Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Seagate zavírá jednu z velkých továren na pevné disky

Docela by me zajimalo videt jednani spravni rady Seagate. Jestli jsou v klidu a vubec si konec nepripousti nebo jestli panikari nebo jestli maji nejaky plan.
Ja verim, ze disky porad budou, ale obavam se, ze se zacne s ubyvajici produkci zdrazovat. Nicmene i tak to budou mit vyrobci tezke. WD myslim ze za pet minut dvanact koupilo SanDisk, diky cemuz budou schopni pokles HDD vyrovnavat. Seagate by mel urychlene vymyslet, kde chce pokracovat, jinak si myslim, ze neprezije a uz ted je to hodne blby, kdyz vyjma minimalnich objemu vyroby od Toshiby, tu je v podstate jen Seagate a WD. Pripadny konec Seagate a monopol WD by neprospel vubec nikomu, ani firme WD - mozne pokusy o regulaci.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak s nástupem SSD ten konec jednou přijít musel...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No jasny, spis asi bude problem pro Seagate se adaptovat, preci jen k SSD maji bliz vyrobci RAM respektive flash medii nez vyrobci HDD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co by dělali. Sedí, mají čísla a prognózy, tak se rozhodují, kde co zavřou. Důležité je správně odhadnout rychlost sestupu a pak už je je to jednoduché. Tržby příští rok budou 2016 krát 0,x, potřebné kapacity 2016 krát 0,x, náklady na materiál ví podle smluv s dodavateli - asi budou při nižších objemech mírně vyšší na jednotku, tato disproporce se dá kompenzovat prodejem nepotřebného majetku nebo zvýšením prodejní ceny produktů. Musí propustit Y zaměstnanců.

Nevidím vůbec důvod k panice ani k nějaké nestabilitě nebo ztrátě - pokud toto všechno ví dopředu, jsou na tom mnohem líp, než třeba automobilky v roce 2008.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych si klidně nový disky koupil, ale ono když parametrově a výkonově stejný disk stojí vlastně úplně stejnou cenu jako v lednu 2013, tak proč bych to dělal. Jo, upgradoval bych na větší disk(y), ale nabídne mi nějaký výrobce třeba dvouplotnový 4TB disk? Nenabídne, prostě technologicky už to moc nestoupá a popovodňový cenový kartel to v oblasti HDD zazdil úplně.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak napr. ja som kupoval v 12/2013 Seagate 3TB za 89 Eur s DPH a dnes su ceny toho isteho modelu dokonca vyssie:
https://pevne-disky.heureka.sk/seagate-barracuda-3tb-3_5-sata-600_7200rp...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cena je stejná jen ECB tiskne kopy hnoje, kterým říká peníze tak čísla lezou nahoru.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ona ale nijak moc neklesá ani cena v USD, vývoj disků se značně zpomalil a konkurence neexistuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem pred rokem a daco kupoval asi 10x 8TB Seagate Archive za 210€/kus, hadajte kde su ceny dneska (296€). Hovorim si ze vcelku zaujimava investice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A si s diskami spokojny? Nemusel si ziaden z nich reklamovat? A na co ich pouzivas, ak sa mozem spytat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou blbci však HDD se ještě potřebují jelikož SSD nevydrží dlouho a nedají se používat jako primární na všechno kvůli přepisům když je dokáže zničit i blbý prohlížeč tak to je na hovno nejlevnější 2TB SSD stojí 30K tak že mě je to taky k hovnu používám radši Hybrida. SSD jsou drahý mají malou kapacitu a ještě k tomu nevydrží to co plotnový disky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hybrid = nespolehlivost SSD + pomalost HDD. Nebrat, nepouzivat, k nicemu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, používám přes 6 let a spokojenost. O parník rychlejší než nejrychlejší klasický disk v notebooku i než třeba velociraptor v desktopu, takže do noťasu kde je potřeba velká kapacita + slušná rychlost + dobrá cena a vejde se jen jeden disk, tak lze doporučit. Teda škoda, že už nevyrábí do notebooků 7200rpm hybridy, to nový 5400rpm hybridy pravda nejsou tak dobrý. Do desktopu to ale většinou smysl nedává, tam si každý podle svých potřeb může pořídit úložiště na systém i na data, jak mu nejlíp vyhovuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasny, narazel jsem hlavne na SHD s 5400ot., ty jsou cca stejne vykonne jako WD Black 7200ot. 2,5" a pritom maji zasadni nevyhodu ve spolehlivosti.
K nicemu, radeji ten WD Black nebo SSD do notasu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

