Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sigma dp0 Quattro nabídne ultraširoký 14mm objektiv a 39Mpix Foveon

Když už jste tak zaměření na foťáky, tak byste mohli napsat něco na úrovni na téma - fotomobil vs. kompakt. Např. kompakt za jakou cenu už je horší než Lumia 1020. Žil jsem v představě, že jako např. u reproduktorů objem ničím nenahradíš a tudíš i levný kompakt je kvůli svojí větší optice lepší, ale prý to už moc neplatí, protože výrobci foťáků kašlou na provedení čipu. Alespoň u těch levnějších, a tak i když mají lepší optiku, tak fotky jsou srovnatelné s lumiema.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to není úplně vhodné srovnání. Lumia 1020 byla vymazlený, speciálně zkonstruovaný model. Skoro bych řekl až koncept. A právě proto tak vyniká, dodnes. Zatom 90% dnešních kompaktů jsou generické platformy, často už stejná čínská OEM produkce, na kteoru jen výrobci bastlí loga.

Ano, téma je to hodně silné: srovnat aktuální top foťáky v mobilech s adekvátní foto produkcí. Jenže je to o dost složitější téma, protože okamžitě do toho hend začnou všichni tahat filosofii a subjektivní pohledy na využití.

Co by sis kupříkladu ty sám představoval jako vhodný model fotoaparátu pro duel s Lumií 1020?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

I ta Lumie má tak malou optiku, že by mě zajímalo srovnání s hodně levným Nikon Coolpix L30 za 2100Kč. Lumie je cenově jinde, ale není to jednoúčelové zařízení.
Další adept - Canon PowerShot S200 za 6000Kč - to už by doufám bylo jasné vítězství pro Canon.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Porovnani je takrka nemozne a postradajici smyslu, protoze naprosta vetsina kompaktu ma zoomovaci objektiv, kdezto naprosta vetsina mobilu ne. Stejne tak se da rict, ze malokterym fotakem se clovek dovola :)
Pevnoohniskove kompakty je take hodne uzka kategorie.
Tento pozadavek je natolik specialni, ze si tezko dovedu predstavit jaky zlomek procenta lidi by seriozni porovnani takovych kategorii zajimalo.
Navzdory prani marketingovych oddeleni, telefon s fotakem ma do kompaktu obykle tak daleko jako ma prumerny kompakt do neceho co se da nazvat solidnim fotoaparatem.

Na webu je dostatek informaci na to, aby nejake zhodnoceni mozne bylo pokud o tom nekdo az tak prahne.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

„Navzdory prani marketingovych oddeleni, telefon s fotakem ma do kompaktu obykle tak daleko jako ma prumerny kompakt do neceho co se da nazvat solidnim fotoaparatem."

Tohle jsem slyšel 100x, ale záleží za kolik ten kompakt je, protože Lumia 1020 je fakt dobrá. Dál nevím proč by to lidi nemělo zajímat. Jaký nejlevnější kompakt si mám koupit v případě blízké koupě dobrého fotomobilu aby to mělo smysl? Má smysl sebou tahat kompakt za 3 tisíce, když mám nej fotomobil? Tyhle otázky si klade hodně lidí a přes kvalitní recenze Lumie 1020 jsem jednoznačnou odpověď nenašel. Předpokládám, že všechny fotoaparáty nad 10k si s každým fotomobilem vytřou zadek, ale většinu lidí zajímá kategorie o dost levnější a tam už to tak jednoznačné být nemusí. Je to stejně jako se ptát jakou nejlevnější dedikovanou grafiku, když přemýšlím o nejvýkonnější integrované.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

telefonem nejde a dlouho nepujde fotit:
- sirokouhle foto (~24-28mm) (clovek + pozadi)
- telefoto (portrety, krajina, zvirena)
- v protisvetle nejaka dioda nepomuze, ma s tim problem nezridka i fotoblesk
- kompenzace expozice prisviceni/blesku
- kreativni pouziti clony, evtl. casove priority
- vecerni/nocni foto s ministativem
- HDR

Pokud jsou nekomu fuk body jmenovane vyse, myslim ze mu muze byt fuk cim foti. Presne podle citatu:
"There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept." -Ansel Adams

Ano - fotak v telefonu je fajn neco zdokumentovat, zaznamenat ale do opravdoveho foceni to ma daleko. Co telefon umi jsou instantni panorama, treba 2x3 nebo 2x4 snimku (VxH) a je to i takove kvazi HDR, da se to.. Photoshop+fotak to umi lepe, rozliseni je vyssi, ale neni to "hned" a "bez prace".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ehm .. dovolim si nesuhlasit - toto je uz pohlad minimalne rozhladeneho amatera - pre BFU neplati. Podla mna je na trhu mnozstvo lacnych kompaktov ktore tiez nesplnaju vsetky uvedene moznosti a prave to je cielom otazky. Pre rozhladenejsich by to mozno bol totalny ausus, ale BFU to nevie posudit. Preto chapem poziadavke na clanok, kde bude zrozumitelne (pre BFU nie foto profika) vysvetlene, ze ak mam nejaky fotomobil (aj tu by bolo asi vhodne vysvetlit ci je este fotomobil a co uz len dokumentacny nastroj, resp citacka kodov) aky kompakt mi prinesie rozumnu pridanu hodnotu a za aku cenu. Stale sa bavime o pouzivateloch z kategorie mimo (pod) amaterskymi fotografmi (pre nich to nema zmysel a uz vedia sami posudit, co je pre nich vhodnejsie).
R.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.