Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Seagate v SSD stále budoucnost nevidí

Podle mě jde o slepou uličku. HHD spojuje to nejhorší z obou světů obzvlašť u 2.5" a to vysokou cenu a slabou odolnost. 4GB SSD na těchto discích je o ničem. Pokud to navýší, tak SSD části bude muset ustoupit 1 plotna, takže se žádná extra velká kapacita konat nebude a navíc cena bude velká.

Když jsem srovnával rychlosti HDD a SSD, tak jsem si říkal, že u některých rychlost SSD není tak odlišná od HDD, ale pak jsem si uvědomil, že ten HDD je Velociraptor na 10 000ot/min, proti kterému je jakýkoliv disk v NTB neskutečný šnek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vy lžete vědomě nebo nevědomě? Váš Velociraptor má rychlosti kolem 300 MB/s? Nebo jste to zkoušel před x lety a píšete o tom teď, kdy jsou rychlosti SSD úplně jinde?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Váš příspěvek je krásnou ukázkou dnešní komunikace. Místo toho, aby jste se zeptal, na základní informace ohledně testů, tak mě hned označíte za lháře. Ovšem v průběhu psaní Vám došlo, že ten test může být starý a máte pravdu, byl. Navíc jsem jej nedělal já, ale redakce IT webů.

Vy jste ovšem nepochopil, že mi nešlo o nějaké srovnávání SSD s Velociraptorem, ale šlo o to, že i nejpomalejší SSD co bylo už tenkrát testováváno je rychlejší než tento disk. Disk v mém NTB i když má 7K2 otáček nesahá Raptoru ani po paty, natož pak SSD. K čemu je mi disk s velkou kapacitou u NTB, když mi systém neustále čeka, až se ten šnek probere a dodá data.

Tim naražím na výrok Steve Lucza. Možná by měl srovnat svůj Air s SSD a Air s 4K2 HDD (mám pocit, že tam je dokonce 1.8" disk). Hodně rychle by ho to přešlo. Navíc v provedeni 2008-2009 (před novými modely) měl SSD větší kapacitu(128GB), než klasický 1.8" (120GB).

Za sebe to vidím na SSD jako primární disk a klasický HDD do Modular Bay, nebo externí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trepete hlúposti. Stačí si to reálne odskúšať. Nahradil som klasický 500 GB 7200 rpm disk novým 2,5" 500 GB Momentus XT. Ten má dokonca 32 MB cache a samozrejme ten 4 GB SSD ale s SLC (tí čo vedia čo je MLC a SLC vedia svoje). Bol pri tom jeden známy. Urobil som klon cez Acronis. Dva krát som reštartol a na tretí mu ukázal, ako štartuje windows. Nechcel veriť vlastným očiam. Láskavo si všetci uvedomte, že ten disk si do SSD skopíruje to čo potrebuje a nie celý windows ako niektorí plačú, že načo taký malý SSD. A na šatrt windowsu XP až tak veľa netreba a ešte stále ostane kopec miesta na exáče a dllka pre office, acrobat a podobne. Tá rýchlosť práce je reálne viditeľná. Je to skoro ako SSD. Ale s tým, že máte 500 GB za cenu 120€. To proste treba reálne vidieť a nie teoretizovať. Tvrdím že hybridné disky majú svoje opodstatnenie. a tu sú potrebné linky http://www.seagate.com/www/en-us/products/laptops/laptop-hdd

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže jde o něco jako ready boost z vist a w7 v bledě modrém ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To rozhodne nie. Cez pomalé usb a ešte pomalšie flešky nedostanete to, čo z toho SLC SSD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já ti nevím, SLC flash v HDD využívá přenosové pásmo SATA2 kdežto ready boost je součtem rychlosti USB2.0(3.0) a SATA2, latence budou srovnatelné protože se v obou případech jedná o nasezení flash. Zajímal by mě nějaký srovnávací test.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

SSD skutečně nemají budoucnost. Vzhledem k povaze pamětí, omezenému počtu zápisů a ostupnému snižování výkonu opotřenením se ani nic jiného čekat nedá. Dnes už existují koncepty klasických magnetických pevných disků ovšem bez rotujícího média. Díky tomu se sníží pístupová doba o 2 řády, zároveň také spotřeba, a všechny výhody HDD přitom zůtanou. V Seagate vědí co dělají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Píštete tu úplný bludy.

Dnešní SSD vydrží déle než HDD. V notebooku mám X25-M 80GB a využívám ho dost intenzivně. V průměru na něj zapíšu 50 GB denně, celkem už přes 10 TB. Opotřebení je na 96%, očekávaná životnost>20 let. Většína harddisků do 10 let odejde buď na nějakou mechanickou poruchu nebo vadné sektory.

Snižování výkonu už také dnešní SSD díky TRIMu dnešní SSD netrápí. Řadiče od Sandforce díky GarbageCollection mohou poskytovat max. výkon i v situacích, kdy nefunguje TRIM .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obávam se , že bludy zde pišete vy.
Je vidět, že s vaší očekávanou životností jste vůbec nepochopil jak SSD funguje

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přečetl jsem prakticky všechny články o SSD na Anandtechu, takže o fungování SSD něco málo vím.

