Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ceny SSD klesnou bez ohledu na poptávku

Počkám až budou v létě v krizi a nabídnou 1TB za babku, aby se mi tam vešel i Star Citizen.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle Moorova zákona se 1 TB stane mainstreamem za 3-4 roky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě velmi těší, že plánuji koupit 120 GB Kingstony V300 a jejich cena je nyní na nějakých 1400 korunách. Zajímavé je, že 60 GB stojí jen o 100 Kč míň. Otázkou je, kolik budou za půl roku stát, a kolik bude stát třebas 240 GB verze, která teď stojí nějakých 2300 korun. Čekat nebo nečekat...?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?
+1
+10
-1
Je komentář přínosný?
+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Stejně bych si ho po tom fiasku nekoupil. Docela se mi osvědčily moje Samsugy 850 PRO, stejně jako 240G SanDisk Extreme PRO (SDSSDXPS-240G) - vše s MLC čipy.

Teď budu testovat M.2 SSDčko Samsung SM951, co už má nějaký ty moderní "10nm class" čipy, tak uvidíme, co se od toho dá čekat. Bohužel Alza.cz slibovala Asus Z97-PRO desku při objednávce k 1.12.2015 a dodnes nic. Naopak mi napsali, že ji naskladní k 17.12.2015, což ve mě vyvolalo "mírné" nasrání... A jinou desku s M.2 nemám na test, jak to pošlape... :(

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

kdyby dal každý na každou aférku, tak si nekoupíme nikdy nic... prostě faily se stávají... V300 mám v 480GB variantě doma a běží na deklarovaných rychlostech, žádný problém to není.

Ani ty pomalejší čipy pro uživatele v reálném nasazení výrazný rozdíl nepřinesly, ale chápu že funguje placebo, mám v bechmarku velké číslo tak jsem machr, je tam poloviční číslo než čekám, jsem loser, přitom to v reálné apliakci disku člověk nepozná

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Keď si priplatím za rýchly disk, tak nie preto, že mi je jedno ako rýchlo chodí. Keď ti do párok naserú, tiež si povieš, že len chybka ?

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Chuťové pohárky ještě maso od lejna poznají...
Při práci se systémem ale nepoznám rozdíl zda SSD disk jede rychlosti 200 mebo 400 Mbit/s

Neříkám že je fajn prodávat vlastnosti kterých reálně nedosahuji, jen říkám že v běžném provozu nebylo znát.

Měl jsem například Samsung EVO ve starším notebooku s SATA2, běželo to cca 250Mbit/s, později jsem to dal do počítače se SATA3 kde to běželo deklarovanýcg 540Mbit/s ale rozdíl v rychlosti systému jsem nezaznamenal.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

teda ssd s rychlostí 200 nebo 400 Mbit/s bych opravdu nechtěl, systém na nich by byl tragicky pomalý. Použitelné minimum je 3000 Mbit/s.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mhmmm... tak jestli by to melo furt pristupovou dobu jako obvykle SSD, tak by to bylo furt asi tak bilionkrat lepci nez HDD (na systemovej disk teda). Vyraz "tragicky pomaly" mam vyhrazen pro HDD kterej zrovna seekuje 100x za vterinu (jako treba pri startu systemu), proti tomu je i pohyb kontinentu zavratne rychly :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Môžem sa s tebou staviť, že to lajno v tých párkoch nepoznáš. (toľko k bežnému používaniu). Keď zákazníka presvedčím, aby si kúpil rýchlejší disk a on príde na to, že nie je, nebude nadávať na Kingston. Oni mu ho nepredali a ani nikoho od nich nepozná. A je úplne jedno či píše vo worde, alebo strihá video. Dal som v dobrej viere Kingstonu zarobiť a za to sa mám teraz tváriť previnilo, gúľať očami a zo siahnutými ušami mykať ramenami ? Hovno ! Osolím ich pri každej príležitosti. To, že tvoj kus funguje, je v poriadku, ale to je tak asi všetko. Obhajovať to tým, že to pri bežnom používaní aj tak nepozná ? Prepáč, ale nenosíš na krku zvonček ? Alebo to bude tým, že dnes podvádza každý tretí, tak to niekomu príde prijateľné.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Je mě jedno kdo koho přesvědčuje, řekl jsem že prodávat něco kde neodpovídá deklarace není fér, na tom se shodujeme. Vždy zboží můžete vrátit nebo reklamovat.

A jak jsem napsal, měl jsem papírově i reálně rychlejší disk než mi umožnil řadič, při změně řadiče, který ten disk pustil na plnou rychlost k nějaké pozorovatelné změně rychlosti nedošlo. Hodně lidí dokud nepustí benchmark ani nezjistí že ten disk dosahoval pomalejších rychlostí protože je to pod jejich rozlišovací schopnost.