já si zatím nemůžu na hybrida od Seagate stěžovat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hybrid je to nejhorší, co kdy vymysleli. Měl jsem dva takové v noteboocích a oba vykazovali smart critical failure cca po roce provozu. Disky zatím stále s občasnými problémy funguji (objevilo se pár io failure atp.), data se ale podařilo vpořádku zálohovat a po přesunu do externích boxů fungují na nahrávání filmů ze satelitu nebo jako úložiště na multimédia. Nicméně tento typ disku bych si už rozhodně nekoupil, celkově je to neodladěná obskurní proprietární technologie, na kterou uživatel nemá kontrolu. Lepší je kombinace SSD a běžného 2.5" disku (v strojích, kde to jde tj. s přídavným M2 slotem).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne pro hybridni pouziti je nezbytne, aby slo to SSD vymenit az odejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám už 4 roky v počítači SSD který používám každý den na práci (grafika) SSD intel 128GB. Používám ho jako primární disk. Aktuálně má naběháno 30492 hodin (běží cca 4 roku v kuse) Počet zapnutí 915. Do dnešní doby byl celkově přepsán cca 54x. CrystalDiskInfo ukazuje že stav je 100%. Od doby co jsem přešel na SSD neznám záhadné zpomalování počítače. Nesetkal jsem se s tím, že najednou nejde soubor otevřít (vadný sektor). O celkové rychlosti nemluvě. Díky SSD jsem upustil před 4mi lety od myšlenky o nákupu nového počítače. Nebylo třeba. Zrychlení bylo dramatické. Data zálohuju do NASu kde mám 4 WDRED v raidu. Mají naběháno zhruba stejných 30.000 hodin. Už rok se mi stává, že NAS občas disk odpojí a dožaduje se jeho výměny. Zlobí takto dva disky které po naformátování vždy zase nějakou dobu fungují než vyhodí chybu a RAID je vyhodí. O spolehlivosti tedy nejde mluvit. Jediné plus je levná kapacita. V okamžiku kdy budou 1TB SSD za 2300 Kč tak půjdou klasické HD do kopru protože drtivá většina lidí větší kapacitu prostě nepotřebuje. Drtivá většina nejsou všichni ale drtivá většina tvoří trh a výrobci se jim prostě přizpůsobí. Ostatní budou mít smůlu. Myslím že 20TB plotňáky už možná ani neuvidíme.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No, on je problém že SSD se nehodí na každý způsob využívání, takže HDD ještě nějakou dobu budou žít. Na SSD jsou třeba problém data - "ležáky" tj data, které se zapíšou a pak se na ně dloooouho nepřistupuje (na MLC to ještě až tak problém není, ale na TLC už jo). Jinak ty disky co ti dělaj trable už nejspíš mají nějaké weak sektory (tj sektory, které už jsou "vachrlaté" - jednou se přečtou dobře a podruhé špatně)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> data, které se zapíšou a pak se na ně dloooouho nepřistupuje