SSD dnes mají write aplification ~ 1.1, MLC buňky vydrží 10000 přepisů, takže pokud na SSD celé 1x denně přepíšete (tzn. na 80 GB SSD zapíšete 80 GB), vydrží vám zhruba 10000/1,1/365=25 let.

Zkuste být trochu konkrétnější, jinak to vypadá že akorát kalíte vodu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tomu snad nevěříš, že denně zapíšeš 80GB na 80GB SSD a vydrží ti 25 let. Firmy o SSD lžou a jen vypouštějí šílená teoretická hausnumera. Proč nikdo neprovedl destrukční test, kdy by na levnější 40GB SSD neustále přesouvali a mazali balíky dat o velikosti třeba 20GB a sleduli degradaci buněk? Peníze? Těžko, firmy mají na prezentování blbostí, kdy zničí SSD golfovou holí, ale do tohodle testu se jim nechce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zatím nemám žádný důvod tomu nevěřit. Jak jsem už psal, své SSD celkem dost trápím 3/4 roku a vše v pohodě.

Dlouhou životnost mají samozřejmě pouze SSD s kvalitním řadičem (Intel, Sandforce, ...). Šmejdy ala JMF602 zkolabují celkem rychle i při normálním používání.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pochop, že díky snaze o rovnoměrné opotřebení buněk bude ten sešup rychlý. Až ho budeš brutálně používat pět let tak napiš.

to ukulele
Denně zapíšeš 80GB na 80GB SSD a vydrží ti 25 let. Pokud tohle výrobci uvádí u MLC tak lžou. Kdyby si byli výrobci tak jistý těmahle papírovými čísly, tak věnují jeden levnější SSD 40GB nějaké velké anglické redakci, zaplatí na 3 měsíce/10hod denně nějakému brigádníkovi co bude reálně co nejčastěji mazat/kopírovat data a s výsledky se pochlubí. Nejlepší reklama pro SSD co by dokonale rozprášila pesimisty jako jsem já a určitě zvedla prodeje. Napadá mě jenom jeden důvod proč se na tohle výrobci SSD nesložili nebo se nenašel jeden co by to zacáloval sám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Očividně nemáte žádné tušení o tom, jak jsou tyto testy prováděny, a ani o teorii pravděpodobnosti a statistice.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Právě že mám a tudíž chci „primitivní" praktický test a ne laboratorní statistiku a pravděpodobnost:)))).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by měl wear leveling nějak výrazně zvyšovat opotřebení? Jak přesně algoritmy na SSD fungují výrobci neuvádějí, ale čekal bych, že řadič bude udržovat opotřebení buněk v určitém rozsahu, třeba +-200 zápisů. Inteligentně implementovaný wear leveling zvýší opotřebení tak o 1%.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Do prdele o čom sa to tu hádate??? Článok bol o hybridných diskoch. Ušlo mi niečo?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že výrobci dobře ví jak SSD testovat a také je testují. Ale pokud myslíš, že např. jeden z největších výrobců SSD, firma Intel, vědomě lže a produkuje nekvalitní SSD disky, tak je to samozřejmě tvůj názor, na který máš právo.

Faktem je, že SSD disky vydrží mnohokrát déle fyzicky než morálně a jack.fx má pravdu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mel jsem dva Vertexy 2 120GB. Jeden vydrzel tyden a druhy mesic :o) ze by nahoda nebo spatna serie?

premyslim o Intel X25-M, ale 80GB je dost malo na me pomery i kdyz mam dva disky v notebooku.

65GB zabere jen instalace Win 7 + zakladni programy

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jak SSD postupně spomaluje si může exaktním měřením ověřit každý. Myslím, že jakákoli další diskuze je zbytečná :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...ovšem bez rotujícího média. Což je ale opět SSD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nikoli. tento koncept využívá magnetického média ve tvaru obdélníku na kterým kmitá síť čtecích senzorů. Princip je podobný jako u klasického HDD - čtecí hlavy se pohybují na magnetickým médiem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, o tom jsem neslyšel. Předpokládám, že nějaká MEMS struktura. To bych ale zase byl skeptický k ceně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja taky cekam ... na nejakou implementaci PRAM apod. Soucasna vlna SSD me zatim porad nechava vlaznou :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

PRAM vypadá v porovnání s MRAM a FeRAM slibně. Hlavní tahoun je podle wiki Samsung. Aktuálně to vypadá ...

In April 2010,[13], Numonyx announced the Omneo line of 128-Mbit NOR-compatible phase-change memories and Samsung announced shipment of it 512 Mb phase-change RAM (PRAM) in a multi-chip package (MCP) for use in mobile handsets by Fall 2010.

zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/Phase-change_memory

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem si uvědomil, že svojí nedůvěru vůči flash úložištím nijak neaplikuji proti USB flashkám u kterých už se poruchovost dostatečně prokázala.