Každá značka měla s něčím nějaký problém, koukat do historie a nekoukat na to co je teď je nesmysl. I ten Samsung měl problémy, a to na rozdíl od Kingstomu, který běžel jen o trošku pomaleji majitelé samsungu přicházeli o data, což je daleko horší než že za den práce strávím o čtvrt minuty déle nahráváním souborů z pomalejšího disku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jasné, že to môžem reklamovať. To je novinka. Ale mňa nebaví robiť výstupnú kontrolu pre každý komponent a ešte im za to platiť poštovným. Môžno to nebol úmysel. Možno ich odrbal Tink-Ciao-Ping, ktorému to dávajú skladať. Ale to mňa nezaujíma. Nech si na to dohliadnu sami. A aby to aj robili, musia to pocítiť. Pocítia to len vtedy, keď im klesne obrat. Dnes je bežná prax poslať chybný tovar-však nie je problém, pošlite nám to nazad. Lenža ja som za tovar zaplatil a musím objednať ďaľší aby som zákazníka uspokojil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chápu že vám to vadí. Nekupujte si Kingstom disky a hotovo. Až si koupíte disk jiného výrobce a ten bude problematický taky, tak si budete nadávat...

Pointou mého původního příspěvku bylo že kdybych neměl kupovat HW od výrobců co měli někdy nějaký problém, tak budu mít v ruce dětské počítadlo a šoupat na něm kuličkama.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Muzu Ti pujcit redukci, v Praze

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ted jsem koupil Samsung SM951 512GB MZHPV512HDGL-00000 M.2, desku asrock z97 killer/3.1
Zduvodu ze stavajici deska take nemela M.2 a zadnou redukci jsem nemel. Jinak do ted jsem frcel na crucial mx100 512 GB a po te co jsem instaloval M.2 samsunga mohu smele prohlasit ze to je sakra znat jak rychle SSd beha nebo chodi ;-)
Na ebay za 233€ plus postovny .....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nečekat, nekupovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nečekat souhlasím, člověk si věci kupuje když je potřebuje, ne že čeká až to bude ještě levnější. Ale nekupovat? Minulý týden jsem si koupil do NTB 1 TB SSD od Samsungu a jsem spokojený jak želva.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nekupovat konkrétně ten Kingston, s ostatními SSD problém nemám.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Hele, takhle ne. Obecně, jak jde čas tak jednotlivé čipy rostou kapcitně (tak ihmo klesá cena, že se podaří do 1 čipu narvat větší kapacitu = vyrobíš za stejnou cenu větší SSD). Problém je ten že menší SSD se vyráběj tak že se vezme ten větší a osadí se jen méně modulů, to v praxi znamená drasticko uztrátu výkonu v zápisu, v kombinaci s populárními cheap TLC pamětmi doslova fatální. Proto ber SSD které je plně osazené, u některejch je to min 240/256GB, u jinejch dnes už 512. Menší nemaj smysl protože poměr cena/výkon se tam zhoršuje a klesá hlavně obecnej výkon.

Co se týče levnejch 1TB SSD v příštim roce, ano určitě nastane pád ještě trochu dolu, ale všechna tyhle levná SSD budou mít TLC paměti, na to pozor. TLC díky velké cache a SLC cache oblasti daj OK benchmarky a čtení je také OK (pokud se o ně firmware stará a udržeuje je, viz kauza Samsung 840EVO), ale nevydržej moc přepisů a hlavně neudržej trvalej výkon při zápisu většího množství dat. Jsou teda extra nevhodná třeba pro práci s videem, i pro OS je to díky různejm tempům swapáku hiberfile browser cache atd. diskutabilní (většina toho lze přenastavit ale to udělam já, BFU o tom nevědi). Takováto SSD jsou ideální aby tam člověk nainstaloval programy a hry a pak je spuštěl = super rychle nabíhající aplikace a minimum zápisů které oněm TLC čipům nesvědčí.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

I na TLC SSD máš záruku definovanou počtem zapsaných GB denně a pokud neděláš s videem, tak se nemusíš bát. Záruku to vydrží:).

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

mám 250GB SSD druhým rokem pro systém... zapsaných dat na něj jsou 3TB - při rovnoměrném zápisu tedy 12 přepisů disku... Pokue je garance aspoň 500, ale spíše 800+ tak ten disk vydrží desítky let.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem...

Swap si vypnete, s rozumnou RAM je to zcela k ničemu. A když mám málo RAM tak přidám, tohle je totiž to nejsnadnější co člověk může udělat, typicky i nejlevnější.

Hyberrnace se dělá jednou kdy na ten disk už stejně asi nic zapisovat nechcete, tak to nevadí...

