Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Skylake i7-6700K je o 4-9 % rychlejší než stávající i7-4790K

Tak to je pokrok jak hrom! :D
Intel sa snaží zvyšovať výkon prechodom na nový proces (už ale neni kam) a AMD zasa vyladením toho čo majú. Teším sa na ZEN !

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

ZEN bude to samé, + 5%, konspirace výrobců HW :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Málo konkurence... :-)

Ale podle mého prostě už není taková sranda udělat menší proces. Například při přechodu ze 120 na 90nm a pak z 90 na 65 to byly skoky jako hrom, nicméně s každým dalším přechodem sleduju, že přestože je to číslo* vždycky o cca třetinu menší (tzn. cca stejným poměrem), tak je reálný přínos stále více o ničem - frekvence, TDP, teploty atd. se snižují čím dál tím pomaleji. Kdy se to obrátí a nový proces bude horší, než starý, byla jenom otázka času. :-)

Ad *: Schválně píšu "číslo", protože ty nm prý (jsem někde četl) už s realitou stejně nemají nic společného a jejich hodnota je asi tak vypovídající, jako výrobcem LCD udávaný dynamický kontrast.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

<i>Kdy se to obrátí a nový proces bude horší, než starý, byla jenom otázka času. :-)</i>

To není otázka času, to právě nastalo:

<i>Původní 22nm Haswell dosahoval TDP 88 wattů. Nový 14nm Skylake má TDP 95 wattů, tedy o 8 % vyšší. </i>

...

Můj laický názor je, že čím blíže k sobě ty hradla tranzistorů budou, tím větší budou i parazitní proudové ztráty mezi nimi. (frekvence v GHz se prostě přenese a vytvoří samovolné proudové ztráty - ono při GHz vodí občas i izolant, stačí povrchová vodivost a je to...) Ergo to znamená, že je konec, zvonec. Na 22nm to mohl být "zlatý střed", ale níž to bude už asi jen horší.
Kauza Snapdragon 810 se zdáse opakuje.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

nene, Intel se saží zvyšovat výkon, ale ve spotřebě! - Watech ;-))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tipujem ze vyssie TDP bude vdaka grafike.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Kterou nikdo "zatezovat" nebude, ti co potrebuji/chteji graficky vykon a maji penize na i7 si koupi dedikovanou grafiku a ti co jen potrebuji CPU vykon (programatori atd) na tom budou budou jen zobrazovat desktop. Takze realne TDP bude nizsi nebo stejne jako u predchudce

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nastup 4K. Na to moze byt ta grafika super. Sucasne grafiky moc neutiahnu 4K 60Hz, idealne na 2 monitoroch. Ak to Skylake integrovana grafika utiahne bude to super.

V sucasnosti som pozrel do Alzy kolko stoji najlacnejsia grafika co utiahne 4K 60Hz, najlacnejsia bola az za 100 Eur a este mala zbytocny vetrak. Nenasiel som narychlo ziadnu rozumnu 4K grafiku (lacnu a pasivnu) aj ked monitory uz su za celkom slusnu cenu. Moj Radeon 4350 ma zbytocneho 3D vykonu na rozdavanie, najviac vsak zvladne 2560x1600, aj to len na jednom monitore cez dual link DVI.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Integrovaná grafika na TDP skoro žádný vliv nemá, TDP modelů APU a CPU bez grafiky a s grafikou jsou ve většině případů stejné. Pro tyto čipy neplatí že TDP = TDP CPU + TDP GPU. Počítá se s tím, že když je plně vytížená grafika, je to dáno tím, že je v daném typu zátěže limitující právě grafika a CPU se „fláká“ (a opačně).

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

musi pocitat i s variantou ze obe casti budou vyuzite na 100% ve standardnich aplikacich (realne tedy cca 90-95% vsech vypocetnich casti cipu), a od toho se bude odvijet hodnota TDP, tedy hodnota toho kolik tepla dokaze odvest rozvadec na tom procesoru, respektive kolik by mel zvladat odvadet k nemu prislusny chladic

a ty standardni aplikace ktere to umej existuji, jsou to treba vsechny hybridni raytrace renderery ktere umi kombinovat vykon CPU i GPU pod stejnym rozhranim/API, ale budou jiste i dalsi aplikace z jinych oboru IT

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

V tom pripade ale ani jedna cast nepojede na max.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

myslenkou je ze TDP musi samozrejme odpovidat zatezi celeho cipu a ne jen nejake jeho casti

