Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První APS-H Foveon! 51MPix efektivní rozlišení v bezzrcadlovce od Sigmy

Hm, zrcadlovkový bajonet to trochu kazí. Jak se dívám na výsledek, klidně mohli udělat nový a k tělu přibalit redukci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni to u Sigmy skazili uz kdyz ten bvajonet vymysleli.

Cely bajonet Sigma neni nic jineho nez bajonet Pentax, ale vzdalenost od filmu/snimace odpovida Canonu EF a komunikacni protokol je take kompatibilni s Canonem EF.

To by se daly pouzivat pekne objektivy - kdyby to slo....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně souhlasím, že takhle je to zbytečně velké (když tam není zrcadlo) a možná i trochu ošklivé (ne že by to bylo nějak podstatné, ale ze předu to vypadá hezky a při pohledu shora.. ne až tak moc :-)
Ale na druhou stranu by kvůli tomu museli upravovat, nebo předělávat (některé) objektivy, jen kvůli tomuhle kousku. Vzhledem k tomu, že je to jediná APS-H bezzrcadlovka, tak by se to asi moc nevyplatilo. Mohli by předělat jen pár objektivů a přibalit redukci, ale celkově je asi jednodušší a finančně efektivnější zůstat u stávajícího systému. Nikdo kromě Sigmy by pro tohle jedno tělo asi objektivy nedělal :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Velké... velké to sice je, ale zbytečně? To tělo je určené pro zrcadlovkové objektivy, takže nedává smysl, aby bylo výrazně menší než zrcadlovka. Čím menší bude, tím méně vyvážený výsledek bude a tím hůř se bude držet:

https://pbs.twimg.com/media/Cb3-ccfUAAA5Og6.jpg

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"To tělo je určené pro zrcadlovkové objektivy"

Což je asi poněkud škoda kvůli širokoúhlům.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak se to vezme. Sigma v posledních letech uvedla nemálo nových kvalitních širokoúhlých skel pro zrcadlovky. Naproti tomu krom pár Zeissů v cenové relaci mnoha desítek tisíc a pár již nevyráběných Voigtlanderů prakticky není nezrcadlovková širokoúhlá optika, která by stačila rozlišení toho snímače. V podstatě by asi ani ty Zeissy nebyly použitelné, je pro ně třeba specifičtější rozložení mikročoček na snímači, které (domnívám se) Foveon nemá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dobře popsané, jen bych doplnlil pár drobností, snímače jsou nové řady oproti DP Quattro, mají mimo mírných zlepšení parametrů také přímo na čipu integrované fázové ostření!, narozdíl od starších DP řad ostřící pouze kontrastní metodou, jasné je, že toto kombinování praktikují i ostatní firmy. Za další, již po SD1 padla zmínka od Sigmy a to tedy už nevím zda oficiálně nebo jen v meziřečí při nějakém internetovém rozhovoru, jak Sigma chce opustit trh s klasickými zrcadlovkami, proč tedy dělat veliké tělo jen kvůli čipu ostření a expozice, hledáčku s hranolem a zrcátkem, když se tento balast dá efektivně odstranit, takže ve své podstatě to je sice bezzrcadlovka ale já jen říkám, že se jedná jen o okleštěnou zrcadlovku (jako malé FF Sonky) a podle mne je tohle budoucnost, čipy již dokonale zvládají liveview a hledáčky EVF jsou již také dost jemné a ve většině případů nahradí zastaralý princip nejenom ostření, tak na co ta další těžká optika, ušetří se tak nejenom váha... Sigma se nebojí vyrobit něco nového narozdíl od konkurence (viz. tolik diskutované DP Quattro), kde ostatní foto-výrobci raději udělaj retrofilní vzhled než aby zkusili něco nového, jistě občas se něco zkusí ale když se nekomunikuje s lidmi co mají zájem, pak vznikne něco jako K-01... Jak CEO říkal, že nechávají fotografy se k produktům dotatečně vyjádřit, takže Sigmě fandím a už si šetřím, jak jinak...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jsem hlavně zvědavý, jak zvládnou vyřešit rychlost zpracování v SPP (nebo se jeden X3I bude zpracovávat 10 minut? :-) a jestli alespoň u další generace konečně nabídnou výklopný displej.

Mimochodem, jaká jsou ta mírná zlepšení parametrů snímačů?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Telo je krabicka se senzorem s polocasem rozpadu v radech mesicu, max. let.
Pekne, ale pokud ma clovek desitky proverenych objektivu, blesky jine znacky - bohuzel..
Fotograficke vybaveni je >system<, ne jedno telo, ne jeden nebo dva objektivy.

Sigma je mi jako firma velmi sympaticka z mnoha duvodu, ale s vyjimkou jednoho objektivu jsem jim bohuzel - nemohl dat vydelat..

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.