Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Skyrim, Civilization 5 či Starcraft 2 na Linuxu? Proč ne, je tu D3D9 podpora pro knihovnu Gallium3D

Má to jen jednu chybu na kráse a sice, že nejsou podporovány proprietární ovladače on nVidia a AMD a Nouveau kvůli tomu zatím instalovat nebudu. Ostatně třeba SC2 a Civ 5 chodí i s Wine velmi dobře (Skyrim jsem nezkoušel, nemám na to HW).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne tak, preto ten takzvany "dvojnasobny" vykon, ked to na tych opensource ovladacoch doteraz chodilo cez wine na 2 fps, tak teraz to chodi na 4 fps, cize stale absolutne nepouzitelne. S binarnymi ovladacmi je to v poho hratelne aj s terajsou implementaciou wine (aj ked v niektorych pripadoch stale vyrazne pomalsie ako nativne vo windows)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale aj tak drzim palce (napriek tomu ze linux nemam)!!

Vsetko co podkope monopol MS, ktore sa od doby ustupu Gatesa sprava ako fasisticka diktatura potesi (vy to nechcete, ale mi vam to aj tak nanutime resp. vy to chcete, ale my dame podporu len do najnovsieho OS, ktory vam chceme nanutit)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft podporuje urcite starsi software, nez jakakoliv distribuce linuxu. Schvalne skus neco dneska rozchodit na 10 let starem linuxu, vubec to nespustis. A ejhle - na tech zlych dabelskych XP to funguje.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A co na těch zlých ďábelských Windows Vista a výše?
To že něco funguje na XP, což je více než deset let starý systém, tedy muzeální kousek sám o sobě s jakousi kompatibilitou až k Win95 jaksi neudivuje a bylo by poměrně tragické, kdyby to nešlo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja som neobhajoval linux!!!

ale uvedomujem si suvislost, ze pokial by mal MS prave poriadnu alternativu, tak by si dobre rozmysleli `VYCHOVAVAT ZAKAZNIKOV` a radsej by im pekne rovno ponukli co chcu resp. by sa drzali toho v com su dobri....
(t.j. napr. prave ta kompatibilita blbeckami premenovana na `antirevolucnost`)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohu poprosit nekoho, kdo se v teto problematice vyzna, jestli by napsal, jaky je tedy realny ten vykon? Napriklad:
Mam grafiku napriklad nvidia GTX 650, a napriklad v SC2 budu mit prumer FPS 100 (ja nevim presne, je to jen priklad, prosim nechytat za slovo:-))

Pokud bych na stejny PC hodil nejaky linux a tuhle vec (jsem 100% laik, co se linuxu tyce, v zivote jsem to skoro ani nevidel), jaka bude zmena v FPS? bude to RADOVE jinak, bude to cca stejne, bude to polovina....cca?
Ma nekdo predstavu?
Priznam se, ze windows pouzivam predevsim kvuli hram, mam velmi slusny HW, kupovany pred cca rokem a pul, ale i na dnesni dobu je to stale jeste v podstate highend, a tak u win mam jistotu, ze vykon bude takovy, jaky ocekavam.
Presto me laka si zkusit poexperimentovat, proto se ptam...Kdyby vykonostni rozdil byl nejak znacny, tak by to vubec nemelo cenu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máš nVidia grafiku a použiješ proprietární ovladače a Wine, tak to bude chodit dobře. U her s podporou OpenGL by měl být výsledek víceméně stejný, možná dokonce lepší. U DirectX her bude docházet k určité redukci výkonu kvůli překladu DirectX na OpenGL, ale stále by to mělo být dostatečně hratelné. Například Star Craft 2 mi bez problémů běhá v 1680x1050 (na minimální detaily) na obstarožním laptopu ThinkPad T61 s nVidia Quadro 145M (128MB), což mě více než překvapilo. Diablo 3 na tomto HW musím hrát v minimálním rozlišení, Civ 5 je hratelná, ale grafika už příliš nestíhá atd. Nutno poznamenat, že výkonnostní rozdíl u těchto her mezi Windows a Linuxem s Wine jsem nezaznamenal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to znamená "dobře"? Nějaká čísla by nebyla?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaké čísla bys chtěl, framerate? Nevím, nemám, neměřil jsem, nebyl důvod. Hovořím z vlastní zkušenosti a dobře znamená, že hra je bez problému hratelná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem je v tom, ze pro nekoho je dobre hratelnych 20fps a pro jinyho zase 60... Takze pojem "dobre hratelny" nema zadnou vypovidajici hodnotu. Vzhledem k (ne)vykonu T61 bych to videl spis na tech 20.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U her které jsem zmiňoval je to tak jak jsem napsal, SC2 naprosto plynule, včetně filmů mezi misemi, D3 mi běží přijatelně, ale bohužel opravdu na absolutně minimální rozlišení a detaily atd.

