Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Aktuální slevy Radeonů mají na svědomí výrobci

"Hra oceněná řadou pozitivních recenzí využívá deferred renderer a integruje technologie (oficiální výčet): HDAO+, real-time DirectCompute radiosity, BC7 texture compression, GPU-accelerated particle physics, DirectCompute Contact Hardening Shadows a Silhouette-enhancing tessellation."

Výpočet podporovaných technológií je pekný marketingový ťahák. Potom si človek prečíta ako hra po grafickej stránke je, a že ide na plné 80FPS aj na GTX680 a musí sa iba pousmiať. Rád by som vedel čo podľa nich spadá pod "real-time DirectCompute radiosity". Videl som výsledky rádiozity. Dosiahnuté ani náhodou neboli real time a určite by sa nestihli spočítať na 80 FPS. To musí byť fakt niečo zjednodušené alebo niečo čo sa za to iba vydáva. A ešte tam majú do očí bijúci aliasing tieňov a nepoužívajú dynamické osvetlovanie. Všetko pekne statické a predvypočítané. No neviem na hru z roku 2014. Viď napríklad:

http://www.dsogaming.com/pc-performance-analyses/alien-isolation-pc-perf...

Tým ale nechcem povedať, že je hra zlá. Podľa všetkého má výbornú hrateľnosť takže sa na ňu teším až si ju niekedy zahrám (50€ za hru už dneska nedám aj keď by mi to problém nerobilo). Možno ju kúpim na vianočnej akcii s 50% zľavou už len kvôli podpore Oculusu Rift (aj keď nie je oficiálna).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta grafika je neuveritelne nenarocna na hw, ale jsou mista kdy hra vypada lepe nez lecjaky levny cg movie. A atmosfera se da krajet. Ty dynamicke stiny by to ale chtelo, viz doom3.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vyvojari dokazali implementacni zkratky schovat pred naprostou vetsinou lidi a nabidnout tim privetivejsi naroky na HW, tak je to spis na pochvalu. Jde to zvorat na 100 zpusobu a dobre hry dela to, ze funguji jako celkem vcetne osizeni kvality grafiky na ukor lepsi dostupnosti.

Beru to tak, ze jsou lepsi ofixlovane stiny nez nejak rozbita hratelnost. Alien na me stejne neni, protoze nemam rad lekacky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja ich nijak neodsudzujem a ani netvrdím že hra vyzerá zle. Narážal som to, že na jednej strane im v roku 2014 u takejto hry chýba dynamické osvetlenie a nemajú ani AA na tiene a na druhej strane hovoria o real time radiosite. No neviem. Nejak mi to nejde dokopy. Ja si hru časom určite kúpim pretože mám takéto hry rád a s Oculusom je to ešte väčší nárez, ale 50€ na Steame. No neviem. Aj keď v Brlohu stojí nejakých 37€ Nostrodomo edícia čo by nemuselo byť také zlé. Ešte nad tým proozmýšľam. Recenzie čo sa týka hrateľnosti sú výborné.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To se vyrobci domluvili na snizeni cen, neni to kartel? )) Prodejcum ztraty bude kompenzovat taky vyrobce?

Cekal bych spis info o mobilnich 980/70, nebo jsem neco prehledl?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

takovej kartel naopak ;) prodejcum nikdo ztraty kompenzovat nebude, je to jejich problem, ze maj plny sklady :)

teď něco pro nesta: už i u nás se ceny dostali pod 10 000 ;) http://www.edigital.cz/AMD/Sapphire_R9_290X_4G_TRI-X_OC_EDITION_4GB-p402... http://www.alphacool.cz/produkt/PowerColor_PCS+_R9_290X_4GB_GDDR5.html atd atd :))

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

tak 290x si i za 10k koupi jen vul :) proc bych bral R290x kdyz muzu mit levnejsi 970ku s podstatne mensi spotrebou, hlucnosti, a lepsi vybavou. nicmene i ten vul bude muset pohnout, pac ty slevy dlouho nevydrzi :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

co je to ta "lepší výbava"?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nalepka nvidia, to nevies? :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Povedal by som, že lepšia výbava je subjektívna záležitosť. Pre niekoho je to Mantle a True audio. Pre iného PhysX, CUDA či lepšia podpora virtuálnej reality (zatiaľ to nevyzerá, že by sa AMD v tomto smere angažovalo). Čo tak nechať si každého vybrať čo je pre neho dôležité bez nálepiek. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak nech napise ze je pre neho dolezite PhysX a CUDA a nie ze lepsia vybava
:)
ps: ja premyslam na r9 3xx a nikdy by mi nenapadlo napisat, ze amd ma karty s lepsou vybavou, ale fakt ze ma mantle a true audio

