Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sedm věcí, které v kernelu 3.9 nenajdete

Linux Torvalds 2012
Přestože se do kernelu 3.9 chystá , jako vždy, spousta novinek, několik těch klíčových to nakonec z různých důvodů nestihne. Podívejte se na seznam sedmi, které stojí za pozornost...
  1. VIA Kernel Mode-Setting - pro všechny Tralaláky světa by to nemělo být překvapení, obecně podpora VIA GPU vázne, ale ani v kernelu 3.9 nebude k dispozici odladěný DRM/KMS ovladač (DRM = Direct Rendering Management, KMS = nastavení rozlišení a barevné hloubky přímo v rámci kernelu), a to přesto, že je ve vývoji již řadu let.
  2. Souborový systém Reiser4 - zatímco si Hans Reiser kroutí svůj trest za vraždu, vývoj jeho přelomového filesystému stále téměř stagnuje. V tuto chvíli jsou nejčerstvější patche pro kernel 3.7 a s ohledem na to, jak málo lidí u Reiseru4 zůstalo, je vše stále ve hvězdách.
  3. BFS - Brain Fuck Scheduler - Con Kolivas, který za novým jednodušším plánovačem stojí, sám nijak netlačí na přidání BFS do kernelu, navíc testy obvykle vykazují průměrný až nevýznamný nárůst výkonu při jeho použití. Chvíli s BFS koketoval i Android, ale do někdejšího vydání „Froyo“ (Androidi 2.2) se nedostal, protože neměl žádný pozitivní dopad na výkon. Potenciál do budoucna ale nelze úplně vyloučit.
  4. Zswap - patche pro cachování komprimovaného swapu se do kernelu podle všeho dostanou s některým z budoucích vydání. Ačkoli se na něm pracuje již nějakou dobu, do 3.9 začleněn nebyl.
  5. Souborový systém Tux3 - verzovací filesystem, jehož vývoj pár let spal, aby se letos opět rozeběhl, dostal nově podporu FSCK (file system check), takže konečně míří k praktické použitelnosti, ale v rámci trojkové řady to nestihne.
  6. Použitelný reclocking v Nouveau - problémem otevřeného ovladače pro GeForce je to, že si zatím neumí poradit se změnami taktů GPU. Takže co BIOS karty při bootu nahodí, na tom pak grafika jede po celou dobu. Podpora pro reclocking je přitom od Kepler generace ještě důležitější, experimentální pak již je na světě, ale ještě zdaleka nejde o nic, co by se dalo bezproblémově používat.
  7. UVD na Radeonech - otevřený ovladač pro Radeony zase po léta trápí neexistující či nefunkční podpora UVD (Unified Video Decoder). Vývojářů je málo a stále je zde ta bolístka neschopnosti skloubit open-source ovladač a DRM (tentokrát Digital Rights Management) do funkčního, právně korektního celku.

Tolik seznam sedmi bodů dle Phoronixu, já osobně bych na něj ještě přidal stále neuspokojivý stav kolem 3D s otevřenými ovladači obecně, resp. AMD a Nvidia (protože Intel žádná pořádná GPU nemá :-). Tento stav ani Linux 3.9 nijak zvlášť nevyřeší.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sedm věcí, které v kernelu 3.9 nenajdete

Pondělí, 11 Březen 2013 - 21:00 | Izak | Samozrejme ze ne, nebot nic v linuxu se nedostane...
Pondělí, 11 Březen 2013 - 18:24 | Marv-CZ | To ano, o některé věci se stará jádro, třeba o...
Pondělí, 11 Březen 2013 - 17:59 | Voty | Mám za to, že ano i ne :) Pokud se dobře pamatuju...
Pondělí, 11 Březen 2013 - 15:43 | Marv-CZ | 3D ovladače jsou snad záležitostí X serveru a ne...

Zobrazit diskusi