Hlavně jsem tím ale chtěl říct, že pokud má odpovídající sestavu pro hraní dané hry, tak to v Linuxu s Wine nepředstavuje žádný problém, nebo zásadní výkonnostní propad proti nativním Windows a i poměrně nové hry jsou hratelné i na starém železe.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je pro me docela zajimava informace, protože tu často naopak někdo psal, ze nejake hry bezi naopak 1-2 FPS a bere se jako zazrak, ze vůbec bezi...

Proto jsem se na to ptal.

Ono ja hraju her par, ale jsou ruzne - od SC2, přes CS po Settlers7, například.

A jde mi o to, jestli existuje nejaka JEDNODUCHA moznost, abych si proste v obchode koupil "libovolnou" hru, prinesl ji domu, strcil DVD do mechaniky, nainstaloval, a ono to fungovalo s cca podobnym výsledkem, jako když to same udelam na Windows.
Nechci nikde nic stahovat, zkouset, co je nejlepší, nastavovat...Chci vzit hru, nainstalovat a hrat.
Existuji takove moznosti?
Otazku myslim vazne, jak rikam, jsem laik a mozna nekomu prijde smesna, ale ja vazne tohle nevim a neznam

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možnosti jsou. Je tu pochopitelně Steam pro Linux a řada (komerčních) nativních portů nebo multiplatformních her. Co se týká čistě Windows her na Linuxu, tak existují aplikace jako CrossOver (http://www.codeweavers.com/), což je komerční aplikace postavená na Wine, která přidělává user-friendly xicht a řadu her a aplikací oficiálně podporuje, to znamená, že podporovanou aplikaci nainstaluješ a just works. Nicméně i pokud hra oficiálně podporovaná není, tak většinou jde rozjet bez problémů, ale někdy už se jistému "ladění" nevyhneš (na druhou stranu jdou pak rozjet i starší kousky, které už jsou na nových Windows bez šance, nebo na druhou stranu novinky, které ještě oficiálně podporovány nejsou). Osobně mám právě s CrossOver dobré zkušenosti a dokonce lze občas v nějaké akci získat licence zdarma.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

CrossOver používám na Mackovi a podle mě je ještě lepší než Wine. Ten SCII mě docela zajímá protože by se dal porovnat jak s výkonem nat. Windows a OSX verzí na stejném hw ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně StarCraftu 2 jsem na tom podobně jako Corwin78.
Byl přes Ubuntu+Wine hratelný na zhruba to nastavení, jaké jsem od daného počítače očekával (byl to Ahtlon 64 X2 5000+, 2GB RAM, Radeon 5750, doporučené nastavení bylo medium, některé hodnoty jsem pak zvýšil a myslím, že většina hry byla hratelná i na high).

FPS jsem neměřil, stačilo mi, že to běhá.

Celkově bych prostě očekával, že SC2 bude hratelný na podobném nastavení, jako na stejném počítači pod Windows, možná tam nějaký rozdíl bude, ale ne dramatický.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U mě (X2 5000+ BE, 2GB RAM, GTX260) jede SC2 na nějakých 50/30 (základna s pár paňáčky/brutal boj s atomovkama) fps (vynucené aniso 16x a 4xAA), na Mackovi 42/28 fps. Přes Wine jsem to ještě nezkoušel. FPS údaj beru normálně ze hry (stačí podržet kurzor na MENU, ukáže se fps). Detaily na Extreme, všecko co jde na Ultra

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No takže máme srovnatelné sestavy, FPS z Mac a Win, doteď ovšem chybí fps z linuxu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Doplním až budu mít srovnatelnou sestavu, jelikož to nesplňuje ani můj Core 2 Due v T61 ani Opteron 180 v desktopu :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já už jsem něco málo zkusil, ale rozhodně se nepřibližuju představě, že to jede bez problémů. Ani se nedá říct, že to jede, ono to spíš jen jde a bez AA na cca 24 FPS (a to ještě nemám vystavěnou ani základnu) což je fakt bída. Ovladače mám poslední... Možná by nebylo od věci zkusit Mac verzi (OpenGL)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"jestli existuje nejaka JEDNODUCHA moznost, abych si proste v obchode koupil "libovolnou" hru, prinesl ji domu, strcil DVD do mechaniky, nainstaloval, a ono to fungovalo s cca podobnym výsledkem, jako když to same udelam na Windows."

