Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Prototyp 3,5palcového SSD od Seagate má kapacitu 60 TB

To je ale pěkná/drahá konzerva pro sardinky/data.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

seagate prezentuje tento sen budúcnosti aby, narozdiel od WD, vyzeral relevantným. Toshiba, na druhej strane, už o niekoľko mesiacov plánuje predávať 100TB SSD http://www.theregister.co.uk/2016/08/10/toshiba_100tb_qlc_ssd/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ideal for large storage arrays, active archives and read-intensive environments"
Takže to s tím zápisem i životností bude bídné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A? Keď niekto vyžaduje vysoké IOPS pri výraznom R/W, tak bude voliť enterprise array s klasickými SSD. Ak chce niekto archiving, bude mu stačiť takýto disk a/alebo JBOD pole diskov. I keď pri takej cenovke... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A! Právě to, že takový produkt by mohl (při té ceně) proti těm enterprise arrays s klasickými SSD šetřit místo a elektriku, ale zatím takové vlastnosti nemá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to prototyp, technologická demonštrácia možností :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ciste matematicky se do 3.5" vejde 570TB v microSD kartach, pokud pocitame velikost 256GB (ikdyz se vsude pise, ze uz loni byla predstavena 512GB, co by davalo dvojnasobek). Kdyz se veme, ze velikost cipu v te karte bude tak desetina jejiho objemu diky konektorum a plastu, tak do 3.5" velikosti by jiste nebyl zadny problem nacpat 1PB:)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

teoreticky/matematicky z pohladu objemu ano,, ale prakticky to vyzera takto:

- neexistuje radic ktory by obsluzil tie tisice cipov, vsetko su to na mieru vyrobene exemplare
- cena by bola astronomicka, kto si kupi SSD za 2-3 miliony korun? ani ten 15,36 tb si nikto na doma nekupi, staci sa zamysliet kolko ludi si kupi dostupny 4 tb samsung ssd za 1300 €

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cena by byla pres 10M, 256GB @ 5000 czk. A radice se daji udelat z FPGA, nektere modely sezene i nezapouzdrene.. takze za ztratu par procent kapacity je to mozne realizovat. Ale to uz si sezenete i ty flashky. Nemyslim si, ze by neslo udelat ten 1PB, jestli se na to najdou finance.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja tu hlavne kdysi vznasel teoretickou otazku, jak moc jsou ve skutecnosti ty pameti drahe. Jestli proste 1TB cip stoji 10k dej se co dej diky drahym materialum a nikdy HDD nedozene .... nebo je cena 10 haleru a je to jen o marzich a zaplaceni vyvoje a za 10 let budem na HDD vzpominat jen z ucebnic dejepisu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

48L vnand od samsungu ma 99mm2 = 256Gbit, v 1 pouzdre je toho 16 nad sebou = 512GB. Na 1TB m2 disku jsou dve tyto pouzdra. Na 300mm wafer se vejde plosne neco kolem 700 cipu, pocitejme 600 kvuli okrajum, rezani a yieldu. V nejake starsi generaci [mSata 850EVO] jich asi dali jen 8, protoze na 1TB jsou tam 4 pouzdra, ale stoji to 10.000 czk. Bez dane 8264, v usd cca 350. Jestli na bizuterii, sestaveni, marzi a dopravu uvazujeme $30, zustava $320 na flash chipy, coz dela $10/die. x600 = $6000 per wafer (vcetne marze vyrobcu cipu).

Btw 256Gx8 stoji v digikey $136+, takze per die to dela $17 (vcetne marze distributora).

