Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Skylake je vyprodaný, Česká republika je zatím výjimkou

Ty kokso, ono je to fakt skladem:o) To jsem netusil, ze se uz da koupit. Kdysi tu kdosi psal, ze xeony vychazeji dokonce levneji a maji spousty zajimavych veci navic ..... info o tom o jake modely pujde a kdy budou asi jeste neni co? Docela vazne bych i o tom xeonu uvazoval.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

No vida ! Nejsi mimo úplně vždy, tentokrát 100%-ní trefa. Ještě lepší pak je, koupit si k tomu Xeonu i céčkový mainboard a ECC RAMky. Při dnešních kapacitách se to už vyplatí - protože statisticky vzato, dnešní RAMky generují asi tak jeden špatný bit na gigabajt a týden. A proč dávat fůru peněz za nový počítač, který udělá asi tak 4+ chyby denně, při 32GB RAM ? Může se to projevit padáním procesů, v horším případě chybami v datech.

Hlavně má E3 v5 Skylake už umět i registered DDR4, což zvedá limit ramky na 128GB - a registered DIMMy byly vždy levnější na gigabajt než unbuffered, otázka je, jestli to bude platit i u DDR4 (budou vůbec unbuffered DDR4 ?).

Má to vyjít Q3/2015, takže uvidíme. A bude i verze do notesů - E3-1500M v5. Takže konečně budou spolehlivé notesy s ECC.

Vzhledem k výkonu je také možné koupit staré E3/E5 SandyBridge/IvyBridge, které nejsou o moc horší - a jsou z výprodeje datových center levné, celé servery se vším všudy. Záleží co člověk chce, jestli maximální výkon na jádro nebo celkový výkon.

P.S. Tak jsem díval, co se píše a zdá se, že na podzim vyjdou dva Xeony E3-1500M řady, tedy ty notebookové, ale v LGA1151, ty mají být omezené na 64GB RAM. Na konci roku mají vyjít i BGA verze, ty mají už nabízet až 128GB RAM. Někde jsem našel, že ty BGA jsou označované jako E5-1200, což bude nejspíš překlep. Nebo se Intel rozhodl udělat v tom značení řádný guláš.

O E3-1200v5 kde nic tu nic - kdoví jestli vůbec budou, teď jsou E3-1200v4 Broadwell coby horká novinka. Jestli vůbec teda E3-1200v5 bude, může to klidně ještě rok trvat. Zajímavé je, že E3 v5 vlastně užírají trh E5, tím že budou umět DDR4 registered DIMMy a nebudou omezené na 32GB, jako tomu bylo u minulých generací E3 - proto také existoval osekaný E5-1600, který byl sice singlesoket, ale uměl 128GB RAMky. No kdoví, jak to nakonec bude, Intel ještě nic určitého neřekl.

Lenovo už ohlásilo nové profi notesy s tím E3-1500M Xeonem: P50/P70. Bude v tom poslední NVIDIA Quadro M5000M, baterka na celý den, 64GB DDR4 ECC RAM, procesor má brát 35-45W TDP. Budou na podzim, tedy pod stromeček jistě. Tak super, na to čekám léta, na spolehlivý notes s ECC a ISV workstation certifikací (jediný kdo notesy s ECC dělal byl Eurocom, ale na "velkých" desktopových Xeonech).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

<em>statisticky vzato, dnešní RAMky generují asi tak jeden špatný bit na gigabajt a týden</em>
Nějaký zdroj tohoto tvrzení by byl? Protože můj selský rozum říká, že jeden špatný bit na gigabajt a týden se považuje za závadu.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

http://www.cs.toronto.edu/%7Ebianca/papers/sigmetrics09.pdf
Ctu to dobre, ze tretina stroji mela spatny bit jednou rocne? Ten bit na gigbajt a tyden mi prijde jako uplna blbost .....
Jako je fakt, ze ramky asi chyby delaji, ale je to asi dost zanedbatelne se tim vubec zabyvat (je to asi stejna blbost jako se nam tu onehda pan Jezek rozvasnil nad tim, ze HDD je na system lepsi nez SSD:) Zkopiroval jsem 20TB dat z disku na disk a overoval to a vsechno OK:)
No, ale radsi se na ty ECC ramky podivam:o) Je fakt, ze se mi uz mnohokrat stalo, ze ramka byla spatna, ale snad vzdycky po koupi, memtest zahorene ramky mi snad nikdy chybu nehlasil ....

Tak sem se ted podival a ty ECC, podle predpokladu, zadna lace ... celkem k hovnu .... uz to vidim, ze i7-6700 to bude jistit .... nekdo kdo by chtel vyhledove i7-860 16GB RAM GTX460?:)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Blbost to rozhodně není - s ECC RAM, ale vážný problém. Záleží samozřejmě na tom, co na mašině děláš - pro většinu použití je to overkill. Mašina prostě občas vychcípne, padají procesy (však se potvory samy restartují - windows i ostatní systémy jsou poměrně odolně napsané). Office spadnou na větším dokumentu - takže jsou všichni zvyklí třeba celou knížku editovat po kapitolách a sestavit dohromady až výsledná dílčí PDF. Lidi jsou na to už naučení, že pracují na nespolehlivé technice. Who fucking cares ? Bývala doba, kdy se na desktopu každou chvíli mačkal reset, protože se celá wokenicová příšera kousla a nikoho to nevzrušovalo.

Pokud jsi kopíroval z disku na disk a jednalo se o obyčejné (nebo NAS) disky, ne enterprise, tak jsi měl kliku. Protože udávaný UBER NAS disků je 1/10^14 bitů, což dává asi 12TB - takže by v 20TB měla statisticky být jedna chyba. Jenže to je magie velkých čísel, můžeš klidně natočit 100TB a nebude tam žádná, a pak dalších 20 a v těch jich bude 10.

Píšeš, že jsi to ověřoval, že tam chyba není. Jak ? Mrkl jsi na pár souborů, že vypadají OK ? Filesystém nehlásil chyby při testu ? Pochybuji, že jsi si pustil na původním disku i na kopii nějaký kryptografický hash (to bys čekal na výsledek dalších pár desítek hodin, než se přečte úplně každý bajt z disku - a 20TB trvá pěkně dlouho, i kdyby to pořád četlo 150MB/s) a porovnal výsledek - to je jediná metoda, jak to opravdu zjistit. Takže chyb tam mohlo být jako máku, jen o tom prostě nevíš.

