Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Seagate uvede 6TB disk začátkem dubna

Domníváte se, že pak zlevní i disky nynější?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ano tak to killnou zase clem nebo nejakou €uro dani.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"A pak přijde HAMR"

Myslim, ze tak skoro to nebude. Sice to na papieri vyzera krasne, uzasny vynalez, ale pre prakticke nasadenie do hdd to ma podla mna vazne zadrhele. Problem je s opotrebovavanim lasera, ktory zahrieva mag. vrstvu (podobne, ako postupne odchadza laser u vypalovaciek).. Hadam nechceme hard disky, ktorym po urcitom pocte zapisov odide laser a potom sa bude z disku dat len citat. Uz jednu "opotrebovatelnu" technologiu sa podarilo dat na trh - flash pamate. Dufam, ze u hard diskov k tomu nedojde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

HAMR disky na tom budou s trvanlivostí imho srovnatelně jako magnetooptiky, protože ta technologie je v podstatě stejná, jen menší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, magnetooptika, ktora bola pouzivana na obcasne "rucne" zalohovanie mi vydrzala 6 rokov, ale pri trvalej zatazi odchadzal laser velmi skoro. Servisoval som svojho casu dve magnetooptiky fujitsu 2.6GB permanentne nasadene v automatickom zalohovacom vymenniku a ich zivotnost bola cca 1,5 roka, vydrzali to pri dennom zapise priemerne cca 5 plnych diskov. Samozrejme, jedine co odislo, bol vzdy laser. Takze ta zivotnost zas nebola taka uzasna. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych ze dnes to budou mit poresene, precejen doba pokrocila. Na rychlo me napada ze laser nepojede naplno (bude tam silnejsi) a bude regulovany vykon podle potreby. Takze pokud bude starim slabnout, tak to bude kompenzovany zvysenim vykonu. Ale oni jsou chytrejsi takze to bude treba uplne jinak a jeste efektivneji. Nicmene jako kurvitko by to mohlo byt pouzito o tom zadna :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A nebo pořeší odvod zbytečného tepla, takže teplota bude stálá a nízká

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Doba pokročila, ale optické mechaniky stejně pořád většinou odchází na laser. Od disku se sice tak nějak očekává kolem 5 let životnosti, ale aby nám neomezovali počet zápisohodin. :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, pokud ta zivotnost nebude MOC kratka, tak uznej, ze medium, ktere varuje pred definitivnim odchodem tim, ze prejde do read-only modu, ma urcity smysl ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

btw seagate naprosto bezne pouzival 5 ploten v disich ...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

no jo, zase nejakej nevzdelanej blbecek minusuje, coz takhle se podivat semka http://diit.cz/clanek/seagate-jako-prvni-uvadi-na-trh-4tb-pevny-disk/dis... ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Helemese, fotka mého disku, nejstaršího co doma mám ...
6TB fakt nemá :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Před povodněmi byl 2T disk za 1780 CZK s daní, zařekl jsem se že nekoupím nový dříve než bude stát 1700, dnes , o více jak dva roky později, stojí 2T 2300,- bez daně. Stále čekám.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem se zařekl. Ale vloni vyměknul a koupil Western Digital za nějakých 2400 s DPH. Každopádně jsem to neměl dělat. Používám totiž hlavně notebook a nějaký noname adaptér IDE, SATA do USB a právě na tom WD se připřipojení přes ten adaptér narušila data a musel jsem jej znova formátovat a bojím se ho teď připojovat v čemkoliv jiném než stolním PC. S předpovodňovým Seagate 2 TB jsem problém neměl. Ale teď už opravdu nekupuji nic, a zálohy dělám klasicky na DVD+R a mám jistotu že mi to žádná blbá náhoda během jednoho okamžiku nesmaže. Jedině v budoucnu koupit NAS a 100% standardizovat proces připojování HDD. Ale to je na investici přes 15000 a do toho jen tak nepůjdu. Welcome back DVD!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.