Realna vyrobka bude $2K az $4K per wafer. Nekdo kdo to umi spocitat lepe (a podlozit to?)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja se ale nebavim ani tak o vyrobnich nakladech spocitanych z ceny, jako skutecnych nakladech. Jsem presvedcen, ze dnes ve vyrobe cipu bude dnes o rad az dva mene subdodavatelu nez k vyrobe komponent pro mechanicke disky. Cili realne muzou ceny "za praci" klesnout daleko niz nez u HDD. Kdyz se veme proste stav, kdy uz je technologicky vyvoj zaplacen, kdy jsou i stroje davno zaplaceny a kdy uz jde jenom o tlak na nejnizsi cenu, kdy se cena cipu bude rovnat nakladum, cili priblizne cena materialu.
A tady mi jde o tu cenu materialu, cili +- nemennych velicin ..... ve smyslu nejakych drahych kovu, jestli je treba pro vyrobu jednoho cipu spalit na nejakou rafinaci 100kWh energie, jestli to musi nekde roky zrat v sudu jak vino, proste tak neco.
Ja beru, ze je to relativne nova vec a tak ... ze treba vyrobni linky nejsou zaplacene. Ale jestli je v cipu velikosti 100mm^2 za dve stovky zlata, tak proste cena nikdy nebude mensi nez ty dve stovky, rozumime si?
Me zajima proste ten potencial do budoucna, jestli to ma kam klesat a o kolik nebo nema diky drahym a vzacnym vstupnim produktum a velke energeticke naroky na vyrobu a tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jakou metodikou zanedbavas nakup nebo vyvoj technologii? Kdyz si vezmeme TSMC, tak ma rocni obrat $20mld, $6mld zisk. V tom je obrat cca 15M waferu - takze wafer prodavaj za $1250 (jen vyrobit to tedy muze stat 2/3, tj kolem $825 = material + energie... pri tom objemu 15M rocne). K soucasnemu stavu jsme dospeli po desetiletich vyvoje, a nekolika tisic miliard $. To nejde zanedbat - cena je tedy drasticky ovlivnena objemem vyroby. Jako vsude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a prave proto se ptam, jaka by byla cena bez objemu vyroby ...... kolik proste stoji ten cip jako material + energie + zrani v tom sudu .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO nesmyslná otázka - výrobců je pár a pokud se nestřelí do vlastní nohy, tak se k výrobním nákladům nikdy nepřiblíží, pokud nepřijde konkurence v podobě jiné technologie (viz osud plazma TV)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám doma kupu 16GB SD karet 2x , má to smysl si to koupit na win 7 ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

28USD je realne cirka 700 (a to ti to jeste muzou zabavit na hranicich a zaplatis DPH a preposlani:o)))
V dobe, kdy 120GB SSD je za litr (http://www.softcom.cz/eshop/a-data-ssd-premier-pro-sp550-120gb-_d170856....) s vykonem a zivotnosti o tri rady vyssi, je snad odpoved jasna:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a kolk oto stoji? chcem si kupit dva do RAID 1 uz nemam kam zalohovat svoje fotky a domace videa...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kupte si zapisovaná DVD , počet zápisů bude přibližně stejný jako u toho SSD disku a reálná životnost dat výrazně vyšší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne každému by se asi chtělo si místo 2x 3,5" disku zařídit místnost se 7000 kotoučky (při použití dvouvrstvých DVD), plus nějakou automatiku na výběr disků, navíc ta zdrcující rychlost čtení (hlavně když započítáme dohledání disku a vložení do mechaniky).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak si smaž porno a bude ti stačit to co máš teď.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to už je známé bůhvíjak dlouho - není problém vyrobit jakoukoliv kapacitu SSD, je problém to SSD potom zaplatit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

60TB je docela dost, to ani snad nevyuziju az si to pujdu za deset let koupit k zelenymu skretovi za 5 tisic, ale mensi uz se tou dobou ani vyrabet nebudou. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To se nestane. Výroba všech chipů včetně flash paměti začíná narážet na fyzikální limity, vidím to tak, že se kapacita flash pamětí zvedne možná tak 2-3x a to bude vše, přátelé.

