Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Skylake Speed Shift přináší rychlejší odezvy, ale jen s Windows 10

další podvody Microsoftu a Intelu, bezpochyb další snaha, jak poškozovat mnohem bezpečnější a rychlejší Linux a Open source celkově

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Zase mate v ustave den internetu? Maysider zazvon sestricke nech Ti prinesie lentilky na ukludnenie a priviaze k posteli.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

proč lžeš? :)

"You may be eligible for $15 cash if you bought a computer with a Pentium 4 processor between November 20, 2000 and June 30, 2002.", "Intel manipulated Pentium 4 performance scores in violation of California’s Unfair Competition Law."

"The European Commission in its 2009 decision said Intel tried to thwart AMD by giving rebates to PC makers Dell, Hewlett-Packard Co , Japan's NEC <6701.T> and Lenovo <0992.HK> for buying most of their computer chips from Intel. The EU competition authority said Intel also paid German retail chain Media Saturn Holding to stock only computers with its chips."

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Neni to trochu podivne? Linux je naprosto super, je open source, je zadarmo - a porad o nej nikdo nestoji a porad se drzi pod tim magickym 1% i po vic jak 20 letech vyvoje? Jak je to mozne?

Co se tyce podezrelych grafu, ty tabulky co zverejnovalo AMD pred uvedenim buldozeru a jeho pokracovani take moc neodpovidaly realite pokud jde o vykon.........

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Přijdu takhle do šourůmu zeleného MZáka, vidím 350 otevřených notebooků a jiných podivností a na všech běží Linux. Asi máš pravdu, každý to raději odinstaluje a koupí si minimálně za 3 litry plná Wokna, protože browser a office, to by Linux nedal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aktualizuj si statistiky ať nejsi za hlupáka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Notebooky: 2006 položek ... operacni system Windows 8.1 863x, Windows 10 374x, Windows 7 Pro 295x, Mac OS 43x, Linux 23x, bez OS 77x. Vychazi mi o chlup pres procento. Ale co vystavuji v showroomu nevim. A co lidi kupuji uz vubec ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Neni to trochu podivne? Linux je naprosto super, je open source, je zadarmo - a porad o nej nikdo nestoji a porad se drzi pod tim magickym 1% i po vic jak 20 letech vyvoje? Jak je to mozne?"

A pak jste se probudil a zjistil, že se telefonů s Linuxem už prodalo více než jeden a půl miliardy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky, pobavilo. Co brání linuxu využít to taky?

MS jednoznačně dá podporu jen do desítek, má pro ně další výhodu proti starším Windows.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

však to přijde

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Za 21 let to porad neprislo...........kdy to teda bude?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A co tomu bezpečnějšímu a rychlejšímu Linuxu brání používat stejné technologie.

Ne uzavřenost to opravdu není. Viz Intel® 64 and IA-32 Architectures Software Developer’s Manual Volume 3B
a bod. 14.4 HARDWARE-CONTROLLED PERFORMANCE STATES (HWP)

V tomto dokumentu je detailně popsáno jakým způsobem může systém funkci využít. Stačí pokud se najde někdo z Open source komunity, kdo toto implementuje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

no uvidíme, ale dle zkušeností z podvodů Intelu to tak růžově nevidím

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Klid, pane Pavelec, pět šest let a dočkáte se taky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No co se tyce funkci procesoru, tak se casto ceka dyl u Windows nez u Linuxu viz treba podpora AMD64.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja uz 6 let cekam podporu HDMI audio na nekterych AMD zakladnich deskach - a ono furt nic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslis HDMI audio z Radeonu integrovanym v APU?
Tohle ti nefunguje?
https://wiki.archlinux.org/index.php/ATI#HDMI_audio

