Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Socket AM4 zůstane v permanenci, dokud nepřijde PCIe 4.0 nebo DDR5

Tak ty piny mne zaujaly. Myslel jsem, že CPU s piny je výrobně dražší, než LGA, ale zato budou dražší patice. ALe ono to vypadá, že piny jsou levnější jak u CPU tak u MB? takže LGA vůbec nechápu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Protože tím Intel už kdysi kulantně přehodil odpovědnost (v rámci poškození a reklamací) na výrobce desek. Jak prosté ;)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Spis tu odpovednost Intel + vyrobci MB elegantne prehodili na uzivatele :) Poskozeni pinu vyrobci desek neuznavaji na reklamaci, proste mas smulu a kup si novou. Jedine ze bys dokazal ze to bylo uz z vyroby, ale to je temer nemozne.

Viz: https://www.gigabytenordic.com/bent-pins-covered-warranty/
jeden distributor tam primo rika: "no manufacturer takes bent pins on the warranty" a presne to je i moje zkusenost. Nekteri vyrobci MB dokonce odfoti socket kazde MB ktera jim vyjde z tovarny.

Kazdopadne LGA je vystavni priklad kurvitka. 1) tenci nez CPU piny, 2) tvarovane, tudiz mnohem lehci je zlikvidovat a jakakoliv oprava je mnohem pracnejsi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda ;)) Na druhou stranu, člověk který se v tom hodlá hrabat (a třeba si sám upgradovat CPU) holt buď :
1) nesmí být nešikovný moula
2) pokud nesplňuje bod 1, tak to přenechat někomu znalému

Osobně to tedy za problém nepovažuju, neb v bývalé práci na Repair pozici v nejmenované firmě mi těch kompů (nefunkčních z výroby) prošly rukama ... nechci kecat, ale asi fakt tisíce... a vlastní blbou manipulací jsem pojebal piny v jednotkách případů a opravit (narovnat) mi nešly snad u dvou, tří desek...

Ale jako jo, rovnání pinů je taková docela piplačka a člověk nesmí být holt nervák :)))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja na asuske mam tych lga pinov este 2x tolik.. :)

https://www.asus.com/websites/global/products/SNYTZvOdMa6xGWYL/img/overc...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pri reklamacii do pol roka musi predavajuci dokazat, ze tovar nebol poskodeny od vyroby a nie zakaznik obhajovat opak. Teda aspon na Slovensku, ale myslim, ze to budete mat aj v Cechach tak.

V tomto pripade co hovori distributor je irelevantne. Ale ked ti predlozi foto dosky z vyroby, tak to je uz samozrejme ina.

Mne osobne sa este lga socket skurvit nepodarilo, zato nozicky som uz nejake narovnaval :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, ale řekl bych, že ohnutý (zlomený) piny u CPU je asi celkem problém reklamovat i u AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To problém bude. Stačí když ten procák vykluzne z prstů a spadne na zem. A ano - samozřejmě většinou spadne pinama :)))))) pár takových jsem viděl a hned je o radost postaráno...

Navrch u AMD je veselý, že když nastane kombinace - špatně nadávkovaná šedivka + obyč chladič - tak se ten chladič k procesoru doslova "přivaří", čímž pádem za boha nejde vyndat z desky a když se "zabejčí", tak se sice dá vyrvat, ale to samozřejmě může poškodit desku.

A trefa za 100 je samozřejmě situace, kdy takhle vyrveš chladič s přivařeným CPU z desky (a poškodíš socket) a následně ti při opatrném otáčení (blbě se to popisuje - prostě chladič pomalu točíš jedním směrem a CPU na druhou stranu, abys je dostal od sebe) to CPUčko v nevhodné chvíli prostě odpadne ...pinama na zem :)))) To je pak kombo ! ;))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak až na ten socket, mám už zmáknutý všechno... :) Navíc ten obyč. box chladič jde podle mě sundat asi tak nejlíp... :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ked som mal take pripecene procesory, tak som ich najlepsie otacal ked este boli osadene v sockete. S tym som nemal nikdy problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njn, ale u Skythe Ninja zkusím jemně pootočit a už je ze socketu venku pacholek... :/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o cenu výroby procesoru. Jde o LGA patent, který vlastní Intel, takže AMD by za každý vyrobený CPU muselo solit Intelu. ☺