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Integrovaná grafika na TDP skoro žádný vliv nemá, TDP modelů APU a CPU bez grafiky a s grafikou jsou ve většině případů stejné. "

Ted jsi bud rekl naprosty nesmysl, nebo jsem neco zasadne nepochopil. Samozrejme ze TDP intel APU je TDP CPU + TDP GPU. U meho Ivy bridge je maximalni prikon CPU 55W, zbytek ze 77W je GPU. TDP / chladic vzdy musi uchladit oboji v maximalni bezne zatezi. To same u meho M-sandy bridge. Na tech 45W TDP se dostanu az ve hre.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No-X to se moc pleteš. Takhle to funguje jen u AMD a jejich APU, kde turbo CPU a GPU se navzájem perou o TDP. U Intelu je to jinak, jejich CPU i GPU část jsou i ve společnym full loadu pod max TDP a max TDP čipu je stanoveno pro nejhorší možnej kus křemíku při full loadu CPU i GPU části. GPU TDP tedy je součástí TDP celého čipu, proto taky Xeon verze bez aktivní GPU maj o tolik poníženou TDP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí se nad tím trochu zamyslet. Všechny i5/i7 Skylake klesnou z TDP 84W na 65W a i3/Pentia na tuším 35W. Tudíž snížení spotřeby díky novému výrobnímu procesu je zcela jasné.
Tych 95W u "K" verzí má mít jasný důvod - osazení iGPU Iris Pro s eDRAM caches. http://www.techpowerup.com/212475/95w-tdp-of-skylake-chips-explained-by-...
Jinak podle některých uniklých slajdů je dost možné, že žádná "K" verze ani nebude existovat, ale má jít o Skylake-S, jakožto jediné verze s odemčeným násobičem.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To zas bude breku ze se prodej PC HW propada. Kdo by kupoval neco novyho kdyz se uz 5 let vykon skoro nezmenil?

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Od 2010 bezim na i5 760, 12 GB Ram. Akurat som tento rok kupil najrychlejsie SSDcko ake som za rozumne peniaze nasiel (Sandik Extreme Pro).

Uz to vyzeralo, ze potrebujem nieco vyrazne silnejsie, ale stale to staci, zacal som robit na mensich projektoch, doba kompilacie uz nie je problem, vsetko ostatne ide svizne.

Pred par rokmi si neviem predstavit, ze by som vyvyjal na 5 rocnom HW :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, tak zase ušetříme - mému Lynnfieldu i5 táhne na šestý rok. Jen jsem si asi měl koupit nějakou desku do zásoby, dokud ještě byly :-(
Vypadá to, že tohle je asi můj poslední desktop a opravdu bych celkem rád dal nějaké peníze AMD za jejich Zen, pokud bude aspoň trochu stát za to.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Naše domácí PC stále frčí na legendárním Q6600 :) Launch date Q1'07. Jen jsem mu na vánoce přikoupil SSD. Akorát jsem zatím "neměl čas" ho nainstalovat ;-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

HM :'( A já se těšil, že konečně nahradím 4-letý pracovní i7 2600k za něco rychlejšího. Možná spíš seženu lepší desku a vodníka a přetaktuju :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže, jinými slovy, mám-li na noťasu i v desktopu procesory generace Ivy Bridge, konkrétně
notebook: i7-3687U
desktop: E3-1245 V2
tak minimálně do generace Skylake (včetně) neexistuje žádný reálný důvod uvažovat nad náhradou. Chápu-li situaci správně, důvod snad možná nastane teprve až s příchodem generace 10nm, tedy generace následující po Skylake.
Se mě zdá, že Mooreův zákon pomalu začíná dostávat na frak. :-p

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

preco by dostalval na frak, pocet tranzistorov sa stale zvysuje

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale on se i zvyšuje výkon. Koukněte se kde je takovej Ivy-bridge-EX , či nyní Haswell-EP/ex, a kde byl před nim Nehalem/ex a Westmere/ex. Výkon roste, jen ne pro nás lidi. Teda pokud nechete kupovat páry CPU kde každej stojí 6 tisíc dolarů třeba. Co se běžného konzumu týče, ala Core I3/I5/I7, tak zde je posun nulový, resp intel stále více vydělává, a hádejte na kom, na nás.