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mantle pro dvě hry, z toho jedna nefunguje pořádně, trueaudio v thiefovi lidi vypínají. Praktický přínos mantle i v ideálním případě, kdyby byl široce podporován, je pro R290 výkonostní třídu nula. Celkem nula. amd má akorát raptr, kterej dělá třetí strana.
Nvidia: ticho/spotřeba, physx, cuda, gameworks, univerzálně fungující shadowplay, kvalitnější sli, gsync, DX11.3/12.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ad. Nvidia ma podporu ...vsetko sa to tyka 970 a 980, tj novej rady, toto mozes porovnavat ked vyjde amd r9 300 rada :)
Mantle je na 4 hrach, btw, r9 290 mi je u prdele, ja beriem stale mainstream grafiky, vsetko navyse su pre mna zbytocne vyhodene peniaze
ked ti tak vadi Mantle, ze len 2 hry, kolko hier mas na DX 11.3/12?
a otazka pod ciarou : planujes kupit W 10?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vzhľadom na to, že nové grafiky AM prídu až za pár mesiacov, je to porovnávanie relevantné. Viď doby HD 5870 a 5850, ktoré prišli pol roka pred konkurenciou. Čo sa týka Mantle vs DX si myslím to isté čo ty. Výhoda Mantle sa líší od prípadu k prípadu. Záleží od konfigurácie PC.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jak relevantní porovnání :-D před necelým rokem se tady brečelo naopak, nvidia byla v nevýhodě :-) fakt je takový, že momentálně je lepší nvidia, za pár měsíců zas bude lepší amd...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Veď to som napísal aj ja. :-) Bolo to myslené tak, že je relevantné dnes zrovnávať nové GTX s aktuálnymi Radeonami tak isto ako sa predtým zrovnávali nove HD 58xx so stávajúcimi NV grafikami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

skaven:
1) Porovnavam dnes. Na nic cekat nebudu.
2) Realne ve dvou, Thief a SE3, BF4 zlobi, ten zbytek je odpad.
3) neopovazuj se na tomhle serveru, kde jela mesic hysterie okolo nvidie a jeji nepodpory 11.2, jejiz praktickou implementaci nikdo nevidel dodnes, bagatelizovat DX11.3/12
4) Mam nakoupene krabicovky Win7Ultimate. Na Win10 budu prechazet, pokud vubec, jen kvuli DX12. Cena systemu nehraje zadnou roli. Na Win10 prejdu, pokud budou splneny vsechny podminky
a) Asus doda Win10 drivery a utility pro moji desku (P8Z77-V deluxe)
b) Win10 _prokazi_ bezproblemovost, zpetnou kompatibilitu, jak u her tak u aplikaci, ktere pouzivam
c) vyjasni se masivni sledovani uzvatele ve Win10 TP, resp. ze _prokazatelne_ nebude obsazeno ve verzi finalni
d) Win10 bude mozne zakoupit jako prenositelne
Jinak zustanu u Win7 / DX11.3

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to tipuju, že ti nesplní:
a) bios starší jak rok, drivery prakticky také - nepodporováno
b) do teď spousta aplikací nefunguje správně na windows 8, s windows 10 se to nezlepší
c)to si piš, že tam bude sledování uživatele, i ve win7 určitě někde potvora bude :-D

splní:
d)pro mě osobně je spíš zajímavější možnost upgrade za sníženou cenu, který by snad mohl být i z windows 7

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a) Jeste P67 desky, tedy poooooooooodstatne starsi, maji ofiko podporu Win8.1 vcetne utilit.
b) U mne se to tyka hlavne nekolika starsich vyvojarskych nastroju, ktere mi pod Win8.1 funguji. Zbytek je nahraditelny.
c) Ve win7 nikdo zatim nic nenasel. Ne ze by se nesnazili.
d) O sleve pro majitele win7 nikdo nerekl ani slovo. Neocekavam, a ani nevyuziju. Mit volne licence Win7 je cenejsi, nez sleva na Win10.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a)windows 8 vyšel v roce 2012, windows 8.1 je plně kompatibilnís windows 8.1 co se týče driverů (jestli se našel nějaký nekompatibilní driver, tak to bude novinka pro mě :). P67 chipset v roce 2011. Z77 chipset 2012 a máš rok 2014, windows10 mají vyjít v roce 2015, tedy 3 roky po vyjítí desky Z77.