Měli jsme s tím v práci docela problémy - používalo se pole laciných NAS disků pro backupy jiných polí a velkých disků zákazníků. Když se pole zákazníka přivezlo do firmy, udělal se pro jistotu backup, před jakoukoliv operací. A nefungovalo to - kontrolní MD5 hash hodil skoro vždycky chybu (no a taky samozřejmě NAS disky moc dlouho takovou zátěž jako přepsat je za rok 200x nevydrží). Enterprise disky mají o řád lepší UBER, ale jistota to stejně není - takže teď se to dělá přes ZFS úložiště, kde to je opravdu jisté. Jenže pořád není jisté, že se to ze zákazníkova pole správně přečetlo - takže i tak se stávají katastrofy, když se ten backup musí nakonec použít. Ale to už není chyba, ale vlastnost - za to my nemůžeme :-)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Mel jsem s tim kdysi problem, na vine bylo uz nevim co .... mam pocit, ze pretaktovany chipset ..... od te doby to proste kontroluju, sak si to tyden chroupalo, co uz:) Kopiroval jsem 8TB disky klasicky v total commanderu ...... no a pak je i bitove v TC porovnal:o) Proste ta nejvetsi lamerina, ale kazdopadne pri porovnavani nedela nejake interni DMA mezi diskama s vyloucenim RAM (ani nevim, jestli je to mozne), kazdopadne pri porovnani zcela jiste jde do RAM i CPU a zadna chyba .... da se bez nadsazky rict, ze to prosypalo sem a tam cirka 80TB a zadna chyba:) Ale samozrejme, od jiste doby nedelam picoviny jako vsechno taktovat, jedi na chladici z boxu a nejlevnejsich ramkach a pohoda:)
Co se tyce disku, tam snad ani chyba nastat nemuze .... teda myslel jsem si to do doby nez mi blbnul ten pretaktovany radic kdysi, nebo to bylo dlouhyma kablema k disku, hej nebo ramka? Mozna ramka. Fakt nevim ..... ale neverim tomu, ikdyz se tomu asi verit da, jelikoz to ma furt nejake CRCka ..... ty chyby u disku, co pises jsou udavane neopravitelne chyby ..... disk z plotny chybuje jako krava (je to videt ve SMARTu), ale naprosta vetsina se opravi ..... naproste minimum musi cist dvakrat (coz uz znaci problem s diskem) a jen velmi malo se stane, ze neco neprecte, ale urcite by se NIKDY nemelo stat, ze disk vrati neco, co by tam byt nemelo ..... proste nejaky sektor neprecte a nahlasi jako chybny.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Mám dojem, že chybu při komunikaci s diskem lze detekovat na úrovni OS (zapisuje se do event logu), pročež k přenosu chyb z/do disku nedochází (v tom smyslu, že by data byla načtena, ale byla vadná). Buďto to chybu hodí a tedy se nevrátí nic, nebo to chybu nehodí a vrátí se to, co má. Samozřejmě pokud se chyba do dat vloudí ještě před operací zápisu, tak se na to pak většinou nepřijde včas a chyba tam je, i když to vypadá, že všechno proběhlo v pořádku.

Na druhou stranu dělám tu v práci relativně často takovou věc - dumpy z databáze přenáším z jednoho serveru na druhý - server s nějakým *nixem, přes SCP táhnu na Windows Terminal Server, odtud na další TS a odtud na jiný *nixový stroj a tam ten dump naimportuju. Občas se stane, že i když to vypadá, že všechny přenosy proběhly v pořádku a k žádné chybě nedošlo, že ten dump se cestou pokazí a při importu pak nastane nějaká chybka. Podezřívám z toho síťovou trasu, ale stejně tak to může být problém vadné RAMky na jednom z těch strojů :).

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

UBER chyby detekovat nelze, leda pomocí nějaké nadstavby (filesystém se zaručenou datovou integritou, například)
Proto se to tak jmenuje: Undetectable Bit Error Rate. Pravda, někdy to první U vykládají jako Uncorrectable.

Špatná RAMka.
SCP (pokud není nějak podivně nastavené) zaručuje datovou integritu přenosu.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Výborně ! To tedy smekám, nečekal jsem, že jsi to kontroloval. Nikdo to normálně nedělá (dokud se nespálí) :-)
Metoda sice poněkud lamerská (jak píšeš), ale funkční - a o to jde.

Pokud se to kopírování nepovede, nejčastěji jsou to - na velkých discích s mizerným UBER - UBER chyby, pak to bývá RAMka (ne ECC), kabely. Někdy odchází i SATA řadič v čipsetu (nebo se přehřeje, protože není na takovou dlouhodobou zátěž zvyklý a má mizerné chlazení - to občas dělají i SAS řadiče). Řešením na všechny tyto bolesti je ZFS (nebo Ceph, ...), prostě end-to-end datová integrita. To brání i mizerným kabelům a rušení (třeba z nakopnutého zdroje nebo vysílačky ležící na stole, nebo mobilu).

Když se kopírují SATA disky, tak to bohužel přes DMA - z řadiče přímo do řadiče - nejde, SATA je stará potvora, která má pod sebou ATAPI/ISAPI protokol a dělá se to přes RAMku, přechroustat to musí přímo procesor.

To je taky důvod, proč to zatěžuje procík a nové instalace s lacinými (i enterprise) SSD SATA disky na to narážejí - nedá se z nich vymáčknout vyšší IOPS, i když se to spojí do softwerového pole (třeba ZFS nebo mdraid nebo LVM2 nebo cokoliv jiného na woknech, co neznám). Uvádí se, že 1 mega-IOPS na SATA SSD discích požere výkon deseti Xeon jader na 2.5GHz, když se použije SAS s řadičem, tak tří jader a když NVMe protokol přes PCIe, tak jenom jedno jádro - přičemž při SAS a NVMe to umí chodit přímo DMA mezi řadiči - ale samotná ta správa přenosu, zpracování interruptů a tak dále ...

Chytřeji se dá kopie disku ověřit pomocí těch kryptografických hashů, třeba MD5 úplně stačí - nemusíš to porovnávat byte-to-byte. A optimální je to dělat přímo při tom kopírovacím čtení - nemusíš pak ten zdrojový disk číst dvakrát. Buď jsou na to programy, které to přímo umí nebo se to samé dá udělat přes pípu - do cesty datům vrazit ten MD5 prográmek (filtr). I ve wokenicích - pomocí PowerShellu (což je fakt super věc - objektový shell, paráda).

Problém je ale v tom, že normální disk má ty UBER chyby - tedy nedetekovatelné. Takže kolikrát dvojité čtení toho samého disku hodí jiný fingerprint. Pomůže RAID6, když je zapnuté kontrolní čtení - to se pak čte celý strip i to dvoje paritní zabezpečení a jednotlivá UBER chyba se opraví - přesně stejná situace jako u ECC pamětí - umí to jednu chybu opravit, dvě detekovat.

Jenže, úplně stejně jako u ECC RAM, musí se provádět scrubbing pole (pořád), jinak se mohou vyskytnout dvě chyby ve stripu - a pak je datová integrita v čudu. Řeší to jedině ZFS nebo jiné systémy, třeba Ceph. Nebo BTRFS, když to má zapnutou datovou integritu. Nebo něco jiného (co neznám).

RAID6 při chybě degraduje na RAID5 - a ten už ty UBER chyby neopraví - umí je jenom detekovat. No jenže co pak s tím - proto se oprava (resilvering) pole nepovede nebo ještě hůře - všechno projede, ale chyba je "tiše" v datech. Starým způsobem (RAID) je to neřešitelné - leda používat mnohem lepší disky s menším UBER (nejlepší enterprise HDD mají 1/10^15, enterprise SSD pak o řád i dva více).

