Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Selhání pevného disku je stále hlavní příčinou ztráty dat

To, ze zlyhanie sposbene HW tak narastlo osobne nepovazujem za alarmujuce. Skor ocakavany vyvoj. Pred niekolkymi rokmi mali uzivatelia jedno-dva zariadenia. Dnes ma kazdy niekolko.

Su dostupnejsie rozne prenosne uloziska(externe disky, usb flash,..), NAS-y, dalej notebooky, tablety, smarfony, co su vsetko zariadenia, kde maju uzivatelia data. To vsetko sa moze pokazit a sa to aj kazi(hlavne tie prenosne su nachylnejsie).
Tiez dnes si mozte kupit roznu kvalitu zariadeni. 300eurovy notebook urcite vydrzi menej ako drahsi. Tablet za par eur tiez.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzrůstající celkový počet zařízení by neměl mít vliv na procento poruchovosti. Jenže má ;( Za chvíli aby měl člověk doma v šuplíku zásobu disků na výměnu těch vadných.

-edit-
Teda samozřejmě nemá - vliv mají kurvítka a tržní hospodářství ve své podstatě ;(

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nemám pocit, že by mi proti minulosti vzrostl počet úmrtí HDD v desktopu nebo v servrech. Možná to souvisí se vzrůstajícím počtem mobilních zařízení - lidi přesunuli kancelář do ntb. Kurvítka u HDD zatím nepozoruji, spíš dobré a špatné série.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ještě mi nikdy žádný HDD neodešel. A o jednom dokonce vím, že už funguje již přes 10 let. Ale v každém případě důležité data mám zálohované na dvou různých místech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo, poridim si SSD a az na nem dojde k chybe, nenajdu ani byte.
Z vadneho HDD temer vzdy prectu alepon neco...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Radeji budu zalohovat, nez doufat ze v pripade havarie mozna nahodou dokazu neco vydolovat z HDD. Pak uz nic nebrani pouzivat SSD, tam kde je potreba vykon.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych ze 2.5" USB HDD lidem padaji na zem casteji nez krajic chleba namazanou stranou. Proto i ta statistika poruchovosti bude vyssi. U notebooku je to to stejny, prvni co tam odejde je HDD nebo urvanej napajeci konektor. Az se do techto zarizeni bude bezne davat SSD tak se statistika poruchovosti HDD vrati z5.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

taka statistika je absolutne na nic, ked sa neuvedie, kolko kusov HDD a SSD sa vo svete pouziva
kludne si viem predstavit, ze pocet pouzivanych HDD je 10x vyssi ako pocet SSD, z coho by nakoniec vyplyvalo, ze poruchovost SSD je 2x horsia

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

myslím si, že možná nebude 2× horší. U disků SSD totiž často dochází k tomu, že v případě jejich poruchy (respektive když skončí jejich životnost) jdou alespoň přečíst, když už na ně nelze dál zapisovat. Ale také může zdechnout elektronika a pak je to totálka, samozřejmě. Nejsem si jistý, jestli jde pak provést záchranu dat, tak jak je to (někdy, v případě fyz. neporušení ploten) možné u klasických HDD…

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U disku to jde vždy, pokud není skutečně vyzicky vydřený povrch (viděl jsem jeden Seagate, ten tam měl vydřenou rýhu a uvnitř byla všude docela hardcore vrstva hliníkového prášku :-)), ale to je tak vzácná situace, že to není třeba brát v úvahu. Dají se i vyndat plotny, naskládat jinam a tam přečíst. Sice taková operace začíná někde na 10k bez DPH, ale jde to.

U SSD to jde pokud je znám algoritmus řadiče pro zápis do buněk, což většinou není a pak je to konečná. Nemusí to být ani šifrované, stačí tohle a byť by nebyl problém přečíst obsah jednotlivých NAND Flash čipů, tak ta data pak nebudou dávat žádný smysl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to sa mylis. Po skonceni zivotnosti je mozne data z SSD precitat len urcitu obmedzenu dobu. Ta doba nieje velmi dlha, kludne moze byt, ze na druhy den z SSD nic neprecitas. Staci ho nechat odpojeny pri vyssej teplote. Vela zalezi od prostredia(hlavne od teploty) a pouzivania/opotrebovania disku. Na internete sa daju dohladat presne cisla.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nejčastější důvod selhání PC součástek bych osobně označil za přepětí v síti v některých lokalitách.