Nedávno jsem si koupil 8GB flašku za 350Kč a až potom při pohledu na ceny externích HDD jsem zjistil, že je blbost kupovat flashky dražší jak cca 200Kč. Samozřejmě 150Kč mě nezabije, ale pro příště už na dražší flašky kašlu. Nejlevnější externí 2,5" HDD je za 1100Kč, má proti flašce obřích 250GB, větší fyzická velikost a mechanická citlivost oproti flašce mě nijak nevadí a počet přepisů můžu úplně pustit z hlavy.

PS: První vlna nespokojených zákazníků s SSD už přišla. Jsem zvědavý na tu druhou až se ukáže, že i u „kvalitních" SSD začne po určité době (díky snaze o rovnoměrné opotřebení buněk)něco jako exponenciální vzrůst úmrtnosti buněk.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mne uz par flashek umrelo a netreba dodavat ze na rozdil od HDD ktery vetsinou "zacne zlobit" flashka chcipne naprosto bez varovani proste ji jednoho dne zasunete do USB a nic mrtvo. Takze ja SSD neduveruju

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zálohovat, zálohovat, zálohovat. Každé médium může "umřít" náhle. Mám X25-M 160GB, rok, bez problému nebo realokovaného bloku. Je na něj 3 roky záruky, při čemž opotřebení se zaznamenává a u intelu není problém, že by reklamace neuznával. Pokud odejde po 3 letech, prostě koupím nový, beztak i morální životnost není delší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zalohuji dulezita data. ale necekam, ze mi umre disk za tyden a mesic u druheho zreklamovaneho disku ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ako vyhadzovať každé tri roky toľko prachov za takú malú kapacitu je blbosť. Asi máte dosť peňazí a netrápi vás ich vyhadzovať. Asi ich ľahko zarábate, ale ich na vás niekto iný zarába. A preto si peniaze nevážite.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bože...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vyhazuji jen penize za to co ma pro me uzitek. vazne me nebavi cekat 5 minut az nabehne windows a pak cokoliv co udelam ve photoshopu zabere spousty casu. tyhle veci se nedeji u SSD.

na penize se nadru dost, ale cas jsou penize. ssd = cas = penize. nemysli Vam to moc politicky ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

za vertex 2 jsem zaplatil £250, coz je v CR tak 8000Kc. i pri prumernem platu, kdyz nebudu chlastat jak vetsina dela v cr, tenhle disk se da koupit za pul roku kdyz jej vyuziju.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tohle se mi presne stalo u obou SSD (vertex 2 120GB). nahle umrti po tydnu a druhy po mesici :o) bez jakehokoliv varovani. hdd aspon upozorni, ze uz s emu enchce makat :o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, stejně starých intelů máme ve firmě ještě 9, další 2 mají známí, kterým jsem je doporučil. Žádný neodešel. Musel jste mít smůlu na špatnou sérii. I u klasických HDD se to stává - posledně seagete 7200.11, modely nad 500GB, "obnovitelná" náhlá smrt.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja se bavim o OCZ Vertex 2E 120GB (Indilix) ne o Intelu ;-) Intel chci zkusit ted. I presto, ze je papirove "pomaly" je rychlejsi jak nova generace Indilix SSD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Způsob jakým se jeden z největších výrobců HDD k SSD staví je přinejmenším nerozumný. I kdyby se v budoucnu ukázala SSD jako nevýhodná, nelze se spoléhat na tvrzení že tomu tak bude vždy, proto je moudré i do tohoto odvětví investovat a provádět v něm vývoj, protože jednoho krásného dne by mohl Seagate zjidtit, že mu prostě ujel vlak a mnoho let vývoje nejde dohnat mávnutím kouzelného proutku. Sám používám ve svém ntb 128GB SSD Kingston + mechanický externí disk na zálohu kvůli kapacitě. Veškeré neduhy SSD kromě kapacity jsou již v dnešní generaci vyřešeny (Trim + cache na disku).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co by jako měl Seagate vyvíjet? Má začít vyvíjet a vyrábět svoje vlastní paměťové čipy nebo řadiče? Vždyť tohle nedělá ani většina současných výrobců SSD - ty disky jsou prostě stavebnice - vemu čipy tady, řadič s licencí tenhle, obal tuhle a mám většinu práce za sebou. SSD dělá každý blbec a ten výběr se zdá být obrovský, ale on takový vůbec není, protože se hodně disků liší jen nálepkou.