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže budou solit za ThreadRipper, Naples a tak? Protože AMD vyrábí LGA procesory snad od dob socketu F.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavá připomínka, ale nejsem přesvědčen ze Intel má na LGA patent. Prvně se nejspíše užilo LGA v roce 1996 na RISC procesoru R10000, který zrovna s Intelem moc společného neměl . Ale třeba se pletu a LGA je starší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže jde o cenu výroby procesoru:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som za tie piny celkom rád stále, keď si spomeniem na fiasko s LGA1156 a horiacimi kontaktnými plochami, viz http://www.anandtech.com/show/2859
Nejak mám stále psychologický problém veriť LGA pätici, na druhú stranu na rozdiel od fanúšikov Intelu nevyťahujem tak často (rozumej skoro nikdy) procesor z dosky, aby som sa musel báť o poškodenie pinov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se ale tyka jen extreme overclocku :) Zadne fiasko to neni.. jen to nekdo nepouzival v pracovnich mezich. Auto se vam taky rozsype kdyz pojedete 300km/h :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

LGA1156 byl špatný i bez overclocku. Postupem času se desky prohýbají, což zvyšuje namáhání patice a riziko jejího zničení. U ostatních patic to backplate obvykle udrží v přijatelné rovině, u LGA1156 je místo backplate bohužel použito jakési bláto, které se prohýbá spolu s deskou. Na firmě jsem měl pár desítek kancelářských PC s 1156 (desky od různých výrobců) a ty co chcíply, tak to bylo problémem na patici. Projevovalo se to tak, že přestal fungovat některý slot na paměti, nebo některé PCIe, případně se objevovaly častější a častější restarty PC.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Čo to meleš aké fiasko s LGA1156 ? Týkalo sa to len špatných pätíc od Foxconn v kombinácii s pretaktovaním CPU nad 5GHz. Takmer 4 roky som na 1156 bez problému prevádzkoval pretaktovanú I7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc se nikdo nezeptal na ty pameti? ::)

To je preci nejdulezitejsi, zakladni dotaz mel byt, kdy si konecne nataktuju libovolne DDR4 pameti na 3000MHz?

Nebo to proste AMD vzdalo a pretakt se konat nebude? Auvajz!!!

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

A co si tak jednoduše koupit paměti, které jdou, když chceš něco mimo normy?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Lebo to je správca finnacií číslicovej kolónie česká republika -p. Pilný-

Sme číslicové kolónie Microsoftu a to je problém pre EÚ, dokonca DIGIT (Ministrestvo informatiky EÚ) o tom píše.

Dnes o 17:30 oficiálne bola Česká republika ešte väčšou kolóniou Microsoftu..

Investigative journalists: "Government lock-in by Microsoft is alarming"
Submitted by Adrian Offerman on April 14, 2017

interviewed economists, computer scientists, IT managers, security experts and politicians from twelve European countries, as well as the European Commission and the European Parliament. They conclude that the dependence on Microsoft:

causes costs to rise continuously, and blocks technical progress in government organisations;
systematically undermines European procurement and competition laws;

gives Microsoft overwhelming political influence, culminating in personal interdependence as well as penetration of schools and universities; and

puts government IT systems, together with their citizens' personal information, at high risk both technologically and politically.

A digital colony

In an article in the newspaper Tagesspiegel, one of the investigative journalists addresses several severe problems:

current and former Microsoft lobbyists, managers and consultants are working directly in government ministries at both technical and political levels;

https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/investigative-journalist...

Prezident zítra odvolá ministra financí Babiše, jmenuje Pilného

Prezident Miloš Zeman odvolá zítra o půl šesté večer ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Na Pražském hradě pak jmenuje nového správce státní kasy Ivana Pilného (ANO).
včera 11:42
http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/prezident-zitra-odvola-ministra-fi...

Ministrem financí bude čtyři měsíce český pan Microsoft či aktér Dne D. Lidé ve vedení mají ANO jako výtah k moci, kritizoval hnutí Pilný

18. 5. 2017

https://archiv.ihned.cz/c1-65733290-cesky-pan-microsoft-akter-dne-d-v-te...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Zase tu tapetuješ věcma, které s tématem nesouvisí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Politickou agitku prosím jinam, pokud ti to vyloženě nenapsal lékař jako nutnou terapii...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Aká politická agitka?