V Roce 2008/9 stála I7-920 7 tisíc kč. Koukněte se co to bylo za platformu, jakej to byl masivní čip. Její výrobní náklady byly srovnatelné s tim co je dnes 16 jádrovej Xeon. Ale ten mě bude stát 12x tolik, uups.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak Intel chce abych zakaznik nucene migroval na DDR4, novy socket a tym padem i cipovou sadu a nakonec se dozvi ze pry "vyladeny" 14nm uzasny to vyrobni proces trpi na jeste vyssi TDP(88>95W) s tym ze boost takt ma nizsi o 0.2GHz a v prumeru se vykon oproti Haswell Refresh zvedl maximalne o 10% s tym ze mame klidne pocitat s pastou sedivkou a ne pajenim nakolik predpokladam ze to je prave ta achilova pata a duvod znizene to vysledne Turbo frekvence, jelikoz Intel znova setri na nespravnem miste a tym je proste kvalitni prenos tepla.

Jestli je to i kuli tomu ze nacpali k 4 jadrum generace Skylake grafiku tridy Iris a ono to zere jako prase+hreje, ptam sa k cemu? na jedne strane se snazi o snizeni energeticke to narocnosti svych procesoru a na druhe to zabiji nepotrebne vykonnou integrovanou grafikou+pastou?

Ze kuli nativni to podpore 4K? sa na ni muzu prosto vysrat a reknu to otevrene ze toto nucene 4K Hype me uz zacina ale sakramentsky srat! Kdyz budu chtit 4K koupim si nato Radeon s UVD a VCE logikou nebo NVIDII s PureVideo obvodem a da mi to vic jako nucena integrace vykonne grafiky v procesoru se kterou proste procesor sprasi, chtel bych videt cloveka co si bude kupovat Core i7-6700K bez externi grafiky.

Kdyby namisto do Core i7-6700K integrovali poctivych 6 jader s tym Intel HD ready graficky obvod mel bych duvod na upgrade, ja proste nevim, tocime se tu od generace Nehalem na ctyr jadrech jako volove, od te doby prisla Sandy Bridge, Ivy Bridge, Haswell, Haswell Refresh, Broadwell a ted Skylake a stale stojime na ctyr jadrech jakovy neexistovali vic jaderne procesory, nejlepsi pocin byl bez pochyb Core 2 Quad Q6600, ctyri jadra, vyborne pretaktovatelny a dobra cena, dnes bych to presne chtelo za 400€ 6 jaderny s dobrym pretaktem, jenze ten si Intel ceni na 700€!

No nevim ci se Skylake skutecne nestane kandidatem na nejhur taktovatelne procesory od prichodu Pentia 4(90nm).

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ono mezigeneračně se v podstatě zlepšuje jen grafická část. Dnes jsem si konečně dohledal co je Pentium N3700 (Braswell) (Atom 4C4T 1,6GHz Turbo 2,4GHz TDP 6W) a v podstatě mrzký procesor a má u sebe nalepenou grafiku jako prase (Stejná jako Core M akorát 16 místo 24 EU ). A je to tak, stojí 161 USD místo 80 kdyby měl jen obyčejné zobrazovadlo. Mezigeneračně výkon jako J1900 (Atom 4C4T 2GHz Turbo 2,4GHz TDP 10W) který stojí těch 82USD. Pravdou je, že konkurence není.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Konkurence je. A snaží se to hrát na výkonné grafiky, tak holt Intel na to CPU kašle a taky zvedá výkon IGP.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tumu snad ani sam nemozete verit. AMD sa potapa a snazi sa stacit to jedine co vie lepsie ako Intel. Ale aj tak im trzby klesaju. Tak Intel prevezme ich obchodny model a bude sa pozerat ako mu klesaju trzby. Ked tento plan predlozili akcionarom, tak museli byt nadseni.
Intel uz par rokov nesuperi z AMD, ale sam zo sebou. Ludia porovnavaju narast vykonu voci svojmu starsiemu Intel CPU. A kedze vykon stagnuje tak klesa aj motivaciu na kupu. Keby vedeli vyraznejsie vylepsit IPC, tak by to spravili. Ale to uz nie je take jednoduche a naraza to aj na problemy realnych aplikacii. Teoreticky zvaldaju sucasne intel CPU 4 IPC, ale merania dokazauju, ze sa len zriedkavo dostanu nad 2 IPC.
No a novsie vyrobne postupu znizuju vyrobne naklady. Tie su vyvyjane bez ohladu na konkurenciu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Intel má výkon CPU dostatečný (=lepší než konkurence), tak na to kašle a radši zvedá výkon u grafik, kde je pozadu. Jsou dvě možnosti – že u CPU neví, kudy dál, tak se snaží aspoň předstírat, že se u nových generací něco děje (tím, že se zrychluje GPU), anebo nechává CPU u ledu, dokud se u AMD nezačne něco dít, a TDP, které je k dispozici, radši udá na větším a rychlejší iGPU, kde AMD má navrch.
Buď jak buď – myslím si, že kdyby neexistovalo APU v této podobě s relativně výkonnou grafikou, má Intel výkon iGPU na háku stejně jako jej měl desítky let předtím, kdy intelácká IGP fungovala v podstatě jen jako 2D zobrazovadla.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

