Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Díky 14nm Skylaku půjdou Xeony i do notebooků

Tak ju, tohle přesvědčilo i mne, že PC trh jde ke dnu a nehodlá se od něj v nejbližší době odtrhnout.

Intel přichází s produktem v oblasti, kterou úmyslně dlouhodobě ignoroval. Pokud v tom nebude ani nějaký extrémní háček, jediné možné vysvětlení je, že loď se potápí, bárka jde ke dnu...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A notebook/laptop neni PC? jo?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem přesvědčen, že ano, je.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Čistě technicky, všechno, co si koupíte a můžete na tom spouštět svoje programy, je osobní počítač. Desktop, notebook, mobilní telefon s instalovatelným SW...všechno osobní počítače.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sbohem desktope.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

tak uprime, ja uz jedu jen na notesu ... klasicke pc u me skoncilo jako htpc, a na nem si jen obcas upravuju fotky a tim to hasne ...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím to tak, že by desktopy v najbližšej dobe mali skončiť. Ten pomer cena/výkon je neporovnateľný s notebookmi.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, jak poskočí zátěž napájení, když něco čirou náhodou zatíží všech 6 jader a 12 threadů mého Xeona X5650, tak předem lituji baterku, která toto má napájet.

To prostě nejde.

Skylake nemá o moc lepší TDP než Haswell, spíš horší, tak netuším, co s tím chce Intel provést. Že se ten CPU dobře taktuje pod LN2, protože má leakage jak střelené prase, je dobré pro benchmarkery. Ti jsou na něm schopni dostat DDR4 ramky na 4GHz a výš:
http://forum.hwbot.org/showthread.php?t=142443

...takže ti sice mají "eldorádo", ale normální useři mají tak leda smůlu. Žáný výkoný procesor s nízkým TDP, co by se dal chladit tiše to není. Navíc cena: žádá si to výměnu desky i ramek...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

TDP je soucet CPU a iGPU, a ta integrovana VGA u Xeonu jaksi neni, takze se da predpokladat ze TDP Skylake bude o neco lepsi nez u Haswellu, mnozi na to stale zapominaji a ignoruji to

kdys u Haswellu zatizim grafiku tak jde spotreba o 15-20W nahoru, snadno overitelne pro kazdeho kdo ma nejaky CPu s integrovanou grafikou jakekoli generace, u SB je to cca 5-8W u Haswellu 15-20W (pouzivam jen K modely 4/8), a bude otazkou kolik to bude u Skylake, odhaduju ze grafika tam opet posili a spotreba navic pujde spise na jeji vrub

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Xeon v4 (Broadwell) mát mít iGPU, takže je možné, že bude i u v5 (Skylake)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jj ono ja u Xeonu koukam spis na ty vyssi rady s 6 a vice jader

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TDP procesoru s integrovanou grafikou není TDP CPU + TDP GPU. Tak to fungovalo naposled někdy v době AMD Llano.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U Intelu tomu tak stále je. U AMD ne (aby si mohli napsat menší TDP než je realita).

Jinak ony "xeony" budou očesaná mobilní 2 a 4 jádra doplněná tak možná o TXT a ECC, nic víc. Každej kdo čeká 6+ jader je více než naivní, Intel pro to nebude vyvíjet spešl křemík.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U Intelu tomu tak nebylo nikdy, respektive Intel podporuje přelévání TDP mezi GPU a CPU snad od první generace procesorů s integrovanou grafikou. S uváděním TDP nižšího než je realita to nemá nic společného, funguje to na principu, že naprostá většina reálných aplikací nedokáže zároveň naplno vytížit CPU i GPU, vždy jedno převažuje. Není proto třeba, aby měl celý čip rezervovanou hodnotu TDP, které se ve většině případů ani nepřibližuje. TDP je proto nastaveno nižší, odpovídající spotřebě při reálné zátěži a v případě, že by mělo být překročeno, dojde ke snížení taktů. Proč myslíš, že HD Graphics fungují v rozptylu taktů cca 300-1200 MHz...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TDP u Intelu je uvadena hodnota potrebneho odvodu tepla z rozvadece, v realu ma Inteli CPU spotrebu pri "necinnosti" GPU casti kuprikladu u Haswellu spotrebu nizsi o cca 15-20W, snadno se to da zmerit