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak a znovu, mysli: "podporu HDMI audio na nekterych AMD zakladnich deskach"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V Linuxu už je to samozřejmě dávno implementováno, Microsoft má asi rok zpoždění… ;-)

https://github.com/torvalds/linux/commit/2f86dc4cddcb21290ca099e1dce2a53...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

pokud sem to správně pochopil,tak to, co právě předvedli, je upgrade toho co jste poslal.. takže přímo tohle ještě v linuxu nebude.... nehledě na to, že to na githubu má podporu sandybridge a novějších, kdežto speed shift až od skylake...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ten intel_pstate ovladač podporuje procesory s HWP i bez HWP (od Sandy Bridge výše). U procesorů bez HWP pracuje v tom „legacy“ režimu, kdy přepínání P stavů řídí přímo ovladač, u procesorů s HWP řídí přepínání procesor. Speed Shift je podle mne jen marketingové označení pro HWP.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To jsem si všiml že zvládá oboje, ale já procesory bez HWP ani neřešil...
pokud je to jen marketingové označení, proč tedy Intel hlásá podporu pouze Skylake a následujících? Navíc, v článku byl obrázek porovnávající pstate a speed shift, další důvod proč si myslím že to je spíš upgrade než to samé, něco jako pstate 2.0 ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No vždyť ano… je to upgrade, dříve se P‐states přepínaly softwarově, od Skylake dál si je umí přepínat procesor sám. A to se v technické dokumentaci označuje jako HWP (Hardware-Controlled Performance States) a marketingově Speed Shift. A to je to, co Linux podporuje už rok…

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

To asi dost těžko, před rokem nebyly Skylaky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Podporu si do Linuxu přidal sám Intel, který měl Skylake ze všech nejdřív. Dokonce ještě před oficiálním uvedením! :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A teď otázka, jakej bude rozdíl, když se nastaví řízení spotřeby tak, aby při úloze rovnou přešlo na max takt a když náhodou bude nenáročná, tak se sníží postupně, místo nastavení, kde se pomalu přidává.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bude to více žrát. Je to stejné, jako když dáte na plyn cihlu a provázkem si jí nadlehčujete. A nebo kecám a nerozumím tomu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To není moc dobrý příklad. Lepší příklad ze stejného oboru je takový, že softwarové řízení P-states je jako proudový motor letadla, chcete předjíždět, ale ono tomu trvá 8 s než to najede do plného výkonu. Naopak u bezniňáků dupnete na plyn a ty kW tam máte hned, pak nohu sundáte a ono to zase okamžitě reaguje.

Spotřeba je těžko odhadnutelná, protože to určitě najede do plného výkonu častěji, ale zase na kratší časové úseky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, výborná příležitost pro kur*y z marketingu.

Už teď zažívám běžně - obchodník (reklamní letáky, datasheety) tvrdí, že notebook má 8 - 9 hodin výdrž, testy uvádějí max 5 - 6 hodin v malé (střední) zátěži a cca 1 až 1.5 hodiny v plné zátěži. Reálně se pohybuje kolem 4 hodin při kancelářské práci.