Len som spísal, že EÚ vadia bývalí a súčasní lobisti a manažéri Microsoftu v politike. a že jedne takí je v českej vláde (Slovesnko má takého v obdobe Czech investu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A souvis s tématem článku je kde?
Nehledě k tomu, že pan Pilný je proti Babišovi coby ministrovi financí jen nenápadnou štičkou, kdežto Babiš tam působil jako žralok, byl tam coby kozel zahradníkem...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na to je odpoved jasna... NIKDY! Ostatne to nejde ani na intelu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jenže propustnost RAM u Intelu je i při standardní frekvenci 2400MHz o 50% vyšší, než u AMD, přetaktovaného na ultimum. U předcházející platformy AMD to bylo dokonce tak tristní, že propustnost L3 cache v AMD CPU byla nižší, než propustnost RAM DDR3 u intelu. Prostě a jednoduše řečeno, AMD neumí řadič paměti. A přitom je to např. pro budoucí APU a grafické jádro zcela zásadní věc. ☺

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

myslis quad vs dual channel? alebo kde na taketo informacie chodite?
https://www.kitguru.net/wp-content/uploads/2017/03/sandra-mem-band.png

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To co popisujes plati pro stare DDR3 CPU v AM3. Posledni generace APU uz je na tom lip a Ryzen ma radic vykonostne plne srovnatelny s Intelem. Proc myslis, ze byl prvni mesic po uvedeni problem s kompatibilitou pameti u Ryzenu. Protoze pouziva uplne jiny controller nez predchozi AMDcka.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jedinny test propustnosti ram, kde mel intel takovy naskok bylo u procesoru s 4 kanalovym radicem pameti... musis srovnavat srovnatelne. AMD zatim konkurenci pro hedt intelu vydanou nema.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na taková prohlaseni pozor, když jsem tady v diskuzi napsal, že R7 není konkurencí pro HEDT kvůli dvojkanálové paměti s max. kapacitou 64GB a malému počtu PCIe, tak jsem byl pranýřován.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nepotrebujes PCIe navic, 64+GB RAM nebo odladenou SW podporu virtualizace, tak je R7 velmi dobra alternative ke stavacim HEDT 6 a 8 jadrum. A priznejme si, ze minimalne 50% vlastniku dnesnich HEDT sestav vazne nic z toho nepotrebuje. Nekteri by si spis rozumeli s PS nebo XBoxem ;-).

Vubec uvidime jak to bude. AMD VlaknoTrhac ;) bude predstaveny za tyden a komplet nova HEDT platforma od Intelu za 3 tydny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> R7 není konkurencí

Vykonem je zcela jasnou konkurenci HEDT, a pro 99% uzivatelu 64G a ty PCIe budou stacit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže PPK dostal plusy za to, že prohlásil, že současný Ryzen není konkurencí pro HEDT v situaci, kdy se to fandům AMD hodilo a já dostal minusy za to, že jsem totéž prohlásil v situaci, kdy se to fandům AMD nehodilo. Chápu :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No konečně :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

We Got Inside AMD’s Texas Home - & Learned How To Overclock RAM on Ryzen
https://www.youtube.com/watch?v=vZgpHTaQ10k&t=236

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/6cbdsq/crosshair_vi_beta_bios_with...

dočkal ses, s problémy je konec od AGESA 1.0.0.6, typuju že do konce června bude 90% boardů mít příslušnej BIOS, nejen že dual rank moduly jedou na svých taktech ale podpora je až 4000MHz DDR4 takže lidi s drahýma Samsung b-die už jedou na tý betě 3466MHz(u 3200MHz modulů) a 3600MHz u vyších verzí :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

koupil jsem si 3000Mhz pameti, a jedou mi na 3000 Mhz (ok presneji 2933, ale to snad neni problem).
Nevim co mas za problemy. Pokud jsi marnej, tak si nech kompl od nekoho poskladat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doúporučuji rozhovor shlédnout. Je tam docela dlouhá pasáž o novém mikrokodu s tím, že je opět zaměřen na podporu pamětí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle už je Redmarxi vážně jen chabý trolling...
Problém je jen v tom že paměti na vyšším taktu používají 2T Command Rate a současný řadič Ryzenu umí jen 1T Command Rate (což je rychlejší). Bohužel tohle spousta degenů vůbec neřeší.
A k tomu tvému svatému Intelu a XMP profilům. Zrovna jsem tu měl Z170 desku, i7-7700k a Corsair Vengeance LED 3200MHz a si představ, že s těma paměťma nastavenýma na XMP3200 profil ten kompl taky nenaběhnul. Mám snad tvrdit že je Intel sračka? Nebo že Corsair u těhlech pamětí něco těžce podstřelil? Mám kuli tomu odsoudit celou platformu. Si magor, nebo troll.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"kdy si konecne nataktuju libovolne DDR4 pameti na 3000MHz"

Prečo si občas niečo neprečítaš ?
Už milión krát sa dokázalo, že pretaktovanie RAM dáva len chabý nárast výkonu. Akurát si skracuješ ich životnosť a zvyšuješ spotrebu energie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna u Ryzenu teda ne, tam má smysl RAM taktovat. Vlastnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No to nám ta AM4 moc dlouho nevydrží, PCIe 4.0 je už za dveřma