Na okraj, žádný operační systém nespustí úplně libovolnou hru (ale u Windows je výhoda, že bývá zřejmé, jestli konkrétní hra na konkrétní verzi poběží).

Ke smyslu otázky: ANO, jde si v obchodě koupit hru, přinést domů, v Linuxu nainstalovat a hrát stejně jako ve Windows. Přesně tak mi fungovalo třeba Diablo III.
Ale NE, nefungují tak úplně všechny hry a není zaručené, že konkrétní hra fungovat bude.

Zatím všechny mnou vyzkoušené "komerční" hry se mi na Linuxu (přes Wine) povedlo zprovoznit (ale nebylo jich zas tolik), ale ne vždy pouhým kliknutím na ikonku (ale i pak "nastavení" většinou spočívalo v aktualizaci Wine, aktualizaci grafického ovladače anebo změně verze Windows, kterou má Wine emulovat).
Open-source hry mívají přímo verzi pro Linux, tam to bývá snadné.

Dost podle mě záleží na typu a hlavně popularitě hry. U oblíbených her starých alespoň pár měsíců je vysoká šance, že pojedou "na kliknutí". U těch úplně nových se může vyskytnout problém a může nějakou dobu trvat, než ho někdo opraví.
Nejlepší je podívat se na http://appdb.winehq.org/ pro konkrétní informace o podpoře daného programu (nejen her) pod Wine.
Celkově v té AppDB v kategorii "Games" je skoro 8000 her a rozdělení je asi takové: 24% Platinum (= plně funkční "na kliknutí"), 22% Gold (= plně funkční, ale musí se změnit nějaké nastavení ve Wine), 17% Silver (= drobné vady bez vlivu na typické použití), 14% Bronze (= funkční s problémy) a 23% Garbage (= nefunkční)
Ovšem velká část z toho jsou hry o kterých nikdo neslyšel, u těch známějších to podle mě bude posunuté ve prospěch lepších hodnocení.
A taky záleží kdo ten test dělá. Například když instalátor hodí chybu, ale po ručním zkopírování souborů do instalačního adresáře už zbytek funguje (podobný problém měl StarCraft 2 těsně po vydání), dá jeden testující známku Gold, druhý Garbage (zkusí instalátor, nefunguje, takže Garbage).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejak mi nedochazi proc to resit....

Za hry dam rocne dejme tomu 10.000,- win stoji cca 3000 tak si jeden rok holt koupim o 2-3 hry min a mam dual boot.

Linux muzu mit porad treba ve virtualu , ktery funguje i akcelerovany , pred nejakym linuxakem muzu machrovat v dualbootu no a jinak hraju hry a jsem v klidu :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne vždy jde o peníze, je tu i lenost :-) Nesnáším, když mám přebootovat, vše pozavírat a dát restart. To si raději na odreagování švihnu nějakou hru multiplatformní přes Steam, než se obtěžovat s rebootem. Ano, výběr her se ti tak rapidně omezí, ale pro sváteční pařany, jako já, to není žádný problém :-) Don't Starve nebo Shank 1 a 2 jsou super pařby na odreagování a na bonus i pro Linux ;-) Holt si ale občas rád střihnu Stalkera nebo Company of Heroes a tak se těm Windows stejně nevyhnu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co se týká lenosti, proto tu jsou konzole - tam není třeba ani restartovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To já odmítám hrát na gamepadu 3D akce nebo strategie. A navíc, jak tady ten Xbox360 zapnu, jednou za uherský rok, tak než se zaktualizuje a pustí mě vůbec ke hraní, tak mě přejde chuť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že aktualizace jsou častěji než jednou za rok, ale to na jakémkoliv PC také.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to třeba na ps3 vypadá tak, že ti nový demo prostě napíše updatuj a přes to nejede vlak, na pc spustíš prakticky cokoliv bez updatu půl roku starých ovladačů. Každopádně není až takový problém zmáčknout při spuštění dvakrát křížek a počkat 30s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale aktualizace v Linuxu mi proběhne během pár minut, nad čím půl hodiny přemýšlí ten Xbox fakt nevím. To opravdu není ten největší problém, jen mě to štve. Já jsem spíš fanoušek 3D akcí, strategií a závodních her. 3D akce a strategie zásadně na myši a klávesnici, a na závodní hry mám volant Logitech g25, který nebyl zrovna nejlevnější a je jen pro PC, ne pro konzole. Xbox jsem kupoval kdysi jen kvůli NHL, kdy se v Electronic Arts rozhodli, že pro PC ho vydávat už prostě nebudou. Na nic jiného se mi konzole vhodné nezdají. Respektive dalo by se (třeba zrovna ten Shank), ale proč, když mám PC, kde si to zahraju stejně pohodlně.