Problem je to jenom v pripade, ze SSD vubec nedostane elektrinu par mesicu. Pokud je SSD dostatecne casto zaple (i kdyz se nepouziva), kontroler si to pohlida aby ti data nevyprseli. Leda ze nejakej trapnej vyrobce neni schopen udelat poradni kontroler.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, da se narazit na poruchove WD Red, neni to tak vyjimecne. Radeji si priplatit za WD Red Pro. Jinak Enterprise disky maji mnohem vyssi spolehlivost, jenze pro domaci ucely je to drahe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Red Pro je 7200 otáčkový, Red 5400. Na odkládání hromady dat (typické pro domácí NAS) dává smysl spíš ten Red.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele a co jsou to za disky: " WD RE4 " jsem si ho koupil a zatím dobrý, ale vůbec nikde nenajdu parametry jako rychlost otáčení apod... díky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RE = Raid Edition. Jsou to vysokozátěžové disky, takže by měly vydržet dost. Cache 64 nebo 128 MB, SATA6, 7200 RPM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před pár lety jsem si dal tu práci a prošel všechny datasheety a vše kolem WD disků a sepsal tabulku s rozdíly (otáčky, cache, rozhraní, fce apod.). Výsledek najdeš tady :
http://www.abclinuxu.cz/blog/Max_Devaine/2015/3/navrh-skalovatelneho-ent...
v sekci "Jaké disky do pole dát?".
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1 TB SSD za 2300... Nechci prudit, ale zatím to spíš vypadá, že za tu cenu nebudou za chvíli ani 250 GB SSD. Před rokem se všude psalo, jak budou ceny SSD klesat díky TLC čipům a naprostý opak je pravdou. Vše je dražší než před půlrokem a myslím že i rokem. Já jsem na konci listopadu kupoval 4 TB Seagate za 3700 Kč. SSD minimálně 5 dalších let myslím nebude mít šanci se do této kategorie 1 TB a více konkurenčně cenově vměstnat...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je zajimava otazka.

Mame nekolik tisic pocitacu.

SSD koupene 2010/2011 funguji vsechny.
Plotnove disky koupene ve stejne dobe maji reklamovanost 18%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počkej ještě chvilku a třeba se poserou všechny SSD během jednoho dne a budete mít reklamovatelnost 100%.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tomu snad ani sám nevěříš.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím jediná studie SSD zjistila, že záleží spíše na době kdy čipy sjeli z výrobní linky než na přepsání buněk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... a zcela elegantne si zapomel dodat, ze ta sama studie zjistila, cituji:

Flash drives also don’t have to be replaced nearly as often as mechanical disk drives

... takze to tve tvrzeni o 100% chcipnuti je totalni pohadka, jako obvykle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TŘEBA - je podmiňovací podmínka ty chytrolíne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím jak vy já jsem ještě zůstal u toho že mám radši všechno na jednom disku včetně systému zkrátka jen jeden oddíl C:\ a proto potřebuji jeden velký disk a Hybrida jsem zkusil ze zvědavosti. A jak píše uživatel TOW přesně můj případ ležáky proto nechci mít dva disky proto mám jen jeden velký a SSD mi tohle neumožňuje ani ten 2 TB za 30000 Kč.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nikdy jsi neformátoval disk při instalaci nového systému? Nikdy sis nehrál s tím nainstalovat si jinej OP než windows? Tak to je jasné že ti stačí jeden disk na všechno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já ne, proč taky? Windows vydrží po celou dobu životnosti HW. Jiný systém instaluji do jiných PC, nebo virtuálního stroje.

Další disky si připojuju do logické adresářové struktury, ne debilně jako CP/M, tj. "na písmenka". Je-li třeba přesunout nějaký program na SSD, používám junctions.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud vím tak linux zavádí jiný celý formát disku, tak nelžete.... linux na ntfs nebo FAT32 jsem ještě neviděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si teda jarousku videl hodne malo :-D Je to zrudnost, ale oboji je mozny. A linux bootujici z fat32 je dokonce bezna zalezitost u live distribuci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám rád rychlost a svižnost, proto všude a všem dávám 240GB SSD na systém a programy a k tomu většinou nějaký WD Black na data (hry, filmy, hudba apod.).
Provozovat dnes systém na něčem jiném, než na SSD, mi přijde nerentabilní, těch pár korun navíc ubere člověku nemálo nervů a čekání. Jasně, můžeš říci, že to máš svižný a nepozoruješ rozdíl. V takovém případě si zkus týden fungovat se systémem na ssd a pak se vrať na rotačák a sám ten rozdíl pak uvidíš ;-).
Jinak dnešní ntb nemá cenu bez ssd provozovat, to se fakt nedá, jak je to líný (bavím se o ntb za 30kkč apod.).
Jinak nedávno jsem kupoval za 1700,- Intel 540s 240GB s 0 naběhanýma hodinama. Kdo se tedy vymlouvá na many, tak nechť ať navštíví bazar.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja vam pevne verim ze v pohode a spokojenosti ficite na starsich SSD, ty ale byly vyrabene/osazovane cipy SLC/MLC. Tyhle nove SSD srágory na principu TLC bych si nedal ani na archivaci politickych Kalouskovych novin, a samozrejme ze cena tehleh TLC zmetku je vuci MLC rovnaka nebo dokonce vyssi.