d)tím že koupíš upgrade neznamená, že bys nesměl používat win7 :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

a) ano, v roce 2015 mi končí záruka. Deluxka se prodávala ještě ke konci roku. Pravděpodobnost, že Asus ještě v době záruky nebude podporovat nová Wokna, se limitně blíží nule. Zatím se to nikdy nestalo. Ale nejsem Asus, nevím.
b) s Win8 se upgrade musel do určité doby aktivovat, pokud se nemýlím? Tím se zuršil původní klíč?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nn, tím se nezruší původní klíč :-) teda aspoň v mém případě s win8 se tak nestalo a obecně mi to příjde jako blbost, bo kdyby se ti ten systém nelíbil, tak nemáš možnost se vrátit zpět :) Jinak tkaová vsuvka, win8 můžeš downgradovat - a fór je ten, že ti stačí zavolat na infolinku, tam ti sdělí nový cdkey bez toho, že bys potřeboval zadávat starý klíč... Ono ani BFU to nejak zjistit nemuze, kdyz je ten klic na win8 v uefi :-)) tím získáš nelegální klíč na win7 přímo z MS linky, paráda :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

blablabla.. BF4 samozřejmě NEzlobí, sám jej takto hraju prakticky od začátku. Zlobilo to těsně po uvedení, teď je už několik měsíců klid. Je zajímavé, že ty, co máš zelené i spodky, víš, jak to "moc zlobí", když to nemáš jak zjistit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hraju ve squadu se trema lidma, co maji amd, ty zelenej spodku .) Takze tobe to nezlobi, jinejm ano. Gratuluju.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak Mantle by som nezatracoval ani dnes. Používajú ho 4 hry, ktoré keď niekto hrá tak to môže mať pre neho prísnos. Aj s R290 a lepšou grafikou ak z pohľadu DX mal CPU, ktoré ich nedokázalo uživiť. S Mantle si v takom prípade môže dotyčný človek celkom pomôcť. A fakt je zasa tiež ten, že podpora DX11.3 je asi tak dôležitá ako bola kompletná HW podpora DX11.1 a DX11.2 u doterajších GPU od AMD. Z toho pohľadu zatiaľčo Mantle môže niekto využiť a može mať z neho výhodu, na druhej strane novšie verzie DX sa vôbec nepoužívajú. aspoň o žiadnom využití neviem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hele, mantle se pridalo do bf4, se3 a thiefa. Ve dvou posledne jmenovanych s velkym zpozdenim, kdyz uz to vsichni dohrali. bf4 blbne. Realnej fps prinos je prinejmensim spornej. To ma bejt jako benefit, srsly?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Benefit to má pre určitú skupinu ľudí. Nárast FPS je dosť značný pri slabých CPU a výkonných grafikach. Alebo pri CF. Proste tam kde má CPU rezervy. Samozrejme keď máš v PC Core i7 z posledných generácií, tak ta Mantle zaujímať veľmi nemusí. Ja som presne ten prípad, ale vidím že pre istú skupinu ľudí to výhodu má.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Nárast FPS je dosť značný pri slabých CPU a výkonných grafikach" Sauce? /ptam se tu uz dost dlouho, nikdo se neobtezoval s odkazem na nejaky test

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OMG.. odpovím ti podobně jak jsi to paušálně shrnul ty:

PhysX je pro kolik her (a kolik z nich to reálně herně pozvedává, aniž by z toho udělalo kolotočárskou podívanou)? CUDA na hraní přece není, GW je totéž co tressFX a podobné pytloviny, nevím co myslíš tím "univerzální" shadowplay, když pro AMD je k dispozici mimo Raptru i akcelerovaný h.264 kodek, takže je univerzální zcela a můžeš jej použít v libovolné aplikaci, SLI samozřejmě AMD neumí, protože má CF (ale obě technologie stojí stejně a nerozdílně za nic), gsync - to si děláš prdel, stejně tak s DX11.3 atd. atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1) http://physxinfo.com/
2) na encoding videa ano, pouzivam casto
3) GW obsahuje cely ekosystem funkci, tressFX jednu.
4) od keplera je tez k dispozici univerzalni h264 coder NVENC pouzitelny v jakekoliv aplikaci. Univerzalitou myslim to, ze hra v pripade raptru musi byt zanesena raptrem. Shadowplay toto omezeni nema.
5) O tom, ze nvidia v multigpu vede, myslim neni sporu. Ze nestoji za nic, muze rict jen absolutni pako. Jedu na nem pres rok, a jedinej mnou zaznamenanej pripad, kde to proste nefunguje (pres doporuceni manualniho nastaveni flagu), je Dayz-SA.
6) ale no tak, rok tu nesposloucham nic jinyho nez o vaporware freesync, a najednou gsync smrdi?
7) furt se tu mele o tom, jak nvidia neumi superdulezite 11.2, a ja si delam prdel?
Si tu poradne nevidite do hubenky, decka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo. Je celkom sranda ako tí, čo dávali navrch k AMD grafikám DX11.1 a 2, teraz budú bagatelizovať DX11.3. Konzistentnosť názorov je dnes dosť vzácna.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