Kapacita disku je prostě už skoro stejného řádu jako UBER chybovost, u těch velkých NAS disků (a horších) - to je ten hlavní průser.

Tohle obvykle kluci řeší při opravě polí od zákazníka. K nám se to dostane už nakopnuté a pak, co sakra s tím. Někdy jsou všechna řešení špatná. Ale aby zákazníci přešli na něco funkčního - ZFS, Ceph, ... - k tomu je donutí až ztráta dat a pořádný a drahý malér.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jde (nejen) o kvantovou fyziku, při dnešní integraci, takže se selský rozum mýlí. Paměti nejsou spolehlivé - co uložíte, není to samé co přečtete, tedy ne úplně vždy. Stejně jako u disků UBER. Není to závada, ale vlastnost.
Když uděláte na mašině memtest86, neznamená to, že jsou RAMky ok pořád. Nejsou.

Ta statistika pochází z jedné studie Googlu, který to zkoumal na svých serverech, takže je to skutečně dost statisticky podložené a ověřené. Normálně - bez ECC pamětí - jsou ty chyby nedetekované, poznají se jen když spadne proces nebo se vymkne kontrole, objeví se chyby v datech, zakousne se a vykóruje kernel či nějaký driver ... Na stolních počítačích obvykle říkáme, že zase blbnou wokenice, že se kouše Office, ... prostě svedeme to na software nebo poškozená data. Přitom byla chyba v železe - paměťová chyba. Většiny těch chyb si nevšimneme, wokenice (a jiné OS) mají poměrně značnou imunitu proti chybám železa, například tak, že automaticky restartují havarované procesy, mají interní mechanismy na hlídání sama sebe. Většinou se totiž chyba paměti projeví v něčem, co pořád běží - a to jsou typicky nějaké služební procesy (démony), které běží pořád. Nebo programy, které intenzivně běží delší dobu - různé výpočty, používající celou RAM, překódování videí, renderingy, ... Prostě programy, které intenzivně používají paměť, zapisují a čtou.

Když máte ECC RAM, tak jsou tyto chyby opraveny - Windows to dělá neslyšně - jen pokud se objeví více hlášených chyb ze stejného čipu těsně po sobě (což už znamená skutečně závadu), automaticky danou paměťovou banku vyhodí z poolu a dál ji nepoužívá - a současně začne psát do logu (tohle chování se dalo kdysi vyzkoušet, když jste do mašiny dal ne-ECC DIMM a v BIOSu zapnul ECC kontrolu - na starých deskách ještě nekomunikovaly DIMMy s BIOSem pomocí I2C sběrnice, jako dnes, takže to šlo takhle blbě nastavit - tak po spuštění woken postupně mizela paměť, až se wokenice sekly na "Out-of-Memory" hlášení - protože všechny banky byly postupně označeny jako defektní a vyhozené z poolu paměti). Takže u wokenic je problém zjistit, že ECC opravilo ne-závadovou chybu paměti - projde to tiše.

Naproti tomu, třeba linux to dělá jinak, ten všechny hlášené ECC chyby umí zapisovat, pokud je to nastavené.

ECC samozřejmě neumí opravit více chyb v každém bajtu - opraví jednu, detekovat umí druhou. A opravuje se to jen při čtení - proto, aby náhodou nedošlo k souběhu (že se shodou náhod objeví dvě chyby v jednom bajtu), se provádí tzv. "memory scrubbing" (drbání paměti), tedy RAMka se periodicky celá prochází na pozadí. Buď se o to stará kernelový proces nebo na lepších procesorech to dělá samotný hardware - MMU jednotka, dnes součást procesoru. U Intelu to umí až Xeony E5 (některé) a E7, u AMD to uměly všechny procesory (mimo APU), nejen Opterony, ale všechny desktopové - včetně dnes řady FX (pravé stavební stroje). Dá se to nastavit v BIOSu - pokud máte procesor, který to hardwerově podporuje.

Frekvence těchto paměťových chyb je funkcí teploty, větrání, nadmořské výšky, polohy na Zemi, Sluneční aktivity. Legrační, ne ?

Protože: teplota, to je jasné - čím tepleji, tím atomy více blbnou. Větrání ? Protože radon a jeho rozpad - špatně větrané sklepní servrovny vykazují o dost vyšší chybovost (pokud jsou v radonové oblasti a sklep je blbě udělaný). Nadmořská výška ? Kosmické záření. Poloha na Zemi ? Rozdílné radiační pozadí - třeba u nás je abnormálné vysoké, celá ČR leží na uranu (záření pochází z radia, které je ve smolinci jako nejvíce zářící prvek).
Sluneční aktivita ? Čím větší, tím lepší - protože sluneční vítr "vybuší" vysokoenergetické kosmické záření. Tedy pokud nebude protuberance, která zasáhne Zemi, pak to je samozřejmě naopak. :-)

Pokud jste v aktivnější oblasti, nastavuje se u mašin častější drbání paměti :-).

Jinými slovy, díky tomuto všemu jsou počítače nespolehlivé. Čím více RAMky, tím je to horší. Dnes to již - růstem velikosti RAMky a zmenšením litografie - představuje tak velký problém, že se některé práce nesmí na počítači bez ECC paměti dělat - například výpočty mostů, letecká a kosmická konstrukce, dopravní technika, ... a některé se dělat nedají - třeba dlouhotrvající výpočty nebo renderingy - protože se v průběhu pár hodin výpočet "zblázní".

Myslíte, že je to blbost a že se Vás to netýká ? Dělali jsme digitalizaci videa - 800 kamer jelo 24/7/365, z analogu se to převádělo na serverech do digitálu - a mašiny průměrně jednou týdně padaly. Svádělo se to na software, rušení ze sítě, rušení z napájení. Předělali jsme to na ECC RAMku - a zázrak, uptime všech strojů přesahoval průměrně rok. Nebo velká konstrukční kancelář dělala v CADu - lacině na obyčejných kancelářských křápech - a neustále měli problémy - "kazily" se jim výkresy, někdy se soubory "špatně načetly" (protože se uložily již poškozené). Vyměnilo se to - za laciné AMD desky s AMD procesory, ovšem s ECC RAM - a problémy ustaly (definitivně, když místo lokálních disků začali používat síťové přes NFS ze ZFS serverů).

Když nějaký drahý software, například profesionální CAD - dnes skoupil většinu věcí AutoDesk, pak třeba Catia, Ideas, ... - výrobce aktivoval pouze na určitých "certifikovaných pracovních stanicích" obvykle značně předražených modelech HP, Dell, IBM, Sun, Fujitsu, ... - nebylo to samo sebou, všechny měly serverové procesory a ECC RAMku. Dnes jsou liberálnější, ale když voláte na support, pokud se prokecnete, že jedete na nějakém šrotu zbouchaném vlastnoručně, nikdo se s Vámi dál nebude bavit. Má to svůj důvod - není to čirý snobismus, ani nějaká temná spiklenecká dohoda, jak Vás odrat. Prostě vyžadují ECC RAM a kvalitní procesory, které nedělají chyby (jo, desktopové Intel procesory dělají chyby - AMD ne, protože je to tak malá a chudá firma, že dělá jen jeden jediný silný procesor, takže v desktopu máte prakticky Opteron, jen to má jiný soket a jinak se to jmenuje, ale die je stejný v Buldozeru FX jako v Opteronu 62xx).