Nic proti konzolím nemám, ale pro mě to není ta pravá volba, momentálně mi ten Xbox doma akorát chytá prach :-) Ve slabé chvilce lituji utracených peněz. Mohl jsem zainvestovat do mého obstarožního PC. V říjnu oslaví 6 let... možná ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou já na Xboxu hraju Forzu a Gears of War protože na pcčku tyhle hry nejsou. Faktem je, že zrovna tyhle hry patří k těm povedenějším takže lítost nepociťuju :) Zas na druhou stranu musím podotknout, že si s kolegou konzole půjčujeme (PS3 x Xbox360) a třeba teď v létě není problém čapnout konzole, vynést je ven ke grilu a připojit na projektory (BenQ MP61 + převodka z hdmi = cena cca 3k, ale pořád je to obraz přes dvě prostěradla :)).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak u toho projektoru máte vyřešen zvuk?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z redukce vede kabel do aktivních PA beden, ccá 2x150w. Na druhém prakticky to samé, pouze jsou bedny pasivní (2x 18" woofer z diskotéky :D) takže to jde napřed do zesilovače

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To já mám zase velkou zálibu v Company of Heroes 1/2, STALKER, Test Drive Unlimited 2, Richard Burnds Rally, Team Fortress 2 a podobné. A především hraní na volantu je úplně jiné kafe než hraní na gamepadu. A rozhodně si nebudu kupovat další volant, jen abych měl jeden k PC a jeden ke konzoli :-)

A takové chutě, jako hrát hry venku u grilu, fakt nemám :-D Pracuji u počítače, u grilu bych od obrazovky, a je jedno co na ní je, raději oči odtrhl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, já to chápu, taky pořád sedím u počítače a jsem nerad vyrušován nicméně ono se dá u toho grilu lehnout do lehátka, jste zároveň na čerstvém vzduchu a navíc si můžete nanečisto otestovat jak alkohol ovlivňuje řidičské schopnosti :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Abyste to pochopil - ono se tu sejde kolem 10 lidí a prostě kdo chce tak si vezme do ruky joypad a prostě hraje. Žádné zdlouhavé vysvětlování, pochopí to i kdejaká blonďatá slečna. Zástupy na to taky nejsou - pár lidí peče, pár lidí se cpe, pár jich je "moc" atd.

Ad RBR: http://www.youtube.com/watch?v=A5Thd_1qAjE s klidem na klvesnici :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Věřím, že se RBR dá hrát na klávesnici, ale jde o ten pocit, kdy si člověk dohraje patche pro lepší fyziku, pro spojku atd... Nesrovnatelný zážitek na volantu a na klávesnici. Nehledě na to, že se spojkou a řazením dohromady by to na klávesnici šlo asi horko těžko.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S těma patchema jsem se jeden čas dost trápil (G27 se spojkou a pavoukem). Trvalo mi skoro měsíc než jsem začal jezdit srovnatelné časy :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"tak si jeden rok holt koupim o 2-3 hry min a mam dual boot."

V první řadě, běžné PC hry nestojí přes tisícovku (např. na Alze, když vynechám různé speciální a sběratelské edice, stojí nejdražší aktuálně dostupná PC hra 1027 Kč).
Každopádně pro někoho, kdo hraje neustále a kupuje si desítky her ročně, asi Linux vůbec nebude volba.
Ale na druhé straně je podstatně víc lidí, kteří sice mají počítač hlavně na jiné věci než hry, přesto si čas od času rádi něco zahrají. Ti jednak za hry třeba ani neutratí 3000 za rok a jednak je nepohodlné si kupovat, instalovat a spravovat Windows, mít pro ně (a pro hry) vyhrazený zvláštní disk, a tak dále.
Navíc zjevně lepší než dát 3000 navíc za možnost hrát hry je nedávat 3000 navíc za možnost hrát hry :-)

A celkově je dualboot prostě komplikace. Mně by to třeba ani nevadilo, ale argument, že počítač má prostě fungovat a nebudu řešit, do kterého systému zrovna nabootovat, je vcelku oprávněný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako spousta dalších uživatelů PC, OS Windows používáme jen pro hraní her pod DirectX, jinak by nám s klidem vyhovovala více nějaká distribuce Linuxu. Nejen z hlediska bezpečnosti, ale mnohem větší customizace systému a tím třeba i dosažení vyššího výkonu ve 3D aplikacích a nižží spotřeby v klidovém stavu.