NAND flash SSD nemají tak jistou budoucnost jak se nás snaží někteří přesvědčit, takže je to pořád zbytečný risk.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Súhlasím. Mne to pripadá, že výrobcovia potrebovali niekam predať nadprodukciu pamäťových čipov a nechceli sa dobiť v cenovej vojne pri predaji pamätí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je podobny jako s DVD, kdy vyrobci tvrdili ze data na nich vydrzi desitky let.Az po letech zkusenosti se ukazalo ze to je trochu jinak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, já mám nejstarší vypálené CD z roku 1998 a pořád je zcela bez problému čitelné. Totéž platí o všech ostatních médiích, které jsem od té doby vypálil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jswem na tom podobně, z mých CD (a následně i DVD) vypálených za posledních 10 let jsem našel jen dvě, na kterých jsou nějaké drobné chyby. V těch stovkách vypálených se mi zatím neobjevilo žádné, které by nešlo vůbec načíst.
To se ale zase nedá říct o trafikových lisovaných DVD. Těch už jsem měl několik, že na nich nebyla většina obsahu čitelná ani na nejlepší mechanice.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodujici sou tady ale zase az na prvnim miste penize.Pokud koupim SSD za cenu HDD pri stejne kpacite a vydrzi mne 5 let tak je to jasna volba, ale pri dnesnich cenach je to zcela mimo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To já jsem teda o dost míň náročný. Mě by dnes vzhledem k cenám HDD stačilo takový 256GB SSD s průměrnou rychlostí, cenou 2000 Kč a klidně ať se po 3 letech podělá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na systemovy disk by to za tu cenu slo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podělat za 3 roky? Já mám v počítači jako druhý disk 7 let starých 120 GB a nevidím důvod, proč by se mi měl ještě příštích 5 let podělat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem to už v minulé diskuzi - proč by měl SSD disk stát tolik co HDD (při stejné kapacitě), z jakého důvodu? Jedná se o pokročilejší produkt - je to jako chtít, aby např. SPVA LCD stálo stejně jako klasické TN LCD při stejné úhlopříčce. Nechápu prostě tuhle logiku a určitě mi ji někdo vysvětlí, protože tenhle hloupý argument se tu vyskytuje hodně často.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduchy, zakaznik jak znamo se diva hlavne na cenu.Dokud se bude cena SSD pohybovat v soucasnych urovnich, tak nema sanci se SSD rozsirit.Mozna nekdo ten rapidni narust rychlosti k zivotu potrebuje, ale vetsina lidi ne za ty ceny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože rychlost by vyrovnala kapacitní handicap a výrobek by byl cenově srovnatelný, tj. konkurenceschopný. Dneska je SSD ještě stále exkluzivní zboží jen pro speciální nasazení a nadšence který vlastně HDD ani nekonkuruje je zatím samostatná kategorie.

Když použiju tvoje přirovnání tak máš vedle sebe SPVA LCD 15" za 50000Kč a TN LCD 24" za 4000Kč. Co je jako SSD a co jako HDD snad už poznáš sám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to shrnul takto:
Kdo jednou zkusil SSD, už nechce jinak. Seagate má možná spočítáno, že současné disky jim zatím nesou dost a nadále v téhle oblasti vyčkává.
Nicméně, v dnešní době obrovský potenciál SSD nelze ignorovat, už ten fatk, že právě úzkým hrdlem, kterým byl diskový subsystem v PC sféře, SSD dokonale problem vyřeší. Pokud dáte do staršího notebooku SSD a máte zároveň rozumnou kapacitu RAM, myslím, že vám počítač vydrží další 2 roky :-) Nemluvím o RAID konfiguracích, kdy použití na partition pro operační system je prostě úžasné. Optimálně, co můžete dnes udělat např. u notebooku, vyměnit současný disk za SSD (stačí i 32GB), použít ho na system a druhý disk si dát místo CD/DVD mechaniky pomocí redukce, tzv Caddy drive. K dostání např. tady, možnost platby přes PayPal.:
http://newmodeus.com/shop/index.php?main_page=index&cPath=2&zenid=2077a4...
Ukázka:
http://newmodeus.com/shop/images/OBHD-SATA12-SATA%202%20sml.jpg

Pavel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak - kdo jednou zkusil SSD, už nechce jinak, s tím 100% souhlasím. A kdo nezkusil, tak aspoň komentuje v diskuzích něco, s čím vůbec nemá zkušenosti :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jj :-) Jinak jak jsem psal o druhém disku do Caddy drive, tak tím myslím samozřejmě klasický disk, s velkou kapacitou. Navím jak ostatní, ale já už optické mechaniky dnes využívám tak minimálně, že prostě pro mě tato konfigurace (SSD + HDD místo DVD ROM v notebooku) naprosto dostačuje. Pokud jde o gamesy, tak media taky nepoužívám, používám Steam :-) Mimochodem, dnes tam mají stále Halloween slevy, mrkněte na http://store.steampowered.com/sale/trickortreat.
Super :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

souhlasím, zkusil jsem a nechci už jinak. To Mirek11 a ostatním skeptikům doporučuji pořízení alepsoň malého 30-40GB levného SSD na systém. Za ty prachy co se prodává takový kingston prostě can't go wrong

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Můžu se zeptat co děláš se svým systémem, že ti nestačí rychlost 7200 HDD?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pitomé otázky může mít jen někdo, kdo SSD nikdy nevyzkoušel. Najdi si na googlu IOPS, a pak se vrať.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já se ptám co děláte se samotným OS (linuxem, Windows XP, W7), že Vám nestačí moderní 7200 ot. HDD? Napadá mně jedině doba bootování, kterou neřeším - ta je dobrá akorát tak na machrování v diskuzích.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já třeba na notebooku provozuji W7/databáze Oracle, MSSQL/tomcat/eclipse atd. S harddiskem jsem po nabootování musel 10 minut čekat než byl počítač použitelný (až nastartují všechny služby).