Ja skutecne chtel do SSD jit, jenze MLC je dnes jenom jako par zrn maku.

U mne jednoznacne nadale proto vede jak v 3.5 tak 2.5" provedeni edice WD Black, uzivam je roky a bez problemu, k plne to spokojenosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi si brzy patentuju xLC politiku. Člověk by si na začátku zvolil, kolik chce uložit stavů do buňky a SSD by s tím pak pracovalo. TLC by se pak dalo jednoduše přepnout na SLC o čtvrtinové kapacitě, prostě by se používal jenom nejvyšší a nejnižší stav. U MTD zařízení s přímým přístupem to podle mého jde udělat už dneska, bohužel většina prodávaných SSD má čipy schované až za řadičem. Ale fakt čekám každým dnem, koho z výrobců toto napadne.

Nakonec by mě zajímalo, kolik lidí by si skutečně degradovalo SSD do nižšího levelu a obětovalo kapacitu za potenciálně delší životnost...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ty jsi frajer, já hledal SLC disk a za 120GB chtěli 8000,-Kč... to je lepší kombinace TLC+HDD s tím že min 5 let by ti to tlc mohlo vydržet a pak ho vyměníš, pořád na tom budeš finančně líp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mně to jsou zbytečné obavy. Bráníš se něčemu, co dnes funguje a nebojím se toho, že to fungovat nebude.
Jinak ohledně úmrtnosti, rotační disky nám v práci odcházejí pomalu každou chvíli (celkem máme pod rukama cca 350PC), SSD disků za posledních 5 let odešly asi 4ks z toho ten jeden hned po připojení a ty zbylé tři ks byly z ntb od HP (myslím, že to 2ks byly RealSSD C300), ale ty reálně neodešly, jen byl na nich PC nestabilní i s aktuálním fw. Reálných SSD, který byly KO za posledních 5 let u nás byl jen ten jeden ks, který byl vadný z výroby (byl to Crucial, asi MX200).
Další SSD mi odešel v tomto týdnu, též hned po koupi, úplně nový, bazarově koupený, nula hodin naběháno, Intel 535 240GB.

Do firmy jinak nakupujeme celé roky Crucial, M4, MX200, MX250, MX100, BX200, MX300 ...
Nové PC nakupujeme od HP rovnou s 256GB SSD, pokud někomu odejde rotační disk v PC, tak dostane BX200 240GB, dnes už spíš MX300 275GB.

Já osobně si do PC kupuju bazarové SSD, použité intely, nějaký Kingstone apod.
A jak už jsem řekl, kromě těch dvou výše zmíněných disků, které byly evidentně KO už z výroby (nebo nějakou nevhodnou manipulací) reálně(se ztrátou dat) odešlo 0 SSD disků.

Zamysli se tedy, zda problému, kterého se bojíš, je skutečně reálný ;-).

Zdar Max
PS: nově migrujeme centrální 300GB OracleDB na pole z SSD disků

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Tyhle nove SSD srágory na principu TLC

Tyhle sragory na principu TLC, konkretne Samsung EVO, maji pet let zaruky. Kolikze levnejch disku ma pet let zaruky ?

> Ja skutecne chtel do SSD jit, jenze MLC je dnes jenom jako par zrn maku.

Dost trapna vymluva. Pokud se ti nechce kupovat TLC, Samsung furt vyrabi MLC radu PRO, ktera ma mimo jine 10 let zaruku. Bez problemu sehnatelne v beznem eshopu.

