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HAMR, jestli bude, tak imho nejdřív příští rok. SMR je spíš obezlička než technologie, která by měla být pro uživatele přínosná (pro uživatele je to víc starostí než radostí) a MAMR nebo BPMR je zatím hudba vzálené budoucnosti, a to ještě kdo ví jestli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me by treba zajimalo jaka je skutecna cena tech cipu. U HDD je to jasne, tam jde o presne mechanicke casti, ktere se musi fyzicky a presne vyrabet, je to proste slozity orloj. Ale kus vypaleneho kremiku je vlastne oproti HDD naprosta hracka. V jedne tovarne vyrobi kremikovy podklad, v druhe cip a v treti to zbouchaji a spaji dohromady na desku. Kdezto treba u HDD verim, ze maji stovky subdodavatelu atd.
Proto se ptam, jestli a co je na tom tak drahe? Jestli jsou v tom nejake vzacne a drahe kovy nebo jestli je to jen marketing a je tam proste jen kremik, ktereho jsou na planete tri prdele a nejdrazsi na tom SSD je pajeci cin:o) Jestli tam neni nic vzacneho a realne dovedou vyrobit 1PB SSD za treba 10 korun, tak uz asi fakt nema smysl dale rozvijet HDD a budou jen salamovou metodou pridavat kapacitu a zlevnovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Křemíku je sice na téhle planetě habakuk, ale ne až tak v monokrystalické formě s vrstvenými miniaturními elektrickými obvody...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výroba čipů je energeticky náročná. Odvozovat cenu SSD z rozšířenosti křemíku je stejné jako odvozovat cenu HDD podle jeho steel casu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to sa asi tazko vypocita, a pravdepodobne to nik presne nevie, ale oni si cenu nastrelia aby to bolo pre nich este prijatelne. samozrejme treba pocitat s tym ze technologie na mikrocipy (nano) su daleko niekde inde ako pri HDD kde sa nadeponuje na sklenenu plotnu jedna vrstva materialu (ktoru uz musia mat zmaknutu za te roky) a potom sa to len posklada a hermeticky uzavre. Pricom pri SSD vsetky procesy musia bezat v cistych priestoroch, je tam vela litografickych krokov (ktore samozrejme ze robia stroje), hromada depozic roznych vrstiev, a potom to testovanie, atd. HDD porovnavat s SSD je ako porovnavat staru skodovku s novym autom (kde skodovka stale bezala a ak sa pokazila tak kazdy vedel preco) :) . Jedine co mi nejde do hlavy preco te skodovky stoja v dnesnej dobe tak vela (i ked uz tu padol ten nazor ze po zaplavach nastrelili ceny aby este vyryzovali co sa da).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nemýlím, cena za výrobu jednoho 300mm wafferu s čipy je kolem 8000USD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to bude taky zalezet na poctu vrstev. Takze 64 vrstve Vnand budou o neco drazsi nez <10 vrstev u normalnich cipu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi na procesu, na velikosti serie a par dalsich drobnostech...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.