Stejné je to ve vědě - nikdo nepočítá na desktopu, protože to zkrátka nefunguje. Výsledkem jsou hausunmera.

No a ta studie (když budete hledat, najdete materiálů mnohem více, studie, vědecké práce, ... je toho nespočetně): http://www.cs.toronto.edu/~bianca/papers/sigmetrics09.pdf

Výtah je třeba tady: http://techcrunch.com/2009/11/02/new-study-proves-that-ecc-memory-may-we...

"A two-and-a-half year study of DRAM on 10s of thousands Google servers found DIMM error rates are hundreds to thousands of times higher than thought — a mean of 3,751 correctable errors per DIMM per year."
(což dává ještě více než jsem uváděl - přibližně 10 chyb denně na DIMM, je otázka, jak byly velké).

Takže jako v Cimrmanovi - šrapnel: "Mám spolehlivou paměť, prošlo to memtest86. Hovno Majere hovno máš".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jsem chtěl dodat, že té výše zmíněné odolnosti systému se odborně říká "robustnost". Je to v podstatě odolnost proti chybám železa. To jsou hlavně paměťové chyby, chyby procesoru, chyby čtení z disku, hazardy na sběrnicích, rušení. Je to docela složitá otázka, a člověk by neřekl, jak je to komplikované.

Před mnoha lety, v pravěku, kdy ještě neexistovalo ani Pentium (jen 486, 586), SUNi přeportovali SPARCový Solaris na 486/586 kolovrátek a výsledkem byla katastrofa. On samotný Solaris byl ještě plný strašných chyb a v kombinaci s totálně strašným železem tehdejších PC to bylo naprosto šílené - padalo to, když se na to člověk špatně podíval. Nízká robustnost - daná tím, že to celé bylo napsané na výborně spolehlivé SPARC pracovní stanici a nikdo si s nějakými reakcemi na chyby železa nelámal hlavu. Trvalo to několik let, než se povedlo robustnost zvýšit, aby to bylo na mizerném železe použitelné.

Stejné peripetie zažívali v Maloměku s wokenicemi. Vývoj totiž probíhal na drahých značkových mašinách, výborně udělaných a spolehlivých. Když se to pak provozovalo na tom běžném šrotu, padalo to jak hrušky. Dá se říci, že wokenice - ani 3.11 nebo 95, 98 nebyly tak strašné, jen vznikly na příliš dobrém železe a neměly tu "drsnou pouliční výchovu v gangu". XPéčka už tohle zohlednily při návrhu, což můžete vidět třeba na tom, když zkusíte killnout Explorer - ta mrcha se pustí sama znova.

Linux byl od začátku vyvíjen studenty a chudými doktorandy na mizerném železe, posbíraném na smetišti, takže s robustností opravdu neměl nikdy žádný problém :-)
Dosud ho v tomto žádný jiný systém nedohnal, ten bastl přežije všechno. Tedy téměř.

Uvádím to proto, že to je ten důvod, proč si mizerných pamětí bez ECC kontroly normálně nikdo skoro nevšimne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

<em>XPéčka už tohle zohlednily při návrhu, což můžete vidět třeba na tom, když zkusíte killnout Explorer - ta mrcha se pustí sama znova.</em>

Jak mám věřit vašim argumentům, když jako důkaz důrazu na stabilitu operačního systému vůči chybám železa napíšete tohle?

Já nevím, jak vy, ale já samovolně se restartující explorer vůbec nepovažuji za normální a na svých PC se s tím prakticky nesetkávám. A to si nemyslím, že mám bůhvíjak kvalitní železo.

Asi jsem každý z jiného těsta, ale já se snažím stavět stroje tak, aby se chyby pokud možno nevyskytovaly. Klep klep - zatím se daří.

Z těch materiálů jsem úplně nepochopil, co se považuje za chybu opravitelnou a co neopravitelnou. Měl jsem za to, že klasické DIMMky v desktopech žádné opravy chyb nemají. Jak se tedy definuje opravitelná chyba? Že s tím počítá software a dokáže se s tím vyrovnat? Ne, pro mě už tohle je prostě chyba a chyby já dělím na ty, které se stanou a na ty, které nenastanou. Ne na ty, které jde nebo nejde opravit. Já prostě chyby nemám rád.

Jsem ochoten připustit, že jednou za čas počítač spadne a může za to třeba právě chyba RAMky. Ano, i v mých počítačích se toto stává, v některých častěji, v některých méně často. V tom, kde se to stávalo nejčastěji, se to dělo tak jednou za 14 dní. To PC má 8 GB RAM. Velkou část těch chyb přisuzuji horku, protože se ta frekvence skutečně zvýšila s tím, jak se oteplilo (v té místnosti je, resp. byla pokojová teplota skutečně 34 °C). I tak bych si netroufl spolehlivě říct, že to bylo RAMkou, mohlo to být deskou, procesorem... těžko říct. Windows vám neřeknou, která část hardwaru za to může. Windows prostě hodí modrou.

Naproti tomu na PC, které u mě považuji za nejstabilnější, se chyba, které bych si skutečně všiml (ať už je to restart exploreru, nebo něco jiného, co systém i přežije), stává tak jednou za čtvrt roku. To pecko běží 24 hodin denně 7 dní v týdnu, vůbec se nevypíná. A není postavené z nějakých hyper kvalitních komponent - Core 2 Quad, 4×2GB DDR2-800 a Nvidia čipset.

Jo, pravda, ještě mám jedno pecko a to je hodně stabilní, hraje roli serveru (dělá přípojku do netu - má dvě síťovky, file server - má dva větší disky, sem tam nějaká aplikace jako že na tom běží torrent nebo něco podobně nenáročného): Gigabyte deska, čipset P31, dvoujádrové Pentium, 4 GB DDR2-800. To opravdu běží 365 dní v roce 7 dní v týdnu 24 hodin denně. To jsem ještě chybovat nezažil. To spadne jen když vypnou proud. Systémový disk je starý 20GB PATA Seagate :). A běží na tom již zcela nepodporovaná verze Windows (už přemýšlím, čím to nahradím).

Zkrátka a dobře: chyby pamětí znám, ale pro mě to není jev, který bych musel řešit byť jen pomyšlením na to, že bych nasadil ECC RAMky.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Milý WIFTe, věřte komu chcete, je to nakonec Váš boj.

Mě věřit nemusíte, samozřejmě, ale redigované a oponované studii Google a dalším vědeckým pracem, které prošly standardním vědeckým peer-review řízením byste možná věřit měl.