Tedy SSD se stejnou kapacitou a cenou jako HDD rozhodně v dohledné době nebudou :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Padla někde zmínka kterou generaci SAS disk umí? Rozdíl mezi 12Gbit (SAS-3) a 22,5Gbit (SAS-4) není zanedbatelný

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Při takovýchto kapacitách ( a konečná to ještě není) začíná člověk uvažovat, jestli je vůbec přepis dat nutný. Jestli třeba nezačít uvažovat o verzionovacím file systému (podobně jako např. na Open VMS). Jednoduše místo přepisu souboru vznikne jeho nová kopie - samozřejmě databáze asi ne. Ale umím si představit takový disk využít jako background běžným diskům/polím na který by se průběžně ukládaly a archivovaly .../hodinové/denní/... snapshoty do zaplnění disku a až potom by se hromadně mazalo co už vážně netřeba. Takový diskwear na úrovni filesystému a s plnou kontrolou pod OS.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"nezačít uvažovat o verzionovacím file systému.... "

Mno... mezitim co ty o tom uvazujes... ;)

1) na Linuxu uz nejakej ten patek existuje >=4 takovych filesystemu (BTW anglicky nazev je "log structured filesystem")

2) uvnitr vsech SSD je presne todle, akorat to pracuje na urovni bloku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad 1. Já o tom neuvažuju ale roky používám. jen lidé ve světě Windows to jaksi nemají k dispozici ...
ad 2. nečteš důsledně - já píšu o wearu na úrovni OS tj. je teoreticky možné nastavovat parametry a strategii takovéhoto chování, vyhodnocovat kvalitu apod.. Uvnitř SSD jen doufáš, že to funguje jak má.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O niecom takomto sa spekulovalo este v dobe ked sa zacali objavovat prve riesenia ulozist dat na baze SSD. Ze buducnost bude v "dumb flash, smart filesystem" - tj. pole "hlupych" rychlych flash pamati pristupnych po PCI-E a logiku okolo zapisovania, prepisovania, wear-levelingu a ostatnych veci bude riadit OS a filesystem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo také pro redo-logy databází (Oracle) - nic by nebránilo mít třeba roční redology . V našich aplikacích je běžně 50GB redo-logů denně. Tzn. tenhle disk by v pohodě stačil na 4 měsíce bez jediného mazání. Takže ani omezená životnost/počet přepisů by nakonec nemusel být až tak tragický.
Navíc krásná představa jak se můžu pohodlně a rychle hrabat v databázi v jakém stavu byla třeba před měsícem a jaké data tam vlastně reálně byla.A takhle třeba minutu po minutě. Šílenost, ale pokud člověk hledá odkud/kdy/jak se ta nesprávná data do systému dostala, geniální možnost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A exadata skončí v elektroodpadu, ne? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proč? Exadata má tunu CPU a RAM, to není jen o storage a už teď nabízí např. 230TB flash storage per rack.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak půjdou ceny pamětí dolů, bude mít konečně smysl využít podstatně většího prostoru tří a půl palcových desktopových disků. Do teď se vše cpe jen do dvou a půl palcových těl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je celkem utopie - cena čipu (jako kousku křemíku) nepadá, pokles cen pamětí je daný tím, že na jeden čip dokážou výrobci nacpat víc dat. Tj pořád stačí 2,5" a není důvod to cpát do 3,5" (kromě extrémů jako jsou zmiňované v tom článku).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne tak docela, tohle totiž platí na pouzdro. Chipů v něm naopak přibývá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Hustotka! Jen tak dál!
2) Nepříliš dobrá zpráva pro CETIN a další providery, budou muset zvednout přenosovou kapacitu a přidat dalších pár svazků optických kabelů, protože tohle naplnit bude chvilku trvat.
3) v případě ztráty mých 2TB hraničící se sebevraždou, by při ztrátě 60TB byla sebevražda jasná.
4) za 10let: "Ale dědó, na tak malej disk si nenainstaluješ ani Windows 20! "

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou dva druhy lidí. Ti, kteří zálohují, a ti, kteří o svá data dosud nepřišli.

Pokud tvůj život nemá cenu ani cca 2800 Kč za 2TB záložní externí disk, tak prosím...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mám tři + dvoudiskové minipole a stále mám strach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na různých místech, nebo na stejném místě? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.