V projektu, na kterém pracuji, mám několik desítek tisíc souborů. SSD výrazne urychlí operace typu vyhledávání, překlad atd.

Jesli používáte počítač pouze na Word/Excel/Internet/Filmy tak potom opravdu SSD nepotřebujete.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V tom je ten problém. Vy tu všetci vykrikujete, že kto nevyskúšal, tak nevie, aké je to super. Ale ono pre obyčajného usera to až taký prínos nie je, zvlášť za tú cenu čo je dnes. Takže 5% čo robia s databázami a programujú kupuje SSD, zvyšok klasické HDD a ja doporučujem ten hybridný od Seagate, Momentus XT.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Odezva aplikací, je to absolutně neporovnatelné. Mám ntb s C2D LV a SSD, který je subjektivně mnohem rychlejší, než domácí desktop i7, do nedávna s klasickým HDD, teď již intelem.
Obecně u ntb je ten rozdíl ještě vyšší, protože 2,5" HDD jsou ještě výrazněji pomalejší než 3.5". Na data mám 6TB NAS, na GB síti není až takový rozdíl mezi lokálním HDD při poštění filmů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak, mám to SSD v ntb, tam si jaksi 3.5ku nedám, navíc v tom noťasu byl 5400 otáčkový disk, takže upgrade na 2.5 7200 by byl téměř neznatelný. Kvůli bootu jsem to nepořizoval, spotřeba + 14-18 min na mém ntb s SSD oproti HDD je taky celkem k ničemu, stejně jako ušetřených pár gramů hmotnosti a s ntb ani nemlátím, takže i mechanickou odolnost SSD nevyžaduji. A teď pozor Mirečku, i přesto to všechno co jsem napsal na něj nedám dopustit. Byl to totiž upgrade který je více znát než o +200mhz rychlejší procesor nebo další GB ram. Hlavně se konečně eliminovali lagy které jsou na všech počítačích s HDD běžné např - dám něco kopírovat, otevřu prohlížeč a buch 2-5s nemůžu nic dělat a pod. Nebo otevřu eclipse a nejsem schopen s počítačem minutu pracovat. Nebo hned po startu nacvakám několik programů a oken a nemusím minutu čekat, než se spustí, nebo když si pustím hru, tak mi loading netrvá minutu, ale třeba jen necelou polovinu a takto bychom mohli pokračovat víš. Třeba ti ho máma jednou koupí

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vyšší rychlost je jenom jedna z výhod SSD. Když se mi dostane do ruky notebook s HDD tak se občas divím co to v něm vibruje a bručí ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je ale opravdu jenom na system.Usetrim za den par fterin, ale furt budu ze stresu kvuli mistu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proto napsal "na systém". Samotný SSD disk samozřejmě s kapacitou na všechno nestačí, já mám taky navíc jako úložiště klasické 1TB disky :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, chtit muze, druha vec je ze si to za ten balik malo kdo muze dovolit.A kdyz ano, tak si raci koupi za tu sumu neco mnohem uzitecnejsiho.Ferrari by taky chtelo spousta lidi, ale presto ho malokdo ma.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je samozřejmě otázka pohledu - v roce 1997 jsem za 1,7 GB (to není překlep) disk Seagate dal asi 6 tisíc a to byl tehdy mnohem větší balík peněz než je dnes pořizovací cena SSD. V dnešní době je výpočetní technika poměrně levná a komponenty jako SSD tak působí velmi draze. Ale pravda je, že se jedná o rychle se rozvíjející odvětví a ceny budou ještě hodně klesat. A až za pár let bude stát 500GB nebo 1TB SSD disk do dvou tisíc, tak si určitě přečteme slova chvály a nadšené reakce i od dnešních skeptiků :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To máš pravdu jenom aby se klasické HDD nedostali na *steroidy to by se pak karta mohla obrátit ;)

*
-Stripové hlavy s cívka/stopa místo jedné na všechno, tj latence by klesly o řád i víc z ms na us
-Interní raidování na stripový hlava kanál ... tj. klidně 500+ kanálů... XD tj. přenosová rychlost by stopla o řád i víc z MBs na GBs

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Kdo jednou zkusil SSD, už nechce jinak."

Tohle je donekonečna omýlaná fráze, která byla mnohými vyvrácena. Patřím taky do té skupiny co SSD vyzkoušela, líbilo se jí, ale 7200 otáčkový HDD ji nijak nepříjemně nebrzdí. Například boot systému mě na SSD ohromil, ale vzhledem k faktu, že zapínám PC 1 až 3x denně, tak bych si klidně koupil nějaký vyjímečný OS, jehož jedinou nevýhodou by byla šíleně dlouhá bootovací doba 4 minuty.