Zalohy si clovek musi delat at ma SSD nebo ne, a tech ~100 euro se mi vrati na usetrenem casu v praci za par mesicu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to je "super", snižují výrobu, ale přitom nezvládají dodávat objednávky v rozumných termínech.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Disky potřeba budou. Zatím má každá technologie jednoznačně definovány meze, kde se vyplatí jejich provoz a kde ne. V dnešní době relativně rychlého internetového připojení se dá fungovat v domácnosti na stroji, kde je pouze jeden disk pro všechno, ideálně rychlejší a robustnější SSD (v mém případě jmenovitě poslední MLC consumer krucinál - M550, již ale nesehnatelný) o kapacitě 256GB+. I bobtnající W7, nějaká ta gamesa a "zakoupený" film se tam vejde, nepotřebné se smaže a v případě potřeby dotahá ze store (uložené pozice her většinou někde hnijou v cloudu).

Problém vidím v tom, jak se velmi rychle "vyčistil" trh od MLC a obávám se, že trvanlivost nových SSD bude značně omezená a někteří to "ojedou" stejně rychle jako je průměrná životnost lepšího magnetického disku. TLC potvoru jsem zatím v ruce neměl, ale mám k dispozici svůj již nepoužíváný disk - krucinál M4 ve 128GB variantě (testován WIFTem zde, píše tam mimochodem o write endurance 72TB = 40GB/den a nebo také... 72TB/128GB = 562,5 přepisů. wiki o MLC flaskách hlásá zajímavější čísla) a pokud se neopírám o chybná čísla či výpočty, tak jsem zapsal kolem 4,2TB a přepsal jej tedy 34×. Jestli současné TLC potvory mají počet přepisů někde kolem stovky a já se k tomu disku choval opravdu mile (tzn. 20% rezerva, moc jsem nezapisoval a především jen četl), tak i skrze sympatickou kapacitu současných TLC disků a tedy potencionální místo na přepisy nefandím.

Z tohoto důvodu si myslím, že wow efekt dlouhověkosti SSD vůči poruchovosti SSD časem povolí. Lid je teď namlsán na relativně levné nvme disky, které se v posledním roce vyplavili na trh (známé vyjímky: intely 750 a samsung 960 PRO). Lidé to mají sotva rok a věřím, že další generace bude mít ještě méně přepisů.

Jinak já sám osobně provozuji intela 750 se dvěma RE3 disky od WD. Řada RE3 se mi ukázala jako spolehlivá a odolná a i750 byl v době nákupu jedinej dostupnej NVME disk s MLC pamětí. Jednu dobu jsem provozoval stroj jen s dvěma RE3 disky a fungovalo to dobře taky (ovšem s jedním diskem jak pro OS tak i pro náročnější programy a pomalejším železem raději neprovozujte, vázlo to hlavně na tom disku).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Počet přepisů kolem stovky??? Takový disk jsem ještě neviděl. Nejhorší mají 300.

Nicméně v případě 10TB disku za slušnou cenu by se to možná nechalo akceptovat, přehrát to tolikrát by bylo v domácích podmínkách téměř nemožné (samozřejmě jiná věc by byla, kdyby to běželo někde v serverovně s big daty).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2011 jsem dal za 500gb samsung 849kc. Dnes stoji nejlevnejsi 500gb 1300kc a 1Tb 1500kc.

Standart tenkrat 500gb ,dnes 1TB tzn narust ceny 100% a vice.

Po tech "zaplavach" proste frajeri uz ceny dolu nedali. Pokud by 1TB disk dnes stal dejme tomu litrik,hned by prodavali vice. Takze se nazvejkli a ted postupne chcipnou. Dobre jim tak.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže vy jste všichni zvyklí, že ceny jdou pořád jenom dolů, ale takto to pořád nejde. Výroba se dá optimalizovat, kde jsou lidi, dá se zprovoznit automatizace, dá se optimalizovat supply chain atd. Jenomže toto prostě nejde do nekonečna a holt u výrobců HDD na to už narazili. Mzdové náklady i v Číně rostou, nové disky spotřebovávají pořád stejně materiálu, který je navíc teď dražší, snižuje se nebo stagnuje vyrobené množství, zhoršuje se výtěžnost atd. Kde se bere myšlenka, že by finální produkt měl být levnější?