Někde okolo roku 2009 nám potichu naše vláda zvedla napětí v zásuvkách z 220V na 230V a k tomu zvýšila toleranci odchylky z 8% na 10%. A teď když si doma strčím do zásuvek multimetr, tak vždycky naměřím přepětí (průměr někde okolo 239V) a ještě nikdy jsem nenaměřil podpětí.

Jistě si sami domyslíte, co takovéhle neustále přepětí dělá se zdrojem. Bohužel jednou to prostě už ochrany neutáhnou a vpustí do citlivých součástek v PC přepětí, které v mžiku spálí veškeré citlivé součástky.
Přesně takhle odešel můj minulý počítač a s ním i většina dat.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Změna z 220 na 230 V je z dubna 1993, přechodné období končilo 2003.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

A zdroje jsou na to už dávno stavěny. To opravdu problém není.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jediná informace, kterou tam máte správně, je asi ta naměřená hodnota, ale to je tak všechno, zbytek je mimo mísu.

Jinak pro vaši informaci: jelikož koncové vedení na několika kilometrech fakt není tvrdé (ty stovky ampér se tahají při koncovém síťovém napětí), to fyzikálně nejde, řeší se to tak, že u transformátoru je trochu přepětí (v rámci tolerance) a směrem od něj na konec vedení to jaksi s ohledem na odběr klesá (ztráty), aby to i na konci bylo v rámci tolerance, byť s podpětím. Takže to zkuste třeba na konci ulice. Výhodou pro ty zkraje je účinnost spotřebičů a vyšší než nominální výkon u těch co nemají regulaci (takže většina motorů, klasické sporáky atd.).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Za "nejčastější důvod selhání PC součástek bych osobně označil"
Poddimenzovani soucastek, jak umyslne (jako kurvitko) tak jako extremni uspora nakladu.
Pak taky RoHS bezolovnata pajka.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Seagate vede tento šampionát s velkým náskokem :/

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Já nikdy nekoupil WD a nikdy mi žádný disk neodešel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte kliku, mrtvých Seagate disků už jsem pár měl. A co bylo horší, v několika případech odešly najednou, bez rozlučky, asi mrtvá elektronika. WD mi aspoň odcházejí klasicky na bad sectory, s tím jde ještě něco dělat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Otázka času.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud vám na datech záleží, třeba na rodinných fotografiích, pak je mějte na více úložištích. Pevném disku, paměťové kartě/flashce i vypálená na DVD a uložená ve spolehlivém velkém bezplatném cloudu (třeba 1TB Flickru)."

Na Flickeru jsem si myslel, že budu fotografie zálohovat a vydrží přinejmenším několik let. Měl jsem dokonce i utilitu, která automaticky uploadovala obrázky ihned po přidání fotek do PC. Bohužel není to ani půl roku a světe div se:

"Váš účet Yahoo byl deaktivován

Váš účet Yahoo byl delší dobu neaktivní, takže byl recyklován. Pokud potřebujete nový účet, přihlaste se a založte si jej."

Tedy zásadně nedoporučuju zálohu fotografií na Flickru!!! Zatím fotky pálím na BD-RE (přepisovatelná blu-ray) a doufám, že brzy se k nám dostanou M-disc blu-ray s vysokou životností.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Me by hlavne zajimalo, jak na Flickr nahraju neco JINEHO nez fotografie nebo treba i fotografie, ale ktere nechci aby si nekdo prohlizel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je na to tutorial třeba tady:
http://blog.cibul.cz/2013/05/zalohovani-fotek-zdarma-pomoci-sluzby-flick...

Všechny fotky budou soukromý. Každopádně, jak jsem psal. Nedoporučuju!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím až tak velký rozdíl v tom, jestli ve výsledku odejde HDD nebo SSD...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

velka cast novych SSD pouziva interne AES sifrovani a to z vice duvodu s tim, ze klic je obvykle bezne citelny a nevim to jiste, ale obavam se ze nebude ulozen na stejnem miste jako data, spise bych to videl nekde v ridicim cipu. Pokud by pak tento cip odesel, coz je nejcastejsi pricina umrti SSD, tak sance na zachranu dat z tech NAND cipu jsou presne 0% :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si ten klíč ze zdravého čipu zavčas nevyčtu... ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.