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak kvůli PCIe bych viděl něco jako AM4+, zpětně kompatibilní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych to tak viděl. Zvlášť, když i v rozhovoru odkazovali na filozofii AM2, AM2+, AM3, AM3+

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Což byla celkem user friendly filosofie, která umožňovala rozumnej upgrade bez nutnosti měnit komplet platformu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD, potažmo nějaký tamní kravaťák pěkně kecá. Hlavní výhoda LGA socketu je v tom, že je možné dosáhnout vyšší frekvence na pinu. V LGA má jeden kontakt tvar kuličky a druhý je ploška. Dotýkají se v jednom bodu a jsou tam nižší parazitní jevy (kapacita, indukčnost). ☺

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Prosim vas, nedelejte ze sebe idiota, videl ste vubec nekdy LGA procesor? na spodku ma ploche kontakty ze zlata a tlaci se na nozky nachazejici se v zakladni desce, nasledne vse uklapne/zajisti packa socketu LGA. Kdyz se jedna o kulicky, je to BGA ktery sa primo na zakladni desku paji.

Vyssi frekvence ze by byla vyhodou LGA oproti primym pinum vyvedenim z procesoru? kde, z jakyho mozku ste tuhle uzasnou informaci vzal? naopak kdyz sou piny z procesoru vyvedeni primo, sou lepe ukotvene protoze se nasouvaji primo do jednotlivych otvoru v socketu kde je nasledne zajisti packa, takyto typ spoje je pevnejsi. Co se tyka moznosti OC, to vse zalezi na typu procesoru, ne socketu, napriklad Core i7 - 7700K je LGA procesor pricem se bez OC peče, to vse proto, protoze byl Intel linej architekturu Kaby Lake pred uvedenim radne pretestovat + je tak nenazranej ze na-misto pajeni jader k IHS je jenom potre to nejlacinnejsi pastou z PRC.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

v tomto pripade ma pravdu (aspon co sa parazitnych javov tyka):
http://www.intel.com/content/dam/www/public/us/en/documents/packaging-da...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mohu se zeptat kde vidíte v tom dokumentu porovnání těch dvou typů pouzder? Nikde tam pouzdro typu FC-LGA není zmíněno.

Je tam pouze OLGA pouzdro, které ale vypadá úplně jinak: http://www.intel.com/content/dam/support/us/en/images/processors/procid/... a http://www.intel.com/content/dam/support/us/en/images/processors/procid/...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

pravda, nie su tam porovnavane puzdra o ktorych je tu rec, ale v konstrukcii ten zamer je. samozrejme mozem sa mylit

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ve vašem tvrzení může být velký kus pravdy, ale jako technik jsem si zvykl mít svoje tvrzení něčím podložené. A hlavně neargumentovat něčím co může být snadno vyvráceno...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nějaký reálný podklad pro toto tvrzení? Máte exaktně změřený rozdíl mezi oběma rozdílnými koncepcemi nebo jenom tipujete?
Nějakou dobu jsem dělal na RF fontendech u měřící techniky a něco takového bych si opravdu nedovolil tvrdit.

Jinak pro informaci jak vypadá kontakt v patici - http://i.imgur.com/yy1BENY.jpg. Žádná kulička tam není. Je to spíš takový obrácený "drápek".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> Hlavní výhoda LGA socketu

A tahle "hlavni" vyhoda se projevuje kde ? Kdyz se podivam na Ryzen, pametovou propustnosti i latencemi se bez problemu vyrovna Intelu, s novymi BIOSy bezi DDR4 na 3400+, PCIe jsem neslysel ze by byla realne pomalejsi, vsechno ostatni zda se funguje jako u Intelu. Ano Intel HEDT ma vic PCIe a buhvicoho, ale to bude mit i ThreadRipper, a nejak sem neslysel ze ten by mel byt LGA. Spotreba dtto. Takze ta vase "hlavni" vyhoda vypada spis jako fiktivni vyhoda, a kecate nejspis vy. Ale klidne mi dokazte ze se mylim a kde se teda ta hlavni vyhoda projevuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na AMD je sympatické že sa snaží dodržať spätnú kompatibilitu soketu a nie ako Intel kde nový procesor znamená aj novú dosku, prípadne aj nový chladič. Takto si môžem kúpiť aj drahší MB bez toho že by ma to za dva roky mrzelo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak Mini-ITX dosky a Ryzen APU k tomu rychlo sup, spu na trh :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsou skvělé zprávy. To šaráda u Intelu se sockety je opravdu protivná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.