Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Seasonic SS-550RT: na hranici high-endu

Ve svetle udalosti minulych prohlasuji ze znacka zdroju Seasonic je sracka nejvetsi a v zivote ten hnus uz nechci videt.
Vlastnim skoro pul roku Seasonic SS-350TGM, TFX, gold, dc-dc na konci. Prvni byl vadnej hned od prvniho spusteni, chrcel, lehnul za tri mesice. Druhej vydrzel mesic. Takze uz mam treti. Na nahodu neverim, protoze jestli si pujdu vsadit, asi vyhraju miliardu. Zdroj byl v beznem provozu 12h denne. Zadny extrem.
Mam tu "eurocase" zdroj za 350kc. Nabehano ma 5let a porad jako zalozni funguje. Mam tu fortrona, ta platforma, kterou behemot minule opravoval. Bezi mi 6 let bez oprav do dneska. Stal 800. Seasonic nahore stal 1300.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, mě po 2 letech odešel seasonic X 760. GOLD. NÁKUPKA KDYSI 3,400 DNESKA V téhle třídě 4 tis. Je na reklamaci. A to jsem si původně myslel že je chyba v základní desce. Žádná značka prostě není na 100% IMUNNÍ VŮČI poruchám. Jen mě mate nízké hodnocení uživatelů v zahraničních eshopech. Tak mi řekněte jaký zdroj si dnes koupit?

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

To je ta spravna otazka. Taky jsem dost bezradnej. Kazdej na tohle bude mit asi jinou odpoved podle osobnich zkusenosti.
Logicky jsem cekal, ze kdyz zacnu davat za zdroje vic penez, dockam se spolehlivych zdroju.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Však na něj taky máte pětiletou záruku, na nové modely dokonce šesti- a sedmiletou, takže to můžete vrátit nebo vyměnit. Pořád mi to přijde jako docela výhra…

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Hele a bude vůbec někdy nějaká recenze na zdroj, kterej je jakože dobrej a bez připomínek?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Podívej se nad svůj dotaz, to je nejlepší recenze, jaká může bejt. Bezproblémovej provoz s letitou zkušeností a já s tím musím jenom souhlasit. Samozřejmě je to jinak kus od kusu. O výrobcích, o kterých se většinově píše jako o outsaiderech mají lidi dost často tu zkušenost, že jim zkrátka běhaj a vydrží dlouho při nenáročném užívání. Pak je tady taky faktor času a vývoje a ten taky razantně cvičí s vlivem na zákazníky. Co některé výrobky od jistých značek a modelových řad činilo fenomény, tak pak po uplynutí jisté doby se z nich částečně staly v podstatě sračky, vezoucí se na před tím těžce vydobitým dobrým jménem a tak to je i naopak. Neplatí to však jako všeobecné pravidlo, jen je to jeden z jevů, který se na trzích v různých segmentech projevuje.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Až takový dostanu, tak bude.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to hlavně o ceně. Jako všechno ;-)

Někteří považují zdroj za 1000 Kč jako velmi drahý. Proto výrobci snižují náklady. Někdy se jim to povede lépe, někdy hůře.

O tom, jaké součástky jsou kvalitní se ví. O tom, jak to má být zpracované se vedou spory, ale taky se to tak nějak ví. Netuším, zda to ještě platí, ale nás na elektroprůmyslovce učili dimenzovat součástky v obvodu tak, aby běžely na max. 50% zatížení nebo obecně katalogových parametrů (max. napětí, max. teplota, max. proud) a bylo nám prozrazeno, že výrobce v katalogu uvádí podmínky o cca 50% nižší, než jsou skutečné. To ve výsledku znamená, že ona věc na 100% výkon vlastně jede jen na 25% svých možností. V praxi to skutečně potom vypadalo tak, že bezproblémů kde co přežilo 400% přetížení. Dnes? Dnes tohle platí jen u některých průmyslových výrobků (tam jsou navíc mnohem přísnější podmínky, takže většina konsumer grade věcí by neprošla ani základním testem).

Takže otázka nakonec, koupíte si zdroj za 30 tis. Kč? ;-) Jsou takové, vydrží vám 30+ let. Koupíte?

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Citujem "K filtraci je zde polymer Nippon Chemi-Con PSC 470 μF/16 V, první kvalitní kondenzátor v tomto zdroji, což je zatím krapet tristní stav."

Nieje to prvý kvalitný kondenzátor. Uz v 4. kapitole boli spominane PSC 470/16 a KZE 3300 μF/16 V, co su tiez kvalitne kondenzatory.

Seasonic musi niekde setrit a padlo tomu za obet niekolko kondezatorov. Niesom toho zastancom.
Z vlastnej skusenosti ale viem, ze Seasonic to narozdiel od inych nesetri inde(konstrukcii a rozvrhu suciastok) a ich zdroje aj s tymito kondenzatormi vydrzia dlho. Pouzivame ich zdroje odkedy su na trhu(350W OEM) a poruchovost je minimalna(zo zhruba 300ks bol problem tak s 5 kusmi). Oproti Eaurocase a Fortronu, co sa pouzivali dovtedy, je to rozhodne lepsie. V pomere kvalita/cena nema Seasonic konkurenciu.