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

OK fajn. Oficiálně ti to vyvracet nebudu. Ale u Intelu i při full vytížení CPU a GPU nepřesahneš TDP, ba dfokonce se CPU nepodtaktžovává, u desktopovejch typicky běží stále i s base turbem ve full loadu všeho. U AMD od doby nástupu FX based procesroů CPU v loadu throtlujou, APU pak v GPU loadu o hodně. U FM2+ CPU je navíc bud že se to děje i při OC (zatížení GPU ti srazí takt CPU) a nejde to nijak spolehlivě vyřadit, takže taková je realita.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mně se povedlo poněkud snížit životnost baterky (65Wh), za většinu spotřeby (~120W) mohla lehce přetaktovaná grafika. Samotný mobilní Xeon bude mít podobné TDP jako jiné mobilní CPU (<45W).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ze by se objevil konecne notasovej CPU s osmi jadry a poradnou L3... umm to spis zacnou z nebe padat traktory s pecenymi holuby za volantem. Spis to bude nejaky i7 kremik kteremu, halleluja, nevypli nahodne nejake featury. Co by sme socky taky chteli, za ten mirny priplatek par stovek tolaru, za ktery to jiste bude...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Neni to reakce na takovy ten neprijemny problem, ze nektera odvetvi vyzaduji ECC pro pracovni stanice? Slysel jsem, ze je to primo vyzadovane v letectvi a asi to vyzaduji i nektere firmy ve farmaceutii a automobilovem prumyslu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, dlouhá léta si lidé mohli do notebooku koupit profesionální grafiku, ale ne spolehlivou RAM. Tento nepoměr Intel řadu let ignoroval a je s podivem, že si to najednou rozmyslel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On to není ani tak problém Intelu jako výrobců notebooků a jiných zařízení. Intel většinou má ve svých produktových řadách ekvivalenty co podporují ECC. I takový Atom Bay Trail umí ECC (ne všechny varianty). A stejne to určitě bude i se Skylakem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že nikdo nedělá notes s Atomem Bay Trail - třeba s Avotonem nebo Rangelay. To jsou parádní procesory, celkový výkon osmi jader je na úrovni 2/3 i7 Haswellu (na stejných hodinách) a to při 25W TDP. A hlavně - umí to ECC RAM. Hned bych si takový notes koupil, kdyby něco takového bylo - ale není.

Proč, to je otázka.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Seznam oborů je mnohem širší - aerokosmický průmysl, dopravní strojírenství, stavební výpočty a projekce v některých oborech (třeba mostní stavitelství). A obecně výpočty - když něco běží déle. I bankovnictví zavádí v některých oblastech požadavky na ECC RAM a spolehlivé procesory a filesystémy s datovou integritou.

Při dnešních objemech dat, velikosti pamětí a disků je to zásadní požadavek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je/bolo nieco na trhu (aj trochu starsie) co je mobilne a podporuje ECC ? .. mobilne myslim nieco pod 3kg ..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Leda notesy od Eurocompu, postavené na serverových čipsetech. Dá se koupit 15" s Xeonem L, například. Takové dvou-čtyřjádro se sníženým odběrem, procíkem Xeon E3 varianta L obvykle vyhoví.

Kdysi byly notesy na AMD - jejich mobilní procesory měly plné MMU s ECC podporou (dokonce měly hardwerový memory scrubbing), ale žádný výrobce nedělal ECC SO-DIMMy, takže ... nic.

ECC SO-DIMMy (DDR3) se objevily až minulý rok na jaře. V souvislosti s malými deskami ITX s Atomy Avoton/Rangelay. Notes s tím dodnes nikdo nedělá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. hmm, bol som v tom, ze prave take ECC SO-DIMM moduly isli uz do starsich do HP microserverov ? .. ci tam isli standardne "velke" ram moduly ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

---------------- ---------------- ---------------- ----------------
Citujem z jedneho SK-IT portalu: ked sa Intel naposledy snazil o novu triedu notebookov - ultrabooky, tak padol na nos :) Tak isto to bolo aj s dotykovimi obrazovkami na bookoch (aj ked tam to neinicializoval akurat Intel).