tí, ktorý? ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Skalopevní z DDWorldu. Ale teba si nepamätám, že by si sa k tomu takto vyjadroval. BTW zrejme aj na to nest narážal tou lepšou výbavou vyššie. Je to totiž jeden z argumentov Stacha prečo kúpiť AMD. Škoda, že ten "objektívne" považuje za lepšiu výbavu iba to čoho je viac na AMD alebo technológie od tejto spoločnosti. Zvyšok asi ani neexistuje.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ad 1) Klasická DDemagogie v zeleném - ty hry cos odlinkoval, jsou všechny GPU, nebo fungují bez potíží i s CPU? Kromě toho půlka jsou béčkové tituly, které nemá smysl ani pirátit, natož kupovat.

ad 2) no a? A to má být jako něco co AMD nemá? LOL, dovzdělej se.

ad 3) no a? Ty jako spotřebitel můžeš být úplně v klidu

ad 4) Tak ještě jednou - pokud Raptr nevyhovuje, každý může použít libovolný streamovací program

ad 5) jistě, teď tu o Jeníčkovi

ad 6) já vidím g-sync jako totální vaporware, na trhu jsou jen 2-3 podřadné monitory pochybných značek jako Asus nebo Benq

ad 7) já nikde nic takového nepsal (to sis vyfabuloval sám, zcela ve stylu demagogů), v době, kdy to bude aktuální, to budou všechny karty umět (cituju Jen-Jsem-Lhala, takže bys to měl napsat zeleným inkoustem do svého památníčku a opakovat jako zelenou mantru :-))

Jo tak děcka?! Tos měl říct, že ještě chodíš do školy, pro děti já mám pochopení...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tynyte, Batmani, Borderlans 2, Mafia2, Metra, Alice MR, CoD Ghosts, FarCry 4, AssCreed BF, Witcher3 jsou taky beckove tituly, ktere nema cenu ani piratit? Asus a BenQ podradne monitory? Jeste mas tu nebetycnou drzost oznacovat gsync za vaporware po roce slibu Amd?
Ne, tohle uz nema cenu, ses fakt DeDe ovce. Koncim s tebou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nic proti, ale většina z těch her jedes sphysx na max s půrměrným pc bez problému :-) a osobně se bez něj i obejdu, nijak to můj požitek ze hry nezvyšuje :) teda až na batmana (toho posledního).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuju se na videa z M2 - pokud se pamatuju (M2 jsem dohrál už dávno a narozdíl od M1 mě nijak nenadchla a lituju toho, že jsem koupil i "nasekané" levely), tak jediný PhysX navíc byly střepy a tuším lepší oheň (který byl snad jen ve dvou misích).
Vyjmenoval jsi přesně 9 titulů (plus pokračování), které vyšly v rozmezí několika dlouhých let. Tolik k "rozšířenosti" PhysX.

Co se týká monitorů, mám prostě nějaké nároky a Asus a Benq jsou dobré tak do dětského pokojíčku náctiletého frikulína, já mám trochu vyšší nároky. A pokud to mám shrnout, tak:

1. Gsync byl oznámen někdy před rokem, dostupné monitory v omezeném výběru jsou doslova pár měsíců
2. tzv. FreeSync (na desktopu; na noteboocích bylo demonstrováno v lednu 2014) bylo prvně veřejně demonstrováno v červnu tohoto roku, tj. před 4 měsíci.

Tak se ptám: je to opravdu tak strašlivě pozdě, když řešení dodává kompletně třetí strana a celé to je rovnou standardizováno v obecně akceptovaném a široce používaném standardu? Ano, není to "Zelená magie" nebo "Huangovo voodoo", ale taky takový monitor nebude stát jako hiendová grafika (která svým výkonem, BTW, do značné míry eliminuje a popírá potřebu Gsync na pouhých FHD monitorech).

Tak co, kdo tady šíří bludy? Koupit podřadný monitor za 20 tisíc namísto výkonnějšího HW může opravdu jen retard..

