Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sigma překopala Foveon a uvedla ošklivou DP2 Quattro

Už se těším, jak bude vypadat výstup. Snad brzo budou nějaké ukázky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou to hipíci. Chápu, že sice ztráta na spodních dvou vrstvách je taková, že v podstatě stačí 4x méně pixelů, ale stačilo holt nevyrábět na APS-C čipu takové megapixeláže.

Říká spokojený majitel SD9 :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro zajímavost - kdyby to někoho zajímalo.

Jak by vypadal výstup z Foveonu, kdybychom data z vrchní vrstvy interpretovali skutečně jako modrá, data z druhé vrstvy jako zelená a data z třetí vrstvy jako červená:
http://abload.de/img/sdim6084e1axoxl.jpg

A jak snímek vypadá, pokud jsou data Foveonu správně převedená do RGB:
http://abload.de/img/sdim6084psqrt.jpg

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

"vrstef" je super :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže namísto takovýchto krásně ostrých 15 Mpix fotek
http://www.abload.de/img/sdim03218qu5b.jpg
bude fotit buď 5 Mpix krásně ostré fotky, nebo 20 Mpix s rozpitými barevnými detaily jako od Bayera.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proč by měla? Nic se nemění ani na tom, že Foveon nemá low-pass filtr, ani na tom, že všechny barvy snímá z celé plochy snímače. Reálné rozlišení nejhlubší vrstvy současného 15MPix Foveonu není moc daleko od těch 5 MPix, které mu vyhradí nový model. Je to dané jednak vysokou úrovní šumu a jeho následnou redukcí, dále nejvýraznějšími dopady difrakce a nakonec faktem, že objektiv ostří na povrch snímače a na třetí vrstvu se promítá nejméně ostrý obraz.

Pro ilustraci: Tady je 100 % výřez ze snímku současného Foveonu:
http://abload.de/img/red-fullwzo88.jpg

Tady je verze, kde jsem červený kanál zmenšil na 50 %, následně zvětšil na 200 % (obojí prostým bikubickým filtrem) a do snímku vrátil:
http://abload.de/img/red-half5wot2.jpg

Rozdíl je sotva patrný. Pokud Sigma použije sofistikovanější postup než zvětšení červeného kanálu bikubickým filtrem, tak si troufám říct, že nebude znatelný vůbec. Možná bych měl obavy o zelený kanál, ale předpokládám, že vědí, co dělají. Detail Foveonu je z valné většiny záležitost první vrstvy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy ma jina meritka, treba me ten rozdil pripada dost podstatny.

Jsem docela zvedavej na srovnani obrazu z dnesnich Merrill DP[123] a novych DP Quattro. Doufam, ze postprocessing sigmy bude o hodne sofistikovanejsi :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě tam rozdíl je, ale spíš jsem se snažil ukázat to, že i s použitím nejprimitivnější možné metody se z toho snímače dá dostat výsledek výrazně bližší Foveonu než Bayeru. Ilustrovaný postup má rezervy v tom, že pracuje s RGB, tudíž změna v červeném kanálu má ve výsledku vliv na jasovou složku, která nese detail. Pokud by se pracovalo s jasem a barvou odděleně, byl by výsledek imho lepší. To jsou všechno ale stále "hloupé" metody. Teoreticky by mělo být možné extrahovat na základě informací zachycených první a třetí vrstvou červený kanál v rozlišení odpovídajícímu první vrstvě. Asi ne bezztrátově, ale rozhodně s lepším výsledkem než zvládne hloupá interpolace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To chci :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No téda, slyšel jsem o novince, ale že bude až taková... no dizajn neotřelý a chytrý, objektiv bych udělal jinak ale provedení čipu, sloučení pixelů je zajimavá technická vychytávka, spíše mi to připadá, že to bude hlavně kvůli jednodušší výrobě, ale když to tak beru, už to nebude ta správná X3 a ten správný Foveon, bude to prostě jen jiná verze Foveonu (něco jako kodak a jeho CMYK filtr), mne se to zdá z hlediska technologického správným krokem ale z hlediska kvalitativního krokem vzad... No a to, že se barvy vypočítávají složitými algoritmy je nesmysl, to se dělá u bayerovy masky, u foveonu stačí defakto jen modrá=B-G, zelená=Z-R, červená=R, tedy nejsou zapodtřebí deinterpolace, propočítávání jasu sousedních pixelů na výsledný pixel, průměrování barev atd... a to mezi sousedními pixely, u Foveonu je propočet barvy pouze na pixel, což u bayera neexistuje, tak to defakto funguje tak, že si výsledný snímek rozostříte, zmenšíte o pár pixelů- doostříte a zase zvětšíte zpět... Mám tedy obavy, že ikdyž bude nový čip mít 20Mpx, už to nebude ta přímá per-pixel záležitost Foveonu, barvy se budou dopočítávat mezi pixely, takže nejspíše i ostrost utrpí, ikdyž už u 20Mpix by to nemuselo být tolik znát jako u staré 4,6Megové X3, každopádně zatím a to i přes mnoho záporů je Foveon X3 nejlepším digitálním snímačem obrazu a kdo okusí, nemůže pak jinak... No uvidíme co vymyslí Canon nebo Sony, prý také pořád zkouší něco jinýho než bayer, tak se uvidí, každopádně už je načase, protože jsou všechny snímky ať už z drahých Full-Frame zrcadlovek či z laciných kompaktů stejně sterilní, Foveon jako jediný má určitý podpis, nádhernou definicibarev, tak snad to nové quattro nepokazí...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Barevná separace je v případě Foveonu několikanásobně výpočetně náročnější proces než u Bayera. Stejně tak neplatí, že v případě nového Foveonu bude zapotřebí interpolace. Nebude, snímač funguje jinak. Více zítra :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný foťák :o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.