Při čtení článku, mě tak nějak hřálo svědomí a měl jsem lehký úsměv na tváři.

Doufám, že se konečně podaří prorazit ve větším měřítku - a user friendly.

Platformy pro Linux, mají velice omezený repertoár a opravdu mne nebaví rebootovat mezi Linux/Windows, a tak je Linux již několik měsíců umrtven na pevném disku.

Pokud se podaří úspěšně spouštět hry pod D3X9 na Linuxu, se shodnými výkonnostními parametry a dobré vizuální kvality, okamžitě Windows poletí. Dost nato, že mě živí... Ještě ho mít doma...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No obávám se, že právě ta customizace je větší problém, než absence her, vytváří to totálně roztříštěné prostředí, které se špatně spravuje. A s tou spotřebou to rozhodně také není výhra, vždy se mi to ntb zdálo dost horší.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý podvečer,
S tou spotřebou to samozřejmě výhra je. Ať už nasadíte Ubuntu, či gentoo, baterie vám vydrží o 20% na ntb déle. Konkrétně s Ubuntu to mám vyzkoušené s nezabastlenými a udržovanými Windows 7 Ultimate.

Customizace by byla problém, pokud by se každý jouda šťáral v kernelu Unixu. Myslím, že se rozšíří spíše ale Linux jako je Mint, nebo Ubuntu a tam na to nikdo sahat nebude :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pred par lety jsem zkousel na notas nainstalovat ubuntu a zadna slava to nebyla. Spotreba byla znatelne vyssi oproti win7. Mozna je to na ruznych strojich jinak, ale kazdopadne na T61 (coz je udajne linux-friendly stroj) to byla slabota. Nejnizsi spotreba byla na XP, o kus horsi win7 a linux nejhorsi. Holt dan za open-source...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co platilo před pár lety nemusí platit teď. Také dost záleží na tom jaký ovladač grafiky jste používal (jestli se GPU umělo v klidu podtaktovat).
Výdrž baterie na Ubuntu bude oproti Win 7 určitě delší, ať to vyzkoušíte na jakémkoli stroji. Tedy pokud vše funguje jak má (a v současnosti tomu tak opravdu je).
Je to logické srovnejte kolik paměti žere Windows a kolik Ubuntu a taky jak vytěžuje CPU.
A když potřebuju opravdu dlouhou výdrž, shodím X server a jedu pouze v terminálu. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle srovnani pozor - Windows 8 si ve vychozi instalaci bere mene nez polovinu pameti co Ubuntu (Unity) a system startuje asi tak 10x rychleji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je ten dvojity meter. U linuxu je za staru (a teda nevhodnu na porovnanie) pokladana vcera vyjdena distribucia ale zaroven sa za novy povazuje w7...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Důkaz místo slibů? Nebo si to zase cucáme z prstu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Byl tam integrovanej intel GMA X3100 - ten se tusim nepodtaktovava nikdy. Spotreba pri behu na baterku v idle se pohybovala nejak takhle: XP 10W, 7 13W, ubuntu 15W.

Pameti mozna win sezerou vic, ale to mi az tak nevadi... nekupuju RAM proto, aby byla prazdna, ale abych v ni mel aplikace. O vyuziti CPU by se taky dalo polemizovat... ono i na linuxu dneska uz bezi na pozadi spousta balastu, co si nejaky to procento ukousne. Beztak kdyz mam bezne spusteno 10+ programu, tak me rezie systemu az tak nezajima. Prace v textovym rezimu je jiste hodne produktivni...

Jeste takovej bonus co se tyce vyhodnosti linuxu vs win. Schvalne jsem zkousel na PIII 1GHz s linuxem prehrat obycejnej divx film. Slo to jen v okne, fullscreen se trhal. Win na plynuly prehravani stacila PII 450. Takze asi tolik k ty super efektivite.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.