Já jim účetního nedělám, ale podle mého názoru je blbost předpokládat, že když disk v roce 2011 stál 849Kč, tak by to mělo každý rok klesat o 20% a letos to tudíž musíme nakupovat za 278Kč.

Vždyť prakticky skoro úplně všude kromě IT ceny buď stagnují, nebo naopak rostou. Rohlíky, domy, zmrzlina, jízdenky - to všechno je rok od roku dražší. Protože pracovní síla, protože nové požadavky na kvalitu, protože dražší vstupy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslenka v nizzsi cene je v tom, ze kde bylo potreba driv na 1TB 4 plotny, tak dneska staci plotna jedna. Samo s tim jde dolu i pocet hlavicek.
Troufam si tvrdit, ze nejdrazzsi na diskach jsou ty samotne plotny a ramena hlavicek spolu s hlavami. A asi i ta mechanika okolo.

Zbytek disku je uz roky +- stejny, tak cena asi bude taktez podobna (pokud nebereme v uvahu ruzne ceny samotnych surovin). I kdyz asi nejaky rozdil treba u motoru 12 let stareho disku a dnesnoho muze byt (smerem dolu, dnesni moitor je treba vyrobeny z mensiho mnozstvi materialu). Ale zase mohou byt vyssi naklady na loziska - cim vic titternejsi magneticke dipolu, tim presneji vyrobene musi byt treba hlavni loziska.

Tim chci rict, ze pokles nakladu take hodne delala vyssi hustota zaznamu, kde jsme uz narazili na strop moznosti a pokrok je skutecne uz jen velmi maly.