Od roku pana 2008 vznikla plna pr........priehrst typov notebookov:

1) netbooky zvacsa do 12 palcov (tam ide o super-miniaturnosst a super-mobilitu, vykon bol sprvu na uplne hovno, prve modely asus eee 9xx s 1-vlakienkovym in-order Atomom na urovni Pentia III a 12-16 GB SSD storage ledva utiahli samotny OS Win XP ... ale HW parametre sa vyrazne zmenili a tento segment preziva, dokonca za rozdiely rozmazali, kedze fugu medzi 11,6/12,1 a 15,3/15,6 palcakmi vyplnili 13,3 a 14,1 palcaky)

2) ultrabooky (tam ide o neskutocne dementnu a nezmyselnu vlastnost byt co najtensi (POZOR nie najlahsi a najmensi, od toho su tu netbooky) a tomu sa podriaduju vsetky ostatne HW parametra, samozrejme aj cena ... tento segment nejakym sposobom este asi existuje a ja osobne ho absolutne, ale absolutne nechapem)

3a) dotykove cistokrvne notobooky (tam ide o šmih-šmah-šmuh po monitore), zablesk v case vydania win8 family a esteze to zakapalo, travicka sa zazelenala a vyschla

3b) konvertibilne/2in1 notebooky (tam ide to ze z toho hravo spravim 1-kilovy tablet (co mi je mimochodom na hovno) a v podstate v ramci schyzofrenie, ktore prisla s Win8 family a pokracuje s Win10, neviem ci mam notebook s odnimatelnym displejom, alebo tablet s prifaklenou klavesnicou ... zariadenia prisli tiez vcase zablesku Win8 family a prezivaju, aj ked sprvu pri Win RT clovek nevedel ci kupuje prerasteny tablet na ARM platforme s Win RT, alebo notebook rozobrany na kusky na x86 platforme ... no skoda reci)

4) akoze vykonne notebooky Intelu ... som zvedavy kto to bude kupovat: 5 kil? 8000 mAh bateria? 17-18 palc. monitor? hucanie jak vysavac? 2000 € a viac? nieco take existuje v bode 5)

5) snob-end znackove notebooky typu Alienware a pod., niektore aj s 18,4 palc. displejom, toho casu najvykonnejsim mobilnym CPU na trhu, toho casu najvykonnejsou mobilnou grafikou na trhu, 3 sachtami pre HDD/SSD, ktore su plne osadene toho casu najvacsimi HDD/SSD na trhu, 32 GiB RAM je priemer .... Akurat cena je par tisic ...

Takze Intel pocita s tym, ze si ten "vykonny notebook" s Xeonom dam do dokiny, ktora mi bude davat stavu, inak by ten notebook po dvoch hodinach skapal, okrem toho tam budem mat okrem tych 2-3 trapnych USB portov dalsie USB porty, nastrkam si tam externe niekolko-TB storage, a hlavne cumim na 30 palcovy 4K monitor a nie ten notobookovy. Zmysel? No predsa ako profesional si budem ten 5 kilovy "vykonny notebook" s Xeonom kazdy den vlacit domov (to nevadi ze tam teoreticky mam ako profesional pracu za 50 000 €), preto si predsa pracovnu stanicu coby desktop vymenim za "vykonny notebook". Ta logika ne?
---------------- ---------------- ---------------- ----------------

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta ne ? ;)
.. ale ak by ten notebook mal len necele 2kg .. tak preco nie ;) .. aj teraz tak fungujem, ze prenasam notebook medzi roznymi miestami (kazde s docking a monitormi)
.. no obcas uz zacinam uvazovat tiez o nejakom zdielanom desktope (a vacsom tablete) - len tam je zas niekedy problem pristupu - zabezpecene siete, sirka pasma, ci vobec dostupnost siete ako takej (vlak,..) ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč všude cpou ten uzavřený black box backdoor jménem vPro? Teď ještě přibude Intel SGX, ještě pesíkatější backdoor. Ideálně zkombinovat s nějakou anti-theft uzavřenou technologií a zavřít do Macbooku.

Pak jste chráněni.

I sami před sebou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.