Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výhodný Skylake-Celeron a nesmyslné Core i3 vydány

Nejsou "P" varianty náhodou s profi grafikama? I když v klasickém ark intelu to indikuje běžné Intel HD grafiky. U dřívějších modelů to tak bylo (např HD 4600P) a grafiky byly certifikovány pro CAD/CAM.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a nebo overclocking by mohl být :-D

no, podle jiného zdroje jsem našel, že 6098p má stát 107dolarů :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevidim jediny duvod kupovat si procesor generace Skylake ktery ma:

-o 1/3 nizsi substrat kuli kteremu se procesory ohybaj nebo praskaji
-potrebuje nasilu DDR4 i kdyz je DDR3 vykonnejsi a navic existuju jeji ULV variatny(vDDR3 nejedou 100%)
-jeho rozdil v IPC oproti Haswell-Refresh je nulovy nebo dokonce kulha na hodnote -3%

Ted fixuji v Intelu mikrokod, co bude dal?... to mi je proste kvalitka za rozumnou cenu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ohne se a praske pouze pokud ho tezky chladic vytahne ze socketu a zarazi zpet o kus mimo - treba pri posilani Ceskou postou kdyz hazi pocitac z nakladaku na zem.

Tretina desek pro socket 1151 pouziva standardni DDR3.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jenže do těch slotů podle Intelu patří výhradně DDR3L nebo DDR3 s nízkým napětím, jinak dochází k poškozování paměťového rozhraní procesoru.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

"patří výhradně DDR3L nebo DDR3 s nízkým napětím" <= Právě jsem si dal vyhledat co je to DDR3L a dočetl jsem se, že to je DDR3 s nízkým napětím (> 1,5 V). Uniká mi něco a mezi těmi dvěma termíny nějaký rozdíl?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že rozdíl mezi těma dvěma je v tom, že DDR3 může pracovat jak na vyšším, tak i na nižším napětí, kdežto DDR3L jenom na nižším.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, součástí specifikace DDR3L je právě nízké napětí. Klasické DDR3 běhají na 1,5-1,65 V a na nižší úrovně se napětí dostalo až díky pokročilejším výrobním procesům.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a ještě jako bonus zakázali Xeony které odteď jdou jen se servrovými čipsety...

Konkurenci potřebují jak koza drbání.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Uz davno jsem prestal pri nakupu brat v uvahu, zda se jedna o novou, ci starou platformu, v ramci mozne dalsi rozsiritelnosti.
Za poslednich 10 let bylo pro mne vzdy vyhodnejsi upgradovat procesor i s deskou, nez investovat do vykonejsiho procesoru na stejne patici.
A v pripade lowendu stale plati - pokud mate masochisticky nizky rozpocet, tak se vyplati co nejlevnejsi celeron, co nejlevnejsi deska (a treba i jen 2 GB ramky) , a usetrene penize dat do SSD disku..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

2GB ramky je krutě málo a SSD disk do desktopového low endu?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a) vsak rikam, budget pro masochisty
b) novy 128 GB SSD stoji 1300,- a novy HDD stoji kolem litru.. Celeron s 2 GB ram a SSD bude rozhodne pocitove rychlejsi, nez Celeron s 4 GB ram ale obyc diskem...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rychlejší při startu a načítání programů, ale jinak v podstatě stejně rychlý. 128G je hned plný a počítám, že na takovou kapacitu by stačil jakýkoliv starý HDD (takže by se za disk ušetřilo a mohlo se to vrazit do RAM, což rychlosti přídá nejen pocitově).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mno, asi kazdy mame jinou zkusenost. Ted jsem montoval nejake pocitace na chatu (neboli za co nejmene penez, protoze je to jen pro internet) - 2.6 celeron, 4 gb ram, 320 HDD a tecu u toho netrpelivosti. Druhy komp je notebook T5500, 2 GB ram, 128 SSD, a parada..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"128G je hned plný"

Neni. Dle me zkusenosti si vetsinou ty lowendy lidi/firmy kupuji na kancelarskou praci. Tam se za i za deset let vic nez giga dat neobjevi, a klidne by to bezelo i s 64G SSD.

