Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sigma 85mm f/1.4 Art vytvořila historický rekord v DxO testu

Mne by moc zajímalo, jak se té lepší kvality dosahuje. Je to lepším materiálem členů anebo jinou konstrukcí a vzájemnou pozicí členů? Tipl bych si, že to první, ale co pak za lepšími optickými vlastnostmi skla stojí? Jiné chemické složení? Výrobní postupy? Odlévání v nulové gravitaci?
Jsem každopádně ohromen, jak se z druholigové third-party stal světový lídr!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Důvodů je více.

V první řadě jde o optický návrh. Kvalitu optického návrhu ovlivňují znalosti a zkušenosti člověka, který ho připravuje, dostupný výpočetní výkon a spektrum optických materiálů, s jejichž následným použitím může během příprav návrhu počítat.

Druhá věc je, zda výrobce navržený optický návrh přijme nebo ne. Rozhoduje se nejen podle jeho kvality, ale i podle výrobních nákladů. Čím dražší materiály jsou použité, čím více členů z dražších materiálů je použito a čím větší tyto členy jsou, tím jsou náklady vyšší. Náklady dále zvyšuje tmelení. Samo o sobě není tak drahé, ale zvyšuje riziko defektu (stmelené prvky nebudou vzájemně přesně vycentrované). Pokud se tmelí tři prvky (triplety), je riziko chyby výrazně vyšší. Protože mají výrobci zájem na minimalizaci nákladů, odmítají návrhy, které jsou drahé, nebo kde hrozí vyšší riziko defektu. V závislosti na návrhu je variabilní i to, jak se na výsledné kresbě podepíše kusová variabilita. Některé návrhy jsou k nepřesnostem tolerantnější, jiné jsou citlivější. I to ovlivňuje, jestli výrobce návrh přijme a začne vyrábět.

Výrazný vliv mají i nové optické materiály. Nemusí jít jen o to, že přinášejí kombinaci optických vlastností, která tu ještě nebyla - mohou posouvat již existující optické parametry do nižších cenových hladin. Třeba už v 70. letech (jestli si to pamatuju dobře) se vyráběly čočky z fluoritu, protože měly vlastnosti, které umožňovaly návrh objektivů s výrazně lepšími optickými vlastnostmi. Jenže to bylo velmi drahé, takže se používaly jen pro nejdražší profesionání optiku. Léta se na tom nic neměnilo, až přišla Sigma s nápadem vyvinout levnější optický materiál, který bude mít stejné vlastnosti. Ten připravila ve spolupráci s Hoyou pod označením FLD sklo a několik let ho už používá ve svých objektivech.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak co, no-Xy, koupíš? :) Čím vlastně fotíš?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekoupím. Zrcadlovku už téměř nepoužívám a s ohledem na to, co v poslední době fotím, by mi tato nová Sigma nevyhovovala. Vysokou světelnost nevyužiju a potřebuju ostřit na blízko, což portrétní objektiv neumožňuje. Používám Sigmu DP3M.

Až někdo vyrobí něco menšího s vyšším dynamickým rozsahem a ostatními parametry alespoň na téže úrovni, budu mít důvod uvažovat o upgradu. Zatím bohužel. Na tahání zrcadlovky už jsem moc línej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dovod = Sigma zacala pouzivat triplety v ART sklach, ostatni to obvykle nerobia, mozno len v top sklach a nie vo vsetkych clenov

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to sice pekne, ale otazka je, jak na tom bude autofokus na Canonu. Canon EF 50/1.4 a EF 50/2.0 nestoji za moc (stoji za houbelec), kazdy trochu jinak. EF 50/1.2 ma take sve mouchy. Sigma 50/1.4 byla oproti vsem trem vpodstate povedeny objektiv. Jenze.

Malo kdo to vi, ale ruzne (i Canon objektivy), maji ruznou konzistenci automatickeho ostreni (= s jakou presnosti je objektiv mozno opakovane zaostrit pomoci AF).
Pominu-li drive zmineny aspekt, pak je tady dlouha historie kdy se z objektivu Sigmy stavaji "tezitka" protoze nemaji na AF-system Canonu licenci a je implementovan "reverse engineeringem".

Canon vyuziva prilezitost znemoznit AF objektivu Sigmy na svych novejsich telech vcelku casto.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Casto? Zatim se to stalo presne JEDNOU. A samozrejmne to nebyla snaha Canonu zlikvidovat Sigmu, ale zmena komunikacniho protokolu s prichodem digitalnich zrcadlovek Canon. Vysledek byl ten, ze nektere objektivi Sigma, Tokina a Tamron prestaly fungovat, nektere fungovaly divne a nektere fungovaly porad normalne.

Ty Sigmy vetsinou funguji tak, ze vse funguje do chvile, kdy ma objektiv zaclonit - to jest do zmacknuti spouste nebo simulace clony - a udela to ERR 01. Na plne otevrenou clonu obvykle funguji.

Na digitalech jako je D30 a D60 to nekdy funguje jak ma, nekdy ne. Na Canonu 10D a 20D uz obvykle ne.

U podporovanych objektivu vyrobce provadel preprogramovani, ale par teleobjektivu za celkem asi 300.000 Kc nam bylo najednou k nicemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc pěkny sklo. Kdybych neměl padinu, tak do něj jdu. Takhle sem ale musel koukat po delším a zvolit 2/135, protože 85 od 50mm nemá moc smysl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EF 85/1.8 je nejlepsi EF objektiv co se pomeru vykon/cena tyce.

135/2.0 se hur drzi kdyz je malo svetla nez 85/1.8 - prakticky jde o jednu celou clonu. V mistnosti se s tim moc fotit neda, pokud to neni nejaky sal - je to prilis dlouhe.

Opticky je EF 135/2.0 fenomenalni, vyborne se s nim foti mezi lidma, protoze je fyzicky podstatne mensi, lehci a mene napadny nez EF 70-200/2.8. Na ulici i pri vzdalenostech kdy se zabere skupina porad krasne mazne pozadi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl sem něco lepšího, takže sem EF 2/135 nakonec nevybral:
http://12in.cz/fotografie/obr/73_Linearni-technika-V

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

C 135/2 fenomenalni rozhodne neni. Na nizke clony ma slaby kontrast a spolehlivost ostreni taky neni nejvyssi. Spekuluje se o nahrade, zaslouzil by si ji. C 85/1.8 na nizke clony zase silne aberuje. Nejradeji mam z 50/1.2L, ktery je opticky z tehle trojice asi nejhorsi, ale ma jakesi charakteristicke kouzlo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo. Není to na plnou díru buhvi jak kreslíci sklo, ale i tak jej takto používám taky nejradějc.

Na toho nástupce EF 2/135 sem taky zvědavý. Akorát u mě zůstane asi už jen u té zvědavosti, protože aj přes MF a bez IS s Milvus 2/135 spokojenost veliká...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zatlieskajme si aki sme len borci... rad by som Sigme fandil, ale mam z tej firmy zmiesane pocity

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.