Nechápu, co se Vám nelíbí na mé poznámce, že systémové procesy - i ve wokenicích - jsou spouštěny jako "respawn". Dokonce i Windows Explorer, prostě shell. Robustnost v systému je zajištěna mnoha způsoby, tohle je jeden z nich. Například všude je spousta "watchdogů", na mnoha úrovních, které chrání běh různých věcí. Takže třeba kouslý ovladač je dohledovým vláknem kernelu chcípnut a spuštěn znovu, pokud se přestane ozývat. Je spousta různých "keepalive" mechanizmů, kterými se funkčnost věcí v systému hlídá. Když voláte funkci jádra (z userspace do kernelspace), pokud se řízení zasekne, nějaký časovač to volání ukončí a vrátí volajícímu programu chybu - reakce je různá, obvykle se to ještě zkusí několikrát znovu - tuhle strategii používá jádro, ovladače i uživatelské programy.

"Nevyšlo to, zkus to úplně stejně znova" je na první pohled poněkud idiotská strategie, pokud věříme, že počítač je absolutně přesný a spolehlivý stroj. Jako v tom vtipu:

Sálová sestra říká chirurgovi: "Ale pane doktore, Vaši kolegové ten řez dělají úplně jinak !"
Chirurg: "Dělal jsem to už 300 krát, nechte si ty poznámky."
Anesteziolog: "Pacient právě zemřel."
Chirurg: "Hm. Jako těch 300 před ním, no jednou to vyjít musí."

Takže jistě, pokud se restartuje samovolně Windows Explorer, ovladače nebo cokoliv jiného, je něco špatně - obvykle odchází nějaký DIMM, selhalo chlazení procesoru nebo mele z posledního zdroj či napájecí kaskáda na desce.

Zda jste postavil "kvalitní počítač" to většinou až tak úplně nepoznáte. Pokud je mašina - jako každý obvyklý desktop - zatížena z 1%, chyby se projeví 100x méně. Většinou to vůbec nezjistíte - například jako BTJ nahoře, který zkopíruje 20TB a je si jistý, že se "všechno povedlo", protože ... Aniž by se samozřejmě - na to není čas - obtěžoval skutečným testem, tedy porovnáním výsledného kryptografického hashe (fingerprintů originálu a kopie).

Jo, pro desktop použití to vyhovuje - dokud se na tom nebude nic většího dělat.

Ale zkuste si třeba pohrát s nějakým BSD systémem a zkompilovat si to z portů přímo na mašině - a pak si udělejte hash všech binárek. Tak týden až měsíc práce, pokud to budete dělat všechno ... no a pak se budete divit, protože fingerprint celého vykompilovaného stroje bude jiný, než má být - pokud nemáte serverový procesor, kvalitní desku a ECC RAMky.

To pochopitelně mnoho lidí neudělá, ale místo toho bude vážně tvrdit, že "to BSD je sračka, pořád se to seká" nebo alespoň "to KDE4 chcípe, Firefox dělá chyby".

S opravitelnými/neopravitelnými chybami z té studie je to jednoduché. Normální desktopové DIMMy žádný opravný mechanismus nemají.

Především: všechno Google testování probíhalo na mašinách s ECC RAMkou - protože jinak, jak jsem uvedl výše, paměťovou chybu vlastně nepoznáte.

ECC RAM funguje následovně: máte 64 bitů RAMky, ta je chráněná dalšími 8-mi bity ECC kódu. Celkem 72 bitů.
Těch osm zabezpečovacích bitů je součástí CRC polynomu (Hammingovy kódy), který se vyhodnocuje při každém čtení v MMU železe. Rozpočítáno na bajty a bity, redundance toho polynomu dovoluje poznat dva chybné bity z osmi, opravit jeden bit z osmi. Takže pokud v bajtu je jeden bitík špatně, říká se tomu "opravitelná chyba" a je to opraveno (a na některých systémech je to možné logovat). Pokud jsou špatně dva bity, chyba se alespoň detekuje, říká se tomu "neopravitelná chyba", ta se loguje coby error na všech systémech - a způsobuje různé reakce.

Nějaký dohledový systém (soft v jádře) sleduje obě tyhle věci a reaguje. Kupříkladu wokenice mají pro každý RAM čip čítače chyb (opravitelných) a pokud za určitý čas pro některý paměťový čip počitadlo přeteče, daná paměťová banka se vyřadí z používání (preventivně, ačkoliv to dosud žádnou faktickou datovou chybu nezpůsobilo, bylo to opraveno ECC mechanizmem) a zapíše se varovná hláška do logu.

Pokud se diagnostikuje neopravitelná chyba RAMky, vyhodí to do logu error a daný paměťový čip se vykopne z použití okamžitě.

Většinou je to tak - pokud se používá "memory scrubbing" a mašinu nemáte postavenou přímo vedle jaderného reaktoru v Černobylu - že se s neopravitelnými chybami nesetkáte - to je už výrazem poruchy po které následuje promptní výměna celého vadného DIMMu. Rozumný správce těmto událostem předchází a jakmile stoupne frekvence opravitelných chyb, mění DIMM preventivně.

Desktopové základní desky mají nataženy k DIMMům jen 64 datových cestiček, takže i kdybyste tam ECC RAM zapíchl (a měl v soketu procesor s podporou ECC - tedy procesor s MMU, která to umí), je to prd platné. Jde také o čipset, protože desktopové čipsety mají oddělovače/zesilovače/multiplexory jen pro 64 datových signálů. BIOS na deskách to neumí.

Jediná výjimka jsou desky ASUS pro AMD FX procesory (a předešlé Phenomy II), ne všechny, ale většina z těch dražších ECC podporuje. Přes BIOS (dobře, UEFI) jde zapnout ECC i memory scrubbing.

U Intelu musíte sáhnout po serverových deskách s C-čipsety, jiné to neumí. Novinkou (pár let starou) je, že Intel doplnil ECC do některých laciných procesorů - třeba Celerony a Pentia, dokonce i některé i3 a i5 IvyBridge mají ECC support - takže není to jen výsada Xeonů.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Jako takhle: máte v mnohém pravdu. Respawn důležitých procesů systému je určitá forma ochrany systému před vadami hardwaru. Možná jsem vás jen blbě pochopil, měl jsem dojem, že to, že se ty procesy znovu spustí, považujete za „nic se neděje, všechno je v pořádku“. Teď vidím, že ne, pročež se omlouvám za nedorozumnění.

Ten zbytek se hezky čte a vcelku není proč s ním nesouhlasit :). Jen mi z toho skoro vyplývá, že ECC DIMMy se dělají z méně kvalitních komponent, protože „dyg to tu chybu umí opravit“ a proto se jich taky dost najde (zatímco ti, kteří používají běžné DIMMy, buď jednoho krásného dne narazí na problém a DIMM vyměni, a po zbytek času je všechno OK i bez ECC - ale možná jen málo kontrolují výsledky své práce ;). Já jsem se osobně setkal s tím, že výsledky mé práce nebyly pokaždé stejné, když jsem měl přetaktovaný procesor. Systém jel, všechno se zdálo být OK, nic nepadalo, ale některé věci se prostě udály dvakrát jinak.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jo, bylo vidět, že jste to pochopil zprvu nějak jinak - nic se nestalo.