Nejhorsi jsou lide/firmy co si koupi znackovej shmejd... Klasicky HDD, jedna partice, tuny zbytecneho softwaru, ktery si ale spolu s woknama stahuje aktualizace neustale... a po dvou letech je to tak fragmentovane, ze to nabiha deset minut, a oni "musi" koupit novy a rychlejsi PC... kdyz se nahodou k takovemu dostanu, bych to nejradeji vyhodil nejblizsim oknem.. i kdyz na druhe strane, upadajicimu PC trhu je treba nejak pomoci :]

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vcelku souhlas, jde o to, jak to má sloužit. Já jsem měl na mysli spíše domácí prostředí. Nicméně ta tuna zbytečného softwaru nepatří do lowendu. Do 1.5 minuty mi naběhne i letitý stroj s Opteronem 144 a 120G Barracudou. Dělat se na něm dá pořád, holt ho jen nesmím přetěžovat multitaskingem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Suhlas, manzelka ma notbook s 2GB ram, namiesto ramky som jej kupil z bazoša za par euri 40GB SSD a je to suuuper... a pre JiSi - ono aj 40GB jej fakt staci... rozhodne lepsia kupa ako by bola kupa ramky...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady souhlasim... pokud needitujes fotky nebo spise video, nehrajes nejnovejsi hry apod., proste na cistou kancelarinu a multimedia + web 2GB s SSD bohate staci. O tom zadna. Ja jsem dokonce chvilku jel Core 2 Duo e7xxx na 3GHz s 1GB Ram + OCZ agility III 60GB + HD 6970 (ja vim, divna konfigurace to byla, to je na delsi povidani) a byl jsem fakt prijemne prekvapen jak jela Dota II, zadne lagy z nedostatku ramky se nekonaly, loading svizny. Mam uz asi rok a pul baytrail 7" tablet s docela rychlym eMMC a 1 GB ram a na konzumaci obsahu taky velka pohoda. Sdd (nebo dobre eMMC) je vicemene nejstezejnejsi komponent v dnesnim 'kancelarskem' PC... Pokud neni kombinovane s atomy prvni nebo druhe generace, sviznost systemu a tim padem uzivatel nejvice benefituje z SSD, o tom nemuze byt pochyb.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

to ten SSD musí dostávat záhul :-) Vždyť ta ram je dneska za hubičku, zvlášť z bazaru.
Já radši postavil doma rodičům x2 7750 na 3,1Ghz s klasickým wd blue 500GB diskem v kombinaci s 3GB RAM která mě vyšla na necelé dvě stovky, takže jsem vypnul swap poněvadž na FF se 2-3 záložkama, pdf čtečku a VLC víc není třeba. A kupodivu jsou desítky i na poměrně starém 7,2K ot. disku hodně svižné když je vyplý swapák. Jistě na ssd to nemá, ale zase mě stál jen 550Kč a vejde se na něj docela dost filmů v xvid, což se počítá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ještě jeden dotaz...HEVC je fajn, ale ve FullHD ho utáhne i starší procesor a na 4K zase nejsou pro skylake základní desky s HDMI2.0 a pro DP nejsou pro změnu televize(omezený výběr a většinou vyšší modely). Kdo si koupí Skylake kvuli 4K filmům, které mu pojedou jen na PC monitoru?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Řešení jsou tři. Televize s DP (což jsou buďto velmi drahé značkové modely, nebo naopak velmi levné korejské výrobky, které lze koupit online). Druhou možností jsou desky s Alpine Ridge Thunderbolt (ty disponují HDMI 2.0). Třetí možnost je deska s DP1.2, pro který má PowerColor redukci na HDMI2.0.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Můžete mi prosím postrčit jaké korejské modely 4k@60Hz a levné. Vím že tato možnost se často diskutována ale ty české obchody jsou tak nemožné ono ani filtrovat podle HDMI 2.0 nelze.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