Nenáročné programy jako Office 2003 se mě i na prehistorickém 40GB HDD 2MB cache otevře doslova okamžitě. To samé firefox a další. O 7200ot dísku s hustotou třeba 500GB na plotnu už nemá smysl vůbec psát - občasné a zcela vyjímečné zakuckání HDD při nějakém paralelním požadavku v pohodě zkousnu, jelikož k němu nedochází tak často. Náročné program jako AutoCad, SolidWorks aj. se taky moc často nezapínají, protože v nich lidé pracují minimálně desítky minut pokud ne spíš hodin.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mirku, ty jsi zřejmě zkusil ale nějaký pomalý SSD disk o nízkých rychlostech...
Jde tu, jak jsem psal, i o možnost zrychlit podstatně starší počítače / notetebooky. A pokud vyzkoušíš kvalitní, rychlé SSD nové generace od Intelu, pak sám uznáš, že je to vynikající. Nehledě na absolutní nehlučnost systému, menší spotřebu, přístupovou dobu a v neposlední řadě odolnost. Což se hlavně v notebookové sféře také hodí...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mechanická odolnost SSD v notebooku se někomu může hodně hodit a beru to jako neoddiskutovatelné plus. Pomalý SSD jsem si vyzkoušel taky, ale psal jsem o zkušenostech s průměrným kingstonem 64GB. On ten rozdíl mezi průměrným SSD a nějakým super rychlíkem je už o ničem.

Když jsem měl v kompu nějaký 10GB HDD co měL zvukový projev při seeku jak kulomet, tak jsem o SSD snil. Hlučnost dnešních HDD(jedno až dvouplotnových) mi už nevadí a je x možností jak ji ještě snížit a stejně to vyjde levnějí než SSD.

Do notebooku, se kterým se často za chodu hýbe, je SSD ideál. Pokud někdo počítá každou minutu u výdrže notebooku, tak je SSD taky ideální volba - když na to má ten dotyčný prachy a nevadí mu nízká kapacita.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"On ten rozdíl mezi průměrným SSD a nějakým super rychlíkem je už o ničem."

Tak doufám, že po přečtení této věty se již nikdo nebude snažit Mirečkovi oponovat. Tato informace je jakýsi zlatý hřeb za jeho prezentací svých famózních neznalostí a nevídaného alfabetismu v IT sféře vůbec. Přístupová doba, IOPS, datová propustnost - tam všude SSD vede o řády nad rotujícími kotoučky - což je ale, jak jsme se měli možnost dočíst z Mirečkových vyčerpávajících traktátů, zbytečné, protože jemu se Wordpad otevírá 2 vteřiny a počítač probouzí nebo zapíná pouze jednou denně. Bravo. Zkrátka bravo. Ladíku21, konečně ti bylo uzmuto žezlo krále učených diskusí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Earle ty seš pro mě symbol pojmu arogantní blbec.

Moje reakce na Aliensoka - prosím přečti si ji ať ti to dozvakne.
"Pomalý SSD jsem si vyzkoušel taky, ale psal jsem o zkušenostech s průměrným kingstonem 64GB. On ten rozdíl mezi průměrným SSD a nějakým super rychlíkem je už o ničem."
Hádej co jsem tím chtěl říct. Napovím ti - v tom srovnání žádné plotny nevystupují. Holt Earl a chápání textu pořád nejdou dohromady:))).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, moznaq to zni prekvapive ale Kingston 64GB je jeden z nejpomalejsich SSD, ktere lze dnes s klidnym svedomim jeste nazyvat SSD. Zbytek jen podle jmena.
Nejpomalejsi rozumne SSD je nekde na urovni OCZ Agility, Solid II nebo adekvatni produkt od jinych firem, pomalejsi SSD jsou vyhozene penize. Ono to fakt neni o te sekvencni rychlosti cteni a zapisu. Kdyby jo, tak by rozdil mezi SSD a HDD fakt zadny nebyl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si už 100% jistý označením disku, ale určitě vím, že to mělo čipy od Toshiby. Když jsem teď hledal na netu info, tak jsem zjistil, že čipy od Toshiby by měli mít jen ty Kingstony SSDNow V+ druhé generace a ty jsou dle testů dobrý.
http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=677&pgno=10
Tou větou na kterou se chytl Earl, jsem jen chtěl říct, že rozdíl mezi průměrným SSD Kingston V+ druhé generace a nějakým špica SSD do PCI-e se už na subjektivním pocitu o svižnosti systému nijak nepodepíší a člověk je vnímá jako stejně rychlé i když nejsou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kingston SSDNow V+ ma jedineho kandidata, ktery za neco stal as to byla 40GB verze - tedy prebaleny Intel G1. 64GB, 128GB atd. verze pouzivaji JMicron v2 control, coz je snad nejhorsi mozny, ktery prokonal jen JMikron v1. Pokud si nekdo tedy koupi "ekonomicky" Kingstony SSDNow V+ tak nikoho nemuze prekvapit jeho vyrok o tom, ze SSD nejsou zase tak rychle. Ano, mate pravdu, Kingstony SSDNow V+ nejsou prilis rychle. Kdybyste ovsem zkusil jine SSD zjistite, ze opak je pravdou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Subjektivně jako majitel SSD kingston nové verze s novějším JMicron řadičem musím říct, že tento SSD stále rychlejší než mechanický HDD je a o hodně a nejen papírově, ale i subjektivně. Intely jsou sice lepší, ale rozhodoval jsem podle cena/výkon/funkce(TRIM+cache) a za tu dvojnásobnou cenu byl ten Intel pro mě daleko nevýhodnější, nekradu totiž