Ohledně kvality ECC DIMMů - tak je jasné že marketing vítězí i nad fyzikálními zákony, nad selským rozumem, dokonce i nad kvantovkou. Alespoň to tak někdy chvilku vypadá. :-)

Každého by asi vytočilo, když utratí horu peněz za spolehlivé železo, ECC, serverové procesory a pak napjatě sleduje logy, kdy konečně ... a nic.
Je možný, že dávají do ECC DIMMů nějaké podměrečné čipy, aby si uživatelé užili to potěšení a nebyli zklamaní, hehehe. :-)

Ne, tak to asi nebude. Spíš jde o to, že v serveru - nebo workstation - to dostává mnohem větší kouř, takže se to spíše projeví. Chybovost je i funkcí zátěže, na tom není nic divného - podivné by bylo, kdyby to bylo naopak.
Taky jde o to, že dnešní servery, v době virtualizace, dostávají zabrat mnohem více, než tomu bylo dříve. Pokud není stálá utilizace alespoň 60%, hned začnou okolo slídit různé postavičky, co by si na serveru mohli ještě pustit.

Spíš mě děsí jedna věc - možná mám zkreslený pohled - čím vyspělejší ta ICT technika je, tím horší je spolehlivost, místo aby se to zlepšovalo. Kdysi vydržel disk všechno, nebylo důvodu rozdělovat disky na desktop, NAS, NASpro, near enterprise, enterprise, enterprise Tier-0, archivní, cold-data, atd. - šílenost, skoro to připomíná škatulkování společnosti ve viktoriánské Anglii.

Prostě to fungovalo. Dneska to nefunguje - stačí použít třeba disk na něco nepatrně jiného a on se okamžitě vysype, protože není na tu zátěž stavěný.

To samé paměti, procesory, základní desky, řadiče, ... všechno je dělané totálně aušusově, takže pokud na tom chcete opravdu pracovat, musíte si koupit to nejdražší - jinak se to okamžitě vysere. Kam tohle povede ? Věděl bych. Do prdele.

Marketing prostě dokonale fragmentoval trh. Rozsekal to na třísky. Takže třeba notebook si dnes nemůžete koupit prakticky žádný. Laciné kolem 20-25 mají sice papírově slušné parametry, ale téměř nulové chlazení, udělané tak, aby na tom nešlo při nejlepší vůli vůbec nic dělat. Drahé "profesionální workstejšny" mají klávesnice jak pro puberťáky nebo zavilou účetní (s numerikou) - takže je vyosená a když píšete všemi deseti, sedíte u toho nakřivo; touchpady jak pro kouzelníka Harryho Potrata na kouzlení všemi prsty - ale klapky to nemá; dotykový displej ... takže to taky ne. A laciný notes za 10-20, přiměřeně malý, s prd výkonem, ale dlouhou výdrží, který můžete používat jako hloupý terminál ke svým strojům v datacentrech - ten zase nekoupíte se slušným displejem. Takovou mašinu mají jen jako ultrabook za 30, s kvalitním displejem - a pro změnu to nemá baterku.
A jediné co pak člověk slyší, je řev "notebooky se neprodávají, je to mrtvé, dnešní budoucnost jsou tablety a ...eeehhh... convertible ???". Fakt se ti markeťáci zbláznili.
A tak to je se vším. No jo.

:-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna včera jsem si četl jedno zahraniční forum a lidi si tam stěžovali, že Skylake je vyprodaný a tak jsem se tak smál, protože já neměl problém ho koupit.
Škoda že kurz je tak špatný, by se na tom dalo jinak asi i něco vydělat. Koupit to tady a prodávat na ebay....

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Kurz je snad stejný pro nákup i prodej a v ČR se to nevyrábí, tak o co jde.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

O paniku, s poptávkou roste cena.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Jestli on ten nedostatek není uměle vytvořený. Skylake nic nového nepřináší, instalace Windows 7 je na tuhle platformu očistec (má jen USB 3 HUB a instalačka W7 počítá s USB2, nemá ovladače), je +- výkonný jako Haswell a je dražší. Tak proč u něj neudělat humbuk že je nedostatkový, vytvořit paniku a vyšroubovat cenu ještě výš?
W7 jsem na Braswell/Skylake instaloval nakonec ze SATA DVD mechaniky s připojenou PS2 klávesnicí. USB3 ovladače se mi nepovedly do instalace vložit tak, aby proběhla korektně.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

to pises na zaklade ceho? A proc instalujes stary system na aktualni HW?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Na zakladě osobní zkušenosti z víkendu s platformou Braswell. Abych ho pak mohl zdarma upgradovat na W10.
Nemluvě o zkostnatělosti velkých firem jako je Autodesk. Už vidim jak se budou šklebit, až jim řeknu že jsem koupil novou workstation na Skylake platformě a že tam chci dát W10, protože Windows 7 Professional jsou zastaralý a provozovat tam Inventor (Nijak se před rokem netvářili ani na W8.1Pro). Nehledě na to, že ty W10 budu muset dát do domény W2008R2 serveru a modlit se že Redmond neudělal někde nějakou chybičku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mas tam dat odladene Win 8.1 . Win7 na novy HW neni dobry napad a Win10 jsou zatim hodne neodladene.

Pripojeni do domeny ve Win10 funguje, ale u starsich domen muze byt potreba provest jednu upravu v registru jinak se nespoji.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Taky nechapu, to tam mohl rovnou dat XPcka:)
Mimochodem, kdyz jsme u tech novych systemu, existuje uz nejaky snadny zpusob jak dostat X10 na pocitac, ktery nebyl oficialne upgradovan? Nekde rikali, ze staci, aby tam byl treba W7 aktivovany a pak si to pamatuje a jinde rikaji, ze nejdriv clovek musi projit ocistcem upgradu a pak az muze vsechno smazat, nainstalovat W10 bez klice a samo se to aktivuje na zaklade HWID ....
Predstavoval bych si to tak ..... na W7/8 pustim nejakou genuine toolku, bac, napise OK ..... a pak uz jenom nainstaluju W10 .....
WIFT? Nekdo?

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, jak si to představuješ, to funguje.
Nainstaluješ Windows 7, dáš genuine toolku, takto aktivované sedmy upgraduješ na desítky (tím upgrade procesem si prostě projít musíš) a hotovo - máš aktivované desítky (a jedou i bez genuine toolky).

Až pak to klidně můžeš celé smazat a desítky nainstalovat z jedné vody na čisto a přeskakovat výzvy k zadání klíče. https://youtu.be/F61zBndo740

Já to obvykle dělám tak, že spustím ve stávajícím systému upgrade a zvolím nezachovávat nic. Ono to pak nainstaluje v podstatě čisté desítky (takže se nezachová ten letitý bordel ve stávajícím OS), akorát je pak třeba jako admin pustit cleanmgr a vyčistit disk od předchozích souborů. Výsledek je prakticky identický s čistou instalací.

Svůj hlavní počítač, kde běžely dlouhodobě sedmičky (a před tím x64 XPčka ;), jsem upgradoval na desítky se zachováním všeho. Taky to jede, něco jsem sice musel dořešit, ale drtivá většina toho se zachovala (nepřežilo to jen pár atypických softů vázaných na konkrétní verzi OS, ale spousta softů, co se musela aktivovat, to přežila, z toho jsem měl trochu strach, že ta aktivace se zruší, protože to najde jiný OS, a já to budu muset složitě reaktivovat - a ono ne, všechno chodí, jak má).