Tempy chcete nechat na ssd jinak zase omezujete výkon

Klidně si to nastavte vy, BFU budou vysmátí že mají výkonnější systém ;)

Osobně zvažuji koupi 1TB SSD, který nahradí poslední plotnový disk v počítači na nějaký ten bordel... kdo má pořád čekat jak se roztáčí, když na něj člověk šáhne. A když se točí tak vydává největší hluk z celé sestavy. Vzhledem k tomu co ty SSDčka vydrží už pro mě nemá smysl tam mít mechanický disk.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

tempy si dejte na Ramdisk, není důvod zbytečne opotřebovávat SSD zápisem dočasných souborů. Nejlepší SW Ramdisk (z těch co jsem vyzkoušel) je Primo Ramdisk, zabere ram pouze pro uložená data, volné místo neubírá dostupnou paměť pro aplikace. A samozřejmě je cca 100x rychlejší než SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud už jen hloupý unwraper nějakého 20GB instalátoru rozbalí do tempu 20+GB... tak může být problém... Sice 20GB do paměti dám, ale být to větší, nebo mít v té paměti něco náročnějšího, už to tam nedostanu

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

rozšírenie RAM pripadá v úvahu len tam kde to zariadenie umožňuje. Napr. u takých ultrabookov sa to väčšinou rozšíriť nedá, a keď vás konfigurácia notebooku nepustí cez 8GB a vy potrebujete z času na čas aby mal systém k dispozícii ešte ďalšie 2GB tak urobíte čo? Radšej spomalíte systém ako by ste mali využiť SWAP na SSD?
Sám mám Kingston V300 120GB ktorý som 2 roky používal ako systémový pričom zaplnenosť disku som mal štandardne na 90% a swapoval som naň (občas až 10GB, keď bol náročnejší pracovný deň). Aktuálne mi hlási 94% zdravie a cca 15TB zápisu čo pri garantovanom zápise 64TB stále dáva dostatočnú rezervu na jeho ďalšie používanie, aj keď v roli systémového disku ho narahdil V300 240GB (mimochodom prvý kus ktorý mi prišiel som po 2 týždňoch reklamoval, nakoľko nastala nejaká chyba, ktorá spôsobila pád zdravia na 1%, našťastie sa z neho dalo bezproblémov čítať, a tak som si zálohoval systém a dal na reklamáciu.)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Na Black Friday jsem koupil 240 Fury v CZC za 2100.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja pred nekolik dni poridil uplne novy, zabaleny a nepouzity 500GB Crucial MX200 sice na nejakym aukcnim portalu ale s cenou beznou pro 240GB tak jsem te nabidce nedokazal odolat :-) Pred nejakym casem jsem videl dokonce nove 1TB SSD za cenu 500GB SSD :-D takze urcite pujdu s cenou dolu. Pred 4 roky jsem za necele 4 tisice koupil Corsair Force 3 128GB a dnes za ty prachy clovek skoro kupi 480GB SSD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tiez som zohnal uplne nove Samsung SSD 850Pro 1TB za 7000Kc. Ne neber to :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych bral, nemaj ještě? :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzial, borec mal len niekolko kusov a bolo to uz davnejsie. Ale teraz ma napr Intel SSD 750 400GB za 8k. Mam ho na system a je to paradicka, 850Pro skoncil ako datovy disk, ja nie som nejaky data collector, takze som sa zbavil poslednej hlucnej komponenty, HDD na data.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No není to sice Pro, ale na Massdrop je Samsung 850 EVO 1TB za 7700Kč
https://www.massdrop.com/buy/samsung-850-evo-1tb-2-5-inch-sata-iii-inter...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

SSD nikdy nenahradí HD :-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

A 512kB RAM musi stacit kazdemu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo to 640 kB?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nieco si predsa vezme rezia OS :D Ale nie, mas samozrejme pravdu..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

640kB paměti musí stačit každému. [Bill Gates - 1981]
EDIT> Ha ... nečetl jsem dál ... několik lidí mě předběhlo. :o

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak trh neni jen poptavka vs nabidka (kdy ceny ovlivnuje dostatek/nedostatek - tzv previs nabidky nebo previs poptavky) a ceny oblivnuje - a zejmena srazi dolu!, i konkurence!!! :-)

Pro komunisty jsou pak slova jako: trh, konkurence a zisk - sprosta slova... A ceny dle nich nejlepe urcuje direktivne!... stat-urednik-politik...

Napr tusim Chavez naridil slevnit LCD TV v supermarketech hlavne pro obycejne lidi... A razem si je odnaseli mnozi masive a za pusu... Akort ze na ostatni nezbylo a uz ani nebudou... (nedoveze uz nikdo za dolary a bezziskove ba pro ztratu!...)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

SSD budou slevňovat zároveň s klesající kvalitou. Já bych dal bral 64GB SLC 45nm z garantovou výdrží 100.000 zápisů řekněmě za 5000 Kč. Ale 22nm TLC bych každý den dělal bitový obraz na HDD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ano vždy je tu i vtah cena/kvalita. Jde o to, co dovolí kupující (poptávka) a konkurence ;-) Může koexistovat vedle sebe obojí :-) Kvalita za moc i nekvalita za málo... Na vác je volba čemu dáte přednost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tou kvalitou jsem myslel počet bitů na buňku a velikosti buňky. Zmenšování SSD má fyzikální limit, který byl už překročen a každé další "vylepšení" výrobního procesu znamená zhoršení kvality.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.