Akurat vcera sa mi dostal do ruk pokazeny Seasonic OEM 350W F3, ktory mal ako prvy nafuknuty kondenzator na primari (TEAPO nieco ako ma tento). Zdroj bezal asi 4 roky 24/7 v zlych podmienkach. Slusna vydrz ale keby tam boli kvalitnejsie, tak tam urcite vydrzi vecnost. Je trochu skoda, ze Seasonic tam prestal davat kvalitnejsie a v retail verziach s kvalitnejsimi kondenzatormi si zase clovek zbytocne zaplati za elox, obal a prislusenstvo, ktore nepotrebuje.
Okrem tohto zdroja ziaden nemal problem s kondenzatormi a pritom uz dlhsiu dobu v nich nieje ziaden kvalitny kondenzator(same Teapo a Suscon).

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Nj, původně to bylo klasicky mezi primárem a sekundárem (pak jsem to přeorganizoval kvůli délkám), nicméně topologicky to tak je, stand-by větev je v podstatě samostatní zdroj, zařazený zhruba mezi primární a sekundární stranu.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

+1

Mě lehce překvapila ona výtka na kondík v -12V větvi, která už je dnes prakticky zbytečná a proudový odběr (i kdyby se používala) je minimální. De facto tam je jen pro splnění ATX podmínek.

I když na druhou stranu chápu Pavla, že když už to zdroj má, tak by to mělo být kvalitní.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych upozornil na nové zdroje od Eurocase. http://www.czc.cz/zdroje/produkty#q-c-1-price=r1160-2033&q-c-0-producer=... Koukám,že to tlačej nějak nahoru poslední dobou :D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To budou priserne sracky, kdyz to nema VUBEC zadnou 80+ certifikaci :)) Tak nejak v tom cicham nejake obstarozi designy od FSP, netestoval z toho uz neco Behemot? Mam pocit ze jsem tady uz neco o tech novych Euroshitech cetl...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To bude fakt ohromný šajze. I na stránkách Eurocase píšou, že "Typická účinnost zdroje je vyšší než 90%." Když to vezmu do extrému, typické užití zdroje může být, když je PC vypnuté. V tom stavu tráví totiž typický zdroj do domácího počítače větší část dne. :)
Jejich certifikace 90 Plus nic není. Není to žádná ofic. certifikace, prostě se to jenom tak jmenuje. Pokud by totiž slibovali 90% účinnost po většinu času, musel by to být, s přimhouřenýma očima, zdroj s certifikací 80 Plus Gold a lepší...
Ach Eurocase :)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Tak ohledně té účinnosti to třeba u těch 85 dodrželi :) Mě jen zaráží,že v poslední době se od nich vyrojilo tolik zdrojů za vyšší ceny. Přeci jen, tohle u nich zvykem nebývalo :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som to hned tak neodsudil, mozu to byt kludne preznacene Fortrony, seasoniky.... skor fortrony.... typnem, ze to pre nich vyraba CWT...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Vedle :-). Ne ale vážně, za chybějící certifikací nehledejte žádnou velkou konspiraci. Prostě ta certifikace stojí neuvěřitelnej ranec a když si to rozpočítáte do ceny zdroje dá to nezanedbatelnou částku. V době kdy cena dost prodává nemoudré řešení........navíc ta certifikace vám neřeší trvanlivost, je to jen o účinnosti............ takže tak. Jasně, když si budu moct vybrat tak si koupím Platinovej retail, ale toho se prodává spíš v promilích než procentech :-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Měl bych dotaz na Behemota:
V létě 2008 jsem pořídil Corsair HX520 k C2D E8200, s tím že vydrží alespoň 1 upgrade
no a upgrade je tady po 6 letech na Z97 a xeon E3-1231V3,

HX520 má "jen" 80+, nemá DC-DC pro 5V a 3.3V, nepodporuje haswell C-states. Na druhou stranu by měl mít Nippon-Chemicon kondenzátory(nevím nerozebíral jsem ho) ty dají 6let s přehledem ne? a dál se na něm nemá co pokazit?
Vlastně jo, ventilátor už není tak tichý jak býval.

Co bys doporučil:
1. Vyměnit jen ventilátor a zdroj nechat, kvalitní součástky jsou po 6 letech pořád v pohodě, starší konstrukce nevadí, výše jmenované chybějící věci nejsou moc důležité.

2. Koupit nový zdroj, HX520 je i přes kvalitní součástky po 6 letech na odpis, i kvalitní součástky po 6letech ztratily své parametry, konstrukce zdroje je moc zastaralá.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Bych se na to vyprd, vyzkoušejte tyhlety statesy, když to bude padat (jako že podle mě to bude OK), tak to vypnete v BIOSu, ale stejně rozdíl v rámci chyby měření. Pokud chcete ušetřit elektriku, tak SSP-350GT.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nechapem preco si dal dolu bod za neexistujuce prislusenstvo, ked sa jedna o OEM. To je ako strhnut bod Fabii junior za to, ze nema klimu :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ano, test pekny ale to hodnotenie vyrobku je take.... ale zvyknes si :D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Je to v požadavcích, krom toho, rozhodně to není první případ a už před lety jsem jasně říkal, jako zákazníka mě nezajímá, co to je, když je to v maloobchodě, tak tam čekám komplet.

Mimochodem, naprostá většina zdrojů na trhu nemá ani český manuál…

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o to, co si myslime a nelze to uz zmenit. Behemot stanovil urcita pravidla a je dulezite, aby se ted postavil ke kazdemu pristroji (zdroji) stejne a na zaklade vysledku testu pak muze (muzeme) udelat porovnani. Pokud bude pravidla neustale menit, jsou pak takove testy na nic, kdyz jejich vysledky budeme porovnavat a vybirat nejvhodnejsiho kandidata. Pravidla beru jako dogma. Byla stanovena a nediskutuje se o nich. Jsou navolena pro vsechny skupiny, do kterych pristroje spadaji stejne a vyhrava ten nejlepsi.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.