4k + 60 Hz + DisplayPort - pro inspiraci:
http://diit.cz/clanek/lcd-crossover-wasabi-podporuji-freesync
jde o televizo-monitory značek jako Wasabi, Crossover, QNIX a snad další. Jejich produkty lze najít třeba na ebay, amazon ap. Někteří prodejci nabízejí možnost příplatku za garanci panelu bez vadných pixelů. Jinak samozřejmě nelze čekat, že mají parametry jako Panasonicy za půl milionu. Dá se k nim najít dost diskusí a uživatelských hodnocení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že většina filmů je stále 24p, tak to omezení dané HDMI1.4 vlastně nevadí. Problém to bude, až se v tom začne vysílat nebo točit 48p filmy jako Hobbit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To bude problém furt, jelikož standardy nějak to 48 fps ignorují. Jacksonova trilogie tak asi zůstane s 48 fps osamocena, protože po plné digitalizaci kin už není důvod setrvávat u kompatibility s filmovým 24 fps, když se dá točit ve standardizovaných 60 fps.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak samozřejmě, mohlo tam být 48fps a více. Zatím těch standardizovaných 60p u filmu zrovna běžné není. A pro nás to bude horší než 48p, konverze pro TV do 50i/p bude horší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si koupil tohle http://www.acer.com/ac/en/GB/content/model/DT.SZMEK.014 jako dočasnou náhradu - šlo mi o co nejlevnější řešení při rozumném výkonu. Procesor i3-4005U, 4GB RAM, 2TB HDD, windows 8.1 (stálo to 217 liber) přikoupen OCZ Triton 100 SSD 120 GB (asi za 34 liber). S tím SSD je to docela rychlé. Skyrim jsem zkoušel zatím na nejnižších detailech, ale je OK. Na to, že to je takové prdítko to má slušný výkon. Důvod koupě - na mém původním PC mi něco odešlo. Předpokládané věci buď grafika, nebo ramky, nebo při nejhorším deska...
Specifikace:
CPU: AMD Phenom II X6 1090T Black Edition
MB: Asus Crosshair IV Formula
RAM: Corsair XMS3 Classic 8GB (2x4GB) DDR3 2000MHz CL9
GPU: EVGA GeForce GTX 470 1280MB SuperClocked, ta umřela - nahrazeno AMD Radeon HD 7750 (7700 Series)
System HDD: OCZ (OCZSSDPX-1RVD0120) RevoDrive PCI-Express SSD 120GB
Other disks: HDD1 WD 2 TB, HDD2 WD 2TB HDD3 WD green 3 TB, HDD4 WD RED 3 TB
Case: Antec DF-30 Dark Fleet Mid Tower Gaming Case
Cooling CPU: Noctua NH-D14 Six Heatpipe Dual Radiator CPU.
Koupeno osobně v ledenu 2010 v Kanadě za celkem cca 2.000 dolarů (s monitorem HP 2210m), kromě 3TB HDD - první green přikoupen v roce 2012 v Kanadě, WD RED 2015 v Anglii..

Podívám se na to až budu v ČR... Uvidím co koupit jako náhradu. Buď ZEN - jesli bude dobrej... Jsem zvědavý jesli budou oba můstky integráted... Nebo ten novej intel jesli bude mít čím oslovit...
Cena zase moc nerozhoduje. Počítám na české tak 50, nebo 60 tisíc (s tím, že by byl NVMe SSD rychlost kolem 1.200 MB/s) uvidíme.. Zatím se mi nevyplatí nic kupovat.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Co docela koukám - a pan Ježek to nezmínil - že ty Skylake i3 i Celerony mají ECC, VT-x, VT-d, AES-NI.
Což je vynikající na spoustu věcí, třeba do NASu s podporou šifrování nebo do firewallu, na provoz VPN o vysoké rychlosti. I ta virtualizační věc se hodí, tím více, že to umí i VT-d - což dosud uměly pouze Xeony, neměl to žádný desktopový procesor.

Jediný problém tedy je, že mainboard s C232, C236 čipsetem stojí 6-7 tisíc.
Leda počkat, až HP zase udělá levný Microserver.

Například HTPC mašina může jet virtualizaci, nad tím wokenice s HTPC softem v jednom virtuálu a FreeNAS, který přímo uvídí diskový řadič ve druhém virtuálu. Jelikož to má HW akceleraci H.265, výkonově taková věc úplně stačí.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

ECC, VT-x i VT-d jsou už od Ivy Bridge o dost dostupnější, akorát to Intel nedával v datasheetech moc vědět a v ARCu Intelu to bylo tak, že například jedno Pentium podporu ECC mělo, u druhého kolonka s podporou ECC chyběla a podobné zmatky. Deska s C chipsetem je bohužel povinnost vždy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

VT-d v desktop procesorech nikdy aktivní nebylo, v žádném. Až teď u Skylake.

Ivy Bridge byla první generace, kde Intel přidal ECC support do desktop procesorů - měly to některé Celerony, Pentia a i3, výš ne. AES-NI bylo jen u dražších, od i3 nahoru. U Haswellu ECC zase povyházel, tam to má méně typů.

V datasheetech to vždy je, nesetkal jsem se s tím, že by to bylo nejisté.

Na druhou stranu, Céčkové desky před pár lety byly od 3 tisíc Kč, dnes od 6 tisíc.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Tak to má Intel potom na svých stránkách asi chybu ne? Protože podle téhle tabulky má VT-d Intel v desktopu už hoooodně dlouho, dokonce už od 775

http://ark.intel.com/search/advanced?VTD=true&MarketSegment=DT

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Mrkni se na Sandy Bridge, Ivy Bridge, Haswell, Haswell Refresh a pak něco vykládej. VT-d měla vždy jedna i5 a jedna i7 z celé řady, to bylo všechno. A ty zase neměly ECC, takže pro jakékoliv profi nasazení to bylo na nic.

Teprve dnešní Skylake to má u všech typů všechno. Což bylo právě to, co jsem tím chtěl říct. Dosud Intel u obyčejných laciných procesorů tyhle věci vypínal, asi aby si nekazil Xeonový trh.

Svou poznámku o c775 pošli muzejníkům, kteří opatrují vykopávky.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

"I ta virtualizační věc se hodí, tím více, že to umí i VT-d - což dosud uměly pouze Xeony, neměl to žádný desktopový procesor."

"VT-d v desktop procesorech nikdy aktivní nebylo, v žádném. Až teď u Skylake."

Jen jsem rozporoval tyhle tvoje velmi lehce oveřitelný nepravdivý tvrzení. Nic víc, nic míň.
O ECC jsen nepsal ani slovo, pokud vím.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"u druhého kolonka s podporou ECC chyběla a podobné zmatky."

Ja myslel ze to je zamer, a ze maji nekde random generator, kterym urcuji (ne)podporu flagu pro ruzne cpu.. :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"VT-d - což dosud uměly pouze Xeony, neměl to žádný desktopový procesor."

VT-d umely nejen desktopovy, ale i notebookovy procesory. Treba i5 2520M v mym X220 to umi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

JJ, tech sem ted za posledni 3 mesice koupil 4. Posledni ani ne pred tydnem za £80 bez disku a s lechce prasklym levym rohem na pamlrestu. Budu ho pouzivat jako multimedia player do kuchyne. Ma Windows 7 Pro licenci takze ten notas je prakticky zadarmo. X220 + SandyBridge i5 jsou strasne sikovne masinky. 3 jsem upgradnul s mSATA mini PCI-E 128GB Samsung SSDcky za £33 jedno. Na tomhle poslednim chci co nejvice usetrit tak tam jen prdnu normal HDD kterych mam v supliku aspon 5, protoze to budu pouzivat vicemene jen na streamovani zprav a tenisu, sem tam nejaky ten skype hovor nebo recept :) Sem dlouho spekuloval co do te kuchyne koupit na pripojeni na 23" monitor. Do ted tam pouzivam HTC One M7 pres MHL HDMI, ale uz me pekne stve, protoze tam v rohu nema moc dobry signal a stremovani porad pada a podobne. Zvazoval jsem ruzne androidi i NUC a mini itx krabicky, ale starsi X220 s Windows licenci za £80 mi prijde jako nejlepsi reseni i diky prave vykonu te i5, kterou zminujes a dobre wifine s antenamy v ramu displaye, pripadne jeji upgradovatelnosti na AC mini PCI-E kartickou. Uz jsem to tu nedavno zminoval, ale X220 jsou ted podle me uz delsi dobu nejlepsi male second hand notebooky na ebay. Maji skvelou klavesnici a dobry vykon a daji se levnou express kartou pridat i USB 3.0 porty. Muj predposledni X220 mi prisel dokonce s trosku lepsi i5 2540m, 8GB ram, IPS displayem a zachovalou 9. clankovou baterkou ktera pri lehkem uzivani (wifi browsing) drzi 7+ hodin. Proste luxusni strojecky za ty penize :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.