5820k je 6 jadro za ~400€, taktovat sa tiez da

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale je omezen jenom na 28 PCI-Express linek, tudiz neni plnka.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

99% ludom bude 28 liniek bohate stacit. Vy ste hovorite vynimka? :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proc bych som si mel sakra kupovat umele omezeny sunt? Si priplacet za 12 PCI-Express linek navic +300€? vam to nepride jako darmozracstvi Intelu? To je blbost samotneho Intelu ze nevi kudy kam a 8 jadro povazuje dnes za neco extra + navic extra prodrazeneho...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

<i>nevim ci se Skylake skutecne nestane kandidatem na nejhur taktovatelne procesory od prichodu Pentia 4 (90nm)</i>

Pane, vy jste neinformován! :) P4 byl naopak nejlépe taktovatelný CPU do příhodu AMD FX-8370, jenž dnes tabulku nejvyšších clocků vede:
http://hwbot.org/benchmark/cpu_frequency/rankings#start=0#interval=20

Pokud se však pozorně podíváte, tak Intel Celeron D je již na 5 místě (95nm) a první Pentium 4 najdete na 41 místě:
http://hwbot.org/submission/592402_theking_cpu_frequency_pentium_4_631_8...

...s taktem 8,179GHz. Což při tom, že svěťák je dneska 8,722GHz znamená, že P4 byl naopak nejlépe taktovaný CPU na 90nm a možná (na svou dobu) nejlépe taktovatelný CPU vůbec.

Je třeba přihlédnout k tomu, že na Socket 775 se nedělají moc dobré (na dnešní poměry) napájecí kaskády, takže overclockeři P4 jsou omezeni stávající technikou více než kdo jiný. I tak je téměř 8,2GHz proti 8,7GHz absolutního rekordu známka, že P4 je v overclocku špička.

Mám za to, že kdyby byla napájecí kaskáda pořádná, tak 8,5GHz by P4 mohla dosáhnout.

Ostatně intel v době uvádění P4 omlouval nižší IPC proti P3 tím, že P4 bude škálovat výkon až k 10GHz...! Sice narazili na teplotní barriéru dřív, než se nedáli (P4 by šla výš, než na 3,8GHz co se maximálně prodávala, ale nešlo to uchladit, teplo se nestačilo odvádět z čipu na heatspreader...), ale reálně je ta architektura zamýšlena a teoreticky snad i připravena běžet na 10GHz a právě ty overclock výsledky to potvrzují.

Tož tak, pro informaci, abychom si ujasnili ten "nejhůř taktovatelný procesor" :)

PS. pro Vaši informaci, moje P4 650 (3,4GHz default) udělala bez zvýšení Vcore (!!!) s běžným aircoolingem 3,871GHz:
http://hwbot.org/submission/2860565_trodas_cpu_frequency_pentium_4_650_3...

...a jak si račte všimnout, tak jsem "49 z 49"... čiže můj overclock rozhodně není typický a může za to:
- deska, co neumí v biosu zvednout Vcore
- deska, protože má jen 3 fázový Vcore regulátor
- deska, protože je osazena špatnými (velmi nekvalitními) kondíky
- uživatel - protože používá tu desku :)))))

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Pro zajimavost - takhle vypada OC P4 na lepsi desce a s vodnim chlazenim:
P4 2,8 @ 4,6 (90nm Prescott) http://hwbot.org/submission/2366431_havli_cinebench___r11.5_pentium_4_52...
P4 3,4 @ 4,9 (65nm Cedar Mill) http://hwbot.org/submission/2363747_havli_cinebench___r11.5_pentium_4_65...

Je videt, ze uz na 65nm jsme narazili na hranici OC okolo 5GHz a dal to proste nejde.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Waffer47: Netocime, sam mam 5930K a pokial viem, nie je to 4-jadro, nema zbytocne GPU a nema ani sedivku pastu. Ale ocividne vydrzi este hodne dlho. Cakal som od Skylake teda rozhodne viac. :(

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

//prosim zmazat, omyl

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.