Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

SIGMA Photo Pro Software 5.3.1

SPP 5.3.1 CA tool
O softwaru pro konverzi RAWů z aparátů se snímačem Foveon X3 nepíšeme pravidelně - pouze pokud dojde ke změnám, které stojí za upozornění: Tentokrát to je podpora korekce chromatické aberace.

Photo Pro má na rozdíl od většiny RAW konvertorů jedno specifikum - bývá po dlouhou dobu jediným použitelným programem, se kterým je možné zpracovávat výstupy novějších modelů foťáků od Sigmy. Podpora novějších těl v alternativních programech zpravidla přichází s velmi výrazným zpožděním, a tak je kvalita fotografií doslova závislá na kvalitě tohoto programu.

Sigma DP2M map
Photo Pro 5.3.1 přináší podporu nového kompaktu Sigma DP2 Merrill

Jeho vývoj je sice velmi pomalý, ale přesto bývají požadavky uživatelů dříve či později implementovány. Nová verze 5.3.1, která byla vydaná především kvůli rozšíření kompatibility s kompakty DP1M a DP2M jednu takovou změnu přináší. Je jí korekce chromatické aberace (konkrétně tedy její laterální formy, která je typická především pro širokoúhlé objektivy).

K dispozici je manuální nastavení i automatická předvolba podle objektivu - ta je zřejmě určena pouze pro těla s fixním objektivem, jako je řada DP - na zrcadlovkách SD (ani) v kombinaci s firemními objektivy není tato předvolba dostupná. Manuální korekce nicméně funguje (i s nefiremním optikou).

spp531_ca1spp531_ca2
výřez ze snímku bez korekce CA (vlevo) a s korekcí (vpravo) - rozkliknutím zvětšíte na 200 % originální velikosti

Kromě této praktické funkce se uživatelům podařilo na Sigmě vyžmuňkat i zrychlení při zpracování velkých souborů nových těl jako SD1, SD1M, DP1M a DP2M, které využívají totožný 15,3×3 / 46MPix snímač.

Download:

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku SIGMA Photo Pro Software 5.3.1

Žádné komentáře.