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

myslím, že máte načteny jen nějaké recenze a grafy výkonnů, ale v praxi jste žádné SSD neviděl, ani se nerozhodoval jaký si vzhledem k ceně nakonec pořídíte, to se potom tak dobře povídá o tom jak je Intel dobrý (to ví každý). To, že ale kingstona v systému nepoznáte je nesmysl, který se zakládá na nějakých výkřicích na diskuzích, nikoliv z vlastní zkušenosti

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A jak to můžeš vědět - měl jsi snad i ten "špica SSD do PCI-e" nebo jsi to jenom četl v Blesku? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pozor, neplést starší a novější V sérii. Mám novější Kingston 128Gb, cena je jedna z nej na trhu a pokud nazýváš 220mb/s read za pomalý (v sandře jsem naměřil skutečně přes 200), tak jsi z prominutím debil. Write je myslím něco málo přes 100. Trim a 64mb cache je samozřejmostí

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dneska je lidem vymyvan mozek ze musi mit vsechno co nejrychlejsi, browser, disk, souloz, zivot.. rychle, rychle, to je hitem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, v zásadě máš samozřejmě pravdu :-) Nicméně v IT to tomu bylo vždycky tak... Je spíš o nervy někdy čekat a poslouchat, jak disk hrabe, tak je to prostě další etapa, pro někoho podstatné zlepšení práce. Spíš než všechno rychle je toho co nejvíc stihnout a rychle s tím jde ruku v ruce...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo jednou zkusil ferrari, uz nechce jinak...
Na dojizdeni par kilometru do prace mi staci Dacia Logan:) Jede v pohode 130 km/h (k cemu vic) a ma vetsi kufr...
Pozn. Je to jenom prirovnani, nerozebirejte to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to jenom přirovnání, ale pěkně debilní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

souhlasim s vyhodami SSD, obzvlaste v notebocich. bohuzel me zatim spolehlivost SSD disku nepresvedcila. lepe receno, mel jsem zatim smulu na dva spatne disky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Upřednostním Ferrari v nejočesanější verzi před Trabantem De Luxe. Ale každý jiný špenát...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a naco ti bude ferrari, na kvalitu ciest nevhodne, max. povolena rychlost na dialnici je 130 km/h...

radsej sa kvalitne ozer

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vysoka cena SSD disku, jestlipak se nam neopakuje situace, jako byla pred nekolika lety s vysokou cenou LCD panelu. Jestlipak se ceny SSD disku nedrzi nahore jen kvuli tomu, aby se vubec prodavaly ty klasicke plotnove disky.
A at se to nekomu libi nebo ne, tociva media budou muset drive ci pozdeji odejit a prijdou media pametova. Jinak armada USA pouziva SSD disky uz hezky dlouho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Armády světa používají SSD jenom tam kde to kvůli mechanické odolnosti má smysl. Ta teorie o umělé ceně SSD mě pobavila. Pokud je cena SSD vyšší než by měla být, tak je to jen kvůli přemrštěnému zisku, ale ne proto aby někdo uměle prodlužoval život plotnám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak píšeš, navíc s SSD do toho jdou i hodně firmy, které k HDD žádný vztah nemají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale jdou do toho firmy, co "mají vztah" k pamětem, třeba Kingston, takže nechápu váš vysměvačný tón, není to jako když firma vyrábějící ledničky najednou začne dělat něco sofistikovanějšího např. automobily

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nabidni me 3TB s SSD za rozumnou cenu a jses muj clovek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

na co potrebujes takovou kapacitu? SSD je urcen jako systemovy disk, kde mozna 80GB staci. coz dnes pokryva vetsina SSD disku.

dalsi vyuziti me napada snad jen databaze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trochu dost me to ujelo :-). Jinak se me SSD libi, ale na PC neprovozuji nic z toho proc se SSD dava.

Na cele tehle diskusi me vadi ze kde kdo napise jak je to super, coz je sice pravda, ale uz nenapise co na tom dela, az na vijimky. Je to to same jak kdyz se uvedou nejaka statisticka data, ale o tom jak k nim prisly, ... uz neuvedou, radej.

Proste si myslim ze v solidne postavenem PC SSD normalne potreba neni. Podle me se vyplati hlavne na konkretni veci. Proste to neni tak ze by dnesni PC bylo bez SSD pomale nebo nepouzitelne. Zatim tomu neodpovida pomer cena vykon.

Kolikrat se za cenu SSD da postavit cele PC, ktere sice neni vykonova spicka, ale na normalni veci bohate staci.

Ma smula je ze nekupuju nejlevnejsi sunt, ale driv prumer a kolikrat i nadprumer. Takze dnes bych chtel tak 100GB SSD SLC na system, ale prakticky me to moc neprinese.
V realu driv uvazuju o porizeni dalsich 2,5-3TB, pokud vubec.

