Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Simplicity Linux - zapomeňte na přeplácané Ubuntu!

"v základu používá Chrome (místo Firefoxu)"…"zahrnuje kromě řady programů i Skype, Dropbox", až mě zamrazilo. Nic pro mě.

Debian netinst + XFCE + vše co potřebuji k práci i zábavě = 1,2 GB :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak to říct a neurazit autory? Pokud je výchozí vzhled ta hrůza na screenshotech, pak je na vzhledu systému je vidět, že ho designuje někdo se starou Nokií a bez přístupu k počítači. Mám sice rád stará a jednoduchý GUI, sám je používám, ale tohle bych ani já na počítači nechtěl.

A jak jsem říkal už v minulém článku o malé distribuci - správně nakonfigurovaný Debian udělá mnohem více muziky a hůř určitě nepoběží.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Design neni objektivni zalezitost, je to o individualnich preferencich. Osobne, i kdyz simplicity nepouzivam, jsem rad, ze takove veci existuji a nedaji ani moc prace, misto toho, aby byl kazdy nucen mit naprosto stejny desktop podobne jako je tomu ve windows.

... a ani spravne nakonfigurovany debian ti nepobezi bez problemu z klicenky, coz vypada, ze je hlavni vlastnosti tehle distribuce (tezko rict proc).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vsetky distra zalozene na Puppy maju tu zasadnu vlastnost, ze bezia kompletne z RAMky a na disk zapisu zmeny bud az pocas shutdownu, alebo v nastavenych intervaloch (napriklad raz za 3 hodiny), inak na disk (flasku) nikdy nesahnu. Preto aj na starych strojoch su schopne bezat skutocne velmi svizne.

A pokial ide o vzhlad, tak na Puppy je uch zalozenych viacero, napriklad na JWM bud Slacko, alebo Raring, takisto nikoho nemusi stvat chrome, kedze je k dispozicii firefox alebo seamonkey (ktory mne osobne vyhovuje asi najviac).

Skuste kazdodenne prevadzkovat Debian z flesky - pokial to nevytunite tak, ze spustu veci, ktore furt nieco zapisuju na disk rucne nepresmerujete to tmpfs, tak ta fleska zdechne do pol roka. Mam s tym svoju skusenost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je rozhodně zajímavá informace, nicméně provozoval jsem už řadu instalací Debianu z CF karty, která se uvnitř od běžného USB flashdisku životností prakticky neliší a nikdy nic neumřelo a to ani po řádově roce provozu. Jde prostě jen o to to správně nastavit, proto jsem to psal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jseš pěkně mimo. historické (i dnešní) CF karty vydrželi 1000x víc jak dnešní USB disky ;) zatímco dřív se defakto dělali "SLC" navíc chipy byli mnohonásobně větší (a to se většína CF karet dělá do teďka),
USB disky se dělají z MLC chipů, které jsou vyráběny nejmodernějšími technologiemi (díky tomu jsou menší, levnější, ale mají menší výdrž).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Napisali ste "...Jde prostě jen o to to správně nastavit..."
Zrejme v snahe pochvalit sa svojou skusenostou ste moj komentar nedocitali do konca, pretoze v poslednom odstavci o tom presne pisem - pokial ten Debian "nevytunite" a nepresmerujete logy, tempy a ostatnych X zapisov do ramky, tak sa bude kazda ptakovina zapisovat na disk a kedze USB fleska na rozdiel od SSD nedokaze wear-leveling, tak sa opotrebuje stale to iste miesto a po kratkom case tie bloky flesky "umru" a je to treba riesit. To bezny user nie je bezne schopny zvladnut

U Puppy to uzivatel nemusi riesit a nic nastavovat. To je ten zasadny rozdiel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Design a uživatelská přívětivost může být i objektivní záležitost: Posadíte k tomu uživatele, dáte jim nějakou sadu úkolů a měříte, jak dlouho jim to trvá, kolik kliknutí potřebují, atd.
Kvůli tomu jsem zavrhl Lubuntu, kde se velká část nastavení vyžadovala několik cyklů tohoto: http://xkcd.com/627/
Po zkušenosti s Lubuntu mám trochu nedůvěru k LXDE a dvojnásobnou nedůvěru ke GUI navrženému někým, kdo vůbec nemá počítač.
Častý problém Linuxových distribucí je, že GUI dělá buď čistokrevný programátor (takže je hnusné a použitelné jen pro ajťáky), nebo čistokrevný grafik (takže je hezké a nepoužitelné).

"ani spravne nakonfigurovany debian ti nepobezi bez problemu z klicenky, coz vypada, ze je hlavni vlastnosti tehle distribuce (tezko rict proc)"
No právě. Proč bych proboha měl hlavní systém desktopu spouštět přes USB? A u netbooku to je už úplně na hlavu.
Chápu použití USB flash pro "recovery" systém, u paranoidnějších z nás pro systém třeba na bankovnictví, ale pro hlavní systém počítače opravdu ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chápu, že se následujícího nikdy nedočkám u softwaru zaměřeného na firmy, ale existuje nějaký OS, který má sice nějaké standardní vzezření po instalaci, ale následně dá uživateli plnou asistovanou možnost si grafické rozhraní uzpůsobit dle svého?

Kupříkladu mně by se na ploše strašně líbila jedna plovoucí segmentovaná ikonková lišta, kalendář s hodinami a ikonka pro vypnutí (+ ikonku, kterou bych se dostal do standardního plnotučného vzhledu pro případ, že bych podlehl touze hrabat se v nastavení.) Nic víc by na mne po přihlášení nekoukalo ani nevyskočilo, dokud bych neklikl na tu ikonku plnotučného vzhledu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.