Ale souhlasim, cena nemuze klesat porad linearne ani exponencialne k nule - nekde je ta limita, pod kterou jit uz nejde. Otazka zni, jak jsme od takove hodnoty daleko.
Cena elektroniky na disku take leta klesala, jak se vse miniaturizovalo, zjednodusovalo a integrovalo do jednoho cipu. Ale je mozne, ze uz to leta stagnuje, protoze pocet soucastek jako takovy muze uz byt par let porad stejny - jen se zrychluje chipa jako takovy a dava se vice DRAM do bufferu - coz ale muze cenove stat porad stejne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Standart tehdy a dnes rozdil ceny 100%+ Nikdo nerika,at je disk za stovku,ale takovy narust? Kolik lidi by si koupilo nejake auto,ktere by pred 5 lety stalo 400k za 800k?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jsou to jen wafery s křemíkem, hodnota +-0. Až se zaplatí náklady na postavení fabrik, tak ta cena musí klesnou x-násobně, zvlášť poté, kdy tam budou jen roboti. Zatím se bohužel splácí miliardové investice, kdy se to zlomí vi asi jen manažeři v příslušných bankách a ratingových firmách.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rok 2011 USD cca 17,7 dnes 25,3, takže stojí defakto stejně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což ale ukazuje, že ani v USD ceny neklesají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokonce po úpravě o inflaci (6% celkem?) vypadají ty ceny ještě blíže ($48 vs. $48.5)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Story viz.nize, ale nyni par rad:
1.jedine dospupne spolehlive zalohovaci zarizeni je HDD /ale vyssich rad nez nejlevnejsi mrdky!!/
2.hdssd /hdd+ssd 8/16gb je to nejhorsi co muze vyt! pokud klekne hdd ci ssd cast NIKDY z toho nedostanete data.
/klidne si volejte prazskej Datahelp / brnenskej Lamacomp.. nikdo data z tech disku nedostal! / a ty disky odchazej!
3.To stejne plati i pro 2,5" usb disky, kde je primo od vyrobce na tistaku vyvod "jen USB" takze pokud odejde tistak
tak to z toho disku nedostanete, neb nema zadne sata rozhrani :)
Tak a moje story je tu:
Nevim jak moc "produkujete dat" a "jak moc si jich cenite". Verte jen standartnim HDD!
Ja mel prvni hdd 240MB v dobe amd486 "jsem neco jako elev z Ecsomu", a po crash programu "stacker nebo tak nejak" vinou crc chyby hdd,
jsem prisel o vse vcetne me maturitni prace. Od te doby 1994 zalohuji metodou: neustaleho zcradleni HDD pri neustalem kontrolingu chyb hdd.
Takze "super dulezita data" jako treba fotografie deti, me prace atd. Mam 2x nekde ulozene! NA HDD!. A schovany v :) cerne zasuvce.
V roce 2010 jsem presel na ssd, ale zalohoval, neb jsem SSD neveril a udelal jsem moooc dobre.
ADATA, Crucial, Intel ... odchazelo to po roce pouzivani. Podotykam, ze nejsem amater a ssd jsem zatezoval "OS + cache vseho"
A az vsechny mrdky ssd odchazely, tak jsem se na ne vykaslal a po starem dobrem zvyku jsem zkonstruoval opet
diskove pole: 2x WD RAPTOR 10tis.ot. ve stripu. To byl rok 2013. Dodnes Raptory jedou, bez jedineho erroru jako "OS + temp data"
Podotykam, ze u lidi kterym jsem stripove 7200ot. pole zkonstruoval vydrzelo vzdy vic nez 5let v dennim provozu.
Muj kompl nevypinam, jen 2x mesicne restartuju. Je k tomu pripojeno 8x1/2TB disku a pak jeden SSD disk jako cache.
A na tomto ssd disku od ADATA je presne videt "jak odumiraji bunky" doporucuji zadat OS kvotu max plneni ssd disku.
Neb pokud se ssd "asi v momente presunu mrtvych bunek" zcela zaplni, tak dojde k komletnimu crash ssd a uz nenajede.
Takze tak k uchovavani dat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. SSHD je to nejhorší a nikdy bych to dobrovolně do ničeho nedal. Na ukládání důležitých dat - ideálně 5400ot. nehlučný 2.5" disk, ideálně v NASu v raidu a na práci dneska už zásadně SSD. Akorát nebrat ten nejlevnější, no. A na výkonnější M.2 si dát, pokud je místo, chladič (klidně stačí i nějaké DIY řešení vystřihnuté z kousku plechu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nuz, nejako sa im tie SMR disky asi nepredavaju. A to som zvedavy, ake budu na tu firmu ohlasy za jeden-dva roky po tom, co dostatocne mnozstvo ludi kupi 2,5" Barracudy Laptop. To su totiz dnes vsetko bez rozdielu SMR disky, aj ked sa k tomu Seagate moc nechcel priznavat, nakoniec to do User Manualov po kritike od IT serverov predsa len zahrnuli. Ale na e-shopoch sa vo vlastnostiach disku o nicom takom nepise, clovek ma stastie, ked info o tom najde pod diskom v diskusii.

Ja som sa skoro nachytal tiez, nastastie som vcas stihol zaradit spiatocku, a nakoniec som namiesto 5400 rpm SMR disku kupil WD Black Mobile 1TB 7200 rpm s 5 rocnou zarukou, a istotou PMR zapisu.

V PC mam ako vacsina ludi kombo SSD+HDD, nastastie SSD este s MLC, zlaty Intel 530. Terajsiu 540 bych veru nevzal. HDD od nepamati len WD Black, momentale 640GB, a musim zaklopat, nikdy som so ziadnym z nich nemal problemy. Zena ma 320 GB, taktiez bez problemov, a v NASke mam 2x2TB, opat bez problemov (aj ked na jednom z nich mam 2 zle sektory, ale tie uz su tam roky bez zmeny, a nastastie NASke nevadia, ani ked su disky v RAID1). Keby som mal na NASke problem s miestom, skusil by som asi WD Red, a do PC bych hodil jeden Black z NASky, pretoze tie dnesne ceny Blackov su fakt hrozne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.