Ale což ... stejnak se to prodá. Jen je parametry potřeba násobit/dělit čínskou konstantou ... pro 100W žeroucí počítač kupovat 400W zdroj, pro 4 hodiny výdrže kupovat notebook, kde výrobce uvádí víc než 8 hodin atd...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to akesi rozporuplne. Smrdi z toho marketingova dohoda Intelu s MS.Hadam ked je ten Speed Shift riadeny priamo procesorom (HW) tak by to snad malo fungovat nezavisle a transparentne pre akykolvek pouzity OS ? Prijatelne by bolo maximalne aktivacia/deaktivacia v BIOSE. Ale co ma do toho kecat OS ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pamatujes winmodemy? Ve skutecnosti to nebyl modem, ono to v realu defakto nefungovalo ani ve widlich, ale bez widli to nefungovalo ani "jako". Nebo fakeraid? To je taky "technologie" Intelu. A funguje to presne stejne jako ty modemy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ak si dobre pametam winmodem bola softwarova barlicka na pouzitie lacneho D/A prevodnika na modemovu komunikaciu namiesto vyuzitia specializovaneho HW chipu ? Rovnako sa riesili aj low end zvukove karty kde sa o vypocty zvuku staral CPU a "zvuk. karta" bola defakto tiez len D/A prevodnik.
Ako nieze by to bolo vyslovene zle riesenie na low end pokial je dost CPU vykonu...
Tieto CPU power states su trochu z ineho sudka. Ked to inzeruju ako HW tak by to malo byt noazaj riadene HW a nie OS.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sak ten fake raid taky inzerujou jako ze HW (MB) umi raid. Tohle bude presne totez.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dřívější verze power managementu si OS určovalo samo, jestli má CPU zvýšit takt nebo naopak a předalo příkaz desce.... v tomto případě si to rozhoduje sám procák, jenže, na základě čeho? podle mě do toho OS nekecá ale dává info co se pouští, a předpokládám že bez toho by to nefungovalo....
Ale je fakt že podpora pouze jediného OS vypadá zvláštně... no snad "Others perhaps later" nezůstane jen u "perhaps"...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz procesor rodiny Skylake dokaze sve takty ridit sam a rychleji nechapu proc na aktivaci teto funkce potrebuji mit nutne prave Windows 10, vzdyt je to technologie implementovana na urovni hardwaru a ne operacniho systemu!, melo by to jet od Windows 7 bez problemu, vzdyt potrebuji jenom procesor konkretni rodiny, zakladni desku a UEFI/BIOS, prave v prostredi zakladni desky by mela byt volba jestli chci ridit takty procesoru operacnim systemem a nebo ma tuto ulohu prevzit v procesoru nato specializovany algoritmovy obvod, nac dalsi prdliny? jo chapu, vzdyt musi spehujici Windows 10 nejak tvrdeji prosadit, po api DirectX 12 se nam tu hrne dalsi technologie za kterou sice zakaznik zaplatil a mela by logicky jet bez rozdilu na operacnim systemu ale dementny Microsoft si u Intelu vymohl pravo veta/nutnosti mit prave Windows 10. Ted nechapu nac to Intel vubec integroval, pripomina mi sice ukazkove, natoz nefunkci TSX instrukce.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Protože podpora přidávání nových funkcí pro sedmičky už skončila, zvykejte si laskavě. No a do zabudování téhož do osmiček se MS nepohrne, chce, aby lidi přecházeli na desítky a veškeré úsilí napírá tím směrem.
A dodal bych - víte houby, co se kvůli tomu muselo měnit v jádře Windows.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že to od operačního systému vyžaduje detekci procesoru, který toto umí a ještě ten OS musí umět vypnout vlastní řízení spotřeby (frekvence). Výhodu této technologie vidím v tom, že by toto řízení v OS nemuselo být vůbec. Implementovat to do starších systémů nemá smysl, protože ty výhody oproti SW řešení jsou minimální.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Operacni system kupodivu vi mnohem lip nez CPU, jestli vykon treba je nebo neni. CPU vi totiz kulovy o tom, jakou ulohu se po nem prave bude chtit zpracovavat, a jestli chci necukajici video, nebo jestli chci jen tak na pozadi neco encodit. Tohle vi jedine OS. Stejne tak OS je ten, kdo urcije co ma nebo nema prioritu a CPU o tom nevi a vedet nemuze zhola nic.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, tohle neví ani OS. Ten sice ví, že jsem onen encoding poslal na pozadí, ale to přece neznamená, že chci enkódovat s 10% výkonem. Znamená to jen to, že jiné aplikace mají vyšší prioritu. Stejně tak u toho přehrávání videa, tam akorát ví, jestli si player vyžádal realtime prioritu nebo něco nižšího.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kůůůůrňa !
To je technologia.
Je to sice jen malý krok pro člověka, ale velký pro lidstvo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neviem, kde zase hejteri vidia problem.
Jednoznacne prinosna technologia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.