PS: Nakonec je tahle diskuse o nicem, to co se tu pise se pise od nastupu SSD a zadnou prulomovou informaci sem tu nenasel. Je to samozrejme vsehno subjektivni a co clovek to nazor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mam notebook Alienware M17 HR2. pouzivam jej na CAD, photoshop, video encoding. 4GB pameti je malo a 8GB je drahe do notebooku. SSD bylo "nejlevnejsi reseni". Photoshop slape jak svycarske hodinky, odezva systemu temer nulova.

jinak jak pises, pro vetsinu lidi zbytecnost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli budou nebo nebudou SSD budoucností neřeším, žiju v přítomnosti. A má přítomnost je taková, že jsem po několika letech významným způsobem zrychlil počítač tím, že jsem zrychlil jeho úzké hrdlo. "Vyhodil" jsem klasické disky (ikdyž rychlé raptory ve striping) a pořídil na systém SSD (OCZ Vertex 2). Ta rychlost, ty odezvy, to ticho...prostě krása. A vynaložených peněz nelituji, ikdyž je to třeba upgrade jen na pár let ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak je to otázka priorit, až bude něco lepšího zase se zváží zda se to vyplatí. Někdo nakupuje SSD a je spokojený někdo čeká na něco lepšího nebo čeká jen na slevnění.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim, ze Seagate timto prohlasenim trefil hrebicek na hlavicku.

Sam uz SSD mam a je to nebe a dudy proti disku, proste jako srovnavat HDD a disketovou jednotku. Ovsem kapacita je silne omezujici a proto ji vyuzivam jen na OS, aplikace, par her co zrovna hraji a nejaka data co se casto meni. V praxi mam pak druhy disk (HDD), na kterem jsou vsechna data. Pokud neco zacnu zase pouzivat, nakopiruju to na SSD a spoustim od tamtud. Pokud tam neni misto, neco odmazu, resp. presunu na HDD.
V podstate se da rici, ze SSD vyuzivam jako cache mezi HDD a RAM, kde je proste prilis propastny rozdil.

Seagate myslenkou spojit HDD se zajimave velkou SSD cache, chytrym algoritmem a atraktivni cenou ve skutecnosti muze oslovit bezne/nadsene uzivatele. SSD ma perfektni potencial umistit se jako cache mezi velkokapacitnim HDD a RAM, kdy svou kapacitou znacne RAM prevysi, ale nedosahuje kapacity HDD (v podobne cenove kategorii).

Seagate sice zatim neuvedl zadne nadejne reseni, ono 4GB SSD je nedostacujici, to je tak maximalne na rychlene bootovani windows. Kdyby to bylo takovych 16GB a opravdu chytry algoritmus urcujici, ktere bloky dat na SSD, tak to by byl narez. Proc? Protoze uz bych to nemusel delat rucne tak, jak to delam ted a mohl bych nechat samotny disk at se o to transparentne postara.

Souhrnem, mozna ze SSD neni technologie daleke budoucnosti, nicmene dnes lezi rychlosti (pristupovou dobou) presne nekde mezi HDD a RAM, coz jej jaksi predurcuje jako efektivni permanentni cache.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Celá toto koncepce je nesmysl. Už z toho důvodu že na malém SSD subdisku/cache při stejném datovém provozu je daleko nižší životnost protože intenzita používání je daleko vyšší než na "velkém"(heh) SSD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jak to prezentoval Seagate tak nedochazi k pruchodu veskerych dat skrze SSD, to by ani nebylo efektivni. Naopak, vyhodnocuji se tzv. horka data a ty se umisti na SSD - tedy data, u kterych pouzity algoritmus usoudi, ze by tezila z rychleho SSD. Tento algoritmus by mel vyhodnotit, ze kdyz si prehravam film, takt to fakt nema cenu kopirovat do SSD cache. Je pravda, ze neni prilis znamo jak efektivni a chytry dany SW od Seagate je a zda racionalnre rozpozna co dat a co nedat na SSD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nesúhlasím. Pretože tam a neprepisujú neustále data. Tam sa proste nejaké zapíšu, napríklad zo systému a potom sa čítajú. A aj keby bola intenzita vyššia, nezabúdajte, že je to SLC, ktorá je lepšia ako MLC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Flash má 10000 zápisů. Nic moc. Jenže SSD se skládá z několika chipů a každý má 10000 zápisů. Taky záleží jak je řešena FAT/ NTFS tabulka? Pokud se zapisuje do FLASHKY, tak máte za pár měsíců smůlu. Možná to mají ale jinak. Data se dají zapsat do RAMky a tu zálohovat baterkou. Nebo přehazovat na různé sektory. Není někde článek popisující detaily SSD disků?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Konkretni logicky sektor (4kB) disku neni spjat s konkretnim fyzickou pozici v NAND chipech. Pri opetovnem prepisu stejneho logickeho sektoru na disku se zapisuje do ruznych mist v NAND.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máte špatné informace. MLC flash má 10k zápisu, zatímco SLC zvládne 100k. Momentus XT samozřejmě používá SLC flash.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

FLASH disk je pro výrobce taková krásná věc, vydrří chvíli, pokud se to dobře udělá skazí se dva dny po konci záruky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako každá jiná spotřební elektronika. A díky zelené RoHS to mají ještě jednodušší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.