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

To je prave ten problem - snazit se nainstalovat OS z roku 2009 na hw z roku 2015.

Windows 7 nativne nepodporuji USB 3.0, takl je to potreba holt nejak vyresit nebo je tam neinstalovat. Ta deska oficialne podporuje 8.1 a vyssi.

Microsoft dokonce nabizi reseni zdarma - Windows 10.

+1
-40
-1
Je komentář přínosný?

Zdarma jsem je nikde neviděl - Windows 10 OEM Home kolem tří tisíc

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, viz víše.
Deska Asrock N3150-ITX oficiálně podporuje i W7, ale je třeba upravit instalačku. Bohužel dle návodu se instalace stejně rozjela polovičatě. Instalace se rozjede, ale hned po inicializaci vložených USB3 ovladačů se mi odpojí klávesnice i myš. Za použití PS2 klávesnice jsem ale zjistil, že USB nějak fungovat musí, protože na instalační flash v USB3 portu stále vidím. Další perla byla, že i při použití PS2 klávesnice mi instalace hlásila, že nemůže najít disk a chybí jí ovladače. Při zadávání cesty k ovladačům jsem ale zjistil, že na pevný disk normálně vidí.
Nevím jak myslíš "Microsoft dokonce nabizi reseni zdarma - Windows 10."

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro informaci, ten "starý systém" stále má a ještě nějaký čas mít bude plnou podporu, takže instalace na soudobý HW by stále měla být plně možná.

Windows 10 jsou zdarma jako upgrade, když na tom dotyčném novém kompu budete mít legální W7 (8, 8.1), takže to je vlastně motání se v kruhu. Ke koupi zdarma nejsou ani náhodou.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Windows 7 jiz nema podporu. Bezi pouze extended support, kdy vychazeji opravy. I to skonci v roce 2020. Takze ano, Win7 je obsolete/unsupported, tedy zastaraly. Muzeme se bavit o tom, jestli je prekonany, ale vyvoj jde dal, a kdo chvili stal...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak na to koukám a opravdu se extended support nevztahuje na změny HW. Je to zajímavý klacek pod nohy těm co chtějí zdarma upgradovat své krabicové W7 na W10 na novém HW.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli bude čas, tak se tomu budu věnovat (nebo třeba WIFT by mohl?, ne?, né?? :D ) a třeba i vytvořim nějakou tu českou/anglickou instalačku s W7 a podporou pro Intel a pro jistotu i AMD USB3. Někam to upnu a Windows 7 bude žít dál.
A co se tu píše o "zastaralém" SW na nové HW. Jak už jsem psal na příkladu s Inventorem. Na doma to beru, v "provozu" je to ale do slušné meze udáváno používanými programy.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Já na to <i>(sprosté slovo)</i> :).
Kdybych to měl řešit akutně, vykašlu se na tvorbu instalačky a udělám jednoduchou věc: pomocí dism nebo imagex to fláknu na systémový disk někde jinde, nebo si za tím účelem bootnu něco, co podporu USB3 má. Sice by asi bylo zajímavý to řešit, ale na hrdinství fakt není čas. Ostatně on mi nejspíš ani nikdo platformu se Skylakem sám o sobě nepůjčí, když už pro ten diit/cdr nedělám :).

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

:)
Jenže on na to trpí i Braswell což je HTPC s podporou HEVC 4K. A to by se někdy hodit mohlo, nemyslíš?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

asi by to bolo jednoduchsie riesit pridavnym PCI radicom usb2 stoji okolo 6 eur ;)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Heh, to mě taky napadlo, ale neměl jsem žádný s nativní podporou W7 SP1 do PCIE. :) Už jsem byl celkem zoufalý. :)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den. Z vašeho příspěvku není jasné, zda Win7 nejdou nainstalovat na žádnou sestavu s základní deskou pro skylake, nebo jen na tu vaši postrádající USB 2 port. Pude win nainstalovat (z flash disku) na sestavu založenou na desce: ASUS Z170-K? Pokud ne, v čem bude problém, pomalý přenos dat, nebo nefunkční klávesnice? (plánuji klávesnici zapojovat přes PS/2 kvůli keyghostingu)

p.s. Narazzil jsem na tento článek:"http://codeabitwiser.com/2014/03/how-to-install-windows-7-with-only-usb-... Má někdo odzkoušeno?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Platformu pro Skylake jsem v ruce neměl, ale jestli to má jen USB 3.0 řadič, tak jsou defaultně Windows 7 v loji ze dvou důvodů: neuvidí to vlastní instalačku, bude-li na USB flešce, a nebude chodit klávesnice a myš, budou-li USB.

Ten článek (resp. zdroj na MDL) je staršího data a zjevně se týká jen toho, kdy by někdo chtěl instalovat Windows 7 z USB 3.0 flešky v USB 3.0 portu. Úprava v něm popsaná spočívá v instalaci příslušných USB 3.0 driverů do souboru boot.wim, což stačí pro instalaci, ale nestačí pro chod systému jako takového v případě, že v PC je jen USB 3.0 řadič - pak totiž nastává problém rozchození USB klávesnice a myši (zatímco článek a postup v něm uvedený počítá s tím, že klávesnice a myš vám chodit bude - ať už PS/2, nebo v USB 1.x/2.0 portu - cílem je jen urychlit instalaci tím, že instalačka pojede z USB 3.0). Bootne-li se takto upravená instalačka, pak toto prostředí (WinPE) má své USB 3.0 drivery, ale v tom prostředí se jen dělá rozbalení install.wim na disk a pak bootuje systém z této image vybalený. Bude potřeba instalovat drivery i do samotné instalační image (install.wim), aby po prvním restartu chodila i klávesnice a myš, pokud je v PC jen USB 3.0 řadič.

Windows 7 tak zažívají podobný problém jako Windows XP s AHCI řadiči. Aby to chodilo vždy a všude, musí se do těch instalaček zastrkat drivery pro všechny možné řadiče/výrobce řadičů. Pro Windows 7 nejspíš neexistuje nic jako generic USB 3.0 host controller driver, stejně jako pro Windows XP neexistoval obecný AHCI driver, který by fungoval se všemi AHCI-kompatibilními řadiči.

Problém Windows 7 je složitější o to, že v případě XPček, když měl člověk disketovku, tak mohl při instalaci ty drivery nahrát. S Windows 7 toto bez úpravy instalačky nejde, protože když nechodí klávesnice a myš, tak toho moc neuděláte :).

Neméně zajímavý čelendž by byl na tu platformu s USB3.0-řadičem-only nainstalovat zmíněná XPčka ;-). Resp. dostat je tam by asi nebyl takový problém jako udělat instalačku, která by na tom šla spustit a nainstalovala systém :) (a třeba i z té USB flešky ;).