P.S.: AMD slíbilo (a splnilo) z Freesync udělat standard, a to se taky stalo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak s PhysX si trochu mimo. V Mafii 2 toho bolo viac. Či už detailnejšia simulácia šiat (ktoré dokonca viali podľa smeru vetra) alebo rôzne výpary či dym trebárs po šmyku áut, ktorý reagoval na prechod objektov. Svet bol proste s PhysX živší. To je pekné, že ani nevieš čo vlastne PhysX v M2 robil, jediné čo vieš je že je na nič.

Ak si ani neskúšal trochu poklikať na stránke physinfo.com, prečo sa k tomu vlastne vyjadruješ? Hry, ktoré sú implicitne zobrazené sú GPU PhysX hry. Máš tam aj link na CPU a tých je prosím pekne viac ako hier, ktoré využívajú Havok. A tebe sa to zdá málo? Asi toľko k rozšírenosti PhysX.

Zaujímavé, že máš vždy pripomienky iba k tomu čo robí NVIDIA. Okolo AMD som ešte nevidel, že by si sa takto negatívne vyjadroval k čomukoľvek.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Řeknu to takto: Fyzika v M2 byla hrozná. Že se tříštilo sklo apod., to mě nijak nezajímá, já jsem např. čekal lepší jízdní model aut, který, po pravdě, se od M1 spíše zhoršil než zlepšil. Čekal jsem více rozbitelné prostředí (ne to, že budu vidět střepy). Tyhle eyecandies jsou přesně ten odpad, který nechci, nic mi neříká, a který nahrazuje to podstatné, co dělá realističnost hry. Tolik k PhysX (jeho aplikace např. ve hře Demolition Inc. je skvělá a tvoří podstatu hry - JENŽE v tomto případě běží i na CPU bez potíží).

Vy si totiž neuvědomujete, že PhysX, pokud je pro hru přínosný (resp. je jedním z nosných mechanismů), tak je vždy použitelný s CPU. Samotný PhysX neodsuzuju, jen neakceptuju "výhodu" nvidia efektů dodělaných do některých her (v mnoha to navíc vypadá jako pěst na oko).

Pokud jsi neviděl má negativní vyjádření k AMD, tak jsi nejspíše slepý...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Len dodám, že GPU PhysX robí herný svet živší a zaujímavejší (a tým nemyslím lietajúce papiere a smeti). Aspoň pre mňa. Preto ho ako výhodu beriem. Rôzni ľudia, rôzne názory. To o čom píšeš v druhom odstavci, si uvedomujem. Je mi jasné, že kým bude GPU PhysX proprietárny, nebude mať vplyv na gameplay. To ale neznamená, že nie je zaujímavý aj teraz. Záleží to ale od vývojárov a jeho samotnej implementácii.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tuším, že naše debata byla původně o tom, že jsem ti říkal, že se u nás cena dostane pod 10000 a tys říkal že pod 11 000 se nedostane :-) každopádně je pravda, že ta 970 je lepší volba, ale stejně bych si koupil tu AMD :-D to byl jen vtip :-) kupuju samozřejmě podle toho, co je cenově nejlepší. jsem před půl rokem koupil radeon 280x ještě original zabalenou a se zárukou 33 měsíců za 4500 :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pane "výkonější za půlku" a "všude jinde", psal jsem že očekávám cenu 10500. Jestli ale budeš takto pokračovat, budu tvé indiánské jméno moci zkrátit na Sedmilhář.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

přesně jsi napsal "K te cene 290x: 399 x 22 *1.2 = 10500 bez marze obchodu" vidíš tam to bez maržě obchodu? :))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kolik tedy cini marze obchodu?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, podle tebe evidentně má prodejce potřebu prodělávat, když podle tebe prodává pod nákupním nákladem :-D nevím, ty nemůžeš někdy přiznat svoji chybu? To jseš tak dokonalej? Meleš tady vše od boku a když já pak řeknu nějakou pravdu, tak ty s tou svou rozšířenou realitou si vždy něco vymyslíš :))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

priteli, debata byla o tom, na kolik slevi radeony po vydani 970ky. nyni se to dostava ne k nejakym 9k5, ale v zahranici az za $300 za 290X, a stejne to lidi neberou. takze ano, ted uz se to prodava hluboko pod nakupkou a zrejme i pod vyrobnimi naklady. obchodnici ted neresi, jestli na radeonech vydelavat, ale jak neprodelat kalhoty, ty rozsirena realito.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak preci jsem slepy... dik
a to jsem hledal i pres tag, ale Maxwell ))

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tag Maxwell doplněn :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

diky

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.