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

A pro danou základní deesku ASUS Z170 K bude instalace z flash disku fungovat? Má ve specifikacích:
ASMedia® USB 3.1 controller :
2 x USB 3.1/3.0/2.0 port(s) (2 at back panel, teal blue)
Intel® Z170 chipset :
1 x USB 5Gb/s port(s) port(s) (1 at back panel, , Type-C, Reversible, Support 3A power output)
Intel® Z170 chipset :
4 x USB 3.0/2.0 port(s) (Type-A, 4 at mid-board)
Intel® Z170 chipset :
6 x USB 2.0/1.1 port(s) (2 at back panel, , Type-A, 4 at mid-board)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Tady jsou k tomu nějaký notičky:
http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1151/Z170-K/DE164_100_Series_Wind...

Nejzajímavější mi přijde ta popsaná Metoda 1:

1. ASUS Support DVD vložit do SATA mechaniky
2. instalačku Windows 7 nabootovat z USB (ať už flešky, nebo z USB mechaniky)
3. USB 3.0 driver se nahraje sám :).

To bych fakt rád měl v rukách tohleto.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Takže to vypadá, že budu muset někde sehnat relikt zvaný cd-romka, nebo výše zmíněnou a mnou preferovanou(měl by využití i v budoucnu) možnost koupě přídavného USB2 řadiče Ale i tak děkuji za odpověď.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

o dovozni clo a DPH, ktere se pocita i z kurzu.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

DPH se počítá v procentech. 21% ze 100€ nákupu je 21€, které se musí promítnout do prodeje. Kde přesně se projeví ten kurz?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Koupím zboží za 1000€. Při kurzu 30Kč/€ zaplatím 30000Kč. Z toho zaplatím 30000*0,21=6300Kč DPH. Cena zboží se tím dostala na 36300Kč, což odpovídá přesně 1210€ (=1000*1,21). Zboží prodám z 10% ziskem za 1331€ a vydělám 121€, což je 3630Kč.

A teď lepší kurz:

Koupím zboží za 1000€. Při kurzu 20Kč/€ zaplatím 20000Kč. Z toho zaplatím 20000*0,21=4200Kč DPH. Cena zboží se tím dostala na 24200Kč, což odpovídá přesně 1210€ (=1000*1,21). Zboží prodám z 10% ziskem za 1331€ a vydělám 121€, což je 2420Kč.

V obou případech vydělám těch stejných 121€, které jsou naprosto nezávislé na tom, že jsem odvedl na DPH jednou 6300Kč a jednou 4200Kč.
Teď bych rád viděl ten protipříklad.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

zbozi koupim za 900€ + 100€ postovne.

Prijde zbozi do ceska na celnici a tam zaplatim 15% CLO (az potom DPH)

pro kurz 30kc/€ to tedy bude takhle 4500kc + 200kc za to ze to za me vyridi posta/kuryr

DPH se pocita z ceny zbozi, postovneho i cla, takze (30000+4500)=34500*1,21=41745kc

41745/30

cena zbozi je tedy 1391,5€

pro kurz 20kc/€ to tedy bude takhle 3000kc + 200kc za to ze to za me vyridi posta/kuryr

DPH se pocita z ceny zbozi, postovneho i cla, takze (20000+3000)=23000*1,21=27830kc

27830/20

cena zbozi je tedy 1391,5€

Takze ano mas pravdu kurz nema vliv, DPH obvykle take ne, protoze jestli to chapu spravne tak DPH se v takovem pripade vraci a prenasi se na dany stat kam to clovek prodava. Procleni se ale clovek nevyhne a o CLO to bude drazsi. Nebo se pletu? Neresim ted muj zisk z prodeje, resim koncovou cenu.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Letos sem se zařekl, že žádnej komponent do pc si nekoupím. Je to takové moje protisingerovské opatření, kdy všichni vyděláváme spoustu peněz za které si nic nekoupíme.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Taky se letos krotim. A že bych měl takový přebytek že bych nevěděl kde jinde je utratit se říct nedá...to může tvrdit jen člověk bez fantasie. :)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Měl sem na mysli nulovou hodnotu penez které máme na účtech.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Nevidel bych natom nic noveho ze platforma Skylake jiz nativne blokuje USB porty pri instalaci Windows 7, uz pri prichodu Windows 8 a 8.1 se na dost zarizenich sice instalace Windows 7 rozleja ale nasledne nevidelo USB porty a ani disk, tohle nasilne znasilnovani co muze a co si nemuze zakaznik nahrat me uz ale pekne zacina srat, USB3.0 je celkove pekna píčovina nakolik se doted nevyresil problem s prepinanim portu/komunikacni sbernice, nakolik ji uziva jak 2 tak 3 generace USB spolecne a co se tyka nedostatkovosti Skylake, je to jenom umely s prominutim vojeb, normalny uzivatel jim na ty kecy proste nenaleti, zvlast kdyz vlastni neco jako i5-2500K a vys. Ja osobne dost pomyslim ze si zakoupim i7-4790K kdyz jeste je, posledni to normalny procesor a platforma jako celek, kdyz vidim jak se nam to zacina nenormalne kurvit.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

řešení Windows 7 a Braswell / Skylake problému ----------->
Instalačku W7 s podporou INTEL USB3 mám již hotovou a právě (cca 15minut) ověřenou na platformě Braswell. Zítra to někam nahraju...asi na MEGA? Možná i uložto.
USB3 jede celou dobu instalace, takže si vystačíte s USB fleškou a USB myší/klávesnicí tak jak jste zvyklí. ISO se nevejde na DVD, ale je to tím že tam u toho mám přibalené "startovací" ovladače a programy (především ovladače LAN od Realteku, DirectX, Firefox, Potplayer, .net4.5.2 atd...). Přibalím k tomu i UltraISO ať si to můžete uzpůsobit jak chcete kdyby jste to chtěli dát na DVD.
Zdroj je MSDN instalačka, lehce upravená (všechny edice Windows x86/x64), klíč pri instalaci Windows nevyžaduje.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tak Mega jsem vzdal.
Torrent stáhněte zde: http://uloz.to/xziyb9Sq/intelusb3-windows-7-torrent
Snad to pojede a snad to neporušuje zdejší pravidla slušného chování. Jinak to smázněte.

Pokud to někdo vyzkoušíte na platformě Skylake a pojede to, dejte mi o tom vědět. Ať to mám potvrzený.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jsem tu zahlídnul vaší rozmluvu ohledně ECC pamětí. Mám stroj bez ECC, jede 24/7, Windows 7, na něm VMware a v něm 3-4 virtuály, 16GB RAM, RAID5 pole se scrubem jednou za týden (IRST). Jak zjistím že se děje něco nekalého, když ten počítač jede už skoro dva měsíce v kuse, divně se nechová, virtuály taktéž, běží na tom i VOIP a další služby který provalej týdně cca 500Mil paketů jen to internetu a scruby nenacházejí žádné chyby parit? Na tom serveru příležitostně enkoduju do x264 a x265, sem tak něco velkýho zabalim do 7zipu, zkrátka dělá tu nejšpinavější práci co jde a